arch/ive/ief (2000 - 2005)

Plakploeg door Van Hecke (i.s.m. flikken) gestopt
by jessie Sunday May 11, 2003 at 12:09 PM
jessie@indymedia.org

Gisterenavond kregen we tijdens het plakken van verkiezingsaffiches bezoek van nonkel flik. We waren Van Hecke zijn affiches aan het overplakken vlak bij z'n thuisbasis. We hoefden dus niet lang te twijfelen hoe de flikken ons zo snel op het spoor waren gekomen. Hieronder mijn verhaal.

Terwijl de plakploegen in Antwerpen op volle toeren draaien, wordt er ook elders veel reclame gemaakt voor Resist. Wij trokken gisteren met 2 man naar de plakborden in Brugge om de lelijke smoel van Van Hecke en Ward Beyssen te overplakken.

We hadden geen traject, we reden gewoon en stopten waar er affiches hingen (niet op privé terrein natuurlijk, dat zouden wij nooit doen :)). Op de eerste plakplaats stonden zo'n 5-tal borden van de VLD en NvA. Sommige borden hebben we volledig overplakt anderen gedeeltelijk. Het liep vrij vlot. Er was niet zoveel volk op baan, dus de kans dat we een andere (vijandige) plakploeg tegen het lijf zouden lopen was wel heel klein.

Dan... we dachten om naar het Peerdeke te rijden en daar zo een paddestoel-plakpaal te gaan behangen met onze posters. Aan het Peerdeke zijn een aantal café's gelegen die door Vlaams Blok-symphatisanten bezocht worden, dus we vonden dat we daar beter later op de avond konden langsgaan. Maar in de Daverlostraat, vlak aan een school (= strategische plaats) staan zeker 3 à 4 meter officiële borden. Natuurlijk was er geen plaats voorzien voor nummer 15, but who cares??? Van Hecke en de andere fasho's hadden al op 3 plaatsen op de borden geplakt.

Van Hecke en C° moesten er eerst aan geloven. Hij werd overplakt met schitterende affiches van Ahmed, Dyab, Zohra en Han. Toen we bezig waren om de grote Resist-affiches te plakken, kregen we plots bezoek. Jaja u raadt het al, nonkel flik kwam "toevallig" langs. We plakten vlak aan Van Hecke z'n huisje, dus ik hoef je ook ni te vertellen wie hen deed langskomen. Toen we het hen achteraf vroegen, ontkenden ze het, en zeiden ze dat ze enkel op patrouille waren.

"Goeienavond", begroette de flik beleefd. "Goeie avond", antwoorden wij bijna in koor. De flik zei dat we niet mochten plakken, omdat dit na 22u verboden was, en dat het nu al 22u20 was. We moesten onze pas afgeven. Terwijl ze in de auto al onze informatie opvroegen, vertelde ik aan mijn compagnon het verhaal van de plakploeg van Mechelen, die de nacht ervoor was gaan plakken. Ondertussen wandelde ik nog es de borden op en af om te zien wie de volgende werd die we zouden overplakken.

Na zo'n 15minuutjes, kwamen de flikken weer uit de auto en ze zeiden dat we hen moesten volgen naar het flikkenburo. Ik had er ni echt een probleem mee, voor mijn compagnon was dit de eerste keer dat hij het buro mocht bezoeken.

We reden dus naar het buro in de D'Hauwerstraat, onder politie-escorte. In Brugge-stad was het net foor, dus het was behoorlijk druk. De straat aan het flikkenburo was afgesloten, maar de ene flik stapte uit en gebood de mensen opzij te gaan. Wij reden dus door die grote meute en we werden nogal aangestaard. "We zijn precies 2 criminelen", zei m'n compagnon. "Kijk 2 illegalen", hoorden we iemand zeggen. Nee, we waren geen illegalen, enkel 'illegale' plakkers.

Aangekomen op het flikkenburo, worden we naar de wachtzaal geleid. We waren bijna de enigen die daar zaten dus we konden goed horen wat ze allemaal aan het zeggen waren. "Voor welke partij waren ze aan plakken?" "Voor Resist, ofzoiets." "Resist?? Is dat niet die partij met Abou Jahjah?" Wel wel, ze kenden het tot mijn verbazing wel.

Na zo'n 5tal minuutjes komen ze mijn compagnon halen. "Meneer, hebt u uw autosleutels bij??" Even flitste het door mijn hoofd dat ze misschien zijn auto zouden doorzoeken. Hij had ze bij. "Wil u even meekomen om uw auto op de binnenplaats te parkeren?" Na 5 minuutjes komt hij terug. "En?", vraag ik, "Wat hebben ze gedaan??". Ze hadden al het materiaal d.w.z. poster, raamposters, flyers en stickers, in beslag genomen, plus ook de behanglijm en de borstel. Shit, nu kunnen we deze week nog es naar Antwerpen om materiaal.

Na een tijdje komt een flik de wachtkamer binnen. "Mevrouw?", en hij kijkt mij aan. "Ben jij die van de plakkers?". Ik schud mijn hoofd en loop met hem mee. "Here we go again", dacht ik. Ik mocht in een kamer binnen, samen met 2 flikken. Die zaten achter hun computers te tokkelen. Mja, ik zat daar dus. Gedurende meer dan 15 minuten, zonder dat ze ook maar 1 woord tegen mij zeiden, terwijl er superslechte muziek speelde, die op mn zenuwen werkte en me nerveus maakte.

Ik zat dus een beetje rond te kijken. Die ene flik, Alain Anseeuw genaamd, vraagt me wat mijn relatie is tot de andere persoon. Beetje geshokeerd antwoord ik : "Hij is gewoon een vriend." Ok, de flikken typen verder. Dan begint ie te vragen. "Was je allang aan het plakken?" "Nee." "Had je al ergens anders geplakt?" "Nee." "Dat was voor Resist zeker?" "Ja." "Hoe schrijf je dat? Op z'n engels?" "Ja." "Waar komt het materiaal vandaan?" "Ik weet het niet" "Is het van jou?" "Ik weet het niet" "Heb je er nog thuis?" "Ik weet het niet" "Van wie is de lijm en de borstel?" "Ik weet het niet" "Stond het bij jou thuis of bij hem thuis?" "Geen idee." De agent continueerde, iet of wa geërgerd, met typen.

"Wil je een kopie van je verklaring" "Nee hoeft niet" Ondertussen zijn ze onderling aan het uitzoeken wat het nummer van de overtreding is. De flik, Dhr. Anseeuw, leest mijn verklaring voor:
"Op heden 10/05/2003 omstreeks 22.15 begaf ik mij samen met een vriend, de genaamde D.M., naar de Daverlostraat te Assebroek-Brugge, teneinde aanplakkingen te verrichten naar aanleiding van de komende verkiezingen op 18 mei 2003. Wij zouden beiden affiches plakken op de voorziene aanplakplaatsen en dit op de voorziene aanplakplaatsen, en dit voor de partij "Resist". Wij waren niet op de hoogte dat dit na 22u. niet toegelaten is. Wie de zaken voor de aanplakkingen ter beschikking heeft gesteld, weet ik niet. Op uw vraag of er bij mij materiaal thuis staat, wens ik niet te antwoorden. Ik neem er kennis van dat het aanplakken verboden is tussen 22u en 7u tot en met 17 mei en van 17 mei te 22u tot 18 mei om 15u, ingevolge van een besluit van de heer Gouverneur. Ik neem er tevens kennis van de aangetroffen materialen in beslaggenomen worden met het oog op de verbeurdverklaring."

"Hebt u hier nog iets aan toe te voegen?" "Ja, mag ik toch nog een kopie van mijn verklaring?" Ik had zitten denken en het was voor mijn eigen veiligheid beter die verklaring op papier te hebben, want ik vertrouw die flikken voor geen haar. Hij maakte er gelukkig geen probleem van.

Ik mocht dan terug naar de wachtkamer en mijn compagnon werd binnengeroepen. Hij heeft bijlange zo lang niet als ik moeten binnen zitten. De flikken begonnen :"Uw vriendin zei..." Mijn compagnon antwoordde gespeeld geshokeerd :"Mijn vriendin??? Zij is zelf jonger dan mn jongste dochter." "Sorry meneer, ik bedoelde het zo niet."

Eindelijk mochten we weg. Op de terugweg reden we langs Vanhecke zijn thuisbasis en we waren fier om die Resist! affiches nog over zijn stomme kop te zien hangen. Deze week gaan we er mee verder. Wij laten ons niet intimideren door het Blok en z'n flikken. Resist! Verzet tegen Fascisme!

Goed gedaan!
by Andreas Sunday May 11, 2003 at 12:34 PM

Het is erg dat ze zich bezighouden met plakkers juist na tien uur op te pakken, maar bon. Zeer goed gedaan in ieder geval, en spijtig van de verloren affiches...

byebye

'overplakken'
by jeroen Sunday May 11, 2003 at 12:43 PM

Dat noemen ze nu 'parlementaire democratie'. Een figuur zoals Van Hecke die het geld heeft of wiens partij het nodige geld heeft om de nodige borden te laten zetten, wordt niets verweten. Het is een zogenaamde keurige burger. Maar de mensen zoals de mensen van Resist worden bij het minste gearresteerd en gecriminaliseerd.

Spijtig jessie
by JO Sunday May 11, 2003 at 02:21 PM
jovandevelde@hotmail.com

Het is inderdaad zo dat je geacht wordt om het burgerlijk wetboek te kennen. Natuurlijk is het in zo'n geval beter te ontkennen dat je de richtlijn kende, want anders zou je de intentie gehad hebben om die richtlijn te overtreden.

Ik vind het tof dat je zo geëngageerd bent en hoop stiekem dat je je aan de regels zal houden. Blijkbaar zorgt het overplakken op illegale tijdstippen al jarenlang voor problemen binnen gemeenteraden van zelfs de kleinste dorpjes. Ik verwijs naar het district Zandvliet waar de socialisten vlak voor de verkiezingen ('s nachts = illegaal) de andere partijen overplakt hadden. Daaruit kan je dan besluiten dat als iedereen zich aan de regels zou houden, het bestuur misschien wat vlotter en over echte inhoudelijke zaken zou kunnen gaan. Misschien is het inderdaad wat naïef om als eerste het goede voorbeeld te willen geven, maar het is wel het overwegen waard.

Ik heb zelf genoeg ervaring met het illegaal plakken, nog niet van verkiezingsaffiches (ooit?), wel van studentenactiviteiten. Ik ben er van overtuigd dat wat ik toen gedaan heb eigenlijk niet door de beugel kon. Maar om mijn gemoed wat gerust te stellen, hield ik me voor dat het dan maar mijn protestactie was tegen het ontbreken van degelijke plakvoorzieningen voor studenten- en jeugdorganisaties. De zuilen die we in deze legislatuur gekregen hebben, worden momenteel lustig beplakt door politieke partijen, ja ook door jullie. En daar zijn ze niet voor bedoeld. Het raakt mij wel een beetje dat er voor verkiezingen ineens wel plakborden in het straatbeeld kunnen en mogen verschijnen en dat dat niet mogelijk is voor de vijfeneenhalf miljoen vlamingen die eens iets anders willen aankondigen.

Om maar af te ronden met een oproep aan alle politieke partijen: meer studentvriendelijkheid zal ervoor zorgen dat er meer jongeren (en dus logischerwijze later ook ouderen) op een geïnteresseerde en geëngageerde manier met de politiek zullen omgaan.

Groeten

Jo Van de Velde

Resist in brugge
by gilles Sunday May 11, 2003 at 03:24 PM
anti_war_advisory@yahoo.co.uk

eerder op de week ben ik ook Resist affiches gaan plakken in st Andries, aan het station de kruispoort en de ring. we hadden geen enkel probleem en ronselden zelfs één stem voor Resist. helaas waren de meeste na 2 dagen overplakt.
voortdoen é Jessie !(en als je nog affiches teveel hebt...)

Ook Bart Somers overtreedt zelf de regels die hij mee hielp opstellen!
by X Sunday May 11, 2003 at 04:43 PM

Strategisch laat hij zijn kop plakken daar waar autobestuurders hem het beste kunnen zien. Dat hij dan onder andere nummers dan die van VLD staat raakt zijn kouwe kleren blijkbaar niet. Voor de Mechelaars, ga maar kijken, het bord aan de Brusselpoort! En dan zouden de kleine partijtjes zich wel aan die regelts moeten houden??

Euhm...
by Andreas Sunday May 11, 2003 at 08:08 PM

Volgens mij kan iedereen zich winkelier noemen natuurlijk. Ik zie een allochtone winkelier anders nog niet snel naar het VNV en de jaren '30 verwijzen maar kom...
Moest dat echt gebeurd zijn, zou dat trouwens voorpagina nieuws geweest zijn, zeker in deze verkiezingstijd.

Ongelooflijk
by plakker Thursday May 22, 2003 at 03:52 PM

Toch wel straf, dat verhaal van die plakploeg. Wij hebben het handiger aangepakt. samen met een maat van me heb ik er ook enkele nachtelijke plakbeurten op zitten. Zelf plak ik voor CD&V. Mijn maat plakte voor Resist. 's Nachts om 2uur werden we aan de blankenbergsesteenweg in brugge tegen gehouden door een flikkenpatrol. Damn. Maar geen nood, de flik, zoals altijd, verstond de taal van het pintje. Grapje maken, pintje drinken, klapke doen. Die flik was echt sympa. Wij gewoon gaan verder doen. Veel efficiënter dus dan in de combi te gaan zitten als weerloze schaapkes. slu

STOM
by Peter Monday September 29, 2003 at 05:01 PM

Stommeling, je kraait victorie maar je hebt absoluut niets bereikt : het Vlaams Blok heeft weeral gewonnen !

Peter (VLD-er)