arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestijns media-activist smokkelt realiteit ether in
by jpe Monday May 12, 2003 at 06:16 PM

Het verhaal van de 48-jarige Palestijnse journalist en media-activist Daoud Kuttab.

De 48-jarige Daoud Kuttab is een 'speciaal geval'. In de schaduw van het grote Arabische voorbeeld, Al Jazeera, richtte deze Palestijnse journalist/media-activist in 1996 zijn eigen tv-station op: "Al Quds educatieve TV". Die omroep werd wereldnieuws toen Kuttab in 1997 door de Palestijnse Autoriteit (P.A.) gearresteerd werd omdat hij vergaderingen (over corruptie) van het Palestijns parlement had uitgezonden. De zender werd door de P.A. gesloten.

Kuttab gaf niet op. In Jordanië omzeilde hij het verbod op onafhankelijke radiozenders door via Internet een radiozender op te starten. Internet ... Een elitemedium ... Maar niet als Kuttab er mee aan de slag gaat. "Op de Westelijke Jordaanoever mogen wel radiostations worden opgezet. Die zijn makkelijk te ontvangen in Jordanië. Dus zet ik programma's op Internet. Die worden door Palestijne radiostations gedownload. Ik koop hun zendtijd en laat zo de Jordaniërs vanuit de Palestijnse gebieden mijn programma's horen. Ik gebruik nieuwe technologieën om het oude mediamodel te omzeilen. Zoals in alle Arabische landen een strijd van oud tegen nieuw bezig is."

Kuttab staat sceptisch tegenover nieuwe commerciële omroepen: "De politieke en zakelijke elites slapen in hetzelfde bed. Onafhankelijk zullen die nieuwe radio- en tv-stations niet zijn." "Ik geloof meer in de kleine onafhankelijke media en coalities tussen allerlei lokaal opererende media. Die zullen veel onafhankelijker zijn dan de nationale en regionale media. Ik werk nu aan een nieuw project waarin we een netwerk proberen te bouwen van al die kleine lokale radio- en tv-stations. Als dat lukt hebben we een serieus alternatief voor de nationale media. Dan kunnen we eindelijk in gevecht gaan met de autoriteiten." (Bron: Internationale Solidariteit, tijdschrift van het Nederlands ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, mei 2003).

DIOGENE(S) 52

Eén Diogene(s) 52 in plaats van 15 is genoeg
by ok Monday May 12, 2003 at 08:03 PM
ok@steun.be

Sorry maar een beetje serieus blijven - 15 x nieuws over nieuws duwt de rest de dieperik in - Eén post met inhoudstafel en verwijzing naar Diogenes 52 zal wel genoeg zijn zeker?

ja, JPE
by TUc Monday May 12, 2003 at 09:44 PM


Één E-DIOGENES is wel genoeg. Nu staat mijn achtiende plaats op de kieslijst helemaal vanachter in de newswire ;)

Wees toch blij mensen dat er nog eens iets in de wire staat. Anders was het toch alleen nog maar verkiezingspropaganda...

groeten,
jan