arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Gaat men de Iraakse kinderen een tweede keer vermoorden?"
by Bert De Belder Friday, May. 16, 2003 at 8:41 PM
bert.de.belder@skynet.be

Dr. Geert van Moorter en Dr. Colette Moulaert zijn verontwaardigd over de doorverwijzing van de klacht tegen generaal Franks naar de VS. De artsen van Geneeskunde voor de Derde Wereld die in Bagdad getuigenissen hebben verzameld voor de klacht, zijn niet te spreken over het advies van het Federaal Parket en de klaarblijkelijke beslissing van de Belgische regering, bij monde van premier Verhofstadt, om de klacht door te verwijzen naar de Verenigde Staten.

Dr. Geert Van Moorter: "De paarsgroene regering was al verantwoordelijk voor het laten passeren van Amerikaans oorlogstuig door België. Nu laat ze de enige kans op gerechtigheid voor de misdaden die ik zelf heb zien gebeuren, voorbijgaan. De regeringspartijen trekken naar de verkiezingen met mooie slogans "voor de mensen", ze zeggen dat ze "het verschil maken". Ze zijn alleszins niet voor de Iraakse mensen die het slachtoffer werden van Amerikaanse oorlogsmisdaden. En het verschil dat ze maken, is dat ze helpen de straffeloosheid voor die misdaden in stand houden. De Belgische regering doet het in zijn broek voor Washington. De VS roepen 'als je durft, weten we je te vinden', en paarsgroen buigt daarvoor. Maar het ergste vind ik dit voor de Iraakse slachtoffers, die zoveel verwachtten van hun voor het Belgische gerecht."

Dr. Colette Moulaert, kinderarts: "Ik ben woest. Als de regering de klacht doorverwijst naar de Verenigde Staten, sterven de Iraakse kinderen een tweede keer: één keer onder de bommen en kogels van de VS, en nog een keer omdat die oorlogsmisdaden van de VS ongestraft blijven. Het valt op dat de regering onmiddellijk reageert als het erom gaat om hun Amerikaanse vrienden uit de wind te zetten. Maar toen het erom ging om de Amerikaanse wapentransorten door België tegen te houden, beweerde ze niets te kunnen ondernemen!"