arch/ive/ief (2000 - 2005)

Klacht Franks: Belgische regering buigt voor Washington
by christophe callewaert Friday May 16, 2003 at 03:17 PM

Volgende week komt de ministerraad samen om de klacht tegen de Amerikaanse generaal Franks door te verwijzen. Dat meldt VRT-teletekst. De voltallige regering zou daarmee buigen voor de druk vanuit de VS.

Woensdag hebben 17 Irakezen en 2 Jordaniërs klacht ingediend tegen Franks wegens oorlogsmisdaden in Irak. Donderdag richtten de VS - bij monde van Philip Reeker, een woordvoerder van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken - een formele vraag aan de Belgische regering om "de nodige maatregelen te nemen om de klacht te verwerpen".

Gisteren zag het er nog naar uit dat de regering er voor koos om de hete aardappel door te schuiven naar de procureur-generaal. Volgens de recent gewijzigde wet heeft die een maand tijd om te beslissen of hij de klacht al dan niet doorverwijst naar de VS. Hij kan dat doen als hij vermoedt dat er voldoende kans is op een eerlijk proces in het land van herkomst van de daders. Dit is precies wat Jan Fermon, advocaat van de slachtoffers, betwist. Volgens Fermon tekenden de VS de bijkomende protocols van de Conventie van Genève niet en het is op die internationale 'oorlogswetgeving' dat de aanklacht gebaseerd is. Bovendien bewijzen de VS door de druk die ze in deze fase van de juridische procedure al uitoefenen dat ze het niet zo nauw nemen met de scheiding der machten. Volgens Fermon heeft de procureur-generaal dus geen andere keuze dan een onderzoeksrechter aan te stellen en de aanklacht voor een Belgische rechtbank te behandelen. Dit is de enige kans op een eerlijk proces voor de slachtoffers.

Buigen
Na die eerste reacties van de Belgische regering voerden de VS de druk nog wat op. De Amerikaanse staatssecretaris, Mark Grossman, gelastte gisteren een onderhoud met de Belgische ambassadeur in Washington af. De Belgische regering is daar blijkbaar danig van onder de indruk want vandaag werd volgens VRT-teletekst beslist om volgende week de ministerraad samen te roepen om de klacht door te verwijzen naar de VS.

De regering heeft door de recente wetswijziging die mogelijkheid ingebouwd in de nieuwe genocidewet. Deze aanpassing werd door de raad van state trouwens zwaar onder vuur genomen omdat het een duidelijke inbreuk is op het principe van de scheiding der machten.

De beslissing moet wel genomen worden door de volledige ministerraad. Dit wil dus zeggen dat zowel VLD als Agalev en SP.a blijkbaar vinden dat de Iraakse slachtoffers geen recht hebben op een eerlijk proces.

Wat had je gedacht?
by rikke Friday May 16, 2003 at 03:23 PM

Moet je hiervoor 4 jaar rechten studeren? Dat de natioale procureur de bal in het regeringskampp zou leggen en dat zij zullen doorverwijzen naar VS rechtbank had ik u ook wel kunnen voorspellen. Waarom hebben ze anders de genocidewet aangepast?

tja
by christophe Friday May 16, 2003 at 03:26 PM

Ik heb geen vier jaar rechten gestudeerd. Het kan mij ook niet schelen hoe die wet in elkaar zit. Mij interesseert waarom u het blijkbaar normaal vindt dat de regering de slachtoffers geen eerlijk proces gunt.

Politiek
by Pol Friday May 16, 2003 at 03:47 PM

Het IS een politiek proces daar moeten we eerlijk over zijn of is het toevallig een advocaat die deelneemt aan de verkiezingen of is het toevallig dat de dokters lid zijn van de PVDA? Ik ben niet tegen dat proces verre van maar we moeten er niet hypocriet over doen.

???
by christophe Friday May 16, 2003 at 03:52 PM

Ik begrijp niet wat u bedoelt. Tuurlijk is dit een politiek proces. De regering heeft er met die recente wetswijziging voor gezorgd dat er een politieke inmenging mogelijk is in een juridische procedure.

pol?
by Guido Friday May 16, 2003 at 03:57 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Allez, omdat het mensen zijn van de PVDA/Resist, is de klacht niet belangrijk. Louis Michel zei dit ook.

De dokter en advocaat hadden wel kunnen weten dat hun tegenstanders hun politieke overtuiging zouden gebruiken om de klacht af te zwakken.

Een cadeautje op een schaaltje aanbrengen, heet zoiets?

heh
by christophe Friday May 16, 2003 at 04:06 PM

Guido,

De procureur-generaal moet zich bij het formuleren van zijn beslissing in de eerste plaats concentreren op de inhoud van de aanklacht (zie de volledige aanklacht elders op de site). De politieke kleur van de advocaat van de slachtoffers doet hierbij niet terzake.

Wat de beslissing van de regering betreft: zij hebben een wet gestemd die het mogelijk maakt om het principe van de scheiding der machten op te heffen als het hen goed uitkomt. De raad van state heeft dit zwaar bekritiseerd, maar blijkbaar ligt geen kat daarvan wakker.
Gelukkig dat er nog die aanklacht is om zoals Dyab Abou Jahjah het formuleert "de tegenstelling eens flink op de spits te drijven en de hypocrisie van de regering bloot te leggen".

Lief Christophje
by Guido Friday May 16, 2003 at 04:43 PM

"De procureur-generaal moet zich bij het formuleren van zijn beslissing in de eerste plaats concentreren op de inhoud van de aanklacht (zie de volledige aanklacht elders op de site). De politieke kleur van de advocaat van de slachtoffers doet hierbij niet terzake."

Ik weet dat, ik wou alleen maar zeggen dat hun aanwezigheid op een lijst een extra argument kan zijn om op aangevallen te worden. En of dat het zo slim is om dan op een lijst te staan.

Hadden ze niet op die lijst gestaan, dan had men minder kans gehad, ook in de media, om er een "politiek proces/resist" van te maken.

Och ja, volgende week komt het voor op de ministerraad. We zien wel...

Speelt geen rol
by Edith Monday May 19, 2003 at 04:06 PM

Dat die dokter en advocaat op de lijst RESIST stonden, speelt juridisch gezien geen enkele rol.