arch/ive/ief (2000 - 2005)

Koppen slaat de bal weer mis
by Geert De Belder Friday May 16, 2003 at 02:24 PM

Donderdagavond konden we, notabene aan de vooravond van de verkiezingen, weer eens ‘genieten’ van een reportage over het ‘probleemgebied’ Borgerhout. Vermits ik er zelf al 13 jaar woon, waarbij ik lief en leed deel met uiteenlopende inwoners (zeg maar: met Belgen zowel als Marokkanen), heb ik mij weer eens kwaad gemaakt over het volstrekt eenzijdig beeld dat van mijn gemeente, sorry district, wordt opgehangen.

Donderdagavond konden we, notabene aan de vooravond van de verkiezingen, weer eens ‘genieten’ van een reportage over het ‘probleemgebied’ Borgerhout. Vermits ik er zelf al 13 jaar woon, waarbij ik lief en leed deel met uiteenlopende inwoners (zeg maar: met Belgen zowel als Marokkanen), heb ik mij weer eens kwaad gemaakt over het volstrekt eenzijdig beeld dat van mijn gemeente, sorry district, wordt opgehangen.
Het zat al fout van voor het begonnen was. In de inleiding van de madam van dienst ging het al enkel over ‘problemen’ en ‘een verzuurde situatie’. Onbevangen beginnen kijken was er dus al niet meer bij. Niet dat het veel verschil had gemaakt, want de reportage zette al meteen de toon, en die toon was: alles in de verf zetten wat kan helpen om Borgerhout af te schilderen als een gemeente waar alleen gekken graag zouden wonen. Passeerden de revue: enkele zure Belgische handelaars op de Turnhoutsebaan; een vrouwtje dat tot in de details haar verhaal deed over een overval bij haar thuis, waarbij het bloed bijna van het scherm droop; een vrouw die zich behoorlijk opwond over de jonge Marokkaanse herriemakers, al moet het voor de aandachtige kijker duidelijk zijn geweest dat zij de pesterijen vermoedelijk zelf uitlokte door haar onverdraagzame, racistische houding; een jonge vrouw die spijt had dat ze in Borgerhout een huis had gekocht, omdat er hier toch te veel ‘vremden’ wonen, ‘voor wie de Belgen moeten buigen’; twee (en slechts twee!) Marokkanen, jongeren die enkel aan het woord werden gelaten over de problemen waarmee zij te maken hebben (vooral uitzichtloze werkloosheid); en dan vergeet ik nog enkele oudere racisten op de markt en nog wat zwartkijkers. Kortom: Borgerhout is hopeloos verloederd, geen weldenkend mens zou er willen wonen. Tegengas kwam er enkel van Robert, werkzaam bij Rataplan, die uitvoerig de kans kreeg om uit te leggen waarom hij juist WEL graag in Borgerhout woonde. Tussen al de andere quotes in de reportage moet dat heel onwaarschijnlijk zijn overgekomen voor de kijker die Borgerhout zelf niet kent.
Het is niet mijn bedoeling mijn ogen te sluiten voor de problemen die hier wel degelijk zijn, maar als bewoner van Borgerhout weet ik wel dat het beeld dat ‘Koppen’ ophing volstrekt eenzijdig is, en daarom niet strookt met de waarheid. Bijvoorbeeld: Farid, een van de (slechts) twee Marokkanen die aan het woord kwamen, is coach van ‘T-Interim’, een zaalvoetbalploeg die voor vele jongeren hier een ongelooflijke voorbeeldfunctie heeft. Omdat zij op enkele jaren tijd van vierde provinciale tot in eerste nationale zijn geraakt, heeft deze ploeg het zelfbeeld van de Marokkaanse jongeren in Borgerhout enorm opgekrikt. Hun slogan: ‘Respect yourself’, waarbij impliciet bedoeld wordt dat je zo ook meer respect afdwingt van anderen (lees: Belgen), en anderzijds ook meer respect zal opbrengen voor die anderen. ‘T-Interim’ heeft de laatste tien jaar bereikt waarin de overheid alleen maar heeft gefaald. Als de (kleine) criminaliteit hier gedaald is, is dat zeker mee aan hen te danken. Enfin, een wonderlijk verhaal, over hoe Marokkanen wel degelijk over doorzettingsvermogen en wilskracht beschikken (als dat nog moest worden bewezen), en in staat zijn zelf kansen te scheppen en waar te maken. Maar heel dit verhaal kwam, zeer merkwaardig, helemaal niet ter sprake - al kan ik mij niet voorstellen dat Farid hierover heeft gezwegen (ik ken hem namelijk persoonlijk). Vermoedelijk was dit verhaal voor de makers niet interessant, omdat het niet bevestigde wat zij wilden, nl. dat in Borgerhout geen enkel lichtpuntje zou zijn.
Kwamen verder ook NIET aan het woord: oudere, niet-racistische Belgen die hier nog altijd graag wonen (die zijn met veel meer dan je zou denken); handelaars op de Turnhoutsebaan die NIET klagen en zagen (ook die bestaan wel degelijk); ‘gewone’ jonge Belgen die met veel enthousiasme en graagte hier zijn komen wonen, en vaak een huis hebben gekocht (Robert, met alle respect overigens, is door zijn groot engagement voor vele kijkers misschien wel niet ‘geloofwaardig’ genoeg of zo); Marokkaanse meisjes, mama’s en papa’s (gewoon vergeten?); buurttoezichters die het ‘probleemwijk-imago’ hadden kunnen bijsturen; mensen (wie dan ook) die graag tussen al die verschillende culturen wonen; en zo kan ik nog even verdergaan. Natuurlijk, je kan niet iedereen aan het woord laten, maar het gaat er toch om een evenwichtig beeld te schetsen, of niet? Het lijkt erop dat de makers er enkel op uit waren de bestaande vooroordelen te bevestigen, en dat is vooral bedenkelijk aan de vooravond van verkiezingen.
Zo mogelijk nog pijnlijker is het geëindigd. Er moest zo nodig rechtstreeks worden doorgeschakeld naar de openingsavond van Cinema Roma (nog zo’n wonderlijk verhaal trouwens, dat ook enkel in de marge ter sprake kwam), waar een Marokkaan uit de reportage (niet Farid, de andere) de gelegenheid te baat nam om de organisatie van Rataplan op de korrel te nemen ‘omdat Marokkanen er niet welkom zijn’ - terwijl ik weet dat die juist alle moeite doen om hen te bereiken met hun activiteiten, voorlopig zonder veel succes. Clown van dienst Bart Peeters mocht onmiddellijk het woord overnemen om, zonder ook maar één verwijzing naar de bitse opmerkingen van de Marokkaan naast hem, alsof die louter lucht was, op zijn typische manier Roma de hemel in te prijzen. Heel vreemd allemaal, en verwarrend.
Kortom, de VRT kon met deze reportage (in navolging van De Morgen-journalist Rudi Rottier, die met ‘Hotel Fabiola’ ook al geen heil zag in de multiculturele samenleving) het Vlaams Blok geen schitterender cadeau hebben gedaan.

en omgekeerd...
by klaas Friday May 16, 2003 at 02:59 PM

enkele maanden geleden was er een reportage (ik denk ook in koppen) over borgerhout, die eens de positieve kanten van borgerhout in de verf zou zetten. merkwaardig genoeg werden enkel Vlaamse immigranten in Borgerhout geportretteerd. "allochtonen" kwamen niet eens in beeld... of toch: toen het over de kleine probleempjes ging: een ingeslagen autoruit, waarna de camera inzoomde op spelende kinderen...

nog veel werk aan de winkel voor de diversiteitsconsulenten - of hoe heten ze - bij de vrt...

Goed gezegd
by samira Friday May 16, 2003 at 03:16 PM

Waarom stuur je dit niet naar een of andere krant? Ik werd er zelf ook misselijk van...

Inderdaad
by Jan D. Friday May 16, 2003 at 03:26 PM

Die reportage gisteren was heel erg... Gelukkig waren er een paar heel verstandige migrantenjongeren bij.
En als ik dan hoor hoe anders zeer progressieve mensen er op mijn werk op reageren, dan vrees ik ook het ergste voor zondag.

tis nen lange van dezen keer
by king hagar Friday May 16, 2003 at 05:46 PM

Ik ken ook een aantal mensen die in Borgerhout wonen, en spijtig genoeg klopt het beeld dat Koppen afschildert van Borgerhout met wat die personen komen te vertellen. Je kan niet ontkennen dat er veel criminaliteit is in de buurt, dat die criminaliteit zich vooral situeert onder migrantenjongeren en dat er een leegloop is van autochtone inwoners.
Het is wel waar dat Koppen vooral aandacht besteedde aan de mensen die de problemen aankaartten, het beeld was dus iets té eenzijdig. Alhoewel er ook een geëngageerde en positief ingestelde burger aan het woord werd gelaten, en tevens de madam van het buurthuis, die de dingen ook betrekkelijk kon relativeren. Dat de sfeer echter verzuurd is, dat kunt ge niet ontkennen, dan moogt ge nog zo progressief zijn als ge wilt. Het werd zowel aangegeven door de oude als door de nieuwe Belgen. De enkele migrantenjongeren die iets mochten zeggen wonden er ook geen doekjes rond: De 2 gemeenschappen leven over het algemeen naast elkaar, en er is weinig wederzijds begrip. Dat kon je toch duidelijk opmaken uit de reactie van de Marokaan in de cinéma. Het is trouwens geen probleem dat zich enkel in Borgerhout stelt, maar we worden ermee geconfronteerd in alle grote steden en randsteden. (en sommige linksen doen vaak hun ogen toe als het hierover gaat)

Dit ogenschijnlijk conflict tussen 2 culturen, heeft echter zijn wortels in de huidige klassenmaatschappij. Het feit dat migranten, economisch benadeeld zijn brengt hen onder in de lagere sociale klassen. Het is immers zo dat ze zeer moeilijk aan werk geraken (werkgevers geven zelf toe dat ze liever geen migranten aannemen), dat ze vaak in de illegaliteit terecht komen en dus op geen enkele uitkering kunnen rekenen, dat ze hun beperkt inkomen aan veel te hoge huurprijzen moeten besteden,… Studies hebben aangetoond dat autochtonen in dezelfde lagere sociale klassen zich tevens meer bezondigen aan criminaliteit.

Bovendien worden ze dagelijks geconfronteerd met het racisme dat leeft in deze samenleving, een maatschappelijk fenomeen dat in stand wordt gehouden door de heersende klasse. Net zoals het onstaan is (om de gruwelijke afslachtingen van Afrikanen, Indianen,… tijdens de kolonialisering goed te praten) wordt het gebruikt om de werkende bevolking te verdelen en tegen elkaar op te zetten. Racisme is niet meer als een verdeel en heers tactiek van de burgerij.

Het is duidelijk dat er dus een stevige linkse oppositie nodig is om de wortels voor de sociale achterstelling van migranten en het racisme aan te pakken. De vraag die vandaag gesteld wordt in de groeiende linkse beweging, is of resist een versterking is voor deze oppositie. Ik denk van niet.
Zoals in het vorige stuk aangehaald, is racisme een verdelende factor van de werkende klasse. Hoe bestrijdt je racisme dus? Door als eenheid te strijden tegen de onderdrukkende klasse. Door met de progressieve krachten beide gemeenschappen ervan te overtuigen dat we dezelfde belangen hebben. Hier schiet resist tekort. Ogenschijnlijk is samenwerking tussen de Arabische AEL en de Belgische PvdA een stap vooruit, echter, niets is minder waar. De AEL (op het vlak van racisme kunnen we het zeker hebben over AEL aangezien de pvda zich helemaal op het tweede plan heeft gezet), maakt echter de kloof tussen de Belgen en migranten alleen nog maar groter. Ze verwerpt elke klassebenadering en ziet racisme als een onderdrukking van de Arabische cultuur door de Westerse cultuur. Abou Jahjah is hierover zeer duidelijk: “Tuurlijk zijn de 33% Antwerpenaren die op het blok stemmen racisten, en bijgevolg dus ook onze vijanden. “ (tijdens gesprekken in Gent, naar aanleiding van de lijst Leef). Voor mij is dit zeer duidelijk: Resist wil geen brug slagen tussen de beide gemeenschappen (door het aanbieden van een links alternatief voor de Vlaams Blok kiezers), maar wil de Arabische gemeenschap emanciperen ten koste van de Belgische arbeiders. Tevens de quota tonen dit aan: Als je als Belg naar een bedrijf stapt om te solliciteren (in deze moeilijke tijden), en je krijgt te horen dat ze je geen job kunnen geven omdat men nu eenmaal de migrantenquota moet respecteren, dan kan ik het wel begrijpen (ja zelfs ik, en ik ben geen fasco, liefste stalinistjes) dat je eens goed vloekt op die ‘bruine mannen’ (begin nu nie te censuren voor dit zinneke, tis gewoon om mijnen tekst wa kleur te geven).
Resist heeft dus geen programma waarmee je naar de bredere lagen in ons land kan trekken en hen te overtuigen van het linkse karakter ervan. Arabisch nationalisme is nu net niet wat we we nodig hebben om het Vlaams Blok klein te krijgen!

Zeg, Harko, de man in het zwart, molotov,… begin nu nie direct met me uit te schijten voor het vuil van de straat, laten we een beleefde discussie houden. Jaja, zelfs met een 16-jarige, dikbuikige puberale viking moet dit lukken ;)

Het probleem is het racisme
by han Friday May 16, 2003 at 06:00 PM

Soms is het nodig een "kat een kat" te noemen.

De Belgische en meer in het algemeen de Westerse samenleving is doordrongen van "racisme".

Niet het Vlaams Blok, niet de migranten, niet de kriminaliteit, niet ... zijn het probleem. Het racisme is maakt dat samenleven in Borgerhout zo moeilijk is.

Ik vind het vreemd dat bepaalde progressieven dat probleem niet onder ogen willen zien.

Wie niet wil zien dat het racisme een reëel probleem is, dat een gehele bevolkingsgroep geen aanwpraak kan maen op zijn burgerrechten : godsdienst vrijheid, stemrecht, werk, een woning, ... die is blind.

En als uitsmijter voor de puberale viking.

"Alleen de patroons moeten schrik hebben van RESIST."
Is het motto waarmee Dyab en co dezer dagen naar de fabrieken trekken.

antwoordje
by king hagar Friday May 16, 2003 at 06:12 PM

aan de man met de gekke bril

Dat racisme de oorzaak is van het samenlevingsprobleem in grootsteden, schrijf ik letterlijk in mijn tekst. Welliswaar samen met de sociale achterstelling, maar die kan deels slechts doorgevoerd worden doordat de burgerij het racisme verspreid onder de mensen.

"Wie niet wil zien dat het racisme een reëel probleem is, dat een gehele bevolkingsgroep geen aanwpraak kan maen op zijn burgerrechten : godsdienst vrijheid, stemrecht, werk, een woning, ... die is blind. "

correct, één voor één gevolgen van racisme. Maar de kernvraag (die ik toch wel duidelijk gesteld heb in mijn tekst) is: Hoe bestrijden we racisme? Ikke alvast nie op de resist-manier.

Schone slogan, weinig inhoud... Ik vergeet nie wat Dyab zei in het aangehaalde debat (zat er zelf bij). Dat hij draait met de wind, al naargelang het publiek waar hij voorzit, is bekend. Dit is het schoonste voorbeeld. De Dyab op tv, in debatten met hoofdzakelijk Belgen, in debatten met hoofdzakelijk migranten, met links radicalen,...is niet dezelfde. Wil de pvda zo'n onberekenbaar figuur in het parlement?


En hoe ontstaat het racisme?
by Jan D. Friday May 16, 2003 at 06:13 PM

Is het racisme soms een 'autonoom' probleem Han? Ooit al eens van een marxistische analyse gehoord?
Hoe ontstaat het racisme? Zou er niet een hééél klein verband kunnen bestaan met de groeiende tegenstellingen binnen de klassenmaatschappij en met de angsten en onzekerheden die dit oproept?
De analyse van deze 16-jarige zit er alvast dichter bij dan die van jou.
Zeg eens, welke strategie stel jij als verkiezingskandidaat voor om die 33% terug te halen van bij extreem-rechts?

hoe maak je ze rijker?
by Guido Friday May 16, 2003 at 06:25 PM

"Zeg eens, welke strategie stel jij als verkiezingskandidaat voor om die 33% terug te halen van bij extreem-rechts?"

Voorbeeldje om ze nog rijker te maken.

"Marleen, ik denk dat ik op het Vlaams Blok ga stemmen, allez op tv worden ze veel uitgenodigd, dus zo erg kunnen ze niet zijn. En als ge nu leest in DM dat de progressieve linksen tegen dienen Dyab zijn, dan zal het toch niet verkeerd zijn om op het Blok te stemmen, nee? Die zeggen toch ook dat Dyab gene goeden is?"

Haloooo
by han Soete Friday May 16, 2003 at 06:26 PM

1. Er zijn er hier een paar aan het doorflippen.
Jan en Hagggar, hebben jullie bovenstaand artikel + comments gelezen?
Eerst eens doen dus, en die je dat ik het daar over heb. Sommigen zijn geschokt over het feit dat de reportage van koppen het racisme "toont", ook het racisme aan zaal Roma.

2. Het Vlaams Blok ga je alvast niet stoppen door op de SP.A te stemmen Jan D., zoveel is duidelijk. Zij zijn verantwoordelijk voor de grote doorbraak van het Vlaams Blok, en voor mijn part ook alle vermeende linksen die blijven oproepen om voor die partij te stemmen.

3. Hebben jullie de 10 punten van RESIST wel gelezen? het is niet omdat er niet geciteerd wordt uit Marx dat het geen klassenanalyse zou bevatten hoor.

Enkel voorbeeldjes :
RESIST beoordeelt de toenemende agressie en oorlog in de wereld als een laatste poging van het imperialisme om haar wereldvisie te vuur en te zwaard op te leggen. De oorlog tegen Irak - opgelegd tegen de wil van de hele wereldbevolking - staat symbool voor de nieuwe wereldorde die de Verenigde Staten alle volkeren en arbeiders op deze planeet willen laten slikken.

RESIST roept op voor de eenheid van alle volkeren en arbeiders ter wereld die zich verzetten tegen de nieuwe wereldorde. Alleen een gemeenschappelijk verzet kan een antwoord bieden op de globale oorlogsverklaringen van de machtigen. Vandaag betekent dat de algemene eenheid tussen alle volkeren en de Arabische volkeren en de specifieke eenheid tussen de bevolking van Belgische en Arabische afkomst hier.

Groeten

han

Dyab's licht :-)
by christophe Friday May 16, 2003 at 06:32 PM

Dyab Abou Jahjah daarover in een interview met United Press International:

"The Vlaams Blok is not the problem. The problem is the policies of the government and the city council and the way they are dealing with issues such as unemployment, housing, education and racial discrimination. In the past our representatives were forced on us because of their race even though we had no affinity with what they were saying. That's why we felt we should set up our own alternative."

way to go
by abird Friday May 16, 2003 at 06:48 PM
abird@pandora.be

King Hagar, way to go! Je maakt inderdaad een evenwichtige en genuanceerde analyse van de feiten en hoe racisme zijn voedingsbodem vindt.

En voor Han: als een kat een kat genoemd mag worden waarom moet er dan gezwegen worden over de reële problemen die er zijn in wijken zoals Borgerhout, de Seefhoek en in Gent de Brugse Poort? Ik vond de reportage in Koppen zeer evenwichtig en een mooi sfeerbeeld.

Ik woon al jaren in Gent in een migrantenwijk. En ja, er zijn samenlevingsproblemen. En ja, het is nog steeds een leuke wijk om in te wonen. Maar denk niet dat resist veel stemmen zal halen onder de autochtonen, zolang jullie willen blijven verzwijgen dat Hassan van naast de deur soms net zo'n klootzak is als overbuur Georges.

Hassan van naast de deur soms net zo'n klootzak is als overbuur Georges??
by han Soete Friday May 16, 2003 at 06:55 PM

"Hassan van naast de deur soms net zo'n klootzak is als overbuur Georges"
Ik denk dat je me verkeerd begrepen hebt.
Heh .... ik moet zeggen dat ik in mijn buurt geen last heb van "klootzakken". Maar van mij mag jij dat vinden, zeggen, roepen, ....

Dat is ook helemaal het probleem niet. Het probleem is dat velen Hasan een "klootzak" vinden omdat hij Hassan noemt, een andere kleur heeft, .... en dat Hassan geen werk vind, niet mag gaan stemmen, geen goede woning, .....

groeten

verdraagzaamheid?
by Guido Friday May 16, 2003 at 07:04 PM

Misschien moeten mensen eens beginnen nadenken waarom ze elkaar klootzak noemen.

...
by Guido Friday May 16, 2003 at 07:05 PM

en of het wel nodig is elkaar klootzak te noemen.

...
by Guido Friday May 16, 2003 at 07:09 PM

en zich ook eens beginnen afvragen of het uitmaken voor klootzak van uw Marokaanse buurman racisme is of onverdraagzaamheid.

hey king,
by Timo Friday May 16, 2003 at 07:45 PM

Je hebt het toch mis wat betreft die migrantenquota. Dyab heeft al meermaals duidelijk zegegd dat migrantenquota niet ten koste mogen zijn van autochtone bevolkingsgroepen. Daarom moeten er jobs gecreëerd worden dankzij de 32uren week.

Het sprookje "sorry blanke man, maar ik moet dienen bruine tewerkstellen, anders voldoe ik niet aan het quotum" is dus volledig naast de kwestie, meer nog het is desinformatie van van resist standpunten.

En zeg nu niet dat meer jobs creëren voor iedereen geen eis is die tegemoet komt aan de 33% vlaamsblok kiezers in antwerpen.

een partijprogramma met oogkleppen lezen noem ik da

kan het nie laten...
by king hagar Friday May 16, 2003 at 08:16 PM

zielig argument hoor Guido. Moeten we nu allemaal voor resist zijn omda anders de mensen denken: "zelfs de progressieven zijn tegen resist en dus stemmen we voor Vlaams Blok"...

Ik en samen met mij vele anderen steken onze kritiek niet onder stoelen of banken. Dat resist hierdoor enkele tienden van percenten zal verdienen, het zij zo. Ik denk niet dat resist het links alternatief is waar we in de toekomst op kunnen verderbouwen, daarom vind ik het belangrijk dat de mensen deze illusie wordt ontnomen.
En bovendien: mensen die twijfelen om voor resist te stemmen, in de morgen enkele kritieken lezen, en dan maar beslissen om op het Blok te stemmen. Ik weet nie hoor, over wat voor soort mensen heb jij het dan?

En Han, ik denk dat we het allemaal eens zijn dat er veel racisme is in deze maatschappij. Je ontloopt de discussie, heb het al eens gezegd.
En, ik heb ook nooit gezegd dat resist geen progressieve elementen bevat. Een aantal punten zou ik, mits enkele aanpassingen, onderschrijven. Maar het probleem is dat het programma verschrikkelijk vaag blijft (kan ook moeilijk anders als je je programma probeert te bundelen in 10 beknopte punten), zodanig dat we het werkelijk programma moeten filteren uit de dagelijkse activiteiten van Resist, en dan vooral Dyab want die willen jullie toch in het parlement. En dan merk ik bijvoorbeeld dat de 'specifieke eenheid tussen de bevolking van Belgische en Arabische afkomst hier' op een bedenkelijke manier in de praktijk wordt gebracht. Ik heb bijvoorbeeld mijn twijfels bij dit punt als Dyab zegt dat de migranten, ter compensatie van de jarenlange discriminatie, de komende jaren maar positief gediscrimineerd moeten worden. Hoe leg je aan de modale Belg uit dat vanaf morgen de Marokanen en Turken een paar extra voordelen krijgen vanwaar hijzelf niet zal kunnen genieten. Tja...

We weten allemaal dat een 32-urenweek zonder loonsverlies geen punt is dat je van vandaag op morgen effe in het parlement gaat kunnen stemmen. Hiervoor zal een hevige strijd (stakingen, betogingen,...) nodig zijn van arbeiders, zowel migranten als Belgen, om deze maatregel af te dwingen. Het is immers een fundamentele nederlaag van de kapitalistische klasse. Intussentijd, tevens de woorden van Dyab, "willen wij de levensstandaard van de migranten opkrikken door de quota's in te voeren" Hoe ga je een gezamelijke strijd voeren, over de grenzen van 2 gemeenschappen heen,als je aanstuurt op ongelijke behandeling en op een verdeling van de belangen? Quota's zijn geen oplossing, nu niet, nooit.

rechtzetting
by king hagar Friday May 16, 2003 at 08:17 PM

ik bedoel dus enkele tienden van percenten verliezen (eerste paragraaf)

Is er dan geen racisme?
by han Friday May 16, 2003 at 08:56 PM

"Quota's zijn geen oplossing, nu niet, nooit"

Wel King, je kan net zo goed zeggen dat het probleem van racisme in de bedrijven eigenlijk niet bestaat.

In mijn wijk (molenbeek) zijn 50 tot 60% van de migranten jongeren werkloos. Besef jij eigenlijk wel wat het is om jong en migrant te zijn in dit racistisch landje.
Ik denk jij daar op je Universiteit / school / hogeschool geen flauw benul van hebt als Blanke middeklasse man.

verkeerd begrepen?
by abird Friday May 16, 2003 at 09:23 PM
abird@pandora.be

Beste Han,

Ik denk dat ik je net zo goed begrijpt als jij mij. Het is een onontkenbaar feit dat er racisme is. Het is een onontkenbaar feit dat mensen gediscrimineerd worden op basis van huidskleur, geloof, sekse, leeftijd, sexuele voorkeur etc ...

Ik ben het daarmee eens en ook dat daar iets moet worden aan gedaan. Ziezo, ik hoop dat die kous nu af is.

Blijft echter dat in Antwerpen 1 op 3 mensen op het blok stemmen. Waarom is dat? Omdat het Blok zeer goed inspeelt op een aantal reële verzuchtingen van de mensen. Eén (en zeker niet de enige) van die redenen waarom mensen zich laten inpakken door de slogans van het Blok is dat er werkelijk een samenlevingsprobleem bestaat. Hoe kan het ook anders dan dat bvb. in Borgerhout - waar de werkloosheid onder 'allochtone' jongeren 40% en meer bedraagt - er een explosief kruitvat onstaat?

Uitleggen dat er een oplossing is en dat die niet bestaat in 'Migranten Buiten' en 'Grenzen Dicht' is moeilijk als je niet eerst luistert naar waar de mensen mee zitten. Het is een complex en gevoelig debat, waarbij ik mij uiteindelijk best kan vinden in de oplossingen die jullie voorstaan. De 32-uren week, misschien zelfs een tijdlang quota voor de tewerkstelling. Ik ben daar lang niet voor te vinden geweest, omdat ik vind dat mensen moeten worden aangenomen op basis van hun bekwaamheid. Maar ik ben geschrokken van de cijfers die ze noemden in 'Koppen' gisterenavond. Je ziet, die reportage heeft misschien toch iets goed gedaan. 40% werkloosheid is onaanvaardbaar!

Waar ik mij toch niet zo lekker bij voel is de manier waarop het debat gevoerd wordt. Ik twijfel echt nog voor wie ik ga stemmen. Het is echter voor mij nu al duidelijk dat de AEL voor mij geen bondgenoot kan blijven. De roep naar gelijkwaardigheid en gelijkberechtiging mag luid en duidelijk klinken. En toch ben ik van mening dat we in naam van 'godsdienstvrijheid' en 'progressiviteit' alles moeten dulden. (Ik weet dat in België ook niet alles koek en ei is wat betreft gelijkheid van mannen en vrouwen - maar dat argument doet hier nu even niet ter zake).

Ik ben voor vrijheid van geloofsbelevenis en levensstijl, hoe vreemd mij die ook mogen zijn. Wat zich in de privé-sfeer afspeelt, daar moet niet in tussengekomen worden. Ik heb het er over dat migrantenmeisjes (diegenen die ik ken) vaak beknot worden in hun mogelijkheden. Ik ken vrouwen die graag zouden willen werken, maar het wordt verboden door hun man. Ik wil die vrouwen geen strijd opdringen die de hunne niet is. Maar het is mijn oprechte vrees dat in hun eigen strijd, de AEL niet de leading role zal opnemen.

Is dit not politically correct? Wellicht. Maar het is wat ik denk. En ik heb niemand nodig om dit voor mij te uiten, anders dan mezelf.

Groeten,

a bird

Tof
by han Friday May 16, 2003 at 10:31 PM

A bird
Tof dat je gewoon zegt wat je denkt.

Ik begrijp je volledig als je je afvraagt of die roep naar religie wel ontvoogding kan betekeken.
Het probleem is dat je pas kan ontvoogden als je jezelf kan zijn. Je kan pas ontvoogden in een samenleving waar je gerespecteerd wordt.

Eigenlijk is de AEL daar het beste voorbeeld van. De vrouwen in AEL zijn echt wel een voorbeeld van emancipatie, waar veel Belgische meisjes iets van kunnen leren.
Het probleem voor de meeste migrantyen meisjes is niet dat ze niet mogen werken van hun man, het probleem is in de eerste plaats dat ze uitgesloten worden door de samenleving.

Groeten
han

hagar
by Guido Saturday May 17, 2003 at 11:16 AM

"zielig argument hoor Guido. Moeten we nu allemaal voor resist zijn omda anders de mensen denken: "zelfs de progressieven zijn tegen resist en dus stemmen we voor Vlaams Blok"... "

Schrijf ik dat ergens?

Men kan blijven discussiëren over een volwaardig links alternatief. In de realiteit, die van morgen kan je kiezen uit een aantal partijen, lijsten,...

die han toch, het is er me eentje
by King Hagar De Jarige Saturday May 17, 2003 at 12:24 PM

Han, nu heb ik al 2 argumenten van jou gelezen:
1. "Is er dan geen racisme?" Begin het zo stillekes aan wel op mijn heupen te krijgen van dit zinneke. Voor eens en voor altijd: Ja Han, der is racisme in deze maatschappij. Elke zichzelf respecterende linkse rat zal het hier wel over eens zijn.
En trouwens, Han schrijft: "Wel King, je kan net zo goed zeggen dat het probleem van racisme in de bedrijven eigenlijk niet bestaat. " en ik schrijf: "werkgevers geven zelf toe dat ze liever geen migranten aannemen" Is dit geen erkenning van het racisme in de bedrijven?


2. "Ik denk jij daar op je Universiteit / school / hogeschool geen flauw benul van hebt als Blanke middeklasse man." Id, is waar, ik ben geen migrant, en weet dus ook niet wat het is om gediscrimineerd te worden. Probeer me wel zo goed mogelijk in te leven, zowel in de migranten als in de mensen die te maken krijgen met criminaliteit onder de migranten.
Maar het is een zeer zwak argument. Ik probeer gewoon na te denken over HOE we het racisme uit deze maatschappij kunnen banne, en of ge nu blank, zwart, bruin of appelblauwzeegroen zijt, ge hebt gewoon een beetje gezond verstand nodig. En dan kom ik snel tot de conclusie dat quota's niet de oplossing zijn. Heb eigenlijk mijn redenering uit 1 van mijn vorige comments niet genoeg doorgetrokken. Ik schreef dat quota's wrevel zullen opwekken onder de autochtone bevolking (zie voorbeeld van de sollicitatie), en daar is niemand bij gebaat, zeker de migranten niet. Het zal het racisme in deze maatschappij alleen nog maar verergeren. voorbeeldjen: Als je als vader in een bedrijf moet samenwerken met een migrant die is aangenomen op basis van de quota's, ten koste van zijn eigen zoon (ge moe nie denken dat de patroons naast hun gewone arbeiders ook nog eens migranten gaan aannemen, als ze een migrant moeten aannemen zal er een Belg minder worden aangenomen), dan denk ik dat de verstandhouding op de werkvloer niet al te gezond zal zijn. Het racisme op de werkvloer zal dermate toenemen, omdat mensen het idee zullen hebben dat de migranten met de al schaarse jobs zijn gaan lopen. En dat zal zich niet enkel in de bedrijven zelf afspelen, maar ook in het dagelijks leven. Migranten zullen dan wel tijdelijk meer jobs hebben, maar de reactie hierop zal de mensen in de armen van het Blok drijven.

Guido, ik kan misschien uw tekstjen uit het leven zoals het is misschien verkeerd begrepen hebben, mijn excuses dan. Maar ik zal nog ies citeren wa ge geschreven hebt:

"Marleen, ik denk dat ik op het Vlaams Blok ga stemmen, allez op tv worden ze veel uitgenodigd, dus zo erg kunnen ze niet zijn. En als ge nu leest in DM dat de progressieve linksen tegen dienen Dyab zijn, dan zal het toch niet verkeerd zijn om op het Blok te stemmen, nee? Die zeggen toch ook dat Dyab gene goeden is?"

Hmm, misschien is een beke extra uitleg nodig, ik lees toch gewoon wat ik in mijn vorige comment geschreven heb.

En euh, indymediërs, king hagar verjaart vandaag hé, zal stevig pintjen drinken op ulle gezondheid!

greetz to all my comrads ;)

aan de jarige
by Guido Saturday May 17, 2003 at 12:31 PM

"zielig argument hoor Guido. Moeten we nu allemaal voor resist zijn omda anders de mensen denken: "zelfs de progressieven zijn tegen resist en dus stemmen we voor Vlaams Blok"..."

Nogmaals, ik schrijf dat nergens.

""Marleen, ik denk dat ik op het Vlaams Blok ga stemmen, allez op tv worden ze veel uitgenodigd, dus zo erg kunnen ze niet zijn. En als ge nu leest in DM dat de progressieve linksen tegen dienen Dyab zijn, dan zal het toch niet verkeerd zijn om op het Blok te stemmen, nee? Die zeggen toch ook dat Dyab gene goeden is?"

VLAAAMingen, kunnen ze nog lezen? :-)