arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische pers over klacht tegen Franks: stelt aanklacht niet veel voor ?
by jpe Friday May 16, 2003 at 10:25 PM

Vergelijking tussen de berichtgeving deze week in het weekblad Solidair en in de kranten Le Soir, La Libre, De Morgen en De Standaard. Van een overdosis aan sympathie voor de klacht, kunnen de commerciële journallo's niet verdacht worden.

Het PVDA-weekblad Solidair van 14 mei berichtte uitgebreid en positief over de klacht die werd ingediend door advocaat Jan Fermon, in naam van 19 Irakezen die Franks van oorlogsmisdaden beschuldigen. "Klacht tegen generaal Franks: Washington is woedend" prijkte er bovenaan rechts op de cover, met daaronder een foto van een gewond Iraaks kind. Binnenin werden de pagina's 2 en 3 gewijd aan de klacht en de reacties er op.

"Louis Michel voelt zich ongemakkelijk" luidde één van de tussentiteltjes. Dat bleek op woensdag 14 ook in het VRT-radio-middag-Actueel waarin Michel enerzijds maar bleef beweren dat hij de rechter niet wil beïnvloedden in zijn uitspraak over de ontvankelijkheid van de klacht, maar hij tevens zijn eigen afkeer van de klacht niet onder stoelen of banken stak.

"La plainte contre Franks embarasse le gouvernement" kopte Le Soir op zijn voorpagina van 15 mei. In La Libre Belgique van 15 mei werd de klacht van advocaat Fermon toegelicht onder deze titel: "Une plainte à très haute risque". Jean-Claude Matgen schreef dat de affaire veel aandacht krijgt ("fait grand bruit"), maar dat er weinig kansen bestaan dat de klacht tot een veroordeling leiden zal. Waarna LLB- journalist Olivier Mouton vervolgens het proces van de PTB (Parti du Travail du Belgique, de PVDA dus) maakte. "L'opposition à la guerre contre l'Irak, un vivier pour l'extême gauche" betitelde hij zijn stukje dat opende met dit verwijt: "Le PTB exploite allégrement un mécontentement croissant contre les Etats-Unis." In het artikel werd ook Stop USA geviseerd en de AEL. En nu hebben "ces deux formations" (pvda/ael) dus niet geaarzeld volgens Mouton, "à instrumentaliser la loi de compétence universelle pour servir la cause" ...

Ook De Morgen van 15/05 schreef: "klacht tegen generaal Franks maakt weinig kans". Een tweede titel stelde: "Louis Michel: indieners misbruiken 'genocidewet'". Op 15 mei ging De Morgen in dezelfde stijl door: "Media in VS schudden meewarig het hoofd over aanklacht tegen Franks'" stond er als eerste titeltje. Daaronder de hoofdtitel: "De nieuwe bedreiging is een 'brullende muis'".

Op Indymedia daarentegen betwijfelde Christophe Callewaert de stelling dat de klacht weinig kans maakt. Hij deed de procedure uit de doeken en besloot dat de volgende regering meteen al dit moeilijk dossier op het bord krijgt.

Uit de felheid van sommige politieke verklaringen - MR-partijvoorzitter Ducarme noemde de indieners zelfs ronduit "imbecielen" - blijkt trouwens dat de Belgische bewindslieden zich wel degelijk zorgen maken. Dat bleek eveneens uit De Standaard van 15 mei. Op 'de 1' titelde VS-Fan Mia Doornaert: "Belgiës relatie met VS zwaar gehavend.". Binnenin ging ze verder met een groot artikel getiteld: "Belgische uitleg overtuigt Washington niet / Klacht tegen Franks doet emmer overlopen." Doornaert eindigde met het dreigement te herhalen dat de V.S. vindt dat België in het gedrang komt als gastland van belangrijke internationale organisaties (bedoeld: de NAVO).

DIOGENE(S) 53