arch/ive/ief (2000 - 2005)

Paarsgroen kapituleert voor de Amerikaanse druk en wil straffeloosheid garanderen voor de
by Jo Cottenier Friday May 16, 2003 at 08:54 PM
info@stopusa.be

Het is onthutsend dat Verhofstadt nu al verklaart dat de Ministerraad van volgende week het advies van het Parket zal volgen en de klacht naar de Verenigde Staten zal doorsturen.

Op basis van de getuigenissen van twee dokters op missie in Bagdad, Colette Moulaert en Geert Van Moorter, heeft advokaat Jan Fermon een zeer goed geargumenteerde klacht ingediend in naam van 17 Irakezen en 2 Jordaniërs, die Generaal Franks, colonel McCoy en niet geïdentificeerde Amerikaanse militairen beschuldigt van oorlogsmisdaden.

Het was te voorzien dat de Amerikaanse regering deze klacht als "grotesk" en "beledigend" zou afdoen. Men kan niets anders verwachten van een agressiemacht die alle regels van internationaal recht met de voeten veegt. De Belgische wet op de "universele bevoegdheid" is de enige bestaande mogelijkheid om rechtspraak te doen over de feiten die door de getuigen ter plaatse zijn vastgesteld en die slechts een minuscuul onderdeel zijn van inbreuken die vele waarnemers hebben gesignaleerd.

Het is dus te onthutsender dat Mr. Verhofstadt nu al verklaart dat de Ministerraad van volgende week het advies van het Parket zal volgen en de klacht naar de Verenigde Staten zal doorsturen. Met zo’n beslissing tonen de regering en het gerecht hun minachting voor het leed van de slachtoffers dat in deze klacht zit vervat, en voor hun vraag naar gerechtigheid. Dit kan alleen uitgelegd worden als een kapitulatie van de Belgische regering voor de Amerikaanse druk.

Twee dagen voor de verkiezingen toont de regering haar onderworpenheid aan de Amerikaanse regering en gaat daarmee regelrecht in tegen de publieke opinie die duidelijk haar afkeuring voor deze oorlog heeft getoond en die niet wil dat oorlogsmisdaden ongestraft blijven. De snelheid waarmee de regering de generaal Franks ter hulp snelt contrasteert fel met de zogenaamde "onmacht" die ze inriep om de wapentransporten doorheen België toe te laten.

Nog vòòr de neerlegging van de klacht hebben de hoogste Amerikaanse sferen de Belgische regering bedreigd met represailles indien zij de gang van het gerecht niet zou dwarsbomen. Daarom is het zonder meer evident dat het doorsturen van de klacht naar Amerikaanse rechtbanken op dit ogenblik geen enkele kans biedt op een onpartijdige afhandeling en neerkomt op een doofpot-operatie. Door te verklaren dat de wet niet geldt voor de vrienden uit de VS is ook aangetoond dat paarsgroen de geloofwaardigheid ondermijnt van de wet op de "universele bevoegdheid".

We roepen iedereen op die begaan is met democratie en met gerechtigheid om te protesteren tegen het voornemen van de regering om de klacht tegen Tommy Franks naar de Verenigde Staten door te sturen en op de klacht op die manier in de doofpot te stoppen.

Wie weet?
by ZB Friday May 16, 2003 at 09:07 PM

Maar goed het doorsturen van de klacht naar de VS kan ook wel leuk worden. Niet een paar Iraakse dompelaars die zeggen, pak die generaal, maar de Belgische staat die een dossier doorverwijst naar een Amerikaanse rechtbank (of ga ik nu te ver met die redenering)! Kan vuurwerk opleveren.

champignons gegeten?
by molotov Friday May 16, 2003 at 09:53 PM

hallo ZB,

zat er iets verkeerds in uw eten ofzo?
een klacht tegen de vs die in de vs behandeld wordt ... daar verwacht je toch geen vuurwerk van, op een half uurke is dat geklasseerd.
ze gaan hun eigen politiek toch niet veroordelen zeker. alles wat er in irak gebeurd is/gebeurt, is met volledige instemming/medeweten van de politieke macht in washington.
ik verwacht van dat proces no geen dooie mug ...
wake up en stem resist!

http://www.lijst-resist.be