arch/ive/ief (2000 - 2005)

SP.a wentelt haar probleem van vrouw-onvriendelijkheid af op Resist
by Zohra Othman Tuesday May 13, 2003 at 03:50 PM
zohra.othman@pi.be

"Ik kan me niet ontdoen van de indruk dat een georchestreerde haatcampagne tegen Resist bezig is."

De feiten : een dertienjarig meisje wil een Resist-sticker afgeven aan Mevr. Bousakla. Haar reactie maakt dat het meisje haar bij de haren trekt. De omstaanders, vooral meisjes die terugkwamen van een manifestatie in Antwerpen, joelen haar uit.
Verder : Mevr. Bousakla krijgt haatmail. Ze weet dat het van Resist komt.
Krantenkoppen : "Resist slaat vrouwen" en "Mimount Bousakla duikt onder en geniet politiebescherming"

Ik kan me niet ontdoen van de indruk dat een georchestreerde haatcampagne tegen Resist bezig is. Ik ga niet onder stoelen of banken schuiven dat Mevr. Bousakla niet op handen word gedragen door jonge mensen van de allochtone gemeenschap. In haar boek « Couscous met frieten » neemt ze duidelijk afstand van deze gemeenschap die haar emancipatie in de weg stond. Ze heeft ervoor gekozen symbool te staan voor assimilatie, waarbij ze haar eigen achtergrond, cultuur en afkomst van zich afwerpt. Dit is haar keuze. Daar heeft niemand problemen mee. Wij mengen ons niet met het privé-leven van de anderen.

Waar hebben veel allochtonen dan wel problemen mee ? Mevr. Bousakla werpt zich op als woordvoerster van diezelfde gemeenschap. De jongeren uit de gemeenschap hebben al 3 generaties lang geen stem. Ze worden afgeschilderd als criminelen, nietsnutten, profiteurs en terroristen. Mevr. Bousakla kan hun stem niet zijn als ze exact het tegenovergestelde verkondigt van hetgeen die jongeren willen. Ze lokt reactie uit bij jongeren die niet meer in slaap kunnen worden gewiegd met het « integratiesprookje ».

Resist slaat geen vrouwen integendeel, de vrouwen die op onze lijst staan worden op handen gedragen door de allochtone jongeren die met veel plezier flyers en affiches van hen plakken en verspreiden, ook al dragen ze geen hoofddoek en leven ze samen met Belgen. Wij hebben vrouwen op onze lijst staan zoals Lucie Van Crombrugge, voorzitster van de Vlaamse abortusklinieken, An Beulens, holebi-activiste. Vrouwen die een basis hebben en wiens stem iets vertegenwoordigt.


Resist wil een stem zijn van alle onderdrukten. We kunnen op een paar maanden tijd niet rechttrekken wat andere partijen gedurende een halve eeuw hebben veroorzaakt. We willen de jongeren een politieke stem geven die inhoudelijk afrekent met het gedachtengoed waarvoor mevrouw Bouskla staat. Dit is Resist.

En voor wie het interesseert, de politie in Antwerpen intimideert mensen die een affiche van Resist hangen, en met de haatmails die ik krijg kan ik de Schelde wel ongeveer dempen. We kunnen zo wel met de hele Resistploeg gaan onderduiken. Alleen is het te gezellig bovengronds.

Zohra Othman,
initiatiefneemster Resist

goed gedaan
by sonja en jos Tuesday May 13, 2003 at 04:56 PM
jos.duwyn@pandora.be

Bedankt zohra
Door jou zal resist alleen maar sterker worden.
Je ziet dat ze bang krijgen van resist daarom deze haatcampagne in de kranten.
resist snoert ze de mond.
strijdbare groeten sonja en jos

Sp.a gebruikt Abvv en de dagelijkse strijdsyndicalisten
by Peter Tuesday May 13, 2003 at 05:24 PM

SP.a en hun politiek...
aan de poorten van Bekaert waren abvv militanten Renaat Landuyt kaartjes aan het uitdelen... toen ik vroeg of ze daarvoor vrijgesteld waren of dit nu ook bij het vakbondswerk hoort tijdens de diensturen, lachten ze dit weg...
Frank Vandenbroucke schrijft een brief naar alle delegees over zijn optreden in de Morgen... zie hieronder
Patrick Janssens is een grote dief met Armani kledij aan...
Als je denkt dat ge het programmafolder mag uithangen in het textielhuis van de pvda dan heb je het verkeerd, terwijl ik de toestemming kreeg van de uitbater
Acod weten intussen 'Daarom niet'...

Persmedewerkers balen ook van de platte verkiezingspropaganda, mensen zijn het drukwerk beu, vakbonden zwijgen over de wanorde in de ziekenhuizen, NMBs,... maar als Maria, Dyab en pvda mensen hun strijd verder zetten dan moeten ze als pornovedetten afgeschilderd worden
Wel ik hoop dat kritisch vlaanderen solidair is met de eerlijke burger en zoals de wereldwinkel oproep zorg voor een echte zwarte zondag en laat de uitbuiters en bedriegers maar eens beven

Intussen lees het boekje van Ann Morelli over oorlogspropaganda ('t zal u helpen de laatste week voor de verkiezing)

Bijlage:
Vlaamse Intergewestelijke


ABVV INFO
Brussel, 12 mei 2003
XV/NB
03.23.3/005

Waarde kameraad,


Naar aanleiding van het interview van Frank Vandenbroucke in het dagblad “De Morgen” van vrijdag 9 mei ll, onder de titel “Sp.a wil steuntrekkers strenger controleren”, sturen we u in bijlage de visie en reactie van Frank Vandenbroucke waaruit blijkt dat zijn visie genuanceerder is dan wat de titel suggereerde.

Kameraadschappelijk,

Intergewestelijk secretaris ABVV

Bijlage:

Beste Mia,

Ik veronderstel dat het interview dat deze ochtend verschenen is in De Morgen heel wat vragen oproept, en ik denk dat het nuttig is dat ik een en ander wat verduidelijk.

Om de werkloosheid te bestrijden moet je natuurlijk niet de werklozen bestrijden. Door het interview kan misschien de indruk ontstaan dat dat toch mijn mening zou zijn, maar dat is natuurlijk niet zo. Meer in het algemeen ben ik van oordeel dat het meest efficiënte beleid om het aantal uitkeringstrekkers te doen dalen bestaat uit: jobs scheppen; opleidingen aanbieden; preventief gezondheidsbeleid; vermijden dat mensen slachtoffer worden van arbeidsongevallen; vermijden dat mensen slachtoffer worden van verkeersongevallen...

De uitspraken die ik in De Morgen gedaan heb, kaderden in een bredere uiteenzetting, waarin ook volgende elementen aan bod kwamen:

- de noodzaak om een krachtige werkgelegenheidsstrategie te ontwikkelen, op basis van overleg;
- de noodzaak om fiscale fraude veel efficiënter te bestrijden;
- de noodzaak om fraude en ontwijking van sociale bijdragen te bestrijden: het is in dat verband dat ik een "actieplan" wens (de redactie van De Morgen brengt de idee van een actieplan in verband met uitkeringsfraude; wat ik aan het voorbereiden ben is op de eerste plaats een actieplan in verband met bijdragenfraude).

In dat verband is het natuurlijk logisch dat men ook iets zegt over fraude m.b.t. uitkeringen (gekoppeld aan strijd tegen zwartwerk, bijvoorbeeld) of oneigenlijk gebruik van uitkeringen. Ik ben inderdaad van oordeel dat dit een onderdeel moet zijn van een correct sociaal beleid, maar het is m.i. zeker niet het belangrijkste punt.

Ik hoop een en ander te kunnen verduidelijken in een debat dat ik zondag a.s. heb op de 7de dag.

Met vriendelijke groeten,

Frank Vandenbroucke

Schele media
by Fatima Wednesday May 14, 2003 at 01:19 PM
fatima_abbach@hotmail.com

Wat de media de laatste dagen schrijft of toont is helemaal niet nieuw! Zo functioneerd het toch altijd! Het feit is dat ze blijkbaar in hun eigen val terecht komen maar bon ondertussen is de schade gebeurd! De waarheid zal het overwinnen! Alle leden van RESIST!, veel moed en succes toegewenst!

Fatima

abnormaal?
by herman Wednesday May 14, 2003 at 06:52 PM
pbcz@skynet.Be

De feiten : een dertienjarig meisje wil een Resist-sticker afgeven aan Mevr. Bousakla. Haar reactie maakt dat het meisje haar bij de haren trekt. De omstaanders, vooral meisjes die terugkwamen van een manifestatie in Antwerpen, joelen haar uit Vindt u het zo abnormaal dat mensen een partij als RESIST scheef bezien wanneer deze partij het gedrag van die meisjes t.o.v. Mimount Bousakla goedkeurt? Ik vraag mij oprecht af wat de reactie van Mevr. Bousakla wel geweest mag zijn. (misschien kunt u mij dit zeggen, aangezien u blijkbaar toch op de hoogt bent van de enige correcte interpretatie van het voorval)

Rechts
by Sandinista Thursday May 15, 2003 at 01:27 AM
alodewyck@yahoo.fr

Liefste Zohra,

Graag zou ik jouw nogal irrationele reactie op het voorval Bousakla duiden.

In je ongenuanceerd berichtje wekte je niet in de minste mate een gevoel van "ze moet het maar weten, eigen schuld dikke bult" op. Op deze manier rechtvaardig je het ontoelaatbaar en intolerant gedrag van resist-medestanders. Wel, beste Zohra, in de psychologie bestaat er zo iets als het model van ALbert Bandura.

Bandura stelt dat 'normale' mensen in bepaalde situaties- en dit tegen waarden en overtuigingen in (al betwijfel ik dit van u)- in staat zijn onschuldigen te pijnigen. Hij ontleed hierbij verscheidene mechanismes die mensen gebruiken om tegen eigen waarden en normen in te handelen. Eén ervan, en dit lijkt mij het meest toepasbaar op jouw nogal ongepaste reactie, is het 'blameren van het slachtoffer': slachtoffer zelf de schuld geven van wat hem overkomt. Illustratie: verkrachters zien het dikwijls zo dat zij verleid zijn geworden, dat de vrouwen erom gevraagd hebben, en zelfs dat 'nice girls don't get raped'(het feit verkracht te worden, is dan meteen het 'bewijs' van de schuld van het slachtoffer)

Een volkomen analogie is er met het voorval Bousakla. Om u dit te doen inzien citeer ik u eventjes. "De jongeren uit de gemeenschap hebben al drie generaties lang geen stem. Ze worden afgeschilderd als criminelen, nietsnutten, profiteurs en terroristen. Mevr. Bousakla kan hun stem niet zijn als ze 'exact het tegenoverstelde verkondigt' van hetgeen die jongeren willen. Ze lokt reactie uit bij jongeren die niet in slaap kunnen gewiegd worden met het 'integratiesprookje'."

Toen ik dit las, kon ik m'n ogen amper geloven. Laat me toe de analogie toe te lichten: hier rechtvaardigt u onverantwoord geweld, of om het even anders te stellen:
'nice girls don't get raped' vertaalt u als 'zij die zich aanpassen aan ons gedachtengoed, worden niet aangevallen of uitgemaakt'.
En is dat geen uiterst rechts standpunt die u daar inneemt, Zohra? Met alle respect, maar deze woorden hebben meer iets weg van ordinaire demagogie, dan van enige vooruitstrevendheid.

Ik stel me dan toch terecht de vraag van waar dat pluraliseme naartoe is van jullie partij, of toch zeker van PVDA. Waar is dat streven naar die multiculturele samenleving, waar visies gedeeld kunnen worden? Waar is jullie betoog voor pluralistische scholen, nu Abou jullie ingeblikt heeft met z'n Moslimscholen?

Two wrongs
by abird Friday May 16, 2003 at 04:31 PM
abird@pandora.be

Beste Sandinista,


Thx for making a point (soms ver te zoeken hier). Het is niet omdat het begrijpelijk is dat er torenhoge frustraties heersen onder een groot deel van de allochtone bevolking dat dit een vrijbrief moet zijn om politieke tegenstanders fysiek te gaan lastig vallen.

"Maar zij doen dat ook". Nog zo'n one-liner waar ik het vliegend schijt van krijg. Zo lang Zohra Othman hate-mails krijgt moet iedereen er maar mee leren leven? Ik weiger dat.

Nog een kleine bedenking. Ik heb in het verleden altijd voor de PVDA gestemd (zelfs een paar keer op de lijst gestaan). Twee dagen voor de verkiezingen weet ik nog altijd niet op wie stemmen. De AEL zegt mij weinig tot niks, ik heb totaal geen voeling met hun standpunten. (vb: de staat moet a-cultureel zijn. Very strange, al was het maar gewoon omdat de wetgeving gebaseerd is op een erfenis van 2000 jaar joods-christelijke traditie).

Als vrouw heb ik ook niet veel goesting om op een lijst te stemmen die als toppunt van vrouwenemancipatie een betoging organiseert waarbij vrouwen het recht opeisen om hun hoofddoek te mogen dragen. (Pas op, iedereen mag van mij aantrekken wat hij/zij wil, dus ook een hoofddoek. Tot diep in de jaren 50 kwamen de vrouwen hier ook met ne zakdoek op hun hoofd buiten.) K weet dat er in de Koran slechts een kleine verwijzing is naar het dragen van een hoofddoek. Het is dus eerder een cultureel gebruik. De achterliggende boodschap is echter altijd dezelfde: vrouwen moeten zich bedekken om geen aanstoot te geven, om de mannen het hoofd niet op hol te jagen, etc etc. Dit is zeker geen Islam of Maghreb privilege, ook in de Bijbel wordt de vrouw aanzien als bron van alle kwaad.

Enfin, als er iemand tips heeft voor mij wat betreft de verkiezingen, shoot (maar ik denk dat het Vivant zal worden).

aan abird
by Paul Friday May 16, 2003 at 04:52 PM
joshuah@gnostica.be

Hey Abird..

Ik kan je alleen maar gelijk geven. Ook ik heb altijd PVDA gestemd, maar ik ben deze Resist-toestand grondig beu. Deze 'alliantie' is zo'n beetje als Agalev en Vlaams blok die samen gaan.

BTW, wist je dat, op een debat dinsdag (als voorloper op het debat woensdag) in JH Rzoezie, mannen en vrouwen apart moesten gaan zitten? Wie protesteerde kreeg te horen dat hij/zij geen respect heeft voor de Islam... Voor zo'n partij stemmen is stemmen voor ongelijkheid, verdeeldheid en blinde haat...