arch/ive/ief (2000 - 2005)

Is ontsnappen aan de globale hersenspoeling mogelijk?
by Edith Friday May 16, 2003 at 09:47 AM

Is ontsnappen aan de globale hersenspoeling mogelijk? Het lijkt bijzonder moeilijk te zijn. Een aantal intellectuelen herkauwt op elegante wijze het polarisatiediscours en laat zich gedwee voor de kar van de Bush administratie spannen, vanuit een obsessie met Stalin.

Mezelf centrum-links situerend, sta ik stomverbaasd te kijken hoe mensen, men verwacht van ons dat we hen als 'intellectuelen' zien, drukte maken rond het Stalinisme. Een Stalinisme dat vandaag totaal niet aan de orde is. Ik denk niet dat men zwaar academisch geschoold moet zijn om dat te begrijpen. Voor mijn kinderen van 18 en 22 is dat zo klaar als een klontje.

RESIST is een los samenwerkingsverband van mensen die 10 punten hebben onderschreven waarover ze het eens zijn. De ontvoogding van de allochtone gemeenschap en het opkomen voor de zwakkeren in de samenleving staan daarbij voorop. Het is evident dat het verzet tegen de oorlog en bezetting van Irak daar onlosmakelijk mee verbonden zijn, vanwege de gevolgen die dit voor onze Belgische economie en werkgelegenheid zal hebben.

Dit vlot en stijlvol geschreven stuk van Kruithof en co, mag dan een bijzonder elegante indruk maken, een goedkoop parfum in een chique verpakking blijft een goedkoop parfum. Zoals de vorige keer zie ik opnieuw absurde uitvluchten om de ontvoogding van de allochtone gemeenschap te bestrijden, ook al beweert de 'bende' het tegenovergestelde. Het gaat om het eenvoudige verschil tussen woorden en daden.

Eens te meer herkouwt de 'bende' het polarisatiediscours van de Bush administratie, waarin de 'vrouw' hèt ultieme wapen is. Heeft één haar op het hoofd van die lieden er aan gedacht rekening te houden met die vrouw zelf. Neen, de vrouw is hun slechts nuttig als oorlogswapen. Over onze hoofden en zonder ons te consulteren worden wij gebruikt in een absurde strijd die gebaseerd is en blijft op vooroordelen, veronderstellingen en desinformatie, niet op feiten.

Rita Mulier heeft zich bij de ondertekenaars geschaard, maar ik voel me niet vertegenwoordigd door een vrouw die, weliswaar goede intenties mag hebben, maar toch moeite heeft met de gelijkwaardigheid van allochtonen. Ik betreur dat zij het ge(mis)bruik van ons, vrouwen voor machtsdoeleinden onderschrijft.

Het gebruik van de term excuustruzen houdt geen afkeuring in van de kwaliteiten van de allochtone politici behorend tot diverse machtspartijen. Met uitzondering van Mimount Bousakla zijn het stuk voor stuk bekwame, hard werkende mensen. Niet zij hebben zichzelf tot excuustruus of alibi-ali gemaakt. De machtspartijen doen dat met als doel de allochtone gemeenschap onder controle te houden en haar haar zelfbeschikkingsrecht te ontzeggen. Men heeft in het achterhoofd nogsteeds dat fictieve 'islamitische gevaar', waarvan men maar niet wil begrijpen dat het niet bestaat, maar dat die KWAKKEL slechts tot doel heeft ons, Europeanen te verdelen en verzwakken.

Het verzoek om dialoog rond een aantal thema's waar de groep Kruithof, al dan niet terecht, bekommernissen rond heeft, is niet geloofwaardig. Immers, zowel de Werkplaats voor Theologie en Maatschappij als Kifkif hebben tevergeefse pogingen gedaan om tot een gesprek te komen. In beide gevallen werd de uitnodiging afgewezen door de groep Kruithof. Naar Kifkif toe was de reactie zelfs BOT.

Gelet op de inconsequente houding van de groep Kruithof die dus enerzijds de wens tot dialoog uitdrukt, maar die anderzijds weigert, is het natuurlijk begrijpelijk dat ze nog steeds niet op de hoogte zijn van de standpunten van AEL inzake holebi's, gelijkwaardigheid van de vrouw, scheiding tussen kerk en staat. De moeite nemen om de filosofie van AEL even te lezen en het 10-punten programma na te vlooien is teveel gevraagd. Dit gedrag van enerzijds weigeren zich te informeren, maar anderzijds toch vasthouden aan niet to the point zijnde verdachtmakingen komen mij eerder anti-intellectualistisch voor.

Volgens mij is de tekst 'De hersenschim van de onderdrukte moslimvrouw' door Nadia Fadil bijzonder verhelderend inzake de rol van de vrouw in deze en beveel ik hem graag aan. http://www.kifkif.be/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=18 Ik denk dat het een klare en goed begrijpelijke tekst is.

Bovendien denk ik dat mijn eigen analyse 'Zijn we nog baas in eigen hoofd' ook duidelijkheid brengt over hoe en waarom we gemanipuleerd worden. Ik verbind er een stemadvies voor RESIST aan, wat niet wil zeggen dat ik de kwaliteiten van andere politici niet zou waarderen. Het wordt me op dit ogenblik echter te duidelijk dat de meesten gewillig de psychologische oorlogvoering van de US administratie blijven uitvoeren zonder zich daar enige vraag bij te stellen over welke de consequenties daarvan voor ons land zijn. Ik wil iedere politicus aanmoedigen een scherper analytisch denken te ontwikkelen en ons aub niet als schapen naar de slachtbank te leiden. http://archive.indymedia.be/news/2003/05/62655.php

Inzake Bin Laden is het ondertussen bekend dat er regelmatige contacten bestonden tussen de familie Bush en de familie Bin Laden en een bepaalde groep in de US is er van overtuigd dat Bush zelf in het complot van 11/09 zat en hebben daarvoor een stevige argumentering. De Arabische bevolking en de Arabieren in ons land zijn van mening dat de bemoeienissen van de US administratie in de Arabische wereld en de aard ervan, op zich genoeg aanleiding vormden om de aanslagen van 11/09 logisch te verklaren.

Kruithof en co kunnen zich misschien eens bezinnen over hoe zij zich zouden voelen als ze totaal respectloos zouden worden behandeld en als hun dierbaren, hun kinderen door Amerikanen één na één zouden zijn uitgemoord en hun levens verwoest. Ik verwerp alvast het Bin Laden dogma en distancieer me van elk fundamentalistische denken en in de eerste plaats het Westerse.

Ik hoop dat de kiezers de mentale kracht zullen hebben zich niet in de war te laten brengen door een Stalingeobsedeerde. Het welzijn van ons land is te belangrijk om dergelijke onverantwoordelijken enig gezag toe te kennen.

Als de groep Kruithof zo doorgaat kan de lange adem van het streven naar een democratisch, sociaal-rechtvaardig en ecologisch duurzaam alternatief wel eens zo lang zworden dat de meesten onder ons al lang geen adem meer hebben.

Stalinisme
by Tomas Friday May 16, 2003 at 10:26 AM

> Mezelf centrum-links situerend, sta ik
> stomverbaasd te kijken hoe mensen, men
> verwacht van ons dat we hen als 'intellectuelen'
> zien, drukte maken rond het Stalinisme. Een
> Stalinisme dat vandaag totaal niet aan de orde
> is. Ik denk niet dat men zwaar academisch
> geschoold moet zijn om dat te begrijpen.
> Voor mijn kinderen van 18 en 22 is dat zo klaar
> als een klontje.

Natuurlijk is dit vandaag nog steeds relevant. Het gaat er om wat je ideologie is, wanneer iemand Stalin en/of Mao ondersteund zegt dit heel veel over zijn/haar algemeen gedachtengoed.

aan de orde
by jan Friday May 16, 2003 at 03:02 PM

Ik denk dat Edith wil opmerken dat er primaire en secundaire standpunten in overweging moeten genomen worden. Heden ten dage is het misschien belangrijker om resist te steunen dan er een verbeten cordonne sanitaire rond te stellen, omwille van een andere benadering omtrent het maken en in stand houden van een socialistische revolutie.