arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waar paarsgroen mee verantwoordelijk voor is...
by Raf Grinfeld Thursday May 15, 2003 at 12:35 PM
tomsk_be@yahoo.com

Als progressieven compromissen maken kan er veel gebeuren. We sommen even die dingen op waar paarsgroen ook steken heeft laten vallen, zonder volledig te zijn natuurlijk.


* 5% van de Belgen leeft onder de armoedegrens. Door de stijgende baanloosheid kunnen we ons verwachten aan een stijging van dat cijfer.

* Het budget voor ontwikkelingssamenwerking bleef klein en de bewegingsruimte van de Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) werd regelmatig ingeperkt door de rechtse Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel.

* Deze regering keurde de omstreden wapentransporten naar Nepal goed en hielp daarmee het duidelijk ondemocratische Nepalese regime. De burgeroorlog woedde tijdens deze periode in alle hevigheid voort in het Oosterse land.

* De wapentransporten richting Irak werden ook toegelaten, waarmee paarsgroen logistieke steun verleende aan de voorbereiding van oorlogsmisdaden.

* Uit peilingen blijkt dat de groenen verzwakt uit de regeringsdeelname komen en de andere regeringspartijen niet. Bovendien zou extreem-rechts in het Noorden en het Zuiden van het land beter scoren dan vier jaar geleden. Links-progressieve kringen worden verder in het defensief gedrongen.

* Dit land kent weinig strijdbare vakbonden, waarvan de top paarsgroene projecten genegen is en een groot deel van de basis op extreem-rechts stemt. De rol die de vakbonden binnen de andersglobalisatiebeweging proberen te spelen is op zijn minst omstreden. Het syndicale imago is internationalistisch, maar met oorspronkelijk syndicalisme heeft de verdoken neiging tot nationale verrijking en de beperkte solidariteit met de armen uit de derde wereld weinig te maken. "Overlegsyndicalisme" en lobbywerk (met de hulp van politici uit de regeringspartijen) zijn de toverwoorden, binnen deze organisaties van elkaar bekampende fracties.

* De markteconomie heeft haar greep op de dingen versterkt. Het geloof in de markt en de media die de invloed ervan prijzen, fungeert steeds meer als een soort van nieuwe godsdienst, die bij autochtonen deels de rol overneemt van de katholieke kerk vroeger. Toch is het vrijzinnig atheïsme weinig populair en krijgen ook nieuwe religieuze goeroes en andere charlatans vrijspel.

* De diabolisering en criminalisering van heel wat allochtonen. De vervaging van de scheidingslijn tussen integratie en assimilatie. Het gebrek aan subsidies voor antiracistisch en antisexistisch werk. De kloof tussen de minder begoede groepen in deze samenleving, een kloof die veel te maken heeft met verschillen in huidskleur en het grote belang dat extreem-rechts daar aan hecht.

* Machogedrag aan de zelfkant van de samenleving, waar criminelen uit zijn op kicks, macht en rijkdom, of de verlossing van armoede. Jongeren die worden opgesloten in gevangenissen en andere instellingen en daarna de marge van de samenleving blijven opzoeken. Recidivisme, drugsverslaving, sociale ontwrichting,...

* De verhoging van de kans op zware psychologische problemen bij criminelen, door lange opsluiting ("psychosen en paranoia" bijvoorbeeld). Onderdrukking van de eigen verlangens en seksuele pervertering, surplus repressie op psychologisch vlak. Zelfhaat en sadomasochisme.

* De onduidelijkheid, hypocrisie en verwarring als het over drugs gaat. De diabolisering van het illegaal gebruiken en verkopen van hard drugs. De onwil om de drugsproblematiek progressief te benaderen en in grote mate rekening te houden met de hoeveelheden bij gebruik en handel. Het snuiven van een korte lijn cocaïne is bijvoorbeeld iets heel anders dan het dagelijks spuiten van diezelfde hoeveelheid heroïne. En de reclame-affiches voor alcohol wens ik niet, maar zijn toegelaten.

* De toestand van het milieu in dit land is slechter dan ooit, en van het slechtste in Europa. Maar de milieubeweging ligt onder vuur en marginale rechtse krachten liggen op de loer om op termijn munt te slaan uit de ecologische crisis. Een crisis die veel meer de schuld van rechts en extreem-rechts is dan van links. De verhoging van gezondheidsproblemen en overstromingen als het gevolg van de milieucrisis, en de onwil om daar iets aan te veranderen. Het gebrek aan milieuvriendelijke technologie.

* De beweging voor dierenwelzijn wordt steeds minder links. De bekendste voorvechter van dierenrechten, Michel Vandenbosch van Gaia, gaat graag in op de avances van de SP.A richting Gaia.

* De conservatieve benadering van het thema arbeid en baanloosheid. De financiële discriminatie van mensen die nuttig werk verrichten maar er niet voor betaald worden. Het gebrek aan bepaalde vormen van studiefinanciering, de afstemming van het onderwijs op de noden van het bedrijfsleven eerder dan op het kritische bewustzijn en de zelfontplooiing.

* De opeising van rechts als het over de thema's veiligheid en strijd tegen het terrorisme gaat. Het gebrek aan verkeersveiligheid en de toename van transport of andere vormen van verkeer.

* De gebrekkige visies op de oorzaken van religieus fundamentalisme. Het gebrek aan strijd tegen patriarchaten, sektenvorming en religieuze vervreemding. Conservatief, puriteins gedrag en de lustobjectivering van vrouwen, homo- en lesbofobie.

* De problemen met seksueel geweld en ander immoreel gedrag, hiërarchische interpersoonlijke relaties. Het gebrek aan aandacht voor conflictbemiddeling en -preventie, de grote begrotingsbudgetten van Westerse landen voor vaak contraproductieve repressie : militaire aangelegenheden, de opsluiting van criminelen of de werking van politiekorpsen.


P.S. De nieuwe Tomsk komt er aan. Je abonneren kan gratis.

Bedankt
by Sander Thursday May 15, 2003 at 12:39 PM

bedankt voor de genuanceerde titel 'waar Paars-Groen MEE verantwoordelijk voor is'. Want het klopt, ik vond het ook een knoeiregering, maar je mag niet verwaarlozen dat de hele wereld de afgelopen vier jaar in een laagconjunctuur gezeten heeft.

toch zo slecht niet?
by Johan Thursday May 15, 2003 at 01:34 PM

"
* 5% van de Belgen leeft onder de armoedegrens. Door de stijgende baanloosheid kunnen we ons verwachten aan een stijging van dat cijfer.
"

Maar het minimumloon en de werkloosheidsuitkering zijn gestegen (meer dan de inflatie).

"* Het budget voor ontwikkelingssamenwerking bleef klein en de bewegingsruimte van de Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) werd regelmatig ingeperkt door de rechtse Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. "

Maar het budget is gestegen.

"
* Uit peilingen blijkt dat de groenen verzwakt uit de regeringsdeelname komen en de andere regeringspartijen niet. Bovendien zou extreem-rechts in het Noorden en het Zuiden van het land beter scoren dan vier jaar geleden. Links-progressieve kringen worden verder in het defensief gedrongen. "
Dus blijkbaar had de regering een rechtser beleid moeten voeren.

"* De markteconomie heeft haar greep op de dingen versterkt. Het geloof in de markt en de media die de invloed ervan prijzen, fungeert steeds meer als een soort van nieuwe godsdienst, die bij autochtonen deels de rol overneemt van de katholieke kerk vroeger. Toch is het vrijzinnig atheïsme weinig populair en krijgen ook nieuwe religieuze goeroes en andere charlatans vrijspel. "
Van mij mag iedereen geloven in wat hij wil.

"* Machogedrag aan de zelfkant van de samenleving, waar criminelen uit zijn op kicks, macht en rijkdom, of de verlossing van armoede. Jongeren die worden opgesloten in gevangenissen en andere instellingen en daarna de marge van de samenleving blijven opzoeken. Recidivisme, drugsverslaving, sociale ontwrichting,...

en dat bestond niet voor paars groen?

"* De verhoging van de kans op zware psychologische problemen bij criminelen, door lange opsluiting ("psychosen en paranoia" bijvoorbeeld). Onderdrukking van de eigen verlangens en seksuele pervertering, surplus repressie op psychologisch vlak. Zelfhaat en sadomasochisme. "
Worden er nu langere straffen uitgesproken?

"* De onduidelijkheid, hypocrisie en verwarring als het over drugs gaat. De diabolisering van het illegaal gebruiken en verkopen van hard drugs. De onwil om de drugsproblematiek progressief te benaderen en in grote mate rekening te houden met de hoeveelheden bij gebruik en handel. Het snuiven van een korte lijn cocaïne is bijvoorbeeld iets heel anders dan het dagelijks spuiten van diezelfde hoeveelheid heroïne. En de reclame-affiches voor alcohol wens ik niet, maar zijn toegelaten. "
De grote meerderheid van de Belgen is tegen een legalisering van cannabis. Laat staan de andere drugs. Ofwel aanvaard je dat en ben je een democraat. Als de regering zo'n beslissing zou doen tegen wat iedereen wil ben je geen democraat.

* De toestand van het milieu in dit land is slechter dan ooit, en van het slechtste in Europa. Maar de milieubeweging ligt onder vuur en marginale rechtse krachten liggen op de loer om op termijn munt te slaan uit de ecologische crisis. Een crisis die veel meer de schuld van rechts en extreem-rechts is dan van links. De verhoging van gezondheidsproblemen en overstromingen als het gevolg van de milieucrisis, en de onwil om daar iets aan te veranderen. Het gebrek aan milieuvriendelijke technologie.

Je hebt een punt, maar geloof je echt dat het milieu hier het slechts is van heel West-Europa?? Zever .

"* De opeising van rechts als het over de thema's veiligheid en strijd tegen het terrorisme gaat. Het gebrek aan verkeersveiligheid en de toename van transport of andere vormen van verkeer. "
nochtans is het aantal verkeersslachtoffers gedaald.

"* De gebrekkige visies op de oorzaken van religieus fundamentalisme. Het gebrek aan strijd tegen patriarchaten, sektenvorming en religieuze vervreemding. Conservatief, puriteins gedrag en de lustobjectivering van vrouwen, homo- en lesbofobie. "
Maar toch is het homohuwelijk er.

* De problemen met seksueel geweld en ander immoreel gedrag, hiërarchische interpersoonlijke relaties.

Is dat nieuw??En zo ja, wat moet een regering daaraan doen?


uk.groups.yahoo.com/group/tomsk_be/