arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dyab Abou Jahjah: "Het Iraaks verzet zal de enige ware rechtbank zijn"
by christophe callewaert Wednesday May 14, 2003 at 08:31 PM

Opmerkelijke gast op de persconferentie rond de aanklacht tegen generaal Franks was Dyab Abou Jahjah. Hij stelde als mede-initiatiefnemer van Stopusa een internationale oproep op. De eerste grote namen die de oproep ondertekenden zijn Gretta Duisenberg, oud-VS-minister Ramsey Clark en oud-president van Algerije Ahmed Ben Bella.

“Internationale steun is belangrijk om deze zaak boven het lokale niveau te duwen,” legde Dyab Abou Jahjah zijn motivatie uit. “Het is opvallend hoe makkelijk het is om steun te verwerven voor deze aanklacht. Er zijn weinig argumenten nodig om mensen er van te overtuigen dat de Amerikaanse oorlog inging tegen alle internationale rechtsregels.” Volgens Abou Jahjah is het daarom ook nodig om de oorlog te bekampen langs legale weg. “De oorlog was illegaal. Het is belangrijk om daarover de discussie opnieuw te openen.”

Dyab Abou Jahjah was eerder al actief rond de aanklacht tegen Sharon die tot de recente wijziging van de wet leidde. Heeft hij nog vertrouwen in de wet? “Nee, maar het is onze plicht om de tegenstellingen tot het uiterste te drijven. We hebben nu een kans om aan te tonen dat de berechting van oorlogsmisdaden van de VS tegengewerkt wordt. We kunnen de hypocrisie blootleggen. De aanklacht beantwoordt aan alle criteria die de regering ons met de recente wijzigingen oplegde.”

Dyab Abou Jahjah dreigt natuurlijk net als tijdens de aanklacht tegen Sharon het verwijt te krijgen dat hij er een politiek proces van wil maken. “Dit soort processen zijn altijd politiek. Bovendien zijn het in de eerste plaats de VS die er een politiek proces van maken. Kijk naar hun reacties. Het juridische aspect is belangrijk, maar de strijd op het politieke terrein evenzeer.”

Dyab Abou Jahjah noemt deze aanklacht ook een vorm van morele steun voor de Irakezen. Maar hij meent wel dat de de sleutel voor een echte berechting in Irak zal liggen. “Daar zal de echte uitspraak geveld worden. De ware rechtbank zal het Irakees verzet zijn.”