arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kritische aandeelhouders nemen Barco onder vuur
by forum Wednesday May 14, 2003 at 09:32 PM

Communiqué van 13 mei.

Kritische aandeelhouders van BARCO, gesteund door het Forum voor Vredesactie en Netwerk Vlaanderen nemen op woensdag 14 mei opnieuw deel aan de aandeelhoudersvergadering van BARCO. Ze uiten er hun verontwaardiging over de wapens die Barco produceert en over de inzet van BARCO-wapensystemen bij de oorlog tegen Irak.

De kritische aandeelhouders confronteren de Raad van Bestuur van BARCO en de andere aandeelhouders met de gevolgen van het gebruik van Barco-wapensystemen. De aandeelhouders worden getracteerd op een oorverdovend geluidsbombardement en schokkend beeldmateriaal van de oorlog tegen Irak.

Wapens ter verdediging van de democratie?

De kritische aandeelhouders dringen al jaren aan op het afstoten van de militaire productielijnen en willen dat Barco zich toelegt op strikt civiele producten. BARCO heeft haar militaire productie altijd verdedigd. Het bedrijf houdt vol dat het enkel wapensystemen verkoopt ter verdediging van democratische landen. Deze argumentatie is onlangs nog doorprikt. Half maart kondigde Barco trots aan dat het een contract binnenhaalde voor grote hoeveelheden beeldschermen en grafische controllers voor radars voor het Amerikaanse leger. De Barco apparatuur wordt ingebouwd in een systeem dat door Raytheon wordt geproduceerd voor de US Navy. Terwijl een militaire aanval door de VS duidelijk werd veroordeeld door de internationale gemeenschap, bleek Barco geen probleem te hebben met deze levering. De kritische aandeelhouders zijn dan ook van mening dat de ‘ethische’ argumentatie van het bedrijf om wapens te produceren geen steek houdt en willen op de Algemene Vergadering hun verontwaardiging hierover kenbaar maken.

Hmm
by KaM Wednesday May 14, 2003 at 09:58 PM

Moet een ander bedrijf dan zijn handen vuil maken. De wapenhandel is wellicht één van de meeste winstgevende onderdelen van Barco en het is zonder twijfel een sector met toekomstperspectieven. Als het verkocht wordt? Moeten de mensen die hier die dingen maken of ontwikkelen dan mee verhuizen om volledig 'clean' te zijn?

Het probleem van een bedrijf als Barco is dat het niet altijd gemakkelijk is om de grens te trekken tussen 'burger' en 'militair' want de meeste dingen die ze maken worden door beiden door elkaar gebruikt. Een bedrijf als FN is daarin iets makkelijker maar die heeft maar één aandeelhouder en die zal geen lastige vragen stellen......

Groeten

verslag BARCO actie
by elke Thursday May 15, 2003 at 12:09 AM
theoneandonlyelke@hotmail.com

Een (foto)verslag van deze actie is te vinden op indymedia West-Vlaanderen. (http://wvl.indymedia.org)

Ik denk dat het contract dat Barco half maart afsloot met het Amerikaanse leger wel duidelijk toont dat Barco geen onderscheid wil maken tussen niet legitieme militaire productie en civiele productie.
Anders had Barco dit contract wel geweigerd.

de één zijn brood, de ander zijn dood...?

Er moeten keuzes gemaakt worden.
De gemaakte keuze is nu dat de militaire productie uitgebreid wordt. Het aandeel van de militaire productie tegenover de totale productie stijgt elk jaar opnieuw.

Het bedrijf zou er voor kunnen kiezen zich op de andere productie te focussen en de militaire productie af te stoten. Dit betekent niet dat het bedrijf moet sluiten.