Terzake met Dyab (& Piazza met CVT): Waarom zat Phara de boel continu op te jutten ? by jpe Monday May 12, 2003 at 06:44 PM |
Analyse van een debat in Terzake met o.a. Dyab Abou Jahjah en van de uitzending van Piazza getiteld "Media culpa".
Zaterdagavond, Canvas, 'Terzake': debat met vier allochtone politici: Nahima Lanjri (CD&V), Fauzaya Talhaoui (snipverkouden zoals haar partij, Agalev), een zich intomende Dyab Abou Jahjah (Resist) en Said El Khadraoui, rijzende ster aan het SPA-firmament.
Twee dingen bleven bij: Dyab Abou Jahjah die als enige met "oude" linkse ideeën uitpakte, zoals de 32 uren week om meer jobs te scheppen. Twee: journaliste Phara De Aguire die het debat in zo'n keurslijf wrong dat het geen debat meer was. Eén keer liet ze beide mannen op een item nauwelijks iets antwoorden - want "geen tijd" - waarna ze er de twee vrouwen languit liet over doorgaan. Niet dat ik haar van manonvriendelijkheid wil betichten. Neen: heel de aanpak van het programma deugde niet. Stomweg niet genoeg tijd voor een ernstig debat met zijn vieren. 30 minuten duurde het en daartussen kreeg je dan nog enkele reportages. Elk van de vier politici had gemiddeld vijf à zes minuutjes om zijn oplossingen uiteen te zetten voor ingewikkelde kwesties zoals het stemrecht voor allochtonen, de werkgelegenheid, discriminatie ... Onprofessioneel nietwaar ?
Continu zat De Aguire de boel op te jutten, want "geen tijd". Maar waarvoor moest ze zich zo haasten ? Wat kwam er na Terzake ? Een Schotse politiefilm, een Schotse flutfilm. Moest De Aguire daarvoor een interessant debat in de nul doen lopen ? OK, het is niet zij die beslist hoe lang Terzake duurt. Dat hebben wijze mannen voor haar bedacht: lui zoals 'the prins of darkness' van de Reyerslaan, strateeg Aimé Van Hecke. Dat soort volk kreeg het midden jaren negentig in hun hoofd dat informatieve programma's kort gehouden moeten worden. Alle stevige informatieve uitzendingen sneuvelden of werden ingekort en/of "opgeleukt". Van het stevige "Confrontatie" naar de "Zevende Dag", je weet wel: de dag waarop God en zijn getrouwen (toen nog) aan de Reyerslaan, het hemd laten wapperen.
* Eerst het blok op de BRT, dan het Blok in de VRT
Het enige documentaire VRT-Radioprogramma, Piazza op Radio 1, werd ook het slachtoffer van de inkrimpingswoede. Met het beknibbelen op de tijd, werd er ook op de geestelijke vrijheid beknibbeld. De Graeve en companen vormden het conservatieve blok dat door de CVP-rechterzijde (Eric Van Rompuy & co) bovenop de BRT gelegd werd om de kritische stemmen te smoren.
Waar dat toe leidt kon je op zaterdag 11 mei horen in een Piazza-reportage over de invloed van de media ('Mea culpa'). Vermits ik zelf één van de vijf geïnterviewden was, heb ik er aandachtig naar geluisterd. En ik moest weer denken aan een uitspraak van Robbe De Hert - het soort cineasten waar Van Rompuy maagzweren van krijgt omdat ze "zo negatief staan tegenover de overheid", zo hoorde ik hem onlangs klagen in de mediacommissie van het Vlaams Parlement. Robbe blokletterde ooit op één van zijn affiches: "De essentie blijft onzichtbaar". In dit geval: ze werd niet uitgesproken. Of juister: ze werd niet gemonteerd. Want ik herinner me tijdens het interview voor Piazza wel degelijk over "de essentie" gepraat te hebben.
* Als ze al niet samen slapen, tafelen doen ze zeker samen
Ik zoek het even op. Er moet nog een korte voorbereiding op de computer zitten. Hier is ze. Het gaat over hoe de "theorie van de media als vierde macht" - oorspronkelijk het uitgangspunt van de reportage - maar heel beperkt opgaat. Om de simpele reden - om het met de woorden van een Palestijnse media-activist te zeggen - dat de economische, de poltieke en de mediamacht met elkaar slapen. Soms moet je dat nog letterlijk nemen ook zoals in het geval van de VRT-journaliste die de vriendin is van de veiligheidsadviseur van premier Verhofstadt. En als ze niet met elkaar slapen, dan tafelen ze wel gezellig. Het weekblad Knack onthulde vorig jaar hoe Christian Van Thillo - één van de andere geïnterviewden in Piazza - de top van de VLD 'bewerkte' ten tijde van het schrijven van de jongste beheersovereenkomst van de VRT. Maar in Piazza mocht Van Thillo doodleuk zijn connecties met de politiek ontkennen. Ik mocht tussendoor wel even kritiek geven, maar Christian kreeg toch het laatste woord. Waarna de reportage de mist inging door de uitleg van een mediatrainer en van mediaprof Elchardus - worden VRT-journalisten betaald per seconde dat ze hem laten opdraven ?; het kan bijna niet anders - de uitleg van Mark Elchardus dus over hoe mensen uit de 'lagere klassen' hun kinderen de namen van populaire tv-vedetten geven. Ontroerend dat Mark dat opmerkte, maar met hem en de gehaaide mediatrainer werd het wel weer een systeemverhullende uitzending. Niet de oorspronklijk vooropgezette systeem-onthullende. Als dat zelfs op het Piazza-eilandje al niet meer kan.
Bourdieu, Pierre Bourdieu - de te jong gestorven Franse socioloog - wees er in een zeldzame televisie- uitzending met hem op, dat wie het systeem wil onthullen, zich niet door de media mag laten gebruiken. Want je krijgt er je boodschap toch niet door. Heel het systeem is er op gericht om dat tegen te houden. Ofwel katten de journalisten je af of lachen ze je weg: Phara proestte het uit toen Dyab niet over 400.000 werklozen wou spreken maar over één miljoen mensen die moeten rondkomen met een uitkering. En als de journalisten het niet aankunnen, dan is er de teletijdmachine van de spektakelomroepen die maakt dat alles kort en snel moet gaan waardoor men problemen slechts oppervlaking aan kan raken. Geen wonder dat we nu een "socialistische partij" hebben die geleid wordt door vier "teletubbies". En nummer vijf staat klaar: Saïd uit Leuven. Die blijft zelfs bij de grootste problemen nog lachen. Tevegeniek. En het werkt, want zie: "Agalev-kiezer loopt over naar SP.A-Spirit". Aldus de covertitel van De Standaard van zaterdag 10 mei: het besluit uit de jongste opinie-peiling van DS en VRT. Een peiling die leerde dat radikaal links onbestaand links dreigt te worden terwijl het Blok er nog een schep bovenop doet en de 18 % benadert.
DIOGENE(S) 52
debat met dyab by Rob Swolfs Monday May 12, 2003 at 07:03 PM |
Bij het debat op terzake stoorde ik me vooral aan Fauzya Talhaoui van Agalev. In plaats van fatsoenlijk te discusieren over inhoudelijke zaken, sloeg zij liever onder de gordel ( tegen dyab : "ik heb gehoord van Turken in A'pen dat ze u toch niet moeten"). Toch viel het me op een bepaald moment op dat ze precies verwacht dat dyab verkozen zal worden...Ik weet niet hoe ze het juist zei, maar het ging over verkozenen (iets in de aard van "en dyab binnenkort waarschijnlijk ook).
Toch iets dat ik niet had verwacht. Dyab heeft zich goed geweerd, en hoewel zijn tijd beperkt was, heeft hij zijn standpunten duidelijk uiteen gezet.f
sterke indruk by johan Monday May 12, 2003 at 08:12 PM |
Wat mij vooral opviel was dat de andere drie allochtonen van dienst vaak tersluiks naar Dyab Abou Jahjah keken. Een beetje bang van zijn reactie. Nogal onder de indruk ook...
Wat mij ook opviel was het "waarschijnlijk wordt Dyab verkozen" van Talhaoui...
En dat Dyab wel degelijk zijn stempel op het debat wist te drukken en de anderen in de verdediging drong:
* Stemrecht en nationaliteit zijn twee verschillende dingen. Wel belastingen moeten betalen, maar niet mogen stemmen...zoiets kan niet.
* Iedereen heeft het over loonkostenverlaging. Wij zijn de enigen met een links programma: 32 uren week.
* Positieve discriminatie bij het aanwerven van migranten.
* De onveiligheid wordt in de schoenen van de migranten geschoven.
Dyab maakte een sterke indruk, vind ik.
Johan.
Eén Diogene(s) 52 in plaats van 15 is genoeg by quiest Monday May 12, 2003 at 08:36 PM |
quiest@steun.be |
Sorry maar een beetje serieus blijven - 15 x nieuws over nieuws duwt de rest de dieperik in - Eén post met inhoudstafel en verwijzing naar Diogenes 52 zal wel genoeg zijn zeker?
Dit item en andere zijn hier uiteraard op hun plaats - maar dit kan evengoed zonder referentie naar een publicatie waarvan dus elk van de 15 artikelen apart gepost werden.
objectieve fara by Harko Monday May 12, 2003 at 09:26 PM |
Echt leuk en professioneel was Fara toen Dyab zei dat hij dr. Geert Van Morter wou als nieuwe premier.
"Ja, dat zal toch nooit gebeuren" en dit op een zeer snererige toon.
Echte journalistieke objectiviteit in de praktijk.
Volledig gelijk by Johan vD Monday May 12, 2003 at 09:33 PM |
Harko jongske toch, ze had daar natuurlijk volledig gelijk in. Geert van Moorter premier LOL? Hoeveel procent zal die halen? Pas op, van mij mag die mens gerust minister van volksgezondheid worden, maar laat ons toch een beetje met de voeten op de grond blijven he.
wablieft? by Harko Monday May 12, 2003 at 09:44 PM |
Guytje de splette en Elio Strikio zijn soms beter geschikt of zo?
dr. Geert zou volgens mij een excellente premier zijn.
En daarbij als Guy en Jean-Luc da kunnen dan moet de kleinste kleuter dat kunnen. Geert is tienduizend keer slimmer en volkser om dat tienduizend keer beter te doen.
GEERT FOR PREMIER
DYAB FOR PRESIDENT
Zou hoffelijkheid nog mogen, Fara? by Edith Monday May 12, 2003 at 09:58 PM |
Dat Geert De Moorter geen premier wordt, dat weten we allemaal wel, wat niet wil zeggen dat hij het niet zou kunnen. Geert is uitermate intelligent, bekwaam en heeft vooral gezond verstand, wat Guy nogal eens mankeert.
De onprofessionele sneer van Fara is nog maar eens de zoveelste aanwijzing dat de journalistieke deontologie bij de VRT overboord werd gegooid.
fara by sander Tuesday May 13, 2003 at 01:35 AM |
fara confronteert. dat geert nooit geen premier wordt, weet iedereen, zo logisch. harko weet jij wat 'beter' betekent? beter voor de een is niet beter voor de ander, dus hoogstwaarschijnlijk wordt het mooi niet geert maar weer 'guytje de splette' of 'elio strikio'. wie had het hier over onprofessionele sneer? je doet het zelf.
zander by Harko Tuesday May 13, 2003 at 09:47 AM |
Beste Sander
waar het over gaat is niet of dr. Geert van Moorter nu al dan niet premier gaat worden. Waar het over gaat is dat Phara haar commentaar voor haar moet houden. Natuurlijk wordt Geert binnenkort geen premier, dat weet Geert, dat weet Dyab, dat weet iedereen die keek. En toch voelde madame zich geroepen om door een opmerking over te geven. En dat is wat we haar verwijten: het geven van dwaas commentaar, niet onprofessioneel en niet objectief.