arch/ive/ief (2000 - 2005)

Walter De Buck, Armand en Gretta Duisenberg op vredeswake voor Irak met Geert Van Moorter
by Bert De Belder Tuesday May 13, 2003 at 04:48 PM

Een zestigtal mensen namen tussen 17 en 18 uur deel aan de vredeswake aan de Schelde waarvoor Dr. Geert Van Moorter had opgeroepen. De actie was "Van de Schelde naar de Tigris, van de Tigris naar de Schelde" gedoopt. Geert legde dit als volgt uit: "Van de Schelde, in Antwerpen, vertrokken bommen naar de Tigris, in Bagdad. Laten we van de Schelde in plaats van een stroom van wapentransporten even een stroom van vrede maken, ter nagedachtenis van de duizenden Iraakse burgerslachtoffers."


Dr. Geert Van Moorter werkte zes weken als dokter in Bagdad voor Geneeskunde voor de Derde Wereld. Hij opende de wake met enkele ontroerende fragmenten uit zijn dagboeken. Dirk Tuypens en Tom Kestens (ex-Das Pop) brachten "Georgie", een anti-oorlogsparodie opgedragen aan George W. Bush. Hoofdgaste was Gretta Duisenberg, de echtgenote van Wim Duisenberg, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, die speciaal uit Amsterdam was gekomen voor deze actie. Ze herhaalde haar gekend, moedig standpunt van solidariteit met de Palestijnen tegen de bezetting, en noemde ook de Amerikaanse troepen in Irak "bezetters". Van Geena Lisa en Coco Junior, die zelf niet konden aanwezig zijn, werd een tekst voorgelezen met een opvallend scherpe analyse en veroordeling van de VS-hegemonie over de wereld, en met een bloempje voor Geert Van Moorter: "Het was louter door de inzet en het engagement van mensen als Geert Van Moorter dat het vreselijke leed van het Irakese volk de wereldpers haalde." Axl Peleman zond eveneens een steunboodschap. Andrea Croonenbergs, Guido Belcanto, Mong Rosseel, Guido De Leeuw, Kamiel Sergant, Marino Punk, ...lieten weten dat ze het iniatief tot de wake steunen, maar jammer genoeg niet aanwezig konden zijn.  Armand zong sterk en overtuigend "Makker, word US wakker", een protestsong tegen de oorlogen van de Verenigde Staten die hij schreef in? 1972, maar die vandaag nog steeds staat als een huis. Ontroering bij Geert en bij het publiek toen Walter De Buck "Ik zou zo gere" aanhief. Tijdens dat lied wierpen de aanwezigen rode en witte bloemen in de Schelde ter nagedachtenis van de slachtoffers in Irak.

Geert Van Moorter sloot de vredeswake af met een dankwoord, en legde nogmaals uit dat het is om het thema van de oorlog in Irak, dat hem zo nauw aan het hart ligt, opnieuw op de politieke agenda te krijgen, dat hij bij de verkiezingen opkomt als onafhankelijk kandidaat en lijstduwer voor de Senaat op de lijst Resist.

Bert De Belder
Coördinator, Geneeskunde voor de Derde Wereld, 0495/85.57.01 zie http://www.g3w.be

De oorlog is nog niet voorbij en dat zal ze nooit zijn.
by axl peleman Tuesday May 13, 2003 at 04:52 PM

De oorlog is nog niet voorbij en dat zal ze nooit zijn.
Het enige wat men leert uit de geschiedenis,
is dat men totaal niets leert van de geschiedenis.
Als men vecht en sterft voor z'n idealen, dan heeft men tenminste nog iets bereikt.
Dit was een oorlog zonder idealen, zonder afspraken, zonder principes.
In mijn ogen een vuile oorlog.
De Amerikanen hebben terug olie en geld en daar draait het per slot van rekening om.
Iraakse burgers zijn dan wel hun zogenaamde dictator kwijt,
maar zullen waarschijnlijk nog jaren moeten vechten om deze oorlog te overleven.
In deze post-oorlog-oorlog vechten boorlingen, kinderen, mannen, vrouwen en bejaarden
om hun leven. Dat maakt deze oorlog alleen maar smeriger.
Wij kunnen iets doen wat de Iraakse bevolking niet kan :
hen helpen. Het is onze plicht als wereldburger om hieraan mee te werken.

axl peleman

Wij betuigen ons medeleven met het Irakese volk dat slachtoffer is van deze oorlog.
by Geena & Coco Tuesday May 13, 2003 at 04:56 PM

Wij betuigen ons medeleven met het Irakese volk dat slachtoffer is van deze oorlog.

Wij betuigen ons medeleven met de slachtoffers van het jarenlange embargo.

Wij betuigen ons medeleven met de waarheid, die slachtoffer is geworden van het belangrijkste wapen van de neocons in de Bush administratie; hun goed geoliede propaganda- machine.

Wat men ons ook heeft proberen wijs te maken, oorlogen worden gevoerd omwille van economische en geopolitieke belangen.

De VS hebben het internationaal recht geschonden door unilateraal een oorlog tegen Irak te voeren. Een oorlog die niets te maken had met de argumenten waarmee hij verkocht werd. Belgie heeft zich door het toestaan van wapentransporten over ons grondgebied medeplichtig gemaakt. Het internationaal recht verbiedt een staat te helpen die als een agressor wordt beschouwd. Geen enkel verdrag kan België ertoe dwingen het VN-Handvest opzij te schuiven.

De onwil van de Belgische regering om de juiste conclusies te trekken bewijst alleen maar dat het belang van alle bedreigde Irakezen niet opweegt tegen de economische belangen van België. De kwestie is nog altijd actueel want zo lang de neoconservatieven in de Bush-administratie het voor het zeggen hebben, zal de dreiging van nieuwe conflicten blijven bestaan.

Terwijl de mainstream-media zich hoofdzakelijk bezig hielden met spectaculaire oorlogs-(sport) verslaggeving, en het Iraakse slagveld een drukbekeken etalage was voor de wapenindustrie; was het louter door de inzet en het engagement van mensen als Geert Van Moorter dat het vreselijke leed van het Irakese volk de wereldpers haalde.

It ain?t over ?till it?s over!

Miljoenen Irakezen staan aan de rand van een humanitaire catastrofe. Er dreigt hongersnood. Het voedsel- distributiesysteem is lamgelegd, de landbouw geruïneerd.
De pakhuizen van de overheid die als belangrijkste leveranciers van zaden, meststoffen en pesticiden zouden gediend hebben zijn geplunderd en de essentiële irrigatienetwerken zijn vernietigd. Een ziekte als diarree maakt zeer veel slachtoffers, vooral onder jonge kinderen. etc.,..

Terwijl niemand weet hoe erg het humanitair drama is kunnen wij alleen maar vastellen dat Irak voor de media geen nieuws meer is. Niets is zo vluchtig als de aandacht van kranten en journaals. Een journalistieke wet wil dat de aandacht voor een ramp wordt bepaald door het aantal slachtoffers gedeeld door de afstand, niet alleen de fysieke afstand maar ook de psychologische afstand.

En ondertussen draait de olieproductie alweer op volle toeren; ?Als de verkoop van Iraakse olie niet snel wordt aangezwengeld, dreigt de Iraakse oliesector in problemen te komen. de opslagcapaciteit zal nog voor het eind van de maand verzadigd zijn? dixit Colin Powel.

Over het kenbaar maken van prioriteiten gesproken!

De haviken in de Amerikaanse regering zijn van oordeel dat een nieuwe Iraakse regering olie kan verkopen zonder VN-toestemming. Het is duidelijk dat de VS de hand willen leggen op het Iraakse oliegeld. De VS zijn op weg om lid te worden van de Opec.

Wij moeten terug media-aandacht vragen voor de situatie in Irak. Al was het maar omdat een degelijk geïnformeerde publieke opninie het enige middel is om de oorlogszucht te stoppen.

Misschien terloops nog even opmerken dat de coalitietroepen opnieuw clusterbommen en munitie met verarmd uranium hebben gebruikt. De VS beslissen welke landen er massavernietigingswapens mogen hebben en welke landen niet. Zijzelf mogen niet alleen massa vernietigingswapens bezitten, ze eigen zich ook het recht toe ze te gebruiken.

De VS willen de hegemonie over de wereld en dat plan moet en zal kost wat kost uitgevoerd worden.

Ook wij zouden net zoveel plezier beleven aan de val van de regering Bush als aan de ondergang van Saddam Houssein.

Met oprechte gevoelens van respect,

Geena & Coco