arch/ive/ief (2000 - 2005)

We gaan de stalinisten uitzuiveren !
by Gaëtan DuBois Thursday May 15, 2003 at 10:27 PM

We gaan de stalinisten uitzuiveren. Horen we Mia De Vits spreken of Herwig Jorissen (de rechtse vakbondsleider van de metaal) ? Of Filip Dewinter misschien, uitzuiveren da's iets voor hem. Welnee, het was Jaap Kruythof himself. In een telefonisch gesprek met uw dienaar, vandaag rond 18 u.

Naar aanleiding van al die open brieven van zijn "bende" en de waanzinnige schade die dat moet aanrichten voor Resist bij veel progressieven, besloot ik de man eens te vragen voor wie hij nu toch zou stemmen. Het gesprek opnemen is illegaal, althans zonder te verwittigen dus deed ik het niet. Graag had ik ons gesprek op bandje gehad want veel mensen gaan dit niet geloven.

Hier is in grote lijnen het verslag van ons gesprek.

Hallo, ik ben Gaëtan DuBois een oud student van u en ik heb een vraag voor u, op wie gaat u stemmen ?

K : Da's allemaal niet belangrijk. Wat maakt het nu uit ? Wat zal het veranderen ? Steekt u daar uw energie in ? Het Vlaams blok gaat een beetje meer hebben, Agalev een beetje minder, Spa een beetje meer.

G : Gaat u dan niet stemmen ?

K : Toch wel maar dat is folklore die verkiezingen. Wat echt belangrijk dat is wat in Ryad gebeurt de strijd tussen Al Quaeda en de VS.
Het Blok dat breekt niet door, dat zien we elders in Europa.
Da's masturbatie allemaal. Ik ben tegen het neo-liberalisme. Daar vecht ik tegen. Ik vecht tegen Verhofstadt.

G : Ja wie is er niet tegen het neoliberalisme ? Maar u zegt wel voor wie u niet gaat stemmen.

K : Resist, ja maar dat is wel belangrijk.

G: Abou Jahjah in het parlement dat zou toch een verschil zijn.

K: Jahjah die mag voor mij zeker in het parlement.
Maar we willen eerst weten wat met de homo's, vrouwen en wat is zijn positie ten aanzien van Bin Laden. Wat is eigenlijk zijn ideologie ?

G: Wat is de uwe eigenlijk, ja, u bent tegen het neoliberalisme maar wat gaat u doen op 18 mei ?

K: Voor wie zou ik stemmen ? N-VA die zijn rechts maar heel leuk. (Volgt een stukje over nationalisme en dat iedereen wel nationalist is, ook Verhofstadt. Agalev, die gaan achteruit en dat is niet goed.
Spa die zijn centrum. (...) Links van de Spa is er Attac maar da's een beweging.

G: Met uw initiatief net voor de verkiezing weet u wel dat u de verkiezing van Jahjah helpt hypothekeren.

K:Maar het gaat niet om de AEL. Het gaat om de PVDA. Jahjah heeft mij voor schut gezet. Hij is hier geweest. Maar hij heeft dan een alliantie gemaakt met de stalinisten. En dat kan niet voor ons.
In Attac worden wij constant gemanipuleerd door de PVDA, dat moet stoppen.
In Holland is het al zover, er zijn geen Stalinisten meer. Wij gaan de stalinisten uitzuiveren.

G: Ik ben nogal geschokkeerd door uw affirmatie.

K:wilt u verder doen met de stalinisten ?

G: daar gaat het niet om, dit is fascistisch taalgebruik. Zo spreken ook de rechtse vakbondsleiders.
Ik heb nog geweten dat u voor een vol auditorium zei dat u een marxist was, u verschilt toch veel van tien jaar geleden.

K: Stilte

G: Bent u er nog ?

K: ja, ja, half en half.

G: Ik ga misschien toch iets schrijven over ons gesprek. Is dat OK voor u ?

K: ja ja ik ben een democraat

G: Ik surf nu en dan op Indymedia, ik denk dat ik daar een tekstje zal posten.

K: Ah Indymedia. (sarcastisch) Han Soete. Ja Ja. (insinuerend)

G: er zijn veel mensen die op Indymedia posten.

K: Indymedia da's de PVDA. Daar gaan we mee stoppen. Sommige mensen gaan daarmee stoppen. Dag Mijnheer.


Een conclusie dringt zich op : al die open brieven hebben eigenlijk tot doel, onder een laagje intellectualistisch gebrabbel, Resist te kelderen. Resist kelderen om de PVDA weg te zuiveren. Het geen enkele overwinning te gunnen via de samenwerking met AEL.
Tant pis voor Diab Abou Jahjah en de vele migranten, gewone mensen van alle nationaliteiten die met hem een stem in het parlement zouden krijgen. Het Vlaams Blok da's niet belangrijk. Zijn hoofdvijand zijn de communisten.

Daar heb je één van de meest vooraanstaande "linkse" intellectuelen van Vlaanderen. Ik viel haast achterover.

Deontologie?
by Pol Thursday May 15, 2003 at 10:59 PM

De PVDA zou eens moeten zeggen dat ze de progressieven gaan uitzuiveren! De manier waarop is verre van proper maar het zegt misschien wel iets over de dingen waarmee ze bezig zijn en hoe ze over bepaalde zaken denken.

ongelooflijk
by jeroen Thursday May 15, 2003 at 11:04 PM

Dit is inderdaad ongelooflijk !
Ik kreeg enkele dagen geleden het blaadje "Beweeg" van de "Beweging voor Sociale Vernieuwing" (BSV,Europees parlementslid Patsy Sörensen) nog in de bus.
In het blaadje dat 12 bladzijden telde, las ik op blz. 6 onder de titel "Samenleving" de brief van J.Kruithof, L.Abicht,F.de Pauw,J.D.Leeuw,E.Goeman,T.P.Jones en H.Luycks die in de Morgen verscheen: "Een kritisch standpunt over Resist- De volgende tekst verscheen reeds in een aantal kranten. Nochtans vonden wij hem zeer relevant in de aanloop naar de volgende verkiezingen en wij wilden hem dan ook niet onthouden".
In het BSV-blaadje werden vijf kandidaten in de volgende volgorde aanbeveeld:
1) Mimount Bousakla (die al een jaar of zo een vast rubriekje in De Morgen schrijft) en die als een "integratiemodel" en een voorbeeldtype van "vrouwelijke ontvoogding binnen de Arabische wereld" wordt voorgesteld.
2) Maya Detiège (SP.A) die "vanuit haar beroep (ziekteverzekering en gezondheidszorg) allicht op een zinvolle manier met de BSV kan samenwerken".
3)Roland Duchatelet, de welgestelde lijsttrekker van Vivant die o.a. een "eerlijkere verdeling van het nationaal inkomen" zou nastreven.
4)Johan Malcorps (Agalev) die met zijn partij nu vooral bekend is voor de wapenverkoop aan Nepal en de Amerikaanse wapentransporten vanuit de haven van Antwerpen enz.
5)Joos Wauters (Agalev) die zich als oud-secretaris van de Landelijke Bediendencentrale van het ACV vooral zou inzetten voor de rechten van de werkende mensen en voor deze die het moeten stellen met een vervangingsinkomen.


Jaap Rules!
by Saidja Thursday May 15, 2003 at 11:10 PM

Die ouwe prof heeft nog steeds heel veel juiste dingen aan links te vertellen!
En zijn laatste zin is ook wel grappig: iederéén heeft dat nu toch wel door :-)

Achterlijk
by Linda Thursday May 15, 2003 at 11:28 PM

Ik voel me gegêneerd om het te zeggen, want Kruithof zou een prof zijn, maar ik val nogmaals achterover. Die vent is echt achterlijk en hij is niet alleen blijkbaar, nietwaar Leentje.

Ach, dat Sörensen mens. Gelukkig zien we die nooit meer. Ze kon geen drie woorden deftig na mekaar zeggen en dat moest dan functioneren in het Europees parlement. Meer dan zetelverwarming zal ze daar niet geweest zijn.

Sorry, ik heb temperament en als ik zoiets lees, dan schiet mijn adrenaline omhoog.

straataula
by Sven Thursday May 15, 2003 at 11:37 PM

Vanavond op de turnhoutse baan was er de feestelijke opening van de vernieuwde tot evenementenhal omgetoverde oude cinemazaal Roma.Op het tv1 programma 'koppen'werd een uitzending gewijd aan Borgerhout.Verschillende buurtbewoners passeren de revu.Ook wordt een aantal migrantenjongeren geinterviewd.'Wat vinden jullie van de partij vann Abou JahJah? Het is niet meer hetzelfde nu, er is door AEL veel veranderd,Antwoord een jongere.Wat dan vraagt de reporter.De jongeren zijn nu met politiek bezig.
Ook al zal,voor verschillende redenen, RESIST misschien geen electorale pottenbreken, de politieke bewustwording van heel wat,vooral dan migrantenjongeren is een eerste toe te juichen resultaat van de RESIST campagne. Ik dacht dat prof.Kruithof ook bezorgd zou zijn om de politieke bewustwording van jongeren.Heeft hij daar dan vanuit zijn aula ooit ook niet toe bij gedragen? Waarom steunt hij dan geen beweging die jongeren politiek bewust maakt? Jongeren die in de huidige stand van zaken niet eens hoeven te dromen om ooit in een aula te zitten.

(Op het einde van het programma koppen schakelde men live over naar zaal Roma.De jongeman die eerder in het programma over resist sprak,vroeg men nu om een reactie.Of de opening van zaal Roma niet voor een betere relatie tussen de mensen in Borgerhout zou zorgen? Het antwoord was nuchter;
Zo'n projecten zijn er wel meer,maar kijk wie zit er binnen in de zaal? Allemaal Belgen.De Marokanen staan aan de deur,zij zorgen voor de veiligheid.ik mocht pas binnen na aandringen en de juiste personen gevonden te hebben.'
Bart Peeters,die ook om een reactie gevraagd werd vond dat Antwerpen vooral nood had aan een feest.
Voor een volksfeest ben ik ook wel te vinden,maar hier kon je enkel binnen mits reservatie.Voor een als integratiebevorderend buurtinitiatief toch wel raar.)

kwam de Jaap uit de maouw
by zeehegel Thursday May 15, 2003 at 11:47 PM

Jaap bedoelde eigenlijk dat we ze eens naar Tibet moeten sturen om hun ziel te zuiveren. Dat zegt hij altijd.

Tjaap ...
by Claudio Friday May 16, 2003 at 01:01 AM

Tja, wat stelt een dikbetaalde intellectueel die het warm water heeft uitgevonden die zich in het verleden marxistisch noemde omdat het chique klonk bij zijn burgelijke vriendjes?

Wat weet deze rabiate anti-communist van de strijd die elke dag arbeiders en migranten leveren in deze rotte maatschappij met een loon -als ze geluk hebben- of uitkering die een fractie is van zijn professorenwedde?

Neen, de fascisten die 33% halen in de grootste stad van Vlaanderen zijn niet de vijand. Noch de sociaal-democraten die al 100 jaar de arbeidersklasse een mes in hun rug steken (en ik zwijg over Agusta, Visa, Telepolis, Kongo, enz ...). Hij zwijgt over het verraad van de groenen tegenover al de oprechte progressieve kiezers.

Neen. Resist is de vijand. Dr. prof. Kruithof is te laf om te zeggen op wie hij stemt, maar is bereid om juist voor de verkiezingen onzin te verspreiden om ontgoochelde progressieve kiezers toch voor een andere partij te laten stemmen (als zijn het fascisten, corrupte socialisten of wie dan ook).

De grote excellentie nam niet eens de moeite om de 10-punten programma van RESIST te lezen (zoals blijkt uit zijn eerste moddercampagne), maar gelukkig kan hij de juiste marxistische analyse toveren vanuit zijn ivoren toren.

Al haalt RESIST 0,01% bij *deze* verkiezingen, zijn er al vandaag zaken gerealiseerd die onze rechtse professor niet eens voor mogelijk houdt.

Ja, professor, een deel van de allochtone gemeenschap begrijpt klaar en duidelijk wat het is om verkiezing na verkiezing de zwarte schaap te zijn, zonder een echte stem in het debat te hebben. Het is velen heel duidelijk wat een Ali Alibi is.

Ja, professor, de communisten zijn springlevend ondanks uw einde van de geschiedenis. Ze werken samen en vormen front met die mensen die gekozen hebben om tegen onrechtvaardigheid te vechten in plaats van een vaandeldrager te zijn van een systeem die men bij pot en pint bekampt (of in "anti neo-liberale boekjes"), maar in de "materialistische" praktijk zo hard steunt.

Groeten,

claudio

onverdraagzaam
by T_leFou Friday May 16, 2003 at 02:41 AM

mensen alstublieft waar zijn jullie nu helemaal mee bezig. Dat kruithof hoopt dat de laatste stalinisten ooit uitsterven...
So what? Geen redelijk mens ontzegt stalinisten hun bestaansrecht toch? Ik denk dat zelfs Kruithof echt niet vind dat jullie dood moeten ofzo? Maar kunnen we wel nog van mening verschillen zonder als vijanden van de arbeiders of migranten of links in dit land te worden afgeschilderd aub. Ik heb het nooit zo gehad met onverdraagzame clubjes die vinden dat hun geloof het enige ware geloof is. Voorlopig vind een groot deel van de arbeiders het niet nodig pvda te stemmen, een waarschijnlijk even groot deel van de migranten stemt niet resist (sorry maar Antwerpen is Vlaanderen nog niet). Wat niet wil zeggen dat de meerderheid binnen de linkse beweging geen ideeën bij jullie kan gaan halen maar omgekeerd mag er ook wel wat respect overblijven voor andermans mening. Zowel Bousakla als Kruithof als die journaliste van radio centraal werden 'aangevallen' omdat ze kritisch waren tegenover resist. Volgens mij is geen van deze mensen zelf extremistisch of deningrerend geweest tegenover de aanhangers van deze partij. Andere partijen klagen dat hun affiches in Borgerhout en Berchem massaal overplakt worden. Misschien dat resist dan toch eens z'n verantwoordelijkheid moet opnemen en z'n aanhangers oproepen de democratie en andere meningen te respecteren. Waarmee ik niet wil zeggen dat resist verantwoordelijk is voor wat gebeurd is.
Het zou haar geloofwaardigheid als politieke beweging wel ten goede komen...

belachelijk?
by Joachim Friday May 16, 2003 at 08:52 AM

Meneer ziet dit artikel blijkbaar niet graag verschijnen? Het is inderdaad een schokkend artikel dat zeker een plaats heeft op indymedia. Diegenen die het niet graag horen kunnen blijkbaar niet veel meer zeggen dan 'belachelijk' of 'ga naar huis, uw moeder heeft koekjes gebakken.' Waar slaat dat in godsnaam op. Nooit aan gedacht dat gaetan vanuit zijn bekommernis en geloof in kruithof dat telefoontje gepleegd heeft? En dat hij bij het horen van wat voor reactionairs kruithof te zeggen had, nog steeds vanuit zijn bekommernis maar nu met ongeloof besloot dat de lezers van indymedia het recht hadden dit te weten? Proficiat gaetan! Jammer dat ik er ook een beetje triestig van word.

Joachim.

Zondag
by Edith Friday May 16, 2003 at 09:17 AM

Wat we zondag gaan zien, zijn de effecten van demagogie en mediamanipulatie en hoe groot ze zijn. Zondag leert de machtspartijen weer wat meer over hoe ze de democratie verder kunnen uithollen. Zondag zal ons leren hoe we beter kunnen strijden voor het herstel van die democratie.

Kruithof kiest duidelijk voor uitholling van de democratie.

Bonte
by Edith Friday May 16, 2003 at 09:21 AM

Bonte probeert alles uit om de AEL te beschadigen. Hij heeft de prostitutie uitgemolken zonder resultaat. Nu valt hij Gaëtan aan.

Gaëtan, je hebt dat prima gedaan. Laat je niet intimideren door haatgeobsedeerden. Er is daar toch niets mee aan te vangen.

Indymedia alleen Han Soete
by Maarten Van Hove Friday May 16, 2003 at 10:04 AM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Verdomme. Inderdaad zéér teleurstellend, Kruithof's tekstje, vind ik.

Eén linkse waarde die hij zou moeten begrijpen is geen boek op zijn kaft alleen te beoordelen. Een groep is een hoop individuen die samenwerken maar toch anders zijn. 'Indymedia - Han Soete, jaja'.

Voel me echt in mijn gat gebeten. Had inderdaad verwacht van een kopstuk van links dat hij zich zou laten leiden door meer dan cynisme, en dat hij zou beseffen dat Indymedia, ook met alle huidige problemen, méér is dan enkel nog de PVDA.

Werk aan de winkel dus.

hilarisch!!!
by TUc Friday May 16, 2003 at 10:04 AM


Ongelooflijk wat we hier te zien krijgen. Werkelijk over the top. Ik publiceer morgen mijn interview met Moeder Theresa.

TUc

interview met de paus
by jacobs Friday May 16, 2003 at 10:56 AM

Ik publiceer morgen het interview dat ik gisteren had met de paus. Het zal schokkend zijn...
Ik heb wel geen opname kunnen maken en de man wist niet dat het een interview was om te publiceren maar alla, dat moeten we ons niet aantrekken. Journalistieke deontologie, daar hebben wij een broertje dood aan.
Ik zal een tipje van de sluier lichten: depaus zegt dat hij in feite boeddhist is !

bevestiging
by christophe Friday May 16, 2003 at 11:11 AM

Bel naar de paus of bel naar moeder Theresa, mij een zorg.

Blijft dat dit een neerslag is van een gesprek dat echt heeft plaatsgevonden. Wie het telefoonnummer wil van Gaetan mag altijd een mailtje sturen naar info@indymedia.be

Voor de rest denk ik dat Gaetan beter de moeite gedaan had om een echt interview af te nemen. Het onderwerp op zich lijkt mij interessant genoeg voor een omstandig interview.

Leez eens ...
by red kitten Friday May 16, 2003 at 11:22 AM
redkitten@indymedia.be

« G: Ik ga misschien toch iets schrijven over ons gesprek. Is dat OK voor u ?

K: ja ja ik ben een democraat »

Bon .

Dit was ik vergeten
by Maarten Van Hove Friday May 16, 2003 at 11:24 AM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Hier had ik overgelezen:

'G: daar gaat het niet om, dit is fascistisch taalgebruik. Zo spreken ook de rechtse vakbondsleiders.
Ik heb nog geweten dat u voor een vol auditorium zei dat u een marxist was, u verschilt toch veel van tien jaar geleden.'

Shit Gaetan! Heb je nu geen greintje respect? Krijg je er een orgasme van of zo om een andere mens aan de telefoon te beledigen voor zijn mening en dat dan op het internet te werpen? Hoe kom je erop om een vraag 'steun jij de stalinisten?' te bestempelen als fascisme?

We zijn echt goed bezig, ja ja, die andere, betere wereld is zeker voor morgen...

eventjes uw aandacht
by Guido Friday May 16, 2003 at 12:16 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

"In Attac worden wij constant gemanipuleerd door de PVDA, dat moet stoppen."

Of bovenstaande waar is of niet, je m'en fous. :-)

Ik heb er wel één regeltje uitgehaald. Ik meen me te herinneren dat Eric Goeman in een speech ergens uithaalde naar autoritaire organsiaties en dat die de beweging niet moesten proberen te controleren.

Eric Goeman zit bij Attac en zo zijn er nog een paar ondertekenaars van het opinistuk die lid zijn van Attac.

Ik weet dat er in het verleden ook problemen waren tussen mensen van de PVDA en mensen van Attac in plaatselijke, regionale afdelingen van Attac.

Mijn insziens zijn er individuen in België en enkele organisaties die last hebben van de PVDA. Wegens dingen uit het verleden, bij sommigen zijn het kwesties, mningsverschillen van meer dan 15 jaar geleden. Of jongeren daar nu een boodschap aan hebben...

Kunnen de mensen van Attac en de PVDA hun vetes ergens anders uitvechten dan in DM of op deze site.

"Links" zou ermee gediend zijn.

Be my guest
by Gaëtan Friday May 16, 2003 at 12:57 PM
gaetandub@hotmail.com

Beste Indymedia-gangers,

Mijn e-mail adres is gaetandub@hotmail.com

Diegene die niet geloven dat dit gesprek heeft plaats- gevonden kunnen checken bij Kruythof zelf. Dubbelchecken is iets voor journalisten : dus in plaats van te zeggen hoe het moet, doe het dan zelf eens.

De beschuldiging dat ik Kruythof als het ware in de val zou gelokt hebben (door niet te zeggen dat het over een interview ging in het begin van ons gesprek - en dat was het ook niet voor mij, ik wou weten voor wie hij stemde en hem even zeggen dat zijn initiatief veel kwaad had berrokend-) is interessant want daarmee gaat men impliciet zeggen dat als hij het had geweten hij het achterste van zijn tong misschien niet had laten zien. Dit zegt vooral iets over de waarden van diegene die mij op dat punt kritiek geven.

He Maarten
by Gaëtan Friday May 16, 2003 at 02:00 PM

By the way Maarten : jij zegt "Shit Gaetan! Heb je nu geen greintje respect? Krijg je er een orgasme van of zo om een andere mens aan de telefoon te beledigen voor zijn mening en dat dan op het internet te werpen? Hoe kom je erop om een vraag 'steun jij de stalinisten?' te bestempelen als fascisme?"

Als iemand mij zegt : we gaan de stalinisten uitzuiveren of de migranten uitzuiveren, of de homo's uitzuiveren. Dan vind ik dat fascistisch taalgebruik. Dat staat in mijn tekst.

De vraag "steun jij stalinisten" bestempel ik niet als fascistisch taalgebruik. Herlees eens Maarten. Fascistisch taalgebruik wil nog niet zeggen dat je fascist bent. Give me some credit,zeggen ze in 't engels. Ik heb hier niemand beledigd, dunkt mij.

indymedia stoppen?
by the one and only X Friday May 16, 2003 at 02:09 PM

Kruithof toch, Indymedia valt niet te stoppen.

Oog om oog.......
by Pol Friday May 16, 2003 at 02:27 PM

Tja als de 'kwaliteitskrant' de Morgen Resist op die manier aanpakt dan is het voor de goede zaak zeker? Ik vond het niet netjes maar het zegt toch iets over de manier van denken van bepaalde mensen uit de progressieve anti-autoritaire milieu's. Ik heb toch het gevoel dat sommige mensen langs de twee kanten toch nodig wat stoom moeten afblazen. Enfin nog een paar dagen op de tanden bijten.

Maar goed misschien breekt de hel dan pas los. Al die Resist-people die er van overtuigd waren dat ze broeder Jahjah naar het parlement zouden sturen maar die door een complot van Kruithof en co mislukt zijn in hun opzet (enfin ik voel ze al komen) in combinatie met de triomfantelijke tronie van Dewinter na de zoveelste zwarte zondag........... .

Het kan spannend worden daar in Antwerpen.

Fascistich?
by Jan D. Friday May 16, 2003 at 02:35 PM

Wat is er 'fascistisch' aan tegen het stalinisme zijn? De overgrote meerderheid van de andersglobalisten is toch tegen het stalinisme!
Verstandige mensen zijn toch tegen eenpartijdictaturen met goelags, geen persvrijheid, geen vrijheid van meningsuiting, martelkamers, personencultus.

andersglobalisme is een hoax
by koekske Friday May 16, 2003 at 02:41 PM
koekskerobert@hotmail.com

"Wat is er 'fascistisch' aan tegen het stalinisme zijn? De overgrote meerderheid van de andersglobalisten is toch tegen het stalinisme!
Verstandige mensen zijn toch tegen eenpartijdictaturen met goelags, geen persvrijheid, geen vrijheid van meningsuiting, martelkamers, personencultus."

Andersglobalisme is een hoax.

Attac is ook autoritair. En wordt in veel landen gezien als een beweging van oudere mannen die samenwerken met politici.

Lieve Belgen, laten we met zijn allen hopen dat de VS Noord-Korea niet aanvallen. Dit gaat een slachtveld opleveren in België. :-(