arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 10/05/03 - Leger beraamde moord op boerenleider en mensenrechtenactiv
by Filippijnengroepen Belgie Monday May 12, 2003 at 01:44 AM
fgb@online.be

INHOUD: MENSENRECHTEN: Leger beraamde moord op boerenleider en mensenrechtenactiviste ABU SAYYAF: Gracia Burnham bevestigt medeplichtigheid van militairen GMO: Hongerstaking tegen GMO's MILF: Vredesbesprekingen terug op springen na aanvallen MILF ARBEIDERS: 1 mei voor loon, jobs en rechten SCHANDALEN: Twee megacontracten nietig verklaard

Filippijnen actueel 10/05/03

INHOUD:
MENSENRECHTEN: Leger beraamde moord op boerenleider en mensenrechtenactiviste
ABU SAYYAF: Gracia Burnham bevestigt medeplichtigheid van militairen
GMO: Hongerstaking tegen GMO's
MILF: Vredesbesprekingen terug op springen na aanvallen MILF
ARBEIDERS: 1 mei voor loon, jobs en rechten
SCHANDALEN: Twee megacontracten nietig verklaard

MENSENRECHTEN: Leger beraamde moord op boerenleider en mensenrechtenactiviste

Verschillende onderzoeken werden geopend in de zaak van de brutale moord op mensenrechtenactiviste Eden Marcellana en boerenleider Eddie Gumanoy in Mindoro. Een hoog geplaatste bron in het ministerie van justitie, dat zelf ook een onderzoeksteam uitstuurde, verklaarde anoniem aan de krant Philippine Daily Inquirer dat de militairen achter de moorden zitten. Daarmee bevestigde deze bron de vermoedens van de mensenrechtenorganisaties. Kolonel Jovito Palparan, die verantwoordelijk geacht wordt, kreeg voorlopig zijn overplaatsing.

Een emotionele stoet bracht de lijkkisten van beide activisten op 26 april naar Mendiola, de plaats waar ze herhaaldelijk betogingen toespraken op enkele honderden meter van het presidentieel paleis. Na hun laatste betoging op Mendiola werden ze terug naar hun woonplaats gebracht voor een laatste hulde en begrafenis.

“Murder most foul” editoriaal in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/opi/2003/apr/28/text/opi_editorial-1-p.htm
“Congress Opens Probe of Mindoro Killings” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-13/3-13-probe.html
“Gruesome Killing Enrages Militants” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-12/3-12-killings.html
”Police Blocks Funeral Rally Thrice” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-12/3-12-funeralrally.html

ABU SAYYAF: Gracia Burnham bevestigt medeplichtigheid van militairen

In een boek dat binnenkort uitkomt bevestigt Gracia Burnham dat generaals van het Filippijnse leger samenspannen met Abu Sayyaf. Bovendien beweert ze dat Aby Sabaya, de woordvoerder van de bandieten, telefonisch contact had met presidente Gloria Macapagal-Arroyo. Gracia en Martin Burnham, twee Amerikaanse missionarissen, werden in mei 2001 samen met 18 anderen ontvoerd door Abu Sayyaf in een vakantieoord op het eiland Palawan. Meer dan één jaar, 17 vuurgevechten en ontelbare ontberingen in de jungle van Mindanao later, werd Martin gedood in een treffen met de militairen en kwam Gracia eindelijk vrij.

In het boek beschrijft Gracia hoe Abu Sabaya tien dagen na het begin van de ontvoering 1 miljoen dollar eiste voor zijn drie Amerikaanse gijzelaars in een gesprek via satelliettelefoon met de presidente zelf en haar vervolgens de huid vol schelde. Ze beschrijft ook dat het Filippijnse leger de bandieten van voedsel voorzag tot de onderhandelingen met een generaal over zijn deel van het losgeld afsprongen. De bandieten wouden hem 20% geven maar de generaal eiste 50%. Verschillende ex-gijzelaars van de Abu Sayyaf hebben gelijkaardige verhalen verteld maar de woordvoerders van de presidente en het leger ontkennen -zoals gewoonlijk- alles.

GMO: Hongerstaking tegen GMO's

Op 22 april, de dag van de aarde, begonnen negen activisten van de Philippine Greens en de NGO SEARICE een hongerstaking op de stoep van het ministerie van landbouw. Meer dan twee weken later zetten vier van hen de hongerstaking nog altijd door, ondanks de hitte en het drukke verkeer dat hen geen moment rust gunt. Ze protesteren daarmee tegen het besluit van het ministerie om de commercialisering van Bt corn, genetisch gemanipuleerde maïs, toe te laten. Dat besluit werd genomen na jaren van protest tegen de Bt corn-testvelden van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Hoewel de fysieke conditie van de vier overblijvende hongerstakers, onder wie de bekende anti-GMO-activist Obet Versola, er zienderogen op achteruit gaat, blijven ze vastbesloten.

“Statement on the Hunger Strike Against the Bt corn” by Obet Versola
http://www.bwf.org/hs3.shtml
“Fasting Against Bt Corn” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-13/3-13-btcorn.html

MILF: Vredesbesprekingen terug op springen na aanvallen MILF

Het Moro Islamic Liberation Front (MILF) zette de maand mei in met maar liefst 5 aanvallen op stadjes in Mindanao. In de spectaculairste aanval, die op het stadje Siocon in het westen van Mindanao, hielden ze grote delen van het centrum verschillende uren onder hun controle. De markt werd in lichterlaaie gezet en in totaal viel een dertigtal doden. De aanval werd door presidente Arroyo veroordeeld als een “terroristische daad” en aangegrepen om de vredesbesprekingen tussen de regering en het MILF nog maar eens op te schorten. VS-ambassadeur Francis Ricciardone zei dat zijn land eraan dacht om het MILF toe te voegen aan de ‘zwarte lijst’ van terroristische organisaties. Uiteraard denkt ook de Filippijnse presidente eraan om deze maatregel te nemen.

ARBEIDERS: 1 mei voor loon, jobs en rechten

Tijdens de honderdste 1-meiviering kwamen tienduizenden vakbondsleden en sympathisanten van de vakbond KMU op straat over de hele Filippijnen. Hoger loon, meer jobs en bescherming van de rechten van de werkers, waren opnieuw de belangrijkste eisen. De meest opgemerkte delegaties op de 1-meibetoging van KMU in Manilla waren de straatvegers in hun geelrode plunje en de personeelsleden van de winkelgiganten SM en Rustan’s die al weken in staking zijn.

Tegenover de eisen van de werkers stonden de beloften van de presidente op de 1-meiviering van de “gematigde vakbond” (lees: “overheidsbond”) TUCP. Ze beloofde er 20.000 fietsen, een reductie van de elektriciteitskosten en de verdere privatisering van de energiesector. Verder trachtte ze de arbeiders te paaien met gratis ritjes op de tram en gratis basketbalwedstrijden op de dag van de arbeid.

“Fight for wages, jobs and rights!” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-13/3-13-sahod.html
”Metro Streetsweepers Link Up With Workers to Demand Higher Wages” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-13/3-13-wages.html

SCHANDALEN: Twee megacontracten nietig verklaard

Het Filippijnse hooggerechtshof verklaarde de contracten in twee jarenlang aanslepende controversen nietig. Het gaat om de PEA-Amari-landwinning in de baai van Manilla sinds 1995, waarbij de rechters, drie presidenten en 1,8 miljard peso later, van mening zijn dat het eigenlijk om publiek land gaat dat niet verkocht kan worden. De tweede zaak is die van de nieuwe luchthaventerminal waarvan het prijskaartje uiteindelijk opliep tot het dubbele van het geraamde bedrag. De overheid zal het gebouw, dat wegens de betwistingen nog niet in gebruik genomen is, nu zelf overnemen om het dan vervolgens te privatiseren. Meer smeuïge verhalen zijn dus te verwachten.

Alle details over beide schandalen zijn te vinden op de website van het Philippine Center for Investigative Journalism
http://www.pcij.org

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 10/05/03)