arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het verwerpelijke einde van Menem
by Tommy De Cock Friday May 16, 2003 at 06:23 PM
creativeurge@hotmail.com

Carlos Menem heeft op 14 mei (de dag waarop hij in 1989 en 1995 de verkiezingen won) dan toch laten weten niet te zullen opkomen voor de tweede stemronde van de presidentsverkiezingen in Argentinië, die op 18 mei hadden moeten plaatsvinden. Daardoor wordt Néstor Kirchner, eveneens peronist, op 25 mei automatisch uitgeroepen tot nieuwe president.

Tot het laatste moment heeft Menem de aanhoudende geruchten daarover ontkend, en in een veelbekeken televisieprogramma zei hij onlangs nog dat "enkel een zatlap zo'n toeren zou uithalen". Het tipeert de ex-president dat hij de Argentijnen zo lang in het ongewisse heeft gelaten, en vele van zijn kiezers voelen zich dan ook bedrogen. Kirchner was niet mals voor Menem: hij sprak van een "laffe daad" om een vernederende verkiezingsnederlaag te ontlopen. Daar is wel iets van aan, want hoewel Menem de eerste verkiezingsronde won, stevende Kirchner volgens alle peilingen af op een duidelijke winst in de tweede ronde. Niet dat de Argentijnen zo hoog oplopen met Kirchner (hij behaalde tijdens de eerste ronde 22,4% van de stemmen, 2 punten minder dan Menem), maar men heeft er heel veel voor over om Menem van het presidentschap af te houden. Menem hield de "eer" dan maar aan zichzelf en druipt af met de staart tussen de benen.
Afwachten nu wat het wordt: Kirchner is dan wel iets minder Washington-gericht dan Menem, toch is het zeer de vraag of hij met zijn beleid werkelijk een andere koers zal varen dan zijn voorgangers. Hij heeft alvast beloofd van de strijd tegen de honger een prioriteit te maken - meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede - en via de goede relaties met Brazilië kan weer gedacht worden aan de uitbouw van de Latijnsamerikaanse vrijhandelszone Mercosur.
Van Menem wordt helaas ook nog één en ander verwacht, zij het meer achter de schermen dan ervoor. Zijn devies wordt in het Spaans omschreven als "un soldado que huye vale para otra batalla": een soldaat die vlucht is goed voor een andere veldslag. Hij zal blijven proberen de economische belangen van multinationale ondernemingen te dienen en de Argentijnse politiek ondergeschikt te maken aan de noden en wensen van de neoliberale bonzen uit binnen- en buitenland. In het najaar zijn er tevens regionale verkiezingen, en ook dat heeft een rol gespeeld bij de beslissing van Menem.
Een overweldigende verkiezingsnederlaag op 18 mei zou een nefaste invloed gehad kunnen hebben op de verkiezingsresultaten van "menemistische" gouverneurs later op het jaar, dat weet de oud-president maar al te goed.
Menem is bereid om over lijken te gaan om zijn doel te bereiken, en dat zal wel nooit veranderen.