arch/ive/ief (2000 - 2005)

BBC bevestigt aanklacht generaal Franks
by Peter Franssen Wednesday May 14, 2003 at 11:24 AM

De Britse BBC heeft op 6 mei op zijn website een artikel gepubliceerd met nieuwe getuigenissen die de aanklacht tegen generaal Franks bevestigen.

Journalist Jonathan Duffy begint zijn artikel zo: "Generaal Tommy Franks riskeert in Belgiƫ een proces wegens oorlogsmisdaden onder meer omdat Amerikaanse troepen de plunderingen in Irak niet verhinderd hebben. BBC News Online heeft bewijzen verzameld die erop wijzen dat zijn soldaten sommige plunderaars zelfs aanmoedigden." 1

De BBC laat getuigen aan het woord die zagen hoe het Technisch Instituut in Nasiriya geplunderd werd. Het Technisch Instituut is een school met 2.500 studenten die in het begin van de jaren '80 geopend werd en door de overheid en de plaatselijke gemeenschap sindsdien stap voor stap uitgebouwd werd. Van dat werk schiet niet veel meer over. De school lijkt wel getroffen door een zware orkaan: deuren zijn uit hun hengsels, overal ligt glas, borden zijn van de muur gerukt, de inboedel is weg of stukgeslagen De school had 100 computers en 100 air-conditioning toestellen. Die zijn allemaal gestolen.

Het gebeurde op 8 april. Als het verzet in de stad gebroken is, duikt aan de schoolpoort een bende op van meestal gemaskerde mannen, bewapend met messen en Kalashnikovs. Leraar Khalid Majeed: "Wij hadden acht bewakers van wie de helft bewapend. Maar die konden niet op tegen die bende. Daarom gingen we de hulp van de Amerikanen vragen. Die weigerden tussen te komen. Ze kwamen wel naar de school maar deden niets om de plunderingen te verhinderen." Leraar Rasool Abdul-Husayn: "Ik zag hoe de Amerikanen herhaaldelijk teken deden aan de bende om het gebouw binnen te trekken." Kareem Khattar werkt in een winkel vlak tegenover de school. Ze zegt: "Ik zag met mijn eigen ogen hoe de Amerikanen teken gaven dat ze het gebouw moesten binnen gaan. Dat deden die mensen dan ook en zo begon het plunderen. Ik zag hoe een man buiten kwam met een airconditioner. Een Amerikaanse soldaat zei hem: 'Good! Very good!'"

Noot

1 Jonathan Duffy, US troops 'encouraged' Iraqi looters, BBC News Online, 6 mei 2003, zie http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3003393.stm.