arch/ive/ief (2000 - 2005)

De uitslag van de 11.11.11-verkiezingscampagne
by Persbericht van 11.11.11 Friday May 16, 2003 at 12:00 PM

Hoe belangrijk zijn de Noord-Zuidverhoudingen voor de opkomende politici? Dat was de inzet van de 11.11.11-verkiezingscampagne. Met de voorstelling van 15 centrale eisen lanceerden we onze campagne op 22 februari in het Vlaams Parlement. We koppelden de lancering aan een debat tussen de experten van de verschillende partijen. Sinsdien trad het uitgebreide vrijwilligersnetwerk van de Noordzuidbeweging in werking

Meer dan 140 kandidaten waaronder alle Vlaamse toppolitici kregen onze vrijwilligers over de vloer. Gewapend met 15 eisen en hun parate Noord-Zuidkennis probeerden zij concrete engagementen te ontlokken aan de potentiële parlementsleden. Met succes: globaal scoren de partijen hoog op ons eisenpakket. Als het aan de verkiezingsintenties ligt, zit ontwikkelingssamenwerking alvast in de lift.

Enkel uitzonderingen niet te na gesproken hadden de kandidaten zich ook goed voorbereid op het gesprek. Steve Stevaert trok meer dan 2 uur uit om de eisen grondig door te nemen. Bij Magda Aelvoet werden onze vrijwilligers voor een stevig debat in haar tuin ontvangen. Ook Danny Pieters van NV-A nam uitgebreid de tijd om de eisen te bespreken. Bij Jo Van Deurzen werden onze vrijwilligers hartelijk ontvangen voor een open discussie. Premier Verhofstadt wachtte tot het laatste nippertje, maar nam ruimschoots de tijd om de eisen naar eer en geweten met de vrijwilligers op het 11.11.11-secretariaat door te nemen. De resultaten van alle kandidaten zijn terug te vinden op www.11.be/verkiezingen.

Maar hoe zit het nu per partij?
Van de 140 bezochte kandidaten wogen we de zestig kopstukken tegen mekaar af. De strijd om de meest Noord-Zuidvriendelijke partij werd een nek-aan-nek-race tussen AGALEV en SP.A/SPIRIT met gemiddelde scores van respectievelijk 14,5 op 15 en 13,9 op 15. Lange tijd streed ook de CD&V mee op kop maar uiteindelijk zakte de partij tot een gemiddelde score van 12,3 op 15. De NV-A scoort ook hoog: 11,8/15. De VLD tenslotte hinkt, ondanks goede uitslagen van enkele kopstukken, ver achter met een gemiddelde score van 6/15.

De afvallers…
Bij de kopstukken van Agalev, SP.A/SPIRIT, NV-A kregen onze vrijwilligers nooit het deksel op de neus. Bij de CD&V en VLD was dat anders. Ondanks herhaaldelijk aandringen hebben we van drie van de zestig kopstukken die we opnamen in onze weging, geen uitslag. De 0/15 die dit oplevert beïnvloeden uiteraard de uitslag, maar niet voldoende om een vertroebeld beeld te krijgen.

Opmerkelijk
Het valt op dat een aantal partijen hun studiediensten raadpleegden om standaardantwoorden te formuleren voor hun mandatarissen. We stelden vast dat niet iedereen zich hield aan deze opgelegde afspraken maar wij leiden er alvast een stevig partij-engagement uit af.

De meeste van onze eisen worden ondersteund, enkele belangrijke halen we eruit:

1. Een minister voor ontwikkelingssamenwerking?
Wordt volmondig ondersteund door AGALEV, CD&V en SP.A/SPIRIT. Voor de VLD is dit veel minder evident. Opvallend: eerste minister Verhofstadt is er voorstander van. Voor de NV-A is een minister voor ontwikkelingssamenwerking uitgesloten. Uit de bezoeken blijkt dat zij eerder opteren voor een Vlaamse en niet voor een Federale minister van ontwikkelingssamenwerking. Vlaamse of Federale minister: hij zal geld in zijn zakken hebben. Alle partijen staan namelijk quasi unaniem achter de 0,7% eis.

2. Tobin or not Tobin?
Als het van de VLD afhangt komt er duidelijk geen Tobintaks. Opvallend: Patrick Dewael pleit in zijn Kleurennota vóór de invoering van een Tobintaks, maar in deze federale verkiezingstijd wil hij er blijkbaar niets meer van weten. De andere partijen staan achter de taks. Het tegendeel zou ons verbazen, ze dienden namelijk samen een wetsvoorstel in ter invoering van deze belasting.

3. GATS en Water
Het akkoord over de liberalisering van de dienstensector vormt het najaarsthema van de 11.11.11-campagne in 2003. We willen namelijk dat de toegang tot een essentiële diensten zoals water, gevrijwaard wordt voor iedereen. Bij de huidige GATS-onderhandelingen vrezen we dat dit op het spel wordt gezet. Tot onze verbazing vinden we nu reeds veel steun voor onze eis om deze GATS-onderhandelingen transparanter te laten verlopen. Dezelfde politici vinden bovendien dat de toegang tot essentiële diensten in Noord en Zuid gegarandeerd moet worden. We zullen de beloftes ook hier nauwlettend in het oog houden.

4. Trade not Aid
Onder deze slogan voeren ngo’s al jarenlang campagne om de exportsubsidies op landbouwprodukten af te schaffen. Door deze subsidies vinden goedkopere landbouwprodukten uit het Zuiden geen afzet in het Noorden, terwijl gesubsidieerde produkten gedumpt worden in het Zuiden. AGALEV en SP.A/SPIRIT pleiten volop mee voor de afschaffing van deze subsidies. Bij CD&V antwoordden bijna alle kandidaten met “eens noch oneens”, wat hen aanzienlijk lagere score oplevert. Verder debat met hen is dus noodzakelijk. De VLD scoort hoger op deze vraag. Het is dan ook het stokpaardje van de premier in zijn globaliseringsdiscours. Toch valt het op dat niet iedereen in zijn partij hem hierin volgt.

5. Palestina
Voor Centraal-Afrika ziet het er goed uit: quasi iedereen wil zich hiervoor inzetten tijdens de volgende legislatuur. Onze eis over Israël/Palestina het opschorten van het het associatie-akkoord tussen Israël en de EU kent heel wat minder bijval. Bij CD&V antwoordde bijna iedereen “eens noch oneens”, Bij de VLD vinden we een negatieve score terug. Terwijl AGALEV en NV-A deze eis unaniem ondersteunen, zweeft SP-A/SPIRIT ergens tussen in.
Tenslotte: grote verschillen tussen woord en daad?
In de partijprogramma’s vinden we geen al te grote tegenstellingen tussen de resultaten van deze verkiezingscampagne. We gaan er dan ook vanuit dat we te maken hebben met betrouwbare, doch pre-electorale verkiezingsbeloften. Op 17 mei voert Oxfam Wereldwinkels nog een laatste keer actie met deze uitslagen in de hand. Tijdens de regeringsonderhandelingen en tijdens de volgende legislatuur zal 11.11.11 de politici regelmatig aan hun beloften herinneren.

en de kleintjes?
by Els Friday May 16, 2003 at 12:24 PM

En de kleine partijtjes? NV-A (als opvolger van VU) werd wel ondervraagd, andere niet.
Was dit omdat er niet genoeg tijd en vrijwilligers waren om deze er ook nog bij te nemen? Of omdat u er zeker van bent dat ze niet aan een regering zullen deelnemen? Of omdat u het niet de moeite vindt om initiatieven (waarvan er toch een paar heel duidelijk N-Z en andere internationale thema's prioritair op hun programma hebben staan!) te onderzoeken en/of steunen?
Ik vraag het me maar af.

(Voor de rest vind ik het initiatief wel ok, als er tenminste opvolging op komt en druk blijft worden gezet tijdens de regeringsonderhandelingen én de volgende legislatuur.)

De kleintjes
by Peter Friday May 16, 2003 at 12:44 PM

Betreffende de kleintjes kunne we heel concreet zijn
De groten zijn belovers de kleintjes zijn doeners
Enkele voorbeelden van ZWVL
Indien Chènge the world jongeren niet actief zouden geweest dan was er nu geen vredesactiviteiten (vorige week Joc Ieper vorming over Irak) hadden de Noord-zuid beweging in Kortrijk Palestina niet op de agenda gezet
11-11-11 heeft op dit gebied terug gefaald om een aantal leden en hun politieke kleur niet aan het woord te laten
De Irakese, Palestijnse en Congolese kinderen zouden dat moeten weten dan zouden ze hun geld mogen houden!
Intussen weten ze wel dat ze in Irak op de dokters mogen rekenen ook als zijn ze ginder niet meer ter plaatse
Dat is het verschil, er zijn er die graag beloen en ge hebt doeners

Intussen is de genocidewet, Tobintaks al lang niet meer besproken en men blijft maar aan de deur kloppen..

Platgewalst
by Edith Friday May 16, 2003 at 01:10 PM

Over de kleintjes wordt heengewalst, behalve als het om nva gaat. Is 11.11.11 extreem rechts dan zo genegen?

Ah ja?
by Maarten Van Hove Friday May 16, 2003 at 01:20 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Is NVA extreem rechts, Edith?

bewijs
by guido Friday May 16, 2003 at 01:34 PM

Bewijs het omgekeerde eens. :-)

N-VA
by De Soepkommandant Friday May 16, 2003 at 02:06 PM

Beste Edith,

De N-VA mag dan al de kleinste partij zijn van "de 6", ze is vertegenwoordigd in beide parlementen en werd bovendien onlangs uitgeroepen tot "beste oppositiepartij".

Voor het overige geef ik je gelijk dat men zich ook de moeite had kunnen getroosten een aantal buitenparlementaire partijen te bevragen.

Maar Edith, je lost geen onrecht op door een ander te begaan. Ik verklaar me nader : als ik jou goed begrijp zou men de N-VA (11.000 leden, meer dan Agalev) moeten doodzwijgen en pakweg de Natuurwetpartij wél moeten bevragen.

Meer nog, we zijn "extreemrechts" volgens jou en moeten dan maar zelf bewijzen het niet te zijn. Wel jongedame, geef me je e-mailadres en ik stuur je stantepede ons programma door en als je daar ook maar één extreemrechts element in vindt, zal ik naakt op de markt van Sint-Niklaas met een Vlaamse leeuw in m'n kont een haan nabootsen.

Het zou je trouwens sieren niet iedereen en alles waar je weinig affiniteiten mee hebt te "McCarthyiseeren" en voor "extreemrechts" uit te schijten.

Ik weet waarover ik spreek. Ik ben namelijk ook 13 geweest.

Vriendelijke groeten,

Soepcommandante, oefen maar al :-)
by koekske Friday May 16, 2003 at 02:31 PM
koekskerobert@hotmail.com

"Meer nog, we zijn "extreemrechts" volgens jou en moeten dan maar zelf bewijzen het niet te zijn. Wel jongedame, geef me je e-mailadres en ik stuur je stantepede ons programma door en als je daar ook maar één extreemrechts element in vindt, zal ik naakt op de markt van Sint-Niklaas met een Vlaamse leeuw in m'n kont een haan nabootsen."

"8. migratie en integratie

Een verplichte, kosteloze inburgeringscursus voor legale inwijkelingen. Bij succes en een verblijf van vijf jaar zonder correctionele veroordeling, kan gemeentelijk stemrecht. Na tien jaar verblijf zonder veroordeling kan de nationaliteit en parlementair stemrecht verkregen worden.
De snel-Belg-wet afschaffen."

"8. migratie en integratie

Asielrecht voorbehouden aan politieke vluchtelingen, die bij voorkeur worden opgevangen in hun buurlanden. Afgewezen asielzoekers worden uitgewezen en tevoren opgevangen in gesloten asielcentra.
Een humaan terugkeerbeleid uitwerken.
Naturalisatie kan na een burgerschapsproef. Migranten moeten Vlamingen worden of terugkeren naar hun herkomstland.
Meervoudig staatsburgerschap is onmogelijk.
Staatsburgerschap wordt ingetrokken na bewezen fraude of veroordeling voor zware criminele feiten."

Bovenstaande komt uit de programma's van respectievelijk NVA en het Vlaams Blok.

Wat is het verschil?

blind of tsjokvol haat ?
by De soepkommandant Friday May 16, 2003 at 03:30 PM

Beste Robert,

Eerst en vooral wil ik je van harte danken voor het objectief overnemen van het programmastandpunt.

Verder wil ik er toch even op wijzen dat wij jandorie noch aan toe lokaal stemrecht toekennen op basis van een geslaagd inburgeringstraject, nota bene een standpunt dat door GroenLinks en de SP in Nederland ook verdedigd wordt (de inburgeringstrajecten).

Ik geef toe dat we met z'n allen geanimeerde discussies kunnen voeren rond inburgeringstrajecten. Ik hoop nog veel harder dat een partij die pro is nu niet afgeschilderd wordt als rechts-revolutionair, fascistisch, falangistisch of neo-nazistisch.

Wist je trouwens al dat het Blok meer kansen wil voor gehandicapten...en Agalev ook.....eco-fascisten ???

Maar soit, ik zal alvast een beetje oefenen zonder een haan na te bootsen....

veroordeling
by koekskerobert Friday May 16, 2003 at 03:53 PM

"8. migratie en integratie

Een verplichte, kosteloze inburgeringscursus voor legale inwijkelingen. Bij succes en een verblijf van vijf jaar zonder correctionele veroordeling, kan gemeentelijk stemrecht. Na tien jaar verblijf zonder veroordeling kan de nationaliteit en parlementair stemrecht verkregen worden.
De snel-Belg-wet afschaffen."

Eerst is het "zonder correctionele veroordeling", dan "zonder veroordeling".

Wat is een legale inwijkeling?

Wat is een inburgeringscursus?

Het extreem-rechtse denken is heel ver gevorderd. :-(

Niettegeloven
by El Subcommandante Friday May 16, 2003 at 04:14 PM

Het gaat over CORRECTIONELE veroordelingen uiteraard.

Ten tweede, een legale inwijkeling is een....rararara...legale inwijkeling.

Ten derde, als dergelijke standpunten volgens u "extreemrechts" zijn, dan rest mij enkel nog u veel suces toe te wensen in uw strijd tegen de fascistische partijen in dit land, bijvoorbeeld zij die in het Vlaams parlement het inburgeringsdecreet goedkeurden.
Verder wil ik u van harte danken voor het "labbellen" van mijn partij als "extreemrechts". Dit zegt uiteraard meer over u en uw geestesgenoten, dan over de N-VA.

Soit,

de moed erin !

rechts
by joan Saturday May 17, 2003 at 06:06 PM

een inburgeringscursus voor mensen die hier geboren zijn, dat is rechts ja
de snel belg wet afschaffen ook (ik kan je trouwens zeggen dat die niet voor iedereen even snel is maar bon) en dit zeker zonder de mondiale problemen te willen aanpakken (elke schuld van onzer zijde te ontkennen) en zich uitsluitend te willen beperken tot de problemen in vlaanderen
dat andere grote partijen julie meningen delen, wil uiteraard niet zeggen dat ze niet rechts zouden kunnen zijn (dat is trouwens ook wat de meeste klein- linkse bewegingen al zo lang proberen duidelijk te maken)
ik dank u wel voor de moed die u ons inspreekt, want we zullen ze duidelijk nodig hebben...

WAAR EN WANNEER
by joan Sunday May 18, 2003 at 09:36 PM

vandaag werd door vlaams blok op de vrt gezegd dat ze graag toenadering willen zoeken tot de nva, omdat ze vinden dat als je de programma's met elkaar vergelijkt er amper verschil op te merken valt. en zeggen jullie nu nog dat jullie niet rechts zijn. wel ik zou zo zeggen, verzamel maar al een vlag met de vlaamse leeuw (maar die zult ge wel hebben zeker, ps: waarom die vlag eigenlijk?) en zet maar op indymedia waar en wanner jij op de markt van sint niklaas zult verschijnen, ik zal er zijn. (en ik geloof ook dat ik je wel zal herkennen zo ps: of was ook deze belofte gewoonweg de zoveelste leugen?) tot dan