arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ze willen die gast kapot!
by DJ Wednesday May 14, 2003 at 05:09 PM

Vermeende politieagenten leggen onwettig verbod op affiches RESIST aan winkelramen

Ze willen die gast kapot !

« Ze willen die gast kapot !» dit is de algemene teneur die ik persoonlijk vanuit de allochtone gemeenschap, de handelaren van de ‘provinciestraat’ dezer dagen hoor. Sinds enkele weken bundel ik de gesprekken die ik regelmatig met hen voer.

Aanleiding zijn natuurlijk de nakende verkiezingen en in het bijzonde de campagne van de allochtonen die verkiesbaar zijn voor de bekende klassieke partijen, maar ook voor de nieuwe partij, zoals, u kunt het al raden, RESIST.
Die « gast » die ze kapot willen is nl. Dyab Abou Jahjah, lijsttrekker voor RESIST.

Een 10tal dagen geleden werd mijn aandacht vooral getrokken door de talrijke rood-groene affiches van RESIST op de uitstalramen van de winkels.
Maar el vrij snel, de daaropvolgende dagen verdwenen de affiches systematisch uit het straatbeeld. Eerst bij de ‘daghandelaars’ nadien volgden de ‘nightshops’ en de ‘telefoonboetieks’ op enkele uitzonderingen na.

Zijn die RESISTaffiches nu werkelijk zo ongewenst en wie wil het democratisch recht ondermijnen door een hetze tegen de RESISTkandidaten en in het bijzonder tegen Dyab Abou Jahjah, te voeren ?

Als buurtbewoonster nam ik de daad bij het woord en de deuren gingen open…

Naarmate mijn onderzoek verder loopt, kom ik meer en meer te weten en vind ik het noodzakelijk om nu te reageren, zeker nadat ik vandaag in een persartikel lees dat de handelaren onder druk worden gezet door Resist aanhangers « hang een affiche van Resist op, of je hebt geen glasraam meer ! (De Standaard 13/5/2003, p. 3).

Ik stel namelijk het tegenovergestelde vast : wist u dat er aan de handelaren wordt verteld dat het verboden is om politieke affiches op de uitstalraam te hangen. ?
Zij vertellen me dat er regelmatig een wijkagent s’morgens langskomt om te checken of de ramen nog ‘blank’ zijn.
Sommige onder hen hebben niet rechtstreeks gesproken met de ‘wijkagent’ maar zijn wel op de hoogte dat deze geruchten de ronde doen. Daarom zegt een van de winkeliers dat hij liever onafhankelijk wil zijn en zijn politieke voorkeur liever niet uithangt. Ik ben handelaar en wil geen gezever met de klanten… (voordien had hij affiches van RESIST, SPA-Spirit en CD/V uithangen.

Maar het blijft niet alleen bij verkiezingsaffiches.
Zelfs aankondigingen voor een ‘Free Palestina’ en een mobilisatiepamflet tegen de VS-oorlog in Irak worden aangemaand te verdwijnen. Zo zouden er twee vermeende politieagenten in burger de handelaren aanmanen deze ‘propaganda’ te verwijderen.
Onder de bevoegdheidszones loopt er een scheidingslijn door de Provinciestraat, city-zone Antwerpen en Borgerhout Maréestraat.

Of zoals mijn buurman het uitdrukt, « ‘t zijn die Vlaamsblokkers die hier de buurt en de handelaren onder druk willen zetten ! ».

Dat het Vlaams blok druk uitoefent staaft ook nog een ander voorval.
Toen bekend werd dat de AEL zijn secretariaat in de Provinciestraat op het gelijkvloer ging vestigen, heeft Rob Verreycke van het blok een brief naar de pers gestuurd in naam van de medebewoners van dit pand, zogezegd om hun ongenoegen te uiten tegenover de AEL.
Dit tot grote verontwaardiging bij de bewoners.

De goeder trouw of onwetendheid van de mensen dat ze van een autoriteit (wijkagent) zomaar dingen aannemen, wordt hier degelijk misbruikt.

Journalistiek
by Animation Factory Wednesday May 14, 2003 at 09:01 PM
act@animationfactory.org

Ieder journalist die wenst zijn nieuwsgaring op feiten te baseren zou de moeite kunnen doen om es verder te kijken dan de fictieve horizon die door een duistere hand getrokken lijkt te worden. Die horizon is dikwijls meer een krijtcirkeltje dat rond een kip getekend wordt om ze daarbinnen gevangen te houden.
Proficiat voor DJ. Jammer genoeg zal zijn /haar voorbeeld de meeste journalisten niet inspireren hun ei es ergens anders te leggen dan in het cirkeltje waarbinnen ze mogen kakelen.
Gelukkig zijn er mediaactivisten als DJ, maar wedden dat zijn/haar maandinkomen veel kleiner is dan dat van de kippen.