arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wake voor de oorlogsslachtoffers in Irak
by ace Saturday May 10, 2003 at 11:19 PM
ace@steun.be

SCHELDE: Wake voor de oorlogsslachtoffers in Irak, maandag 12 mei om 17 u, Rijnkaai (net voorbij centrum), Hangar 27 in Antwerpen - Breng kinderen, kaarsen en bloemen mee! Ook zonder dat alles ben je van harte welkom!

Op uitnodiging van Geert Van Moorter, dokter uit Bagdad, onafhankelijk kandidaat op de lijst Resist. "Drie dagen voor de hel losbarstte in Bagdad, hielden we een symbolische anti-oorlogsactie aan de Tigris. We lieten kleurige vlotjes met kaarsen wegdrijven op de stroom. Alle aanwezigen zeiden daarbij het woord 'vrede' in hun eigen taal. Aan de ene kant van de rivier de ondergaande zon , aan de andere kant de volle maan, daartussen het kringelende water dat de vredeslichtjes en vredesverlangen van de hele wereld weerspiegelde. Wat zouden de volgende dagen en weken ons brengen?

Ze brachten bombardementen, oorlog. Ik werd in Bagdad geconfronteerd met angstige kinderen, stervende mensen, uiteengereten lichamen, bloed en de stank van lijken. Bij elke bominslag vroeg ik me af: ‘weer een bom die via de Antwerpse haven is gepasseerd?’ Want ondanks een brede anti-oorlogsbeweging en ondanks onze oproepen vanuit Bagdad, liet de Belgische regering de wapen- en troepentransporten van de VS toe.

Van de Schelde vertrokken bommen naar de Tigris. Ik kom terug van de Tigris naar de Schelde, met een uitnodiging om van die stroom van wapentransporten even een stroom van vrede te maken, met een symbolische actie met een vredesvlot, bloemen en wimpels, met voordracht en muziek. Ter nagedachtenis van de duizenden Iraakse burgerslachtoffers, waarvan sommigen in mijn armen stierven. Als stil protest tegen de Belgische medeplichtigheid aan die oorlogswaanzin. En als signaal voor de verkiezingen van volgende zondag.

Ik ben onafhankelijk kandidaat en lijstduwer voor de senaat op Resist. Als de oorlog niet meer actueel is en het thema nu nog enkel de verkiezingen blijken te zijn, dan moet ik laconiek besluiten dat ik aan de verkiezingen moet meedoen om nog over de oorlog in Irak te kunnen spreken. Door op te komen wil ik de mensen die geschandaliseerd zijn door de oorlog en door de wapentransporten de kans geven om ook tijdens de verkiezingen een vorm van protest te laten horen en te stemmen voor een consequent ijveren voor de vrede. Ik hoop dat u respect kan opbrengen voor mijn keuze om mijn engagement tegen de oorlog ook op die manier vorm te geven."

Geert Van Moorter
--------------------------------------------------------------------------------
Ik betuig mijn medeleven met het Irakese volk dat slachtoffer is van deze oorlog.

Ik veroordeel de wapentransporten langs de haven van Antwerpen.

Geert Van Moorter bracht met zijn inzet en engagement het verschrikkelijke leed van het Irakese volk in de wereldpers. Ik apprecieer zijn consequent ijveren tegen de oorlog.

Nemen deel tot nu toe: Gretta Duisenberg, Tiny Mast, Dirk Tuypens (acteur Thuis,Lebuïn D’haese (beeldhouwerà, Tom Kestens (ex-DASpop), Marleen Merckx ( actrice Thuis)

Trachten deel te nemen: Coco Junior, Kris Cuppens

Verontschuldigd: Willem Vermandere, Guido Belcanto, Jan Decleir, Marino Punk
--------------------------------------------------------------------------------
Praktisch: Afspraak op maandag 12 mei om 16.30 uur aan de Schelde, Rijnkaai hangar 27, Antwerpen.

Breng evt bloemen mee om als eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers in Irak met de Schelde te laten wegdrijven.

Meer info:
- over Geert zijn missie in Bagdad vind je op http://www.g3w.be
- over Geert zijn kandidatuur vind je op http://www.geertvanmoorter.be
- over de lijst Resist! vind je op http://www.lijst-resist.be

Dank voor jullie medewerking,
Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij,

Dr Sofie Blancke, Verantwoordelijke Medical Team, Geneeskunde voor de Derde Wereld, gsm: 0485/ 41 60 91
thuis: 03/239 76 58
werk: 03/320 85 20
medicalteam_be@hotmail.com
----------------------------------------------------------------------------
http://www.medical-team.be
http://www.peacerace.be
http://www.irak.be
Forum Iraq: http://www.steun.be/baghdad/fr.htm

Vredesacties aan de Tigris
by ace Sunday May 11, 2003 at 01:44 AM
ace@steun.be

Verslag met foto's van de Vredesactie aan de Tigris van 17 maart 2003 - http://www.irak.be/ned/missies/medicalMissionColetteGeert/verslag_17_maart_2003B.htm

Fotoverslag Buddistische vredesactie aan de Tigris van januari 2003 met deelname van de Belgische vakbondsmilitanten - op het pijltje rechtsboven de foto drukken om de reportage te doorlopen - http://www.irak.be/images/Irak2003/slides/buddhist16.html