arch/ive/ief (2000 - 2005)

SFvB en Indymedia - nieuwsgaring in tijden van politieke campagne?
by Maarten Van Hove Sunday May 11, 2003 at 02:57 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

De tweede editie van het Sociaal Forum van België is ten einde. Een klein overzicht met een vraag in de marge: waar was Indymedia?

Pas in februari gaf een coalitie van voornamelijk NGO's en vakbonden groen licht voor de organisatie van de tweede editie van het Sociaal Forum van België (SFvB). Ruimschoots te laat werden vanuit de NGO's veel te weinig middelen vrijgemaakt om de kracht van een Wereld Sociaal Forum te benaderen. Communicatie was laattijdig en zeer beperkt, zowel in hoeveelheid als in diepgang voorbij vakbonden en NGO's, wat de lage opkomst verklaart.

Wat er uiteindelijk uit de bus is gekomen, is een gezellig soort jaarmarkt met enkele interessante debatten die jammer genoeg slechts zeer matig werden bijgewoond. Gezien het feit dat er slechts een tweetal NGO's het personeel hadden vrijgemaakt om er in weinig tijd meer dan een flop van te maken, is er toch bergen werk verzet. Het is eerlijk om te zeggen dat hetgeen er uiteindelijk uit de bus kwam, sterk werk was gezien de korte voorbereidingstijd en de boel fouten die er werden gemaakt.

Een degelijk overzicht van wat het forum was en wat het zou kunnen zijn verdient een apart artikel, waar ik eersdaags aan zal beginnen.

Eén vraag spookt echter door mijn hoofd: waar was Indymedia? Ik herinner me organiserende vergaderingen in het kader van de eurotoppen, met een 'open publish' tent voor de deelnemers in Gent en een volledige redactie in Cinema Nova in Brussel.

Buiten twee artikeltjes van één hand over twee debatten en één artikel met als teneur 'wat een flop was het SFvB wel' van een ander hand, staat er momenteel niks over het forum op deze site, noch werd er voor gemobiliseerd. Ik zag ook geen enkele Indymedia verslaggever met stickers of een herkenbare identificatie. Geen interviews, geen stand, geen enkel herkenbaar gezicht van de vaste ploeg heb ik gezien, in scherp contrast met de boven genoemde voorbeelden.

De vraag ligt op de lippen en moet dus worden gesteld: is de verkiezingskoorts zo hoog dat het forum geen aandacht verdient? Want ondanks alle kritiek die er wel mag zijn (maar dan niet in de trend van 'het is allemaal slecht en recuperatie', want mensen als Paola Peebles van CNCD, Rob Adriaensen van 11.11.11 en Filip De Bodt van het Uilekot hebben er alles uitgehaald wat ze er met beperkte tijd en steun maar konden uithalen, mét als onderliggende doelstelling méér opbouwen dan slechts een babbelclubje) bevat het forum zéker bergen nieuws van de basis!

Is dit een andere basis dan de eigen basis, Indymedia? Is de scheuring tussen de individuele projecten zo scherp afgeleind dat het debat 'wij doen niet mee aan het forum' dat vorige editie zo intens was, nu niet eens meer hoeft te worden gevoerd - Indymedia komt toch niet?

Het woord moet er uit, en mag dit debat aanzwengelen: was men veel te druk bezig met verkiezingscampagne te voeren voor RESIST om nog te herinneren dat de eerste taak berichten is over sociale, linkse initiatieven die anders geen aandacht krijgen???

Herbronning is denk ik meer dan dringend.

vind je?
by tina Sunday May 11, 2003 at 03:40 PM

Ik was gisteren in Brussel en ga niet akkoord met jou stelling dat het nog wel een sterk forum was. Het miste alle pit en kracht (denk aan de 'manifestatie') en er was geen volk. Dat moet je niet onder stoelen of banken steken. Het gebeuren heeft meerdere miljoenen gekost en veel energie van velen. Met dat geld en die energie hadden we oneindig veel betere dingen kunnen doen. Denk bijvoorbeeld maar aan de SIF gelden die in steden als Antwerpen en Gent voor de sociale sector wegvallen en waardoor verschillende buurtwerkingen de deuren moeten sluiten. Denk zoveel projecten die de moeite kunnen zijn. 't Is een diepe afgang voor de beweging. Anders kan je het niet noemen. De 'top' van de NGO wereld was aanwezig, maar waar was de beweging? Afwezig. En als er geen beweging is, waarom zou Indymedia er dan moeten zijn? Van de sfeer die er bijvoorbeeld in Praag hing, was niets meer te merken. Helaas. Ik denk dat we dat vooral eerlijk moet toegeven. En van daaruit gaan nadenken over hoe het verder moet. Niet vanuit de stelling dat het wel meeviel.

reclaim the BSF
by ikke Sunday May 11, 2003 at 04:41 PM

hmm, krap twee maandjes voorbereidingstijd, terwijl in irak de oorlog woedt en hier de verkiezingskoorts, dan de NGO-en vakbonds'TOP' die eerst 'groen licht' moesten geven, geen mobilisatie buiten het eigen 'professionele activisten'-milieutje (noch op indymedia, noch op andere andersglobalistensites-van-en-voor-de-basis zag ik veel oproep of programma), en dan verbaasd zijn dat er geen kat is komen opdagen ?
Indymedia staat nog steeds voor DIY, schuif niet alle verantwoordelijkheid af op de 'redactie' aub.

No recuperan, en nu met z'n allen naar Evian !

beweging?
by Pieter Baets Sunday May 11, 2003 at 06:17 PM
p.baets@worldonline.be

Ik behoor niet tot de top van de NGO's en ik behoor wel tot de beweging en ik was op het BSF gisteren!

Ik sluit me volledig aan bij Maarten! En ik denk dat nog velen dat zullen doen!

Indymedia, wat is jullie toekomstvisie? Waar willen jullie naartoe?
Toch niet naar de partij Indymedia? Jullie zijn anders wel goed op weg!

Eigen verantwoordelijkheid
by Patrick Bulte Sunday May 11, 2003 at 06:29 PM

De zaak niet omdraaien Maarten.
Waarom heb je zelf niet gemobiliseerd via Indymedia.
Indymedia heeft bij mijn weten geen professionele krachten.
En dit in tegenstelling tot de grote NGO's die er massa's hebben.
Volgens mij is er trouwens wel recuperatie door top van vakbonden, grote NGO's enz...

Tja, waar was Indymedia?
by Mara Sunday May 11, 2003 at 08:23 PM

We hadden het Sociaal Forum op de agenda gezet (en aangekondigd in een feature). Maar door allerlei omstandigheden is-denk ik- niemand van indy kunnen gaan.
Dat is inderdaad jammer.

Maar zoals sommigen terecht opmerken: indymedia is voor een groot stuk `zelf doen`.
Hopelijk verschijnen er meer bijdragen over het forum die toch verder gaan dan `waar was indymedia:-)
Groetjes

Kijk Maarten
by lize Sunday May 11, 2003 at 09:16 PM
lize@indymedia.be

Maarten,

Ik was van plan een stand op te zetten. Op de vorige AV is dat besproken geweest. Maar ik heb dat door familiale omstandigheden niet kunnen doen.

Jouw toon wordt wel echt beledigend hoor. Je weet goed genoeg dat de ploeg klein is en ieder maakt voor zichzelf zo'n beetje een keuze over de gebeurtenissen die men wil 'coveren' of waar men aan 'outreach' wil doen.

Waarom ben je zelf geen stickers gaan uitdelen, waarom speel je zelf geen indymediaverslaggever ?

Jouw 'verwijten' naar de Indymediaploeg klonken reeds tijdens jouw bezoek aan het WSF : "volgend jaar miscchien indymedia op het WSF ?". Maarten toch. Ik zou maar wat graag naar Brazilië zijn gegaan. Maar wie denk je zou mij sponsoren ?

En we hébben het forum aangekondigd, ik heb zelf een feature gemaakt met een verwijzing naar de website. Niet kinderachtig doen aub. Zélf indymedia maken Maarten, zélf doen en anderen niet verwijten dat ze naar jouw zin niet genoeg gratis voor niks overal professioneel verslag over maken.

Niet meer doen Maarten, ik word nog eens kwaad hoor...

groeten,
Lize

Zelf?
by Maarten Van Hove Monday May 12, 2003 at 01:43 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

'Maak het zelf', doe ik toch? Een dezer komt er van mij nog een artikel over het SFvB, zoals hierboven aangekondigd. Tijdens mijn werk door ergens. Maar wees zelf 'Indymedia'? In welk stuk van de website zou ik me nog moeten herkennen Lize?

Gefrustreerde groetjes

Maarten
by Guido Monday May 12, 2003 at 02:05 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

"Buiten twee artikeltjes van één hand over twee debatten en één artikel met als teneur 'wat een flop was het SFvB wel' van een ander hand, staat er momenteel niks over het forum op deze site, noch werd er voor gemobiliseerd."

"'Maak het zelf', doe ik toch? Een dezer komt er van mij nog een artikel over het SFvB, zoals hierboven aangekondigd. Maar wees zelf 'Indymedia'? In welk stuk van de website zou ik me nog moeten herkennen Lize?"

In het stuk dat je gebruikte om bovenstaande te posten?

Maarten, waarom hebben er geen mensen van NGO's op deze site gepost naar aanleiding van het Sociaal Forum? Er stond hier een feature over het Sociaal Forum, behalve de web-site vh het BSF was er geen info over dit Forum.

Misschien beter eens bij de organisatoren gaan klagen dan hier, nee?

Toren van Babel
by Guido Monday May 12, 2003 at 02:40 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Kan het BSF geen les zijn voor links in België? Ik had wel ergens verwacht dat men op deze site zou schieten wegens de lage opkomst, niet verwachtte opkomst.

Bij het laatste WSF waren er ook problemen met Indymediamensen toen bleek dat IMC-journalisten in Porto Allegre minder aandacht kregen dan mainstream-journalisten en dubbel zoveel moeite moesten doen om ergens op een debat binnen te raken. Als ik me juist herinner, werd zelfs eens van de lokale politici daar getaart omdat hij het Forum teveel naar zich toe trok.


"Belgische andersglobalisten vruchteloos op zoek naar een andere wereld. NGO's van de Bond Beter Leefmilieu tot Broederlijk Delen mobiliseerden zaterdag voor het Belgisch Sociaal Forum. Maar een succes werd het niet. DM, p.11, 12-5-03"

Uit het artikel:

"Bart Demedts van 11.11.11.: We hebben goed georganiseerd, maar niet gemobiliseerd."

"Volgens Jessie van Couwenberghe van de ACV-dienst Internationale Betrekkingen "heeft deze beweging wel een grote potentie. Maar we zijn veel te intellectualistisch bezig. We bereiken hier alleen wie intensief met deze thema's bezig is. We bereiken zelfs niet onze eigen achterban, laat staan het bredere publiek. Waar zaten vandaag de jongeren, de gezinnen met kinderen?"

"We moeten deze beweging zelfs nog uitbreiden, iedereen die verdrukt wordt door het huidige systeem hoort erbij", zegt Eric Goeman van Attac."ook de kleine zelfsstandigen."

Het organisatoren hebben het vooral aan zichzelf te danken.


Via mailtjes en een site alleen kom je er niet. :-(

Positief, de tent waarin werd gediscussiëerd over de GATS zat vol.

hey
by han Monday May 12, 2003 at 02:50 PM

Is dit werkelijk het enige dat er te melden valt over het BSF : de afwezigheid van Indymedia??

Kruip in je pen Maarten en schrijf een verslag, wacht niet tot anderen het vor jou doen. Was dat niet de geest van Indymedia?

groeten
han