arch/ive/ief (2000 - 2005)

OpiniePeilingen
by ma'c Saturday May 10, 2003 at 12:15 PM

MEN KAN TOCH NIET SERIEUS MENEN DAT OP BASIS VAN EEN OPINIEPEILING MEN RESIST GAAT LATEN VALLEN EN VOOR EEN HYPOCRIETE PARTIJ ALS AGALEV GAAT STEMMEN?

Dit als reactie op de discussies inzake de laatste opiniepeiling vand e VRT/De Standaard, of in opdracht van dezen.
Als men even op de website van de Standaard gaat kijken beseft men direct dat deze peiling gemanipuleerd is, ze geven het zelf toe!
Zo stellen ze dat de lage score van Resist verklaard kan worden doordat er via vaste telefoon en niet via gsm gepeild werd. (Godweet waarom dit een verschil zou maken ma bon)
Het is gezien ze dit zelf al toegeven zeker niet overdreven speculeren om te zeggen dat de opiniepeiling niet is uitgevoerd bij mensen die "traditioneel" RESIST zullen stemmen. In welke wijken is men gaan vragen of RESIST de mensen aanspreekt?
Of laat het me hebben over de lijst-MARIA, daar is nog niet eens naar gepeild in de peiling, omdat deze lijst niet nationaal opkomt. Dit wil niet zeggen dat MARIA in Bxl-Halle-Vilvoorde en Leuven geen kans heeft verkozen te worden.
Hetzelfde geldt voor RESIST, idd nationaal voor de Senaat zullen ze in geen geval aan de kiesdrempel komen, maar het volstaat dat ze voor de Kamer die drempel halen in Antwerpen! En dàt beste vrienden zou best eens kunnen.
Laat Agalev nu eens voor eens en altijd vallen, RESIST is de toekomst.
Zij die capituleren voor het systeem hebben hun tijd gehad, de toekomst is aan zij die zich verzetten!

lol
by crazy Saturday May 10, 2003 at 12:35 PM

indymedia zo een discussiesite geworden, dat nu ook al de nieuwslijn bevuild moet worden met vervelende discussies over stemgedrag?

opiniepeilingen
by jeroen Saturday May 10, 2003 at 12:47 PM

Ik vind die opiniepeilingen ronduit belachelijk. Ik herinner mij eens deel te hebben genomen aan een zogenaamd onderzoek naar het kiesgedrag in verband de SP.A. Het was een door de SP.A bestelde opdracht en diegenen die voor dit 'onderzoek' werden uitgenodigd, moesten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mocht men o.a. niet tegen de SP.A zijn.

Dyab is er 10 waard
by Edith Saturday May 10, 2003 at 01:00 PM

Tja, die opiniepeilingen zijn ook immers een instrument tegen de verdedigers van de arbeiders, van de kleine man. Geen wonder dat de machtspartijen allerlei primitieve en achterbakse spelletjes spelen. Ze weten dat Dyab meer waard is dan 10 van hen en daarvoor doen ze natuurlijk in hun broek.

Dezelfde manieren als baby Bush krijgen onze machtspolitici. Zou dat eigen aan de macht zijn?

en dyab
by toeter Saturday May 10, 2003 at 01:35 PM

edith, als machtsmisbruik eigen is aan de macht, zal dan ook dyab abou jahjah daar een slachtoffer van worden, zal hij ook gecorrumpeerd worden door de macht? of is abou een heilige die niet recruteerbaar is door de machthebbers

propaganda
by nientje Saturday May 10, 2003 at 01:59 PM

"Laat Agalev nu eens voor eens en altijd vallen, RESIST is de toekomst."

Kan dat wel zo'n propaganda op indymedia? volgens mij niet.


Deelnemen aan de macht of omver werpen?
by Flow Saturday May 10, 2003 at 05:27 PM

Het is een illusie van te denken dat Maria of Resist de macht zullen omver werpen. Ze doen ook maar mee aan de verkiezingen om in het parlement hun zeg te doen. Het is duidelijk dat de groene familie in België de beste garantie is op verandering in de goede richting. Men probeert hen ten allen koste uit de volgende regering te zetten. Wee ons als dat gebeurt!

Het conservatief cordon tegen de Groenen is hetzelfde fenomeneen als het saboteren van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar dan op z'n Belgisch.

DS, 10/5:

[Vlaams minister en senaatslijsttrekker Mieke Vogels en politiek secretaris Jos Geysels benadrukten tijdens hun speeches dat de groenen goed werk hebben geleverd binnen de meerderheid, veel hebben gerealiseerd en een betrouwbare partner waren binnen paarsgroen. Ze counterden op die manier de aanvallen vanuit christen-democratische en liberale hoek. ,,De aanvallen hebben te maken met de schrik dat we te groot zouden worden en nog meer trendbreuken zouden realiseren'', zei Geysels.

Ook Vlaams minister en lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen Vera Dua haalde zwaar uit. ,,Tot enkele maanden geleden hielden we goed stand in de peilingen. Nu hebben bepaalde krachten zich verzameld om ervoor te zorgen dat de groenen er niet meer bij zijn. Het gaat dan niet enkel om de liberalen en de CD&V, maar ook om Elektrabel, de Boerenbond of het VEV. Zij vinden het vervelend dat wij de pen vasthouden bij het schrijven van besluiten''.

Aan de 400 militanten in de zaal en de buitenwereld gaven de Agalev-kopstukken mee dat op 18 mei duidelijke keuzes moeten worden gemaakt. ,,Ofwel kiezen we voor een progressieve politiek van verandering in de richting van duurzaamheid, kwaliteit en solidariteit. Ofwel kiezen we voor een terugkeer naar de illusie van de oude politiek'', zei Geysels.]

Precies wat Al Gore zei tijdens zijn verkiezingscampagne. Het gevecht tussen ecologisten en conservatieve industrieën en partijen is een wereldwijd fenomeen geworden, waarvan de uitkomst beslissend is voor onze toekomstige samenleving. Zonder groene politiek gaan we met z'n allen de dieperik in, zoveel is zeker.

lachwekkend
by TUc Saturday May 10, 2003 at 07:11 PM


Beste Ma'c,

Je zegt dat De Standaard en de VRT peilingen organiseren die gemanipuleerd zijn. Nu, als u zegt dat u 'godweet niet weet wat het verschil zou zijn' tussen mensen met een GSM opbellen of telefoneren naar een vast telefoontoestel, dan moet u mij vertellen waarom u wél weet dat dat manipulatie teweeg brengt. Ongelooflijk hoe onkritisch mensen kunnen zijn voor zichzelf. En wellicht het beste wat ik op Indymedia al gelezen heb.

Werkelijk lachwekkend. Uit-uw-nek-geklap, dat is het ja.

Ook goed gevonden is het wanneer u zegt dat de peiling niet is uitgevoerd bij mensen die "traditioneel" resist stemmen. Ten eerste: je kan niet traditioneel op Resist stemmen. Het is namelijk de eerste keer dat Resist opkomt. Maar kom.
Ten tweede (en dat is meteen een antwoord op uw vraag): men gaat ervan uit dat als je publieke opinieonderzoek doet je meer kans hebt om jongeren te bereiken als je dat via GSM's doet. Die jongeren zouden misschien wat meer kans maken om op Resist te stemmen. Vandaar de uiterst kleine vertekening in het onderzoek voor wat Resist betreft. Heeft niets met 'manipulatie' te maken, enkel met de methodieke grenzen van een onderzoek.
Ten derde, als je een iets of wat deontologisch verantwoord onderzoek wilt doen, kan je niet in die of die wijk met dit of dat soort mensen gaan researchen. Dat kan je sowieso niet met op de manier waarop telefonisch onderzoek wordt gedaan, maar ook dat detaillistisch foutje wil ik je nog wel vergeven.

Hoe idee van een dergelijk onderzoek is dat iedereen in Vlaanderen evenveel kans maakt om respondent X te worden in het onderzoek. Kan de VRT eraan doen dat daar weinig Resisters tussen zitten?

Nee jongeheer, een onderzoek dat je voert enkel en alleen in de wijken waar mensen meer kans hebben om op Resist te stemmen, dát zou pas manipulatie zijn niet? Probeer dan ook uw terechte frustraties niet te theoretiseren in pseudowetenschappelijke invraagstellingen van de methodiek van het onderzoek. Dat onderzoek is volgens mij uitgevoerd door de Universiteit van Antwerpen. Misschien moet je maar eens gaan aankloppen bij die mensen? Plezier verzekerd! Maar bevuil er liefst de newswire van Indymedia niet mee...

Resist zal inderdaad niet meer dan enkele tienden van een procentje halen. Wees je daar absoluut bewust van. Ik zeg niet dat je er niet mag voor stemmen hé. Maar denk gewoon niet dat je met honderduizenden zal zijn. Da's naïef...

groeten,
TUc

Oei, ik had de overige reacties nog niet gelezen
by TUc Saturday May 10, 2003 at 07:17 PM


In die zijn ook al om te gieren.

Jeroen: onderzoek in naam van de SP.A is best iets anders dan onderzoek door de UA. Denk je niet? Daarenboven: leg bewijzen op tafel jongeman, ik geloof tot op heden niet dat een vereiste voor deelname aan onderzoek IN OPDRACHT VAN de SP.A is dat je niet tegen SP.A mag zijn. Weet je hoeveel een dergelijk onderzoek kost? Denk je dat men dat kan betalen als de uitkomst van zo'n onderzoek niets waard is? Schets de context even, wil je? Zomaar komen spuien is niet echt verstandig lijkt me.

Edith: yeah right. Wellicht een instrument in de handen van de kapitalistische klasse. Zeker nu zeker?

groeten,
jan
*RESIST haalt nationaal niet meer van 0.4 procent. Read my lips!*
*spijtig voor hen natuurlijk, daar niet van*

zoals je wilt...
by sandra Saturday May 10, 2003 at 07:37 PM

Ik moet hier wel iets medelen: deze peiling is namelijk niks waard. Om verschillende redenen:

- afgelegd bij duizend mensen (dat is 0,1% per persoon)
voor agalev hebben dus 57 mensen gestemd in de peiling, 57 mensen zijn niet representatief voor wat 200.000 agalevkiezers gaan doen hoor

- RESIST: komt alleen op in antwerpen, en kiezers zijn daar ook heel gecentreerd in bepaalde wijken/gemeenten. het is dus heel goed mogelijk dat van de enkele 100 antwerpenaren die gebeld werden, die bepaalde wijken werden gemist

- resist, maria, zijn lokale lijsten, het is dus dom van ze in gemiddelde te nemen voor heel vlaanderen

- wanneer 5 mensen van de 1000 voor resist hadden gestemd, was dat een stijging met 150% geweest t.o.v. de vorige peiling...

- de peiling is genomen juist voor de grote campagnes begonnen, en toen maria en resist nog veel minder naambekendheid hadden dan nu het geval is

- wanneer mensen worden opgebeld, en er wordt gevraagd op welke partij ze gaan stemmen, krijgen ze steeds een lijstje "VLD AGALEV SP.a CD&V VLAAMS BLOK N-VA" --> totaal onwetenschappelijk, ofwel noem je ALLE partijen, ofwel geen enkele, normaal dat de kleinere partijtjes minder vermeld worden, je moet eigenlijk de enqueteur 'tegenspreken' en dat doet bijna niemand (ik heb lang zelf zo'n enquetes moeten maken)

- Op agalev stemmen omdat ze de kiesdrempel niet zouden halen???? ze hebben godverdomme zelf die ondemocratische kiesdrempel meegestemd!!!

TUc moeten leren lezen
by ma'c Saturday May 10, 2003 at 07:50 PM

Tuc je moet leren lezen, eerst en vooral heb ik bewust de "traditioneel" tussen aanhalingstekens gezet, omdat het idd de eerste keer is dat RESIST opkomt, maar desalniettemin zijn er toch een aantal mensen die eerder door RESIST zullen aangesproken worden dan door iets anders.
Dat was dus zo bedoeld, de aanhalingstekens maakten deze lange uitleg normaal overbodig, ma bon,...
Ten tweede is het niet wat ik denk dat het evrschil is tussen peilen via vaste telefoon en gsm dat telt, wat telt is dat De Standaard zélf stelt dat haar resultaten niet kloppen en dus zélf toegeeft dat haar opiniepeiling niet objectief gebeurd is. Want als je wéét dat RESIST-stemmers vooral gsm's en geen vaste toestellen hebben (ik vraag me nog steeds af hoe men dat denkt te weten ma bon), dan moet je die er niet bewust uitlaten, wat De Standaard dus blijkbaar wel gedaan heeft gezien ze het zelf op hun site zetten!
Om op je derde bemerking te antwoorden: ik heb nooit gezegd dat men enkel in wijken waar RESIST stemmen zou halen moest gaan peilen, maar die wijken in je peiling buiten beschouwing laten is manipulatie als het bewust gebeurt, en als het niet-bewust gebeurt is het gewoon triestig.
Nogmaals leer lezen voor je kritiek levert. Het typeert je trouwens dat je enkel in extremen kunt denken, TUc word wakker: Het is niet of alleen "RESIST-wijken" of "niet-RESIST" wijken, maar je mag geen van beide buiten beschouwing laten als je een beeld wil hebben van wat de impact van RESIST zou kunnen zijn. De waarheid ligt in het midden, ma bon, dat zul je ooit nog wel begrijpen.
Het jongeman neem ik daarentegen wel als een compliment op ;-)
Ik dank ook de jongedame die hier haar analyse van peilingen weergeeft, kun je dat ook lezen TUc of ...

Wel dat doet deugd
by Stephane Saturday May 10, 2003 at 09:57 PM

Wel tussen al dat zwart wit zorgt Mr M.S.S wel voor een frisse bui

allé niet helemaal
by Stephane Saturday May 10, 2003 at 11:09 PM

Zo fel zou ik het nu ook niet zeggen maar de zogenaamde 'exkuus-truzen' waren inderdaad het luisteren waard !! (Misschien zou resist werkelijk een dialoog met hun kunnen aangaan in plaats van ze af te breken)...

totaal niet
by Sandra Saturday May 10, 2003 at 11:54 PM

Ik vond Abou Jahjah juist heel goed praten op terzake, hij heeft verschillende linkse standpunten verdedigd, heeft blijk gegeven van een goede kennis van feiten en heeft Lanjri goed weerstand geboden over het migrantenstemrecht.

Goed gedaan Dyab Abou Jahjah!

terzake
by Claudio Sunday May 11, 2003 at 03:09 AM

Vooral opvallend was dat Dyab Abou Jahjah als enige linkse standpunten naar voren schoof (32-uren week) en inhoudelijk bleef praten. Hij kwam over als iemand met een degelijke dossierkennis.

Het was interessant,

Claudio

...
by Sandra Sunday May 11, 2003 at 10:31 AM

Observer als je niets nuttigers dan dat hebt te vertellen op dit forum, zwijg dan.
Er is een verschil tussen iemand kritisch beoordelen en iemand op voorhand afschrijven om wie hij is. Ik denk dat jij beter had geluisterd in plaats van alleen maar te 'kijken'.

wat is dit?
by Sandra Sunday May 11, 2003 at 10:54 AM

Nu gaat het zelfs niet meer over mij, maar over "jullie".
Abou Jahjah is ineens "een van mijn eigen mensen".
En aangevallen vlaams blok militanten in aalst is ineens "ons werk".

Je insinueert graag, maar laat me twee dingen vertellen: ik heb niets te maken met dat geweld, en AEL volgens mij ook niet want die zijn zelfs niet werkzaam in Aalst.

Hiermee eindig ik deze discussie, het haalt hier toch niets uit zinnige argumenten te gebruiken als je al na twee dagen door "jullie" in plaats van "jij" wordt aangesproken.

Observer is een intrigant
by Flow Sunday May 11, 2003 at 10:59 AM

Zoals op elk vrijdenkend forum in de wereld hebben rechtse/conservatieve groeperingen hun stromannetje geplaatst. Observer is zo'n ventje.
Zijn taak is de mensen tegen elkaar op te zetten, uit hun kot te lokken, te ergeren. De bedoeling hiervan is de samenhorigheid te ondermijnen en de opstandigheid van groenen en linksen te saboteren. Het beste is van hem te negeren. Wat hij ook zegt.

euh...
by TUc Sunday May 11, 2003 at 11:06 AM


En sinds wanneer is zo iemand aan 'intrigant'?
Wat is dat, een intrigant?

groeten,
TUc

Niks Agalev, Niks Vlaams Blok
by ma'c Sunday May 11, 2003 at 11:28 AM


Wat betreft de zetel die AGALEV in A'pen zal verliezen...
tja, da's hun eigen schuld hoor. Moesten ze maar wat consequenter gehandeld hebben in de regering.
Het defaitisme van allerlei mensen, minoritair maar met een grote mond, op deze site tov RESIST is jammer maar zal geen zoden aan de dijk brengen de campagne van Resist zal dit des te meer.
Of RESIST de kiesdrempel haalt hangt onder meer van eenieder op deze site af, dus mensen draag je steentje bij.
Als je je in hun programma kunt vinden stem je ervoor, anders niet, simpel en correct.
Vandaag houden RESIST en MARIA campagnezondag, wie weet rijven ze vandaag de laatste nodige stemmen binnen, een ideetje om mee te helpen?

I am a simple mind.
by x-Ray Sunday May 11, 2003 at 12:53 PM

De oplossing is simpel. Resist heeft gezegd dat haar doel eigenlijk de gemeeteraadsverkiezingen zijn over paar jaar. Resist kan nu oproepen voor Agalev te stemmen.
Als ze er tegen die gemeenteraadsverkiezingen in slaagt om klein-links en andere (belangrijke) splinters te verenigen krijgt ze onze stem.

Comments Observer verwijdert
by han Sunday May 11, 2003 at 08:28 PM

De comments van Observer werden verwijdert omdat ze als enig doel hebben mensen tegen elkaar in het harnas te jagen.

Op een aantal extreem rechtse fora wordt gebluft over hoe men de zaak op deze website in de war weet te sturen. Waarmee ik niet zeg dat degene die zichzelf observer noemt extreem rechts zou zijn, soms is op deze website het onderscheid moeilijk te maken

Groeten
han

laat maar staan
by johan Monday May 12, 2003 at 12:00 AM

Laat dat laatste van Observer maar staan, Han.
Dan weten we meteen met wat voor iemand we te maken hebben.

Johan.

Vreemd ...
by han Soete Monday May 12, 2003 at 12:13 AM

Bevreemdend vind ik dat mensen als OBSERVER oproepen om voor AGALEV te stemmen.
Dat deze heer zou opeorpen om voor het Vlaams Blok te stemmen OK, en voor de SP.A, dat zou ik misschien ook nog kunnen bergijpen, maar voor AGALEV,....
Zou het dan al zo erg gesteld zijn met AGALEV??

Groeten