arch/ive/ief (2000 - 2005)

Blokkade in d’Hoppe
by elke (joeri aan de telefoonlijn) Thursday May 15, 2003 at 11:13 AM
theoneandonlyelke@hotmail.com

-Donderdag 15 mei, 11u10, Flobecq-

Blokkade in d’Hoppe...
naamloos.jpeg, image/bmp, 502x317

Er is een blokkade actie aan de gang om de vrachtwagens die naar het Radar stort rijden tegen te houden. Er werden tot noch toe vier vrachtwagens tegengehouden. Toen de eerste vrachtwagen werd tegengehouden, belde een activist de politie van Doornik en Flobecq op om klacht in te dienen omdat de vrachtwagens bezig zijn met illegale praktijken.
De politie is net aangekomen. De actievoerders vragen aan de politie om deze praktijken vast te stellen en op te tekenen. Zij willen dat de afvaltransporten worden stopgezet.

Op 24 juni 2002 werd bij ministerieel besluit kenbaar gemaakt dat het Radar stort gesloten moest worden. Dit werd bevestigd door de Raad van State.
Voor de herstelling van de gescheurde Zuid want van het Radar stort mocht wel nog gesorteerd afval van een erkend Waals sorteerbedrijf aangevoerd worden. De vrachtwagens die de activisten tegenhouden zijn echter volgeladen met Vlaams afval. De eerste vrachtwagen was er één van De Cubber, een bedrijf van Brakel dat het meest afval komt storten.
De herstellingswerken worden misbruikt om gewoon verder te gaan met het storten van afval in het Radar stort.

De activisten eisen de stopzetting van het storten onder het mom van rehabilitatie. Zij eisen de stopzetting van alle activiteiten in het Radar stort tot een gedegen saneringsplan voorligt en er effectieve controles komen van de vrachtwegen die passeren. Die controles moeten uitgevoerd worden door plaatselijke - en de milieu politie. Daarom werd deze ochtend de politie opgebeld door de actievoerders.

De blokkade actie verliep rumoerig. Enkele van de vrachtwagenchauffeurs proberen de activisten te intimideren door te dreigen met doorrijden. Doordat de situatie te gevaarlijk werd zagen de actievoerders zich verplicht twee van de vier vrachtwagens te laten gaan. De activisten zijn met dertig. De politie die aanwezig is weigert de vrachtwagens die geblokkeerd werden te controleren.


Tot slot een oproep aan activisten om vannacht te gaan overnachten in d’Hoppe. Tijdens heeft de eigenaar, Fort is zijn naam, de blokkade een bezoekje gebracht. De actievoerders werden daarbij geïntimideerd. Het kwam bijna tot een handgemeen waarin Fort de neuspiercing van één van de actievoerders eigenhandig probeerde te verwijderen.
De spanning stijgt dus op het terrein en daarom is het goed dat er constant zo veel mogelijk volk aanwezig is in het actiekamp.


Op 25 mei is er een actiedag waarop men veel volk naar Flobecq wil halen, meer info: http://www.foert.org.

Godverdomme
by Sander Thursday May 15, 2003 at 12:42 PM

't Begint dus grof te worden daar. Zijn er meer details over wat fort precies deed vanaf hij uitgestapt is uit de wagen en er terug ingestapt is?

spijtig dat ik nu niet meer vanachter mijn studietafel kan komen.

't wordt tijd...
by strikje Thursday May 15, 2003 at 01:31 PM

... dat dit dossier de volle aandacht krijgt .

Stof genoeg om dit bananenlandje weer eens te doen opschrikken: natuurvernietiging, economische macht, corrupte politici, geweld, ...
zowel waalse als vlaamse politici houden hier de hand boven het hoofd van deze baron (men kan eens het boekje opendoen van VLDer "mr. proper" en kamervoorzitter Herman De Croo, bijv.), er stinkt hier meer dan het afvalstort...!