arch/ive/ief (2000 - 2005)

Onder de hoofddoek zitten hersenen, géén bommen!
by Eva Vergaelen Sunday May 11, 2003 at 11:37 PM

De AEL - vrouwen organiseerden op 11 mei in Antwerpen een betoging voor de rechten van de moslimvrouw. Met de boodschap dat niet de islam of de "tirannieke" moslimman de moslima onderdrukt, maar wél het politieke systeem, trokken meer dan 100 vrouwen de straat op. Hoewel de organisatrices blij waren met het enthousiasme van de betogers, voelden ze zich enorm teleurgesteld door de massale afwezigheid van de pers. Verschillende Vlaamse mediabronnen hebben zichzelf de richtlijn opgelegd AEL dood te zwijgen. Daarom schrijf ik dit verslag als journaliste, vrouw én AEL-lid.

Groot was de woede van de betoogsters voor het Belgische systeem, dat de moslima het recht ontneemt op de hoofddoek of hijaab. De huidige politieke tendens discrimineert de vrouwen met hijaab op scholen, de arbeids- en huisvestingsmarkt en op straat. De AEL-vrouwen zijn het beu zichzelf steeds te moeten verantwoorden voor hun hijaab. "Ons recht op identiteit wordt ons ontnomen," aldus Khadija Abbach. "Ik draag zelf geen hoofddoek, maar wanneer ik daar ooit voor kies, wil ik daarin geen tegenkantingen ondervinden vanuit de autochtone kant. De hijaab is voor ons een symbool van identiteitsbeleving, hij helpt ons in onze weg naar vrijheid en emancipatie!"

Waarom worden alle moslims steeds ter verantwoording geroepen voor wat er gebeurt in doctrinaire stelsels als Pakistan of Afghanistan? Alsof extremisme de islam representeert. De aandacht die autochtone politici vestigen op de rechten van de "onderdrukte" moslimvrouw, dient niet om die rechten te verdedigen, maar om de héle moslimgemeenschap te onderdrukken en monddood te maken: "Zolang jullie vrouwen niet geëmancipeerd zijn naar de westerse waarden, kennen wij jullie geen volwaardige burgerrechten toe." Emancipatie betekent hier assimilatie. Op deze manier eigent het westen zich het alleenrecht op emancipatie toe, waarbij de islam intrinsiek vrouwonderdrukkend is.

AEL wil de moslimvrouw steunen in haar emancipatie, maar op haar eigen manier. "Wij zijn trots op onze godsdienst, op ons vrouw zijn," sprak Rabia Joundi. "Wij willen ons niet laten uitbuiten door het kapitalistische consumptiesysteem waar zelfs het lichaam van de vrouw als koopwaar en lustobject wordt aangeboden op reclameborden en in tijdschriften."
De AEL-vrouw wil zich op haar manier emanciperen binnen de allochtone én autochtone gemeenschap. Zij laat zich niet voorlezen hoe ze zich moet emanciperen door autochtone paternalisten! Zij eist respect en de naleving van artikel 19 van de Belgische grondwet, dat vrijheid van godsdienstuiting pretendeert.

"Wij zijn al geëmancipeerd! Word wakker!", riep Halima Lebsir de terrasjesgangers op de Groenplaats toe. "Kijk, hier zijn we. We spreken Nederlands, wij komen op voor onszelf. Wij hebben jullie vleugels niet nodig! Wij hoeven die Mimount Bousakla's of Naima Lanjri's niet, die hun afkomst verloochenen. Zij zijn assimilés; wij zijn trotse moslima's! Wij zijn niet gevaarlijk!? En door de Antwerpse straten klonken meer dan honderd stemmen: "Onder onze hoofddoek zitten hersenen, géén bommen!"

Eva Vergaelen

Negatie
by Edith Sunday May 11, 2003 at 11:58 PM

Dat negeren van onze betoging had twee redenen vandaag. Enerzijds ging het om een initiatief van AEL, maar belangrijker is dat het een initiatief was van vrouwen.

De hersenschim van de onderdrukte moslimvrouw heeft als verborgen doel de eigen westerse onderdrukkende mechanismen in een rookgordijn te hullen.

Lingerie
by Edith Monday May 12, 2003 at 12:02 AM

Vreemd dat er zoveel heibel wordt gemaakt rond die hoofddoek, terwijl er nogal wat gedweept wordt met rondlopen in ondergoed zoals Madonna dat doet.
Is de decadentie nu de norm geworden?

Bravo
by Libby Monday May 12, 2003 at 12:05 AM

Schitterende actie dames. jammer genoeg kan ik maar op 1 plaats tegelijk zijn, maar in gedachten was ik er bij.

Uit mijn column
http://archive.indymedia.be/news/2002/12/41882_comment.php#41951 zullen jullie wel snappen waarom ik deze actie steun.

Indrukwekkend
by han Soete Monday May 12, 2003 at 12:09 AM
han@indymedia.be

Ik vond het een zeer indrukwekkende betoging.

Ik was het meest onder de indruk van het feit dat het ging om een actie van zo goed als uitsluitend "jonge" vrouwen.

Ik ben wel eens benieuwd of de media deze betoging inderdaad gaan doodzwijgen. Ik zou redelijk grof zijn na alle "valse" kritiek over het vermeende vrouwonvriendelijke karakter van AEL en RESIST. Anderzijds zou het me niet verbazen moest men die betoging onderdaad doodzwijgen, daar de boodschap ervan in het geheel niet past binnen de politieke concensus.

RESIST!

Edith
by jo Monday May 12, 2003 at 12:27 AM

waarom wil jij dingen met elkaar vergelijken, waarom dit evenement gaan polariseren? Madonna deed nogal wat voor de beeldvorming rond homo-sexualiteit, en doorbrak nogal wat enge taboes in 't algemeen. In lingerie rondlopen is trouwens conservatief, want op het naaktstrand in Bredene zal het weer grote leute zijn deze zomer. Ik denk niet dat die betoging en Bredene tégen elkaar moeten zijn. Vrouwen kiezen zélf, dát lijkt mij de boodschap.

Vreemd toch
by ben Monday May 12, 2003 at 11:07 AM

Als Alexandra Colen tekeer gaat tegen "decadente" reklame, zoals enkele jaren geleden staat links (?) op haar achterpoten.
Er werd toen aardig wat afgelachen in linkse kringen owv zoveel conservatisme.
Als nu "trotse moslima's" diezelfde reklame aanvallen met een motivatie ontleent aan het communisme (kapitalistische uitbuiting van de vrouw), maar eigenlijk owv dezelfde refleks als mevr. Colen (de vrouw is voor mannen als ze "teveel" van zichzelf laat zien een lustobjekt en moet dus door een zekere bedekking "beschermd" worden) dan zegt links (?) nu : dat is progressief.

Begrijp me niet verkeerd, voor mijn part mag iedereen met een bloempot op zijn hoofd lopen en daar trots op zijn, ik noem mezelf links-libertijns.
Maar ik stel vast dat een motivatie ontleent aan het communistische vocabularium volstaat dus voor een bepaald groepje linksen om mee te applaudiseren met wat in wezen conservatieve ideëen zijn. Ze hebben ze het etiket emanciperend gegeven.
En dat vind ik merkwaardig.

Alexandra-fansite
by Johan vD Monday May 12, 2003 at 11:53 AM

Edith zou beter op de fansite van Alexandra Colen gaan foeteren over de 'decadentie' van Madonna.
En dat noemt zichzelf 'links'. Extreem-rechts puritanisme noem ik dat.

Verzet tegen uitbuiting is rechts?
by Libby Monday May 12, 2003 at 11:58 AM

Sorry hoor, maar het is niet omdat Alexandra Colen ook de vernederende wijze waarop naakte vrouwenlijven afgebeeld worden in reclame aanklaagt dat ik het zal laten er mij aan te ergeren. Vrouwelijk naakt gebruiken als lokker om producten te verkopen is kapitalistische uitbuiting, geen uitdrukking van "links" zijn. Aangezien het hoogst zelden voorkomt dat niet functioneel mannelijk naakt gebruikt wordt is het volgens mij ook nog eens dubbele uitbuiting. Je kan het zien als de "prijs" die de vrouw moet betalen voor haar "gelijke rechten" die ze in de loop van de jaren 60 en 70 is beginnen afdwingen. Misschien wilde de generatie van mijn moeder die "prijs" nog betalen, ik zag die vrouwen toen dit fenomeen met dikke tegenzin goedpraten, want ze waren toch "bevrijd". Ze vonden bovendien dat ze zich moesten schamen om dit openlijk toe te geven en daarzie, linkse mannen hadden de vrouwen ook weer onder de duim (chantagemiddel). Mij is het duidelijk dat dit ten eerste een kapitalistsiche uitwas is en ten tweede steeds duidelijker onderdrukkende bedoelingen heeft (denk maar aan die rotreclame van laatst waarbij de vrouw als "teef met een nest jongen" afgebeeld wordt, en 't was echt geen reclame voor babyvoeding, en zelfs dan zou het ervoer zijn geweest)
Sorry hoor mijnheer de links - libertijn, maar dit pik ik niet, ik ben niet bereid om die "prijs" te betalen om mijn "gelijke rechten" die er ook nog niet echt zijn te kunnen verkrijgen of te behouden.

Alexandra Colen mag dan zo rechts zijn als de pest, vernedering en uitbuiting van vrouwen is dat volgens mij ook, en zolang mannen op dat gebied geen gelijke behandeling krijgen zal ik het als (ten minste een poging tot) dubbele vrouwenonderdrukking blijven zien.

Mijnheer ben, ik laat mij niet door een man vertellen dat ik mij als een object moet laten behandelen om links te zijn hoor. Ik weet wat ik als MENS waard ben en ik eis daar respect voor, ook van mannen. Als jij mij daardoor in de categorie extreem rechts wil gaan plaatsen, dan doe je maar hoor, ik laat me door jouw TOCH niet onderdrukken. Ik ben dat macho gezeik al veel langer meer dan kotsbeu.

identiteit
by Jeroen Monday May 12, 2003 at 12:38 PM

Voor wat de hoofddoek-opklopperij betreft zijn we een paar rondes achter op wat in Frankrijk gebeurt, waar het debat heviger en langer woedt dan in ons klein koninkrijk.
Uiteraard is het een vorm van affirmatie van een identiteit, aangemoedigd door het niet volledig gelijk opnemen van een individu in een maatschappij. Als tegenreactie hierop gaat men dan in het andere uiterste. De dames in kwestie zouden in een andere context, bvb waar de maatschappij hen zou verplichten om te conformeren en de hoofddoek te dragen er compleet tegen zijn voor dezelfde reden. Het dragen van een hoofddoek behoort niet tot de fundamenten van het geloof, niet tot de vijf zuilen en is er gekomen via een kleine verwijzing in een sura. Het heeft dus echt wel te maken met affirmatie van zijn persoonlijkheid en verschil. In Frankrijk ligt het nog gevoeliger omdat er daar binnen de gemeenschap druk wordt uitgeoefend ;een meisje die een hoofddoek draagt is correct, zij die rondloopt in mini-jurk is een slet dixit een Sergio Tacchini-getooide fundamentalist.
Anderzijds zijn er groeperingen die juist de tegenreactie willen uitlokken om dan weer zelf in de aanval te gaan tegen het grote onrecht dat hen wordt aangedaan, in feite een soort plooien en checken van de limieten, de eis om met hoofddoek op een identiteitskaart te staan is zo een voorbeeld, in België werd er plots in de bibliotheek van de ULB geïst dat jongeren daar tijdens de ramadan hun gebeden zouden kunnen doen (OK het gebouw ziet er uit als een witte Kaaba, maar toch), trouwens er bestonden reeds gebedsruimtes binnen de ULB en als gewezen bibliothecaris vind ik dit wel te ver gaan (trouwens zouden jonge katolieken er hosties willen uitdelen zouden ze ook buitengekieperd worden). Van mij mag zo goed als alles buiten het afschaffen van de strijd die we geleverd hebben om de religie (en haar greep) uit de maatschappij te krijgen (OK de CD&V moeten we nog weg krijgen). Er is hier in dit klotelandje een hoop oorlogen gevoerd omwille van religie, we zijn gesplitst van onze noorderburen omwille van religie, er zijn sinds de renaissance massas filosofen gestorven, verketterd en gefolterd voor een vorm van redelijkheid en de scheiding tussen religie, staat en maatschappij. Dit heeft het dragen van een hoofddoek hier juist mogelijk gemaakt, binnen bepaalde grenzen die tot doel hebben het geheel te respecteren.
Voor wat reclames met "miekes" betreft ik hoop nog altijd dat er een bende anti-weight-watchers ooit een actie comité of een hiphop groep beginnen als de fat girls en dit schoonheidsideaal met de grond gelijk maken.

In mijn ogen
by jo Monday May 12, 2003 at 04:11 PM

In mijn ogen is het rondlopen met een hoofddoek even decadent als rondlopen in lingerie. Ik zie daarin geen verschil.

Onderbroek
by Libby Monday May 12, 2003 at 04:35 PM

De meeste mensen lopen wel niet met hun onderbroek op hun hoofd, maar als jij dat leuk vindt is dat natuurlijk je goed recht :-)

nog wat ideetjes
by jo Monday May 12, 2003 at 04:45 PM

Ook al is de verkoop van Boeddha-beeldjes volledig gecommercialiseerd, dan nog is dat Boeddha-beeldje niet decadent, en het zetten van eentje op je schouw ook niet. Hoewel er zeker mensen zijn die Boeddha-beeldjes decadent vinden. Er zijn mensen die boterhammen met salami plus confituur ook decadent vinden.
Om het grote woord toch maar weer eens uit te spreken: de AEL-Nederland vindt het tonen van vrouwelijk naakt aan de straatkant decadent, ze vindt de verkoop van alcohol in supermarkten decadent. Ben ik fout als ik zeg dat ze alles eigenlijk decadent vindt wat niet in Koran-leefwijze past. Ik weet niet wie Edith is, maar ze geeft blijk van een haat voor de American way of life. Nochtans zijn daar ook heel wat goede en bevrijdende dingen uit voortgekomen. Sex en drugs en rock&roll zou ook eens door de Arabische wereld moeten waaien. In Europa werd dat als erg bevrijdend ervaren.
Verder moeten we niet zoveel aandacht besteden aan dat identiteitszoeken van hoofdzakelijk moslimpubers. Ik wil niet beledigen, maar het komt er toch wel wat op neer. (Ik bedoel dit niet beledigend!) Als je nu kijkt naar de Verenigde Staten dan is het slechts een minderheid die nu nog met Afro-kapsels rondloopt, terwijl dat ten tijde van de Black Pride bon-ton was. Wat wel eens zou moeten worden onderzocht is het resultaat van die Black Pride beweging in de Verenigde Staten, is dat eigenlijk niet mislukt?

wel ja
by Andreas Monday May 12, 2003 at 04:48 PM

Wanneer Alexandra Colen zegt dat ze tegen naakte vrouwen is op reclameborden, dan is dat omdat ze conservatief is, geeft ze zelf ook wel toe.
Wanneer een communist tegen naakte vrouwen op reclameborden is, dan is dat omdat het vrouwelijk lichaam als een koopwaar wordt aangeboden, een zoveelste uitbuiting van het kapitalisme die het mens-zijn tot een object, een handelwaar, een ding degradeerd, in zijn strijd om winstbejag.
En ik vind dit niet tegenstrijdig.

Zelf Kiezen
by Edith Monday May 12, 2003 at 04:55 PM

Inderdaad Jo, het komt er op aan dat vrouwen zelf kiezen. Het is niet zo dat ik bezwaren heb tegen het feit dat Madonna in ondergoed rondloopt. Ik draag zelf ook wel eens van die ondergoedachtige topjes. Het gaat hem over het absurde. We mogen wel met lingerie-achtige kleding aanmatigend te koop lopen met onze vrouwelijkheid, maar vrouwen die zich daartegen afzetten door een sluier te dragen worden niet aanvaard.

Het lijkt me dat de sluier het symbool is van de echte emancipatie. Met de sluier zeggen die dames: "Je neemt me om wie ik ben, niet als seksobject."

Uiteraard maakt ieder voor zich uit hoe zij zich wenst te profileren.

wel
by jo Monday May 12, 2003 at 05:24 PM

Andreas, ik kan niet anders zeggen dan dat je wartaal uitkraamt. Denk echt nog eens na over wat je geschreven hebt, je verwart twee zaken.

Edith, de mannelijke fantasie is grenzeloos als het om het opwekken van sexuele lusten gaat. Ik wil nogmaals niet beledigen, maar als die beweging wat media-aandacht krijgt dan moet je er niet van verschieten dat hoofddoeken beginnen op te duiken in porno-films. Die sexuele fantasie is grenzeloos. Dat hoeft ook niet zo heel erg te zijn. Punt blijft die vrije wil!

Links - rechts
by Edith Monday May 12, 2003 at 05:26 PM

Wat Alexandra Coolen zegt is niet altijd slecht. Dat geldt trouwens ook voor Filip Dewinter. Op zijn uitspraak gedaan tijdens de Antwerpse gemeenteraad: "Naar goede groene traditie worden de schepenen van Agalev gerecycleerd, een beetje als het huisvuil", was niets aan te merken. Het is niet omdat die mensen een fascistisch gedachtengoed verdedigen, dat dat moet betekenen dat ze nooit nog eens een scherpzinnige uitspraak kunnen doen. Zo zwart-wit zit de wereld niet in mekaar.

Ik sluit me aan bij Libby, het gebruik van de vrouw in de reclame is vernederend voor de vrouw en dat pik ik niet.
Ik denk dat het progressief is als vrouwen hun waardigheid opeisen. De herleiding tot seksobject lijkt me rechts en primitief. Het is niet omdat Alexandra Coolen in een extreem rechts nest zit, dat ze op bepaalde punten niet progressief zou kunnen zijn.

Jo, I live the American way of life. Ik liep trouwens mee in de betoging zonder hoofddoek, met topje, een foto van Achmed Azzuz op de rug, een kleintje van Dyab op mijn broekspijp en nog wat RESIST-stickers her en der. Jammer dat ik mijn hoedje niet bij had om vol te plakken met stickers.

Seks, drugs en rock & roll noem jij bevrijdend. Hello-o! Het is wetenschappelijk niet bewezen dat het Westen beter zou kunnen omgaan met seksualiteit dan de islamitische wereld. Seksuele ontsporing is geen vooruitgang en geen betere manier van omgaan met seks. Goed omgaan met seks betekent niet zich laten gaan en zich overgeven aan primitieve instincten. Ook op seksueel vlak hebben we ons te realiseren als mensen en zijn er vruchten te plukken voor wie zich daarvoor inzet. Ik vermoed dat de 'bevrijding' die Jo voorstaat in werkelijkheid 'onderwerping' betekent.

nee hoor
by jo Monday May 12, 2003 at 05:53 PM

ik baseer me niet op de wetenschap. Hier in het Westen kunnen moslims net zoals iedereen individueel kiezen hoe ze leven. Daar ga ik voor, dat is alles. Ik keur het af dat alcohol niet openbaar zou mogen worden verkocht. Dat is pas cultuurimperialisme.

jo..
by Andreas Monday May 12, 2003 at 06:47 PM

Als jij het niet de moeite vind om duidelijk te maken waarom ik wartaal uikraam, waarom zou ik dan mijn tekstje moeten herlezen? Of haal je je vergaande mensenkennis-vanop-afstand aan als argument?

jo..
by Andreas Monday May 12, 2003 at 06:49 PM

Als jij het niet de moeite vind om duidelijk te maken waarom ik wartaal uikraam, waarom zou ik dan mijn tekstje moeten herlezen? Of haal je je vergaande mensenkennis-vanop-afstand aan als argument?

jo..
by Andreas Monday May 12, 2003 at 06:50 PM

Als jij het niet de moeite vind om duidelijk te maken waarom ik wartaal uikraam, waarom zou ik dan mijn tekstje moeten herlezen? Of haal je je vergaande mensenkennis-vanop-afstand aan als argument?

???
by andreas Monday May 12, 2003 at 06:59 PM

wel wel, waarom komen mijn reacties niet meer op de site? nochthans geen verboden woord ofzo gebruikt...

.
by andreas Monday May 12, 2003 at 07:00 PM

bedankt :-)

iemand die vroeger ook onder de naam jo schreef, maar nu weer als joan
by joan Monday May 12, 2003 at 08:07 PM

ik wil alleen maar even zeggen dat ik de actie van 11 mei volledig steun. Ik weet niet vanwaar al die argumenten in verband met decadentie en dergerlijke komen. Feit is volgens mij dat iedere vrouw (tja, en waarom een man ook niet) vrij moet kunnen kiezen hoe ze haar leven inricht. Vrouwen die in lingerie op een affiche staan worden wel beschouwd om gelijke kansen te hebben (mmhhh?), zei die een hoofddoek dragen duidelijk nog niet. Dus jo, erger je niet te hard het was alleen maar een betoging om ook dit gebruik openlijk te mogen toepassen. En in verband dat die betoging alleen maar een puberaal zoeken is naar een identiteit, so what hebben mensen dan geen recht op een eigen identiteit? alsof sex, drugs enz... ook niet het hopeloos op zoek zijn naar...is. vrije mening en meningsuiting, toch?

inderdaad ex-jo
by jo Monday May 12, 2003 at 09:04 PM

Ik deel je mening en begrijp niet goed wat je met je laatste zinnen wil zeggen, ik heb immers niet beweerd tegen die betoging te zijn. Alleen vind ik Madonna een lekkere geëmancipeerde madam en Edith het tegendeel.
Aan Andreas: je doet maar jongen.

Gelijkwaardig?
by Libby Monday May 12, 2003 at 10:11 PM

Ons schoolsysteem en onze maatschappij heeft deze meisjes ongetwijfeld geleerd of getoond dat ze individueel gelijkwaardig zijn aan iedereen, zelfstandig keuzes kunnen maken en vrij zijn te denken wat ze willen en te leven hoe ze willen.

Hoe kom je daar bij jo? Was het maar waar. Wordt eens wakker jongen, ga eens met een paar allochtonen praten.

Ons schoolsysteem en onze maatschappij proberen die meisjes alleen maar wijs te maken dat ze minderwaardig zijn, vanaf de kleuterschool wordt hen ingelepeld dat ze tot een mindere soort behoren die naar hartelust gdiscirmineerd mogen worden of in het beste geval met medelijden behandeld worden vanwege hun miderwaardige afkomst. Het is net tegen die discriminatie en die uitsluiting, tegen dit misprijzen en die afkeuring dat ze reageren.

Op het racistisch gezwets waarop jij denkt nog te moeten reageren geef ik geen reactie, het is enkel maar weer een uitdrukking van de houding die onze maatschappij heeft tegenover mensen die onderdrukking niet meer wensen te pikken.

En dan nog een vraagje, waarom zou Edith ongeëmancipeerd zijn? En waarom madonna wel?
Omdat zij in haar topje begrip opbreng voor vrouwen die een hoofddoek willen dragen terwijl Madonna in haar topje aartsconservatieve katholieke waarden propageerd?

Ik draag geen topjes meer, en wel sedert ik beslist heb geen enkel ondedrukkend superieur gedrag meer te tollereren van mannen, niet uitgaande van hun aangeleerd gedrag of gewoonte, niet vanuit hun beschermingsdrang die mijn kleine gestalte lijkt op te wekken en ook niet wanneer dit aangestuurd wordt vanuit hun libido (vanuit die re'denering begrijp ik ook heel goed die hoofddoeken). Ik eis respect als gelijkwaardig mens, als jij dat ongeëmancipeerd vindt, dan doe je maar hoor, iki lig er niet van wakker.

Bovendien
by Libby Monday May 12, 2003 at 10:16 PM

Ik pik het ook niet dat de weigering van vrouwen om zich als seksobject te laten onderdrukken als ongeëmancipeer wodt afgeschilderd. Weigering van onderdrukking, ook sexuele onderdrukking, is nu eenmaal emancipatie, of de heren der schepping dat nu leuk vinden of niet.

Beste Libby
by Thomas Tuesday May 13, 2003 at 12:00 AM

Overdrijf je niet een beetje? Zijn alle leerkrachten dan racisten soms? Komaan he, ik ken mensen die in zogenaamde 'concentratiescholen' staan en met hart en ziel hun werk doen! Je maakt er een karikatuur van. Er zijn trouwens meer en meer moslimmeisjes (meer dan jongens naar het schijnt) die verder studeren. Ook dat zal bijdragen aan de emancipatie van de migranten.

En wat die hoofddoek betreft, voor mij is het zonneklaar dat iedereen mag dragen wat hij of zij wil, natuurlijk. Ik kan er ook inkomen dat de hoofddoek een soort middel is om de eigen cultuur te uiten tegen de discriminatie en dus eerder een symbool van verzet is in die context. Maar dat wil nog niet zeggen dat vrouwen die wel 'sexy' gekleed gaan zichzelf als een object opstellen. Ook zij hebben dat recht.

Libby
by jo Tuesday May 13, 2003 at 01:14 AM

Denk eens na over het volgende:
Jij spreekt over seksobjekten, terwijl je blind bent voor het feit dat deze vrouwen volgens jou redenering tot islamobjekten gemaakt zijn.
(ik blijf dit een boeiende discussie vinden hoor, bedankt alvast)

Massale afwezigheid
by Piet van Regenmortel Tuesday May 13, 2003 at 10:26 AM

Een betoging die "meer dan 100" betogers telt, kent een massale afwezigheid van betogers. Hoe kan je dan een massale aanwezigheid van de pers verwachten?

verkiezingshoofddoek
by Paul Tuesday May 13, 2003 at 11:02 AM

spijtig dat deze discussie en actie geen ander doel heeft dan verkiezingspropaganda. AEL had, indien de ze dit een belangrijk punt vonden, veel vroeger mee kunnen uitpakken en zo geloofwaardiger kunnen zijn.

propaganda
by joan Tuesday May 13, 2003 at 01:57 PM

paul, ik snap niet waarom dit iets te maken zou hebben met verkiezingspropaganda. een recht op eisen, daar is niets fout mee op zich. en ik denk niet dat de ael op zich meer aandacht zou moeten besteden aan deze kwestie, het dragen van een sluier staat omschreven in de ahadith, dit heeft voor gevolg dat het voor soenitische moslims een vanzelfsprekendheid is. gelijke kansen over de hele lijn, daar draait het hier om. als mimount beslist om geen hoofddoek te dragen en ze daarom door het vlaams blok als voorbeeld wordt gebruikt om integratie te illustreren is dat toch ook geen verkiezingspropaganda?

wat paul bedoelt
by christophe Tuesday May 13, 2003 at 02:11 PM

Paul bedoelt dat we in verkiezingstijd geen actie mogen voeren, dat de hele beweging zich periodiek moet onthouden zodat Agalev en SP.a ongehinderd kunnen campagne voeren en fluitend kunnen gaan lopen met wat ze dan noemen "de linkse stemmen".

Na 18 mei mogen we weer meedoen.

betogingen ontstaan niet plots
by Paul Tuesday May 13, 2003 at 02:20 PM

Ik kan het alleen maar goed vinden dat mensen hun identiteit en hun geloof kunnen uitdrukken en betogen als vorm van protest tegen degenen die hun dit recht willen ontnemen. Maar een betoging ontstaat niet zomaar en niet toevallig zijn de Resist-stickertjes omnipresent.
Ik heb niets tegen Resist en vind dat hun aanwezigheid in het politieke landschap nodig is voor een betere weerspiegeling van de maatschappij. Maar door deze kwestie (van de hoofddoeken) enkel door Resist naar voor te brengen verzwak je je positie naar de buitenstaander toe. Waren er nu andere organisaties aanwezig-sociale,anti-racistische,vrouwenorganisaties etc- geweest (en Resist kon het makkelijk doen door ze aan te spreken en uit te nodigen) dan zou men er meer erkenning aan gegeven hebben. Daarom vind ik het spijtig dat het nu pas plaatsvindt en vooral onder leiding van Resist kandidaten waardoor men kan twijfelen of de betoging nu om het recht van de gelovige moslimvrouw ging dan wel om de aandacht op Resist te vestigen.

Thomas, Jo
by Libby Tuesday May 13, 2003 at 04:46 PM

Thomas,

Jij zegt: Overdrijf je niet een beetje? Zijn alle leerkrachten dan racisten soms? Komaan he, ik ken mensen die in zogenaamde 'concentratiescholen' staan en met hart en ziel hun werk doen! Je maakt er een karikatuur van. Er zijn trouwens meer en meer moslimmeisjes (meer dan jongens naar het schijnt) die verder studeren. Ook dat zal bijdragen aan de emancipatie van de migranten.

Ik ben al meer dan tien jaar bezig met allochtonen in het onderwijs, en ik kom inderdaad af en toe, hier en daar één enkele leerkracht tegen met het hart op de juiste plaats die hard hun best doen om op een niet minachtende manier met allochtone kinderen om te gaan, en een beetje meer die het wel goed menen maar het uit onwetendheid verkeerd aanpakken. Dit soort zaken mogen we toch niet van de goodwill van individuen laten afhangen die dan nog eens alles zelf moeten gaan uitzoeken.

Er is dringend nood aan een structureel onderwijsbeleid dat er niet uit bestaat stigmatiserende maatregelen in te voeren ten aanzien van minderheidsgroepen, er is ook dringend nood aan een deftige inbedding van een vorming rond diversiteit in lerarenopleidingen en een behoorlijk bijscholingsaanbod en ondersteuning van werkende leerkrachten. Dit zou het aan goed menende leerkrachten de mogelijkheid bieden de zaken behoorlijk aan te pakken en de meerderheid van onverschillige en slecht menende leerkrachten op z'n minst min of meer verplicten om zich correct te gedragen.

Je moet het aantal afgetudeerde allochtonen echt niet gaan overroepen hoor, het zijn er 2%. En die hebben het gehaald tegen sterren en wind, van die enkele tientallen die ik persoonlijk vrij goed ken is er geen enkel die niet op een gegeven moment onder zachte dwang gezet zijn om zich naar het beroepsonderwijs of zelfs het Buso te laten verwijzen.

Jo,

Ik heb het nergens gehad over sexobjecten, ik bedoel vooral dat het tijd wordt dat mannen zich ook een beetje emanciperen, ook wat betreft de kledingstijl van vrouwen, dat ze eens ophouden met zowel lingerietopjes als hoofddoeken gebruiken als chantagemiddel. Heb er gisterenavond een goed gesprek over gehad met een groep vrienden, eigenaardig genoeg bleek het er op uit te draaien dat de vrouwen op dit punt, enkele uitzonderingen niet te na gesproken,uit mannelijke hoek enkel steun kregen van homo's, raar hé?

Wat geëmancipeerd is zullen wij vrouwen, met topje of met hoofddoek of voor voor mijn part zelfs met een strooien rokje en bloemenkrans wel zelf bepalen.

Dit heeft niks te maken met sexobject of islamobject, dit heeft alles te maken met het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en het gebrek aan respect dat mannen daarvoor opbrengen.

wel Libby
by jo Tuesday May 13, 2003 at 09:33 PM

ik zou het niet beter kunnen zeggen.

Het zelfbeschikkingsrecht moet bij de individuele vrouw (of man)liggen.

Wij hebben dezelfde mening. Maar die is wel niet dezelfde als de mening van Edith! Zij gaat uit van de superioriteit van de ene keuze boven de andere.

Edith spreekt over "echte emancipatie" en zet dat af tegen andere vormen van emancipatie (die ze waarschijnlijk niet ziet als emancipatie, want ze spreekt minachtend van decadent, sexobject...) Toch erkent ze dat mensen zelf mogen of moeten kiezen. Maar ze kan het niet laten de ene keuze superieur en de andere keuze ergens inferieur te vinden.

Edith heeft dat wel meer, ze weet het niet maar ze vervalt in exotisme!

Voor Edith mocht je dit lezen: een zeer onderhoudend boekje hierover is dit: "Zijn de intellectuelen de vijanden van de Europese cultuur?" van Ton Lemaire. Deze schrijver annex cultuurfilosoof kan ik iedereen bevelen.
"De Indiaan in ons bewustzijn" is ook zo'n kanjer van een boek van hem. Als ik het me goed herinner vind je werk van Ton Lemaire in die bibliotheek van Raf Grinfeld in Antwerpen. Raf publiceert hier af en toe op de site. Ik denk dat ik de schrijver op de lijst zag staan die hij hier ooit eens gepubliceerd heeft. Zo zijn we allen vrienden :-)

Dag.

bevrijdend?
by bert Wednesday May 14, 2003 at 08:48 PM

Iemand schreef: Sex en drugs en rock&roll zou ook eens door de Arabische wereld moeten waaien. In Europa werd dat als erg bevrijdend ervaren.
Wat is er zo bevrijdend aan als je in de sex, de drugs en de rock and roll blijft steken? De verslaving aan alle drie?

Mister
by Frans Bertels Saturday May 17, 2003 at 10:36 AM

Beiden zijn in hetzelfde bedje ziek, men kan het ook een persoonlijk aanvoelen noemen. Het past nu eenmaal niet in het beeld dat men van links heeft. Oerconservatieve ideeen als links trachten te verkopen gaat me toch wat te ver. Dit is plat opportunisme.

Frans Bertels