arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces tegen Generaal Franks in Brussel
by StopUSA Tuesday, May. 13, 2003 at 4:13 PM
info @ stopusa . be

Geen straffeloosheid voor de oorlogsmisdaden van de VS-troepen in Irak

20 slachtoffers van de oorlogsmisdaden gepleegd door Amerikaanse militairen tijdens de oorlog tegen Irak leggen klacht neer in handen van de Federale Procureur van Belgie wegens inbreuken gepleegd tegen het internationaal humanitair recht.

De klacht is gericht tegen - voorlopig niet geïdentificeerde - militairen die oorlogsmisdaden pleegden, maar ook en vooral tegen Generaal Tommy Franks, wegens het bevelen van deze misdaden of - op zijn minst - het niet verhinderen ervan of het beschermen van de daders.

De aanklagers zijn zwaar gewonden en/of hebben familieleden verloren

- door het gebruik van fragmentatiebommen
- als gevolg van beschietingen van de burgerbevolking en van journalisten
- door het aanvallen en vernietigen van medische infrastructuur en van de hele infrastructuur van het land
ten gevolge van plunderingen die door het Amerikaans leger werden beschermd of zelfs georganiseerd.

De aanklagers en hun omgeving hebben ook redenen om de gevolgen te vrezen van de wapens met verarmd uranium die door het VS-Ieger zijn gebruikt, ondanks de zware gevolgen die werden vastgesteld bij de vorige oorlogen tegen Irak, Joegoslavie en Afghanistan.

Miljoenen betogers over de hele wereld hebben zich tegen de oorlog in Irak verzet. Peilingen toonden overal dat 70 a 80% van de bevolking die agressieoorlog veroordeelde. Tegen de wil van de volkeren in, heeft de regering Bush het internationaal recht verkracht door Irak aan te vallen zonder de toelating van de Veiligheidsraad en door zich niet te houden aan het Charter van de Verenigde Naties, die het gebruik van geweld verbiedt. Het Amerikaans leger zich volgens talrijke bronnen bovendien schuldjg gemaakt aan veelvuldige oorlogsmisdaden.

De aanklagers vragen dat een onafhankelijk onderzoek alle verantwoordelijkheden zou vaststellen over de oorlogsmisdaden waarvan zij het slachtoffer waren. En dat de schuldigen worden veroordeeld.

De aanklacht is in Brussel ingediend op basis van de Belgische wet op de genoemde "universele bevoegdheid". Op 7 mei 2003 heeft deze wet een wijziging ondergaan. Vanaf nu heeft de Belgische regering de mogelijkheid een dossier door te sturen naar het Internationaal Strafhof of naar het land van herkomst van de beklaagde om de ten laste gelegde feiten daar te beoordelen.

Maar de Verenigde Staten hebben het Statuut van het Internationaal Strafhof niet geratificeerd zodat het dossier onmogelijk naar dat hof kan worden doorgestuurd. Om de zaak bij een rechtbank in het land van herkomst in te leiden, eist de wet dat hierbij de onpartijdigheid moet verzekerd zijn. Dat is nu niet het geval met de Amerikaanse rechtbanken en dit omwille van verschillende redenen:

1. Zodra de mogelijkheid van het neerleggen van dergelijke klacht werd aangekondigd heeft de woordvoerder van het Staatsdepartement geeist dat de Belgische regering zou tussenkomen om een gerechtelijk onderzoek te verhinderen.

2. De houding van de regering Bush toont aan dat er geen enkele garantie bestaat dat de uitvoerende macht van de VS niet op dezelfde manier druk zal uitoefenen op de Amerikaanse rechtbanken. Laten we in herinnering brengen dat diezelfde regering elk legaal statu ut weigert aan de gevangenen op de basis van Guantanamo, dat ze uitzonderingsrechtbanken heeft opgericht om personen die beschuldigd worden van "terrorisme" te veroordelen en dat ze honderden buitenlanders voor onbepaalde tijd gevangen houdt zonder enige vorm van proces. Op die manier heeft deze regering aangetoond dat ze wil tussenkomen in gerechtelijke procedures en haar totaal gebrek aan respect voor de elementaire rechten van de verdediging getoond.

3. De Amerikaanse afgevaardigde uit New York Gary Ackerman heeft een wetsvoorstel ingediend dat elke samenwerking verbiedt met Staten, meer specifiek met Belgie, die zouden proberen een universele jurisdictie uit te oefenen.

De getuigenissen van de slachtoffers werden in Bagdad opgetekend door de artsen Colette Moulaert en Geert Van Moorter, die ter plaatse waren gestuurd voor een humanitaire missie door de NGO Geneeskunde voor de Derde Wereld en die gedurende de aanval ter plaatse gebleven zijn. De Coördinatie STOP USA, die in Belgie actief was tegen de oorlog, zal de aanklagers ondersteunen en de informatie over dit proces internationaal verspreiden.

StopUSA organiseert een <a href="http://protest.net/be_indymedia/index.cgi?span=event&ID=394072&state_values=">persconferentie over de klacht tegen de generaal Franks woensdag 14 mei om 14 u.

VS dictatuur
by Agua 121 Tuesday, May. 13, 2003 at 8:18 PM

In het slechtste geval leidt dit tot sancties van de VS t.o.v. België. Wie écht rechtvaardigheid nastreeft zal die er dan maar bij moeten nemen. In het beste geval kan het de goedmenende Amerikanen helpen om verlost te raken van een misdadige president, en zijn entourage. De VS zijn in een geweld-spiraal beland waarvan het einde nog niet in zicht is. Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de Amerikanen ons bevrijd van een dictator, dit kan een geweldloze manier zijn om iets terug te doen. Uiteindelijk lijkt het me duidelijk: een rechtszaak heeft als bedoeling uit te zoeken of iemand schuldig is of niet. Wie niets misdaan heeft hoeft niets te vrezen. Een invasie van Belgen hoeven ze in de VS alvast niet te vrezen! Een ethische veroordeling echter wel.

spiraal
by molotov Thursday, May. 15, 2003 at 3:39 PM

"...De VS zijn in een geweld-spiraal beland..."

zeg liever: de VS storten de hele wereld in een geweld-spiraal
met slachtoffers over heel de wereld.

http://www.lijst-resist.be

Proces Franks
by PvdA Thursday, May. 15, 2003 at 10:18 PM

De amerikaanse reacties zijn ook te vinden op:
http://archive.indymedia.be/news/2003/05/63286.php:
De US is razend op België. Goed gespeeld DAJ en KM!

nervositeit om klacht
by Jeroen Thursday, May. 15, 2003 at 10:44 PM

Aan de reacties te zien, zijn de spanningen die er bij politieke figuren naar aanleiding van dit dossier ontstaan, bijna te snijden.
Het dossier "Irak" en het dossier rond de Belgische wapenhandel en wapentransporten, zijn natuurlijk ook dossiers die bepaalde politieke partijen en toekomstige regeringen liever onaangeroerd zouden laten.
Discussies rond deze dossiers zullen echter niet te vermijden zijn en de toestand in het Midden-Oosten is niet zodanig "gestabiliseerd" als men had gehoopt.
Ik denk zelfs dat de gerechtelijke acties die nu juist voor de verkiezingen tegen de AEL geörganiseerd worden, met deze dossiers te maken hebben.