arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het onveiligheidsgevoelen, de media en het Blok
by jpe Monday May 12, 2003 at 06:46 PM

Waar is de tijd van Yves Desmets' Kutmarokkaantjes ? Tegenwoordig piept De Morgen (gelukkig) wel anders.

* Yves Desmets Kutmarokkaantjes volstaan niet meer

Een factor die de opkomst van het Blok sterk in de hand werkt, is het onveiligheidsgevoel van de 'doorsnee' Vlaming. Van de week bleek uit onderzoek van VUB-socioloog Mark Elchardus - ja, hij weer - dat "ruim 75 % van de Vlamingen denkt dat de straten de afgelopen tien jaar onveiliger werden." Volgens Elchardus "heeft angst de moderne samenleving in haar greep", aldus een titel op p. 1 van De Standaard van 7 mei. "Onveiligheidsgevoel is nog nooit zo hoog geweest" kopte de krant op de 3. Waar je vroeger op wenkbrouwengefrons werd onthaald als je stelde dat de commerciële televisie hier mee schuldig aan is, kan Elchardus nu in de 'ernstige' media ongestoord verwijzen naar VTM als mede-oorzaak voor "een onveiligheidsgevoel dat nauwelijks iets te maken heeft met de reële criminaliteit" (dixit De Morgen). "Een vergrijsde kennismaatschappij met commerciële televisie is een bange samenleving" stelt Elchardus.

Grappig - nu ja - was wel dat Yves Desmet op 7 mei in De Morgen zijn beruchte "Kutmarrokaantjes"- retoriek moest tegenspreken. Een jaar geleden was het de schuld van de "linkse intelligentsia" dat er niet voldoende aandacht ging naar de onveiligheidsproblematiek. Nu moet Desmet bakzeil halen. Na eerst weer het beleid van de regering te hebben verdedigd, stelde hij dat "er geen massale toename van de criminaliteit is geweest die het verhoogde onveiligheidsgevoel zou kunnen verklaren." En omdat Elchardus het zegt, trekt nu ook Desmet de media in twijfel: de media die "dagelijks journaals en voorpagina's brengen die graag criminele faits divers als hoofdpunt serveren." Waardoor een zelfvervullende voorspelling ontstaat: "zie je wel dat het steeds onveiliger wordt want waarom besteden media en politiek er anders zoveel aandacht aan ?"

* Rudy Collier: "De dagelijkse dosis vergif: niks is efficiënter"

Duidelijker nog dan Desmet trekt De Morgen-'baas' Rudy Collier ten strijde tegen sommige schuldige media; vooral de Gazet van Antwerpen moest het ontgelden in een opinie-artikel in het tijdschrift "De Journalist" van april. Collier schetst daarin hoe 'de Frut' het Blok al lang alle ruimte geeft maar tevens "door de toonzetting en de sfeerschepping rond thema's die het Blok graag op de agenda heeft", een gunstig klimaat voor het Blok schept. Collier heeft het over "verzuring van de Antwerpse geesten, het permanent opfokken van de lagere instincten, een politiek rijp maken voor het extreem rechtse gedachtengoed. De dagelijkse dosis vergif. Niks is efficiënter." En hij vermeldt ook hoe toen Lou De Clerck de krant een tijd ging leiden, "zowat de halve redactie, en niet van de minste, er het extreem- rechtse Pallieterke vol schreef." Tegenover de mokerslagen van Collier plaatste 'De Journalist' wel een tegenreactie: "We deden alleen maar onze journalistieke plicht" titelde Roger Van Houtte van GVA. Overtuigen deed hij niet.

* Secretaresses, maitresses, excuus-truzen, echtgenoten en andere bedgenoten ...

In De Morgen verschenen van de week ook weer kritische artikels over het Blok en het doorbreken van het 'Cordon Sanitaire'. Sterk was het dossier dat de krant op zaterdag 10 mei bracht over "hoe het Vlaams Blok 106 vrouwen bij elkaar kreeg" om op zijn verkiezingslijsten te staan: "secretaresses, maitresses, excuus-truzen, echtgenoten, familieleden" ... Maar geen echte politica. Diegenen die dat wel zouden willen zijn, wacht bij het Blok een keiharde macho-'cultuur' die - ik bespaar u de details - het Blok absoluut voor de buitenwereld verborgen wil houden.

Eerder, op 8 mei, had Eric Rinckhout in De Morgen een kort stukje (de korte 'bijgedachte') gebracht over "de bruine loper voor het Blok", die nu door onder andere de VRT wordt uitgerold. In confrontatie met VRT-info(tainment)-baas Leo De Bock die denkt dat het Blok een partij is als alle andere, stelde Rinckhout dat het Blok een racistische partij is. "Je hoeft niet doorgestudeerd te hebben om dat te beseffen." Waarna hij enkele voorbeelden gaf van hoe het Blok allerlei ongerijmdheden naar voren kan brengen - zoals de Blokker die in Terzake zijn partij met het ANC van Nelson Mandela vergeleek terwijl een Blokster in De Standaard het voor het apartheidsregime opnam - zonder daar door de journalisten kritisch voor aangepakt te worden. "Diverse media rollen gewoon de bruine loper uit" schreef Rinckhout. "De democratie is de poten onder haar eigen stoel vandaan aan het zagen." De democratie niet, onverantwoordelijke mediabonzen doen dat wel voor haar. Nietwaar Leo De Bock ?

DIOGENE(S) 52

Onveiligheid
by Benny Monday May 12, 2003 at 08:20 PM

Binnenkort vertrek ik naar Zuid-Afrika. Zuid-AFrika staat bekend als een onveilig land. Vlaanderen is blijkbaar volgens heel veel mensen ook een onveilige regio. Ik daag die mensen uit om met mij mee te komen om es een vergelijking te maken...

's avonds na het werk zich opsluiten in eigen huis, de hele avond voor de TV, en dan als ze buitenkomen, ja dan lijkt de wereld niet echt op de ideale wereld van "Home and Away" of "The Bold and the Beautiful".

Oproep aan de bange blanke man : kom es terug buiten, ga es naar één of ander sociaal forum in de buurt, want dikwijls hebben ze daar bezoekers te kort, kijk eens rond in de wereld en zie eens hoe goed we het hier eigenlijk wel hebben in ons Belgenlandje.

Eén Diogene(s) 52 in plaats van 15 is genoeg
by quiest Monday May 12, 2003 at 08:28 PM
quiest@steun.be

Sorry maar een beetje serieus blijven - 15 x nieuws over nieuws duwt de rest de dieperik in - Eén post met inhoudstafel en verwijzing naar Diogenes 52 zal wel genoeg zijn zeker?

denk je ook niet
by sander Tuesday May 13, 2003 at 12:51 AM

dat die vrouwen nu een beetje de feiten opblazen omdat ze

a) buitengebonjourd zijn op een niet zo eervolle manier

b) nu bij het liberaal appèl zitten en daarom concurrent het blok willen klein maken

c) sowieso een beetje simpel zijn?