arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stadsbestuur Oostende sleept Blok voor de rechter
by Danny Bonte Sunday May 11, 2003 at 11:35 AM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen

Het stadsbestuur van Oostende gaat een klacht met burgerlijke partijstelling neerleggen tegen het Vlaams Blok wegens aanzetten tot racisme en tegen Filip Dewinter wegens valsheid in geschrifte. Het Blok zou het veroordeelde racistische “Burgerinitiatief” financieel gesteund hebben.

Het stadsbestuur van Oostende wil het Vlaams Blok en zijn voorman Filip Dewinter laten vervolgen wegens racisme en schriftvervalsing. Volgens het stadsbestuur van Oostende heeft de extreem-rechtse partij de racistische vereniging Burgerinitiatief mee opgericht en financieel gesteund. De kopstukken van Burgerinitiatief, Eddy Hermy en André Janssens, werden vorig jaar veroordeeld wegens racisme, nadat ze pamfletten hadden verspreid met daarop de boodschap “dat de vreemdelingen zich herschoold hadden tot afpersers, drugsdealers, dieven en hoeren”.

“Verslagen van partijbesturen die ons werden toegespeeld leveren het bewijs dat het Vlaams Blok het Burgerinitiatief financieel steunde”, zegt de Oostendse schepen van Juridische Zaken Yves Miroir (sp.a), die gisteren een correspondentie tussen de partijtop, het lokale bestuur en ex-leden van de extreem-rechtse partij openbaar maakte. Volgens het stadsbestuur is daarmee het bewijs geleverd voor de stelling dat het Blok de antiracismewet overtreedt, een stelling die tijdens het proces in Brussel tegen drie Blok-vzw's niet door de rechtbank werd gevolgd.” (De Morgen van 10.05.2003)

Het Burgerinitaitief zag het levenslicht in september 1998, de racistische pamfletten verschenen in het voorjaar van 1999. De verantwoordelijken waren de lokale voorzitter van het Vlaams Blok in Oostende en Hermy. Pas in juni 1999 werd die uit de partij gezet. “Als dat allemaal klopt, is het hoogst verwonderlijk dat het Brugse parket de partij buiten schot laat”, vindt ook een woordvoerder van het Centrum-Leman. Hermy vindt het “allemaal lachwekkend”. Hij vindt dat hij niks heeft misdaan – “overal waar in Vlaanderen een asielcentrum opengaat, verschijnen zulke pamfletten” - en dat dit hele verhaal een les kan zijn voor al wie dezer dagen door Dewinter wordt aangesproken om in zijn gemeente een equivalent van 'Leefbaar Antwerpen' uit de grond te stampen. "Dat is waar hij nu naartoe wil", zegt Hermy.” (De Morgen van 23.03.2002)

Eddy Hermy: AMADA, VMO en Vlaams Blok
Hermy was in de jaren zeventig actief als afgevaardigde bij het ABVV in een klein Oostends bedrijf. Als strijdsyndicalist werd hij benaderd door AMADA (voorloper van de PVDA) en werd een voortrekker van die partij. Op het einde van de jaren zeventig stapte hij plotseling over naar de uiterste overkant van het politieke spectrum. De ex-paracommando sloot zich aan bij de Vlaamse Militanten Orde (VMO) van Bert Eriksson. Een paar jaar later had Hermy een strafregister om 'u' tegen te zeggen. Hij werd veroordeeld wegens deelname aan een gewelddadige raid op de linkse boekhandel de Rode Mol in Mechelen en wegens lidmaatschap van de door een Brussels rechtbank als privé-militie buiten de wet gestelde VMO. “Tijdens het proces bleek dat Hermy ooit de man was geweest die namens de VMO met een moordcommando naar Voeren zou rijden om José Happart een fataal nekschot toe te dienen. Hermy vertelt tot vandaag graag over die heroïsche tijden. Dat is ook de reden waarom het nationale partijbestuur van het Blok de man liever ziet gaan dan komen, al ligt dat soms een beetje gevoelig. In 1978 was Hermy een van de allereerste partijleden - reden ook waarom hij zowat het halve partijkader persoonlijk kent.” (De Morgen van 23.03.2002)

“Begin jaren '90 verliet hij het Vlaams Blok omdat hij vond dat de partijleiding naar buiten uit teveel toegevingen deed en niet radicaal genoeg was. Enkele jaren later kwam hij al terug bij het Blok, wat tot een conflict leidde binnen de leiding van het Vlaams Blok in Oostende. (…) In 1998 richtte hij een comité op tegen de komst van een transitcentrum voor asielzoekers in het Westerkwartier. Met dit comité werden plat racistische pamfletten verspreid.” (Blokbuster 2002 http://www.blokbuster.antifa.net/2002/hermy.html)

Voor meer geschiedenis van het Blok zie ook het artikel “Enkele foto's waar sommige Blokkers liever niet aan herinnerd worden...” http://www.blokbuster.antifa.net/foto.html

Leve Oostende
by Edith Sunday May 11, 2003 at 12:35 PM

Leve Oostende!

Vlaams Blok
by Anonymous Thursday June 19, 2003 at 09:16 PM

Het zijn alleen maar mensen die blind zijn, of gewoon fasisten zijn die voor het Vlaams Blok zijn. Ik denk dat het toch wel dat hun ideën zéér duidelijk zijn...