arch/ive/ief (2000 - 2005)

OPROEP: Een openbare omroep voor een verdraagzaam en democratisch Vlaanderen !
by posted by jpe Friday May 16, 2003 at 05:58 PM

Oproep uitgaande van aantal NGO's aan de VRT om het Vlaams Blok niet langer als een partij als een ander te behandelen. Steun de oproep via www.11.be

De VRT moet haar roeping om een openbare omroep voor een verdraagzaam en democratisch Vlaanderen te zijn, trouw blijven. De recente koerswijziging van de VRT in het omgaan met extreem-rechts is onaanvaardbaar. In de aanloop naar de verkiezingen van 18 mei wordt het Vlaams Blok door de VRT behandeld als een partij als een ander. TV en radio bieden een breed forum aan deze partij. Sommige TV-journalisten keuvelen met Vlaams Blok kopstukken als ware het vertegenwoordigers van een democratisch en aanvaardbaar gedachtengoed. De openbare omroep draagt op deze manier bij tot de toename van onverdraagzaamheid in onze samenleving. Daarmee is de democratie niet gediend.

Deze aanpak gaat regelrecht in tegen beleidslijnen die de VRT voor haar journalisten uittekende in een nota van 2001. Deze nota getiteld 'De VRT en de democratische samenleving' stelde dat aan extreem-rechtse partijen en bewegingen geen open tribune mag worden verleend. Verder wordt gesteld dat het Vlaams Blok geen partij is als een ander en dat ze dan ook zo moet worden benaderd. Er moet met andere woorden omzichtig worden omgesprongen met het aan het woord laten van haar vertegenwoordigers. De VRT verantwoordt dit standpunt onder meer door te verwijzen naar de resolutie van Praag van de Raad van Europa (december 1994). Die stelt dat een openbare omroep moet bijdragen tot een pluralistische, democratische en verdraagzame samenleving. Volgens de VRT-nota van 2001 zijn de standpunten van het Vlaams Blok daar strijdig mee.

Sinds 2001 is het Vlaams Blok in wezen niet veranderd. Partijleiders verklaren zelf dat het nieuwe zachtere imago dat de partij probeert uit te stralen enkel een PR-strategie is. Het stigmatiseren van vreemdelingen, discriminatie, autoritarisme en onverdraagzaamheid blijven als een rode draad doorheen heel het partijprogramma lopen. Daarom werd ook een procedure voor de schending van de wet op de bestrijding van het racisme en de xenofobie tegen drie verenigingen van het Vlaams Blok ingediend.

"Ik doe een oproep aan de directie van de VRT, de netverantwoordelijken en de eindredacties van de Nieuwsdiensten om onmiddellijk een koerswijziging door te voeren en de nota van 2001 'De VRT en de democratische samenleving' opnieuw als leidraad te hanteren. Bovendien vraag ik dat het Vlaams Parlement onmiddellijk mediaminister Van Mechelen en de gedelegeerd bestuurder van de VRT Tony Mary ter verantwoording roept inzake het mediabeleid van de openbare omroep t.a.v. extreem-rechtse partijen en bewegingen. In 2004 staan de Vlaamse en Europese verkiezingen voor de deur. Die moeten opnieuw verslagen worden door een openbare omroep voor een verdraagzaam en democratisch Vlaanderen."

---> Mail zoals reeds tientallen mensen en organisaties deden uw steun toe aan deze lijst via http://www.11.be

Te laat
by Guido Friday May 16, 2003 at 06:08 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Te laat! De afgelopen weken hebben Van Hecke en zijn fascisten zich als brave mannen en vrouwen kunnen projecteren via het tv-scherm in de hoofden van vele kijkers.

Sommige mensen van de NVA hebben een tijdje geleden een opiniestuk in DS geschreven dat erover ging om het cordon op te heffen. Sindsdien is het niet gestopt in de media met stemmen van o.a. partijvoorzitters over het weghalen van het cordon.

Het 70-puntenplan is aangepast, is ook de reden voor het schrijven van dat opiniestuk door die NVA'ers.

Het proces tegen het Blok heeft niet opgeleverd wat men verwachtte.

Gisteren was er nog een aflevering van Koppen op maat gemaakt voor Blok.

En nu, twee dagen voor de verkiezingen, komt men met bovenstaand iniatief.

Misschien hadden de "linksen" in België wat minder op elkaar moeten kappen en enkele weken geleden al zo'n iniatief opgezet hebben.

Veel plezier zondag met het stemmen en wees verdomme blij dat er nog Resist is om een beetje tegengewicht te geven aan het Blok.

Een ideetje voor iniatiefnemers van bovenstaande:

begin al met een betoging te organiseren tegen racisme en verechtssing van de maatschappij. Ah nee, dat zal niet gaan, "die PVDA" gaat weer ambetant doen.

Vlaanderen is niet bruin, het is zwart en er moet nog gestemd worden.

Beter laat dan nooit hé Guido
by jpe Friday May 16, 2003 at 10:28 PM

Je hebt gelijk in je kritiek Guido dat ze rijkelijk laat zijn, al die goed gesubsidieerde vzw's, maar beter laat dan nooit hé.

Beter laat dan niets
by jacobs Friday May 16, 2003 at 10:30 PM

Zoals jpe zegt beter laat dan nooit.
Het initiatief dat Guido heeft opgestart is er nog steeds niet, meen ik te weten.

jacobs
by Guido Sunday May 18, 2003 at 12:56 PM

"De organisatoren geven toe dat ze te laat zijn om de ,,campagne'' van de VRT nu nog te wijzigen. ,,Maar we willen vermijden dat hetzelfde gebeurt in 2004, als de Vlaamse en Europese verkiezingen gepland staan. Daarom willen we nu al het protest op gang trekken'', zegt Ongena."
http://www.standaard.be/extra/verkiezingen2003/index.asp?articleID=DST17052003_068


Zoals je zelf kan lezen geven ze toe dat het te laat is voor deze verkiezingen, wat ik hierboven schreef.

Iniatief, ik ben ervoor om de VRT-toren af te branden maae zal dat waarschijnlijk alleen mogen doen. :-(

by the way
by Guido Sunday May 18, 2003 at 01:05 PM

De Europese verkiezingen zijn een even grote grap als andere verkiezingen.

Is er iemnd die zich herinnert dat hem gevraagd werd dat enkelen een Europese grondwet zouden schrijven?

"19/12/2002 BRUXELLES Entretien avec le Vicomte Etienne DAVIGNON" http://european-convention.eu.int/agenda.asp?lang=NL&Content=VGE

"23/04/2003 BRUXELLES Entretien avec le Premier Ministre belge, M. Guy VERHOFSTADT, le Ministre des Affaires étrangères, M. Louis MICHEL, le Vice-Président de la Convention, M. Jean-Luc DEHAENE et le Vicomte Etienne DAVIGNON"

http://european-convention.eu.int/agenda.asp?lang=NL&Content=VGE


De Europese Conventie zit in haar laatste fase en is niets meer of minder een Grondwet voor een nieuw Europa mèt President. http://european-convention.eu.int/