arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak-Mediawatch 36: Saddams "Killing Fields" & blijvende chaos
by Frans Theunis / jpe Friday May 16, 2003 at 06:03 PM

Persoverzicht van de belangrijkste Irak-thema's: de killing fields van Saddam, de permanente chaos in het land en het uitblijven van het vinden van de 'smoking gun' ...

Omroepen en kranten, ze besteedden deze week opeens nogal wat aandacht aan de massagraven die er in Irak ontdekt werden en vooral dateren uit de tijd dat het regime van Saddam Hoessein de opstand van de sjiïeten in het zuiden na de eerste golfoorlog, neersloeg. "Massagraven leggen gruwel Saddam-regime bloot" heette het in De Standaard van 15 mei. "Saddams Killing Fields geven gruwelijke geheimen bloot - Duizenden lijken in massagraf Irak" titelde De Morgen van 15 mei. De Morgen vreesde dat er in een gigantisch massagraf op 90 km van Bagdad, "mogelijk nog tienduizenden mensen begraven liggen. Het gaat om het grootste massagraf tot nu toe in Irak gevonden."

In Le Soir van 15 mei stelde Peter Bouckaert - een onderzoeker van Human Rights Watch, een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie - dat "les estimations les plus modérées montent le chiffre de personnes disparues en Irak sous le régime Baas à 200.000." De Standaard van 15 mei stelde dan weer dat zelfs volgens "voorzichtige schattingen" van Human Rights Watch "de voorbije 20 jaar in Irak zo'n 290.000 mensen 'onrustwekkend' verdwenen zijn." 200 à 300.000 verdwenen mensen op een bevolking van ongeveer 25 miljoen. Kan tellen. Tot de vermisten behoren niet enkel opstandige sjiïten maar bv. ook communisten.

Het getuigenis van de Belg Peter Bouckaert leverde op vrijdag 16 mei het hoofdartikel vooraan op De Morgen. Binnenin ging pagina 3 over "de knekelvelden van Saddam Hoessein", met ook het getuigenis "Wie protesteerde werd de tong afgesneden": hoe het Saddam-regime tot op de laatste moment opposanten uitschakelde. De beulen van toen lopen nog steeds rond in Irak, maar de V.S., zo meldt De Morgen, sturen 16.000 extra manschappen om Irak te zuiveren van de Baath-partij.

* Groeiende frustratie over chaos / nog steeds geen 'smoking gun'

Ondertussen zijn de Irakezen er sinds de val van Saddam niet veel op vooruitgegaan. Grote delen van 's lands infrastructuur (watervoorziening, elektricitieit ...) zijn nog niet hersteld. In het zuiden dreigen epidemieën. De Standaard titelde op 15 mei: "Nieuwe bestuurder Bremer wil anarchie voorkomen en laat VS- soldaten toe te schieten op Iraakse plunderaars." Van een degelijke politiemacht die op fatsoenlijke manier de orde handhaaft, is er in Irak nog absoluut geen sprake. Een paar dagen eerder had De Standaard (13 mei) gemeld dat "frustratie bij de Irakezen groeit over de aanslepende chaos".

De krant schreef ook dat de "smoking gun' ongrijpbaar blijft voor Amerikanen: "na zeven weken zoeken naar Iraakse verboden wapens, staan Amerikaanse inspecteurs nog altijd met lege handen. Ze wijten dit aan logistieke problemen. De zenuwachtigheid groeit over het uitblijven van de smoking gun die de oorlog in Irak moest rechtvaardigen." Tip aan Bush: verstop de spullen die u wil vinden, zelf in Irak. Dat moet Amerika toch nog wel voor elkaar kunnen krijgen.

DIOGENE(S) 53