arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een laatste kans tegen polarisatie
by Maarten Van Hove Friday May 16, 2003 at 10:28 AM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

De laatste dagen is Indymedia compleet gepolariseerd tussen voor of tegen Resist. Gaan we een prachtprincipe als Indymedia hiertoe laten herleiden of slaan we het stuur compleet om? OPINIE EN SMEEKBEDE

Ik zie dit als een laatste kans om van Indymedia te maken wat het inhoudt als belofte. Het belang van voor of tegen Resist ontgaat me volledig - een stem is maar een momentopname, 'don't hate the media, be the media' houdt veel meer in.

Wat er met Indymedia momenteel aan de hand is snijdt me ernstig in de ziel. Ik heb journalistiek gestudeerd en juichte toen ik van het bestaan van Indymedia hoorde, nu ongeveer twee jaar geleden.

We zijn ver afgedwaald van de belofte, en dat doet pijn. Niet langer verleggen we de marges van het debat, we zijn gewoon oeverloos tussen wit en zwart verdeeld.

Kijk allemaal eens goed rond je, en wie een goede herinnering heeft mag eens proberen herdenken wie hier allemaal ooit schreef die nu weg blijft of enkel terugkomt om dingen te schrijven die bol staan van cynisme. Het lijstje is lang.

Ondertussen mogen we niet vergeten dat 90% van al wie in links actief is ook toen al NIET op Indymedia schreef. In plaats van dat we aan 'outreach' doen, het debat verbreden door meer mensen en visies aan te trekken, is het debat vernauwd tot een niveau dat elke vergelijking met journalistiek onwaardig is. Of met andersglobalisme op zich, als je het mij vraagt. Andersglobalisme is méér dan enkel AEL of PVDA - net zoals Mo* niet kan beweren dat het het blad is van de andersglobalisten (vooral NGO-gericht), de Attac website dat niet kan zeggen, of http://www.11.be dat niet kan zeggen. Ook uitpers en anderen, geen enkelen hadden ooit de belofte van Indymedia om de hele beweging te laten samenwerken in de gedachte: 'we moeten de verhalen van verleden, heden en toekomst heroveren en bewaken.'

Alsjeblieft heren en dames, ik denk dat het dringend is om eens een groot debat te lanceren, in the flesh, en met volle eerlijkheid en respect voor de ander te discussiëren waar we mee bezig zijn en waar we heen willen. Er zit een kern van waarheid in de bewering dat Indymedia steeds meer op RESIST-media begint te trekken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Laat ons aub samenkomen. Laat ons aub deze site niet kapotmaken. Andersglobalisme is een dringend iets, menswaardige media evenzeer. We kunnen het ons niet veroorloven nog dertig jaar te wachten voor het ontstaan van een nieuwe contestatiebeweging nadat deze in België implodeert.

In respect voor de ander

Maarten

Onafhankelijk
by Edith Friday May 16, 2003 at 10:46 AM

Indymedia is bij mijn weten het enige medium waar men met onafhankelijke informatie terecht kan en waar ieder zijn mening kwijt kan, voor of tegen democratie. De tegenstanders van Stalin komen mij nogal intollerant over naar diegenen die toch enig begrip voor Stalin menen te moeten hebben. Ik neem daarin geen standpunt in, omdat ik geen affiniteit heb met die man. Hij is hier voor mij niet aan de orde.

Wat wil je eigenlijk zeggen?
by han Friday May 16, 2003 at 10:50 AM

Wat wil je eigenlijk zeggen.

Dat indymedia pas OK zal zijn als het is zoals de andere media. RESIST en andere initiatieven doodzwijgt??

Ik bergijp het allemaal niet zo goed hoor?

Er zijn natuurlijk mensen die er een probleem mee hebben dat wij ook het woord geven en aandacht besteden aan initiatieven zoals RESIST, STOPUSA, ...
Er zijn natuurlijk mensen die er problemen mee hebben dat sommigen van de indymedia medwerkers ook actief meewerken aan initiatieven zoals : STOPUSA, RESIST, D14, O19, Bomspotting, MARIA, ....
Maar om eerlijk te zijn is dat niet "ons" probleem en nog minder het probleem van de mensen die zich willen inzetten voor één of andere initiatief.
Niet wij zijn in deze de sectairen, maar de mensen die vinden dat dergelijke dingen niet zouden kunnen.

Indymedia gaat, staat, en draait rond geëngageerde journalistiek.

Groeten
han

Debat=polarisatie
by het rooje nest Friday May 16, 2003 at 10:54 AM

Polarisatie=debat
debat=polarisatie

via polemiek ga je vooruit
via braafdoenerij blijf je staan

van in het begin hebben de NGO's en hun trawanten niet gepost op Indymedia

van in het begin hebben de NGO's en de vakbondstop het radicalisme tegengegaan, denk aan het Belgisch Sociaal Forum

hier wordt gepost door anars, door communisten, door linksonafhankelijken, radicale ecologisten, maar niet door de NGO's met hun overheidsfondsen

Indymedia gaat vooruit als al deze radicale antiglobalisten gewoon blijven posten over de acties die ze voeren, over de strijd die ze voeren tegen het imperialisme en het kapitalisme

De strijd moet op alle fronten gevoerd worden, ook in verkiezingen, de hoogmis van de 'democratie België'. Nu dat het verkiezingen zijn, wordt er uiteraard veel gepost door diegen die daar een actie rond willen doen. Volgende weken zulllen er weer andere acties zijn.

BE THE MEDIA... als iedereen dat wat meer zou doen, in plaats van tegen mekaar te leuteren en te zagen van jamaar dat is niet goed, en dat niet, en dan nog dat...en dit, jamaar daar nog, tja...

Optmistisch blijven allemaal!!!

Eh?
by Maarten Van Hove Friday May 16, 2003 at 11:04 AM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Optimistisch blijven???

Zeg rooje nest en anderen:

Denken jullie nu ECHT dat ngo'ers allemaal van die gerecupereerde trutten zijn die al content zijn met de uitgave van een kalender en voor de rest braafjes hun uren kloppen??? Hebben jullie eigenlijk al eens met die mensen gebabbeld? Niet geïnteresseerd in hun stem? Denken jullie niet dat zij ook wel interesse hebben voor een respectvol open forum waar zij gerust hun ding kunnen posten zonder dat hen verweten worden minder radicaal te zijn dan de radicalen???

En al die 'verschillende meningen'? Zien jullie dan niet dat die naar elkaars strot vliegen hier en dat we niks bijleren zo behalve dat we nog ver te gaan hebben?

Han, 1000e keer: je moet RESIST niet doodzwijgen, maar gelieve het met een beetje meer afstand te bespreken, anders ben je niet betrouwbaar. Ik had trouwens op sommige punten méér tanden verwacht, bijvoorbeeld waar blijft jullie reactie op de betichting AEL en bloeddiamant, gebaseerd op niks meer dan een 'vermoeden' van staatsveiligheid, drie dagen voor de verkiezingen?

Maar voor de rest is er niks aan de hand volgens jullie?

euh?
by Guido Friday May 16, 2003 at 12:02 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Sorry voor het late reageren maar ik heb pas gisterenavond DM, DS en Het Laatste Nieuws gelezen. En dus ook dan pas de artikels over de AEL en bloeddiamant gelezen.

HALLO?

HALLO?

HALLO?

Een klacht tegen generaal Franks door een Belgische advocaat staat ergens onderaan pag.3 in DM maar op p.1, goed opvallend al een inleiding naar een artikel over diamant/AEL.

En het gaat om het feit dat de broer van Dyab in een bedrijf werkt en daardoor misschien gelinkt zou kunnen zijn aan de AEL.

Dus als mijn zus in een bedrijf werkt, dan financiert dit bedrijf mijn organisatie? En mag dit "vermoeden" in het breed worden uitgesmeerd in een artikel dat net onder een een ander artikel over een bijeenkomst van enkele kandidaten op de Resist-lijst?

Ik herinner me dat de VN een rapport heeft uitgebracht waarin Belgische bedrijven ervan werden beschuldigd Kongo leeg te halen. Er werd zelfs een onderzoekscommissie voor opgericht.

Resultaat: men mocht niet diep genoeg graven en o.a. Forrester doen nog steeds wat hij wil in Kongo, men spreekt zelfs niet meer over hen.

Een mens zou nog op Resist gaan stemmen met zo'n vuile lastercampagnes.

Ze hebben dus precies wel schrik, de dikke Christenhonden in maatpak. :-)

Mensen die niet meedoen aan Resist ....
by Raf Grinfeld Friday May 16, 2003 at 12:49 PM

kunnen beter eigen media opbouwen dan te proberen indymedia.be van het flauwe infotainment te redden.

een nieuw initiatief?
by Pieter Baets Friday May 16, 2003 at 06:54 PM
p.baets@worldonline.be

Beste Maarten,

als ik zo sommigen hoor en lees hier op de site, hebben ze geen boodschap aan wat je schrijft (nochtans een mooie poging tot verzoening, meer samenwerking en herbronning)
ik hoop dat het ooit nog goed komt met Indymedia,

en zoniet, als je ooit met Filip de Bodt en de zijnen of zo een nieuw mediainitatief wil uit de grond stampen, ik zal de eerste zijn om mee te werken!!!

lol
by zoiets Friday May 16, 2003 at 06:59 PM

Een nieuw mediainitiatief met de bende van Kruithof.

Daar gaat volk naar komen kijken.

Herzele
by Mark Friday May 16, 2003 at 07:11 PM

Ik stel voor dat we Indymedia Herzele opstarten. :)

Hallo?
by Maarten Van Hove Friday May 16, 2003 at 11:17 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Zeg gasten

De tekst bovenaan verdient denk ik wel wat serieuzere commentaren als 'Indymedia Herzele'.

ah ja?
by zoiets Friday May 16, 2003 at 11:21 PM

Indymedia-zuid-oost-vlaanderen?

Hopeloos
by Maarten Van Hove Saturday May 17, 2003 at 01:50 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Forget it.