arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Migrant Krant
by Sander Van de Moortel Wednesday May 14, 2003 at 12:10 AM
sander@jnm.be +32473210861

Een kort puntje van kritiek op de kennelijk blinde en reeds overtuigde campagnevoerders.

Een momentje graag. Ik wil even duidelijk stellen dat ik met onderstaand artikel niets, maar dan ook niets wil zeggen over migranten edm., enkel over de manier waarop de campagne gevoerd wordt.

Want volgens mij is de methode volledig verkeerd. Het lijkt alsof de campagnevoerders en reclamemensen nooit deftig nagedacht hebben over wie de doelgroep is. Dat zijn niet de mensen die zich aan de linkerkant van het politieke spectrum bevinden, want die zijn al overtuigd, maar de mensen aan de andere kant. Daarop moet men zich toespitsen en blijkbaar kent men de wereld van de rechtsstemmende (of oudere, niet dat dat gelijk is aan elkaar) mens niet goed.

Ik griste een week of wat geleden een minikrantje uit mijn Morgen, de Migrant Krant. Goed, goed goed, kijk de inhoud van dat krantje is wat mij betreft volledig in orde, en ook andere mensen kun je daarmee waarschijnlijk wel sensibiliseren. Maar dan komt het, ik sla de laatste bladzijde op en wat prijkt daar in zijn volle glorie? Jawel het is een zwerm spermacellen in de trek, op zoek naar een eitje ongetwijfeld. Bovenop prijkt de slogan: "Migratie, het is een natuurlijke zaak". (afgezien van het feit dat dat al niet echt waar is, meestal is het een politieke of economische zaak, maar soit).

Kijk daar loopt het dus fout. Ikzelf denk: "dit is tof gevonden", en ik stoor me absoluut niet aan de leuke affiche. Maar als een mens die nog niet overtuigd is (bijv. een Blokker) dit in zijn handen krijgt, dan is die meteen van het tegendeel overtuigd. Want seks mag dan wel een natuurlijke zaak zijn, toch wordt in deze moderne wereld heel rap de associatie gelegd met promiscuïteit en dus algauw ook met homo's en lesbiennes.

Niets tegen homo's en lesbiennes, ik niet, maar anderen wel. Altijd altijd wordt dit gebruikt, het is natuurlijk, eerst een jongen dan weer een meisje, seks, ... maar voor een iets conservatievere mens zijn holebi's promiscu! En dat onjuiste beeld is gevormd door beelden te zien van bijvoorbeeld de Gay Pride. Veel mensen vinden het walgelijk om die bende losbollen daar zo tekeer zien gaan, mekaar aflikkend als geen ander. Een heteroseksueel doet zoiets toch ook niet, denken ze. Die hele Gay Pride stelt de holebi's in een zeer slecht daglicht, met alle gevolgen vandien.

Met als resultaat (en ik weet het, als je niet conservatief denkt, is het moeilijk te begrijpen) dat een conservatievere mens dat krantje in zijn handen neemt en zegt: gah ja even natuurlijk als die homoseksuelen.

Het klinkt simpel, maar het is precies zo dat het gaat, het draait hem allemaal om de associaties. De campagnevoerders zijn zelf overtuigd van beide stellingen en vinden de campagne, net als ik, heel tof, maar de groep die _eigenlijk_ moet gesensibiliseerd worden, raakt er alleen maar meer en meer van vervreemd.

Ik heb mijn conclusies getrokken uit een aantal interviews die ik voor mezelf met senioren en mensen waarvan ik weet dat ze CD&V en Vlaams Blok stemmen.

even reageren
by an Wednesday May 14, 2003 at 07:55 AM

beste sander,

ik zou toch evel willen reageren. je schrijft: "Die hele Gay Pride stelt de holebi's in een zeer slecht daglicht, met alle gevolgen vandien."

Denk je niet dat het de mainstream media is/was die de gay pride in een slecht daglicht plaatste. Want, geloof me hoor, de meerderheid die meeloopt met de belgian lesbian and gay pride zijn helemaal geen "bende losbollen, mekaar aflikkend als geen ander".

Zodus ik hoop dat jij, als indymedia-poster, toch ook wel dat kritische beeld hebt over de mainstream media. Dit jaar was het beeld van de pride wel wat anders (nuja, ik kan al vermoeden dat dit komt omdat veel politici aanwezig waren - euhm, 15 dagen voor de verkiezingen, dat ruikt sterk naar propaganda - waar waren ze de andere jaren ???)

Voor de rest heb ik het ook niet zo met die poster van migratie=een natuurlijke zaak, ondermeer om de reden dat het inderdaad geen natuurlijke zaak is, zoals jij aanhaalt.

juist
by Sander Wednesday May 14, 2003 at 09:38 AM

Ja, daarin heb je wel gelijk, maar uiteraard trekken de mensen die opvallend en uitdagend gekleed op de platformpjes rondhupsen meer media aandacht dan de doorsnee meewandelaar. Ik denk niet dat de media per sé de gaypride wil zwart maken, maar ze tonen graag wat er te zien is, afin eigenlijk wil de fotograaf gewoon een mooie en afwisselende foto.

Bedankt voor de rechtzetting,

sander