arch/ive/ief (2000 - 2005)

No Pasaran! Sluit het illegale stort!
by joeri Thursday May 15, 2003 at 06:37 PM
joeri@indymedia.org

Patdagach, de bezetters van het bos in d'Hoppe, blokkeerden vanmorgen de doorgang voor de vrachtwagens die naar het stort "De Radar" reden. De illegale stortplaats had ondertussen al gesloten moeten zijn, maar de overheid blijft nog steeds in gebreke. Acties zullen door blijven gaan zolang het illegale storten niet stopgezet wordt.

Actiegroep Patdagach eiste met deze actie de stopzetting van het storten onder het mom van rehabilitatie. Voor de herstelling van de gescheurde zuidwand van "De Radar" mocht er, onder voorwaarden, wel nog gestort worden van de overheid. Voor deze rehabilitatie mag er echter enkel gesorteerd materiaal gebruikt worden, vanmorgen zagen we dat het afval ongesorteerd binnengebracht wordt. Bovendien mag er enkel materiaal uit een erkend Waals sorteerbedrijf gestort worden, veruit het merendeel van het afval komt uit Vlaanderen. De NV Fort Labiau staat dan wel zelf als sorteercentrum geregistreerd, maar beschikt hiervoor niet over de nodige installaties. Bovendien kan een sorteercentrum niet in een groene zone.
Patdagach eist tevens ook de stopzetting van alle activiteiten in "De Radar" tot er een gedegen saneringsplan voorligt.
Ze willen ook effectieve controle van de vrachtwagens door zowel de plaatselijke politie als de milieupolitie en de stopzetting van de transporten.

Iets na tienen vanmorgen rijdt een vrachtwagen van "De Cubber" met stortmateriaal de grote weg tussen Brakel en Ronse af, richting het dorp van d'Hoppe. Nog voor de vrachtwagen de bocht ter hoogte van het gemeentebos bereikt, trekken een dertigtal activisten van Patdagach de straat op, en blokkeren ze de weg. De vrachtwagenchauffeur ziet geen andere mogelijkheid dan te stoppen. Van zodra de vrachtwagen stilstaat wordt het verkeer geregeld door activisten, zodat de passanten zo weinig mogelijk hinder zouden ondervinden door de actie. Flyers met het doel van de actie worden uitgedeeld aan de passanten. Een buurtbewoonster die tevens aan de actie deelneemt belt zowel de gemeentelijke politie, van Flobecq, als de politie in Doornik. Ze vertelt hen dat er een transport op weg naar het stort gestopt werd, en dat ze klacht wil neerleggen hiertegen. Ze wil tevens dat de politie het transport en zijn inhoud komt controleren. De politie zou pas veel later arriveren. De vrachtwagenchauffeur van De Cubber, een bedrijf in Brakel die erg regelmatig storten op de illegale stortplaats van Fort, reageert al dadelijk bitsig. Hij begint al snel de activisten te intimideren door vooruit te rijden. Een activiste gaat pal voor de camion staan.
Een tijdje later maakt de chauffeur van de onoplettendheid van activisten gebruik om langs achter uit de blokkade te raken. Toen men dit probeerde te verhinderen door de vrachtwagen achteraan te blokkeren, reed de chauffeur nog wat harder. Uit vrees omvergereden te worden, stapten en sprongen activisten opzij. Gelukkig raakte niemand gewond.
Net toen de vrachtwagen van De Cubber uit de blokkade raakte, kwam er een andere vrachtwagen met bestemming stort aanrijden. Ook deze werd succesvol tegengehouden. De camion werd langs beide kanten geblokkeerd, zodat er uit raken onmogelijk was. Enige tijd later werden nog twee vrachtwagens gestopt. Een ervan echter raakte snel weg. De andere, een voertuig van Fort zelf, werd tot stilstaan gebracht.

Ondertussen was ook Marcel Fort aangekomen. Hij leek nogal pissig omwille van de actie. Onder het oog van camera's, trachtte hij de activisten te intimideren. Tegenover journalisten insinueerde hij dat als "ze" (verwijzend naar de activisten) hem niet met rust lieten, hij "het café" (doelend op "La Chapelette", een café in d'Hoppe, waarbij de zaakvoerster betrokken is in onder meer het comité Foert) kort en klein zal slaan. Ondersteund door bewijsmateriaal van deze bedreiging, diende de zaakvoerster van La Chapelette klacht in tegen Fort. Andere activisten dienden tevens klacht in bij de politie tegen ondermeer het geschifte gedrag van de chauffeur van De Cubber, tegen het aanvoeren van het stortafval naar het illegale stort van Fort,...

Toen de politie arriveerde, controleerden zij de papieren van twee van de vrachtwagens. De lading zelf onderzochten ze niet. Ze stopten tevens de aankomende vrachtwagens aan de grote weg, en vertelden de chauffeurs om door te rijden. Ze weigerden echter om de ladingen te controleren.