arch/ive/ief (2000 - 2005)

Peiling : kartel sp.a-Spirit vooruit, Agalev verliest fors
by Danny Bonte Friday May 09, 2003 at 09:46 PM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen

Uit de laatste driemaandelijkse peiling van de VRT en De Standaard voor de federale verkiezingen blijkt forse winst voor socialisten en een groot verlies voor Agalev. Kleinere partijen, met uitzondering van de NV-A, spelen gewoon niet meer mee.

In de laatste peiling voor de verkiezingen doet Agalev het buitengewoon slecht. De partij valt terug op 5,7 procent en haalt in Limburg misschien de kiesdrempel zelfs niet meer. Het kartel SP.A-Spirit doet het 22,4 procent bijzonder goed. CD&V en VLD halen met 23,5 procent elkaar in evenwicht.

“De peiling werd gedurende de laatste twee weken van de maand april georganiseerd. De staking van de cipiers, het uitbreken van de vogelpest, het christen-democratische veto tegen de groenen en de eerste tekenen van het geruzie rond de nachtvluchten. (…) De vorige peiling, afgenomen in maart, gaf al het beeld van hypercompetitieve verkiezingen. De grote partijen zijn aan elkaar gewaagd en moeten met hun personaliteiten en thema's het verschil maken. Tijdens deze campagne breekt evenwel geen enkel thema door.” (De Standaard Online van 09.05.2003)

Kleinere partijen spelen helemaal niet mee. Liberaal Appel (0,6%) en Vivant (0,8%) breken niet door. Resist haalt niets: 0,0% (vorige peiling was dat nog 0,2%). NV-A zou met 5,7% net over de kiesdrempel geraken.

Nog meer slecht nieuws: het Vlaams Blok haalt bijna 17%. Kortom, Vlaanderen wordt het Beieren aan de Noordzee.

peiling
by back to reality! Friday May 09, 2003 at 10:09 PM

Uit deze peiling blijkt dat een blanco stem of een stem voor een microscopische partij, nu een stem tegen Agalev is en zij daardoor de kiesdrempel niet eens zullen halen. Dat resulteert dan weer in mogelijk meer zetels voor het racistisch blok.

De wijze waarop de kamerleden verkozen worden kan dat inderdaad te weeg brengen. Door de versnippering van links komen wij in hetzelfde stramien als Frankrijk terecht (Le Pen in de tweede ronde).

Een stem voor een snipperpartij wordt dus gewoon hulp aan het blok. Zelfs indien Agalev niet is wat wij willen dat ze zou zijn, is het toch een betere oplossing.

Het is spijting voor alle broeders en zusters die in de campagne zitten te werken, maar Resist, Maria en anderen stellen niets voor. De campagne die zij voeren kost veel geld en is een storm in een glas water waar vooral het Blok, de VLD, de CD&V en de SPa zullen van profiteren.

Peilingen kunnen zich vergissen maar zoals het er nu uitziet kan het zelfs dramatisch worden voor echt-links! Ik ga dus maar opnieuw Agalev stemmen, tegen mijn goesting, maar heb geen keuze!

same here
by klc Friday May 09, 2003 at 10:54 PM

voor mij wordt het ook agalev, om het groene gedachtengoed maar niet taboe te laten worden in de komende 10 jaar

eenheid in verscheidenheid, allemaal goed en wel, maar in de verkiezingen is dit onze dood

mvg

grappig
by Claudio Friday May 09, 2003 at 10:55 PM

Ja!

Laten we stemmen voor een partij die verraad heeft gepleegd op alle symbooldossiers voor de groene militanten: doel, ovam, stemrecht voor migranten, nepal, irak ...

Ja, we hebben geen andere keuze omdat een peiling en anonieme poster het zeggen.

Claudio

PS: yep, sarcastisch bedoeld.
PS2: Dyab, Colette en Maria in het parlement!

Agalev
by Het Rooje Nest Friday May 09, 2003 at 11:05 PM

Eerst en vooral, wat wij belangrijk vinden:

Agalev:

- oorlog tegen Joegoslavië goedgekeurd
- oorlog tegen Afghanistan goedgekeurd
- wapenleveringen aan feodaal regime in Nepal
- wapentransporten voor USA-oorlog tegen Irak niet gestopt

= medeplichtig aan imperialistische agressie

Het voornaamste dat Agalev afgelopen vier jaar gepresteerd heeft is vaarwel gezegd aan haar pacifisme!!!

Agalev heeft ja gezegd aan de realpolitik, aan het slappe compromis, aan de verzoening van kapitaal en arbeid.

Agalev is een burgerlijke partij geworden, Agalev is een partij geworden die voor de postjes gaat, Agalev sjoemelt mee in Antwerpen en trekt daar zelfs geen conclusies uit, Agalev blaast warm en koud.

Agalev zegt het verschil te maken, waar? Bij Sabena hebben ze het verschil gemerkt. Bij de overheidsbedrijven die door privatisering worden getroffen, hebben ze het ook gemerkt. In Doel hebben de mensen het verschil ook opgemerkt.

Welk duidelijk verschil heeft Agalev gemaakt?

Agalev heeft zich ingepast in het neoliberale bestel, de groenen willen enkele sociale/groene correcties op de 'vrijemarkteconomie'. De groenen blijven binnen de krijtlijnen van de heersende hegemonie, ze hebben het eenheidsdenken aanvaard, terwijl ze beweren op te komen voor een andere wereld. De groenen zijn als partij hypocriet geworden.

Agalev is geen alternatief, Agalev is niet links meer, is ook niet rechts, het is gewoon een grijze soep geworden met hier en daar nog een authentieke groene erwt erin.

Daarom oproep aan alle authentieke linkse Agalev'ers: zeg die partij vaarwel en join the real resistance!

Aan al de rest: bij VLD, CDenV en SP.A-Spirit is nog wel plaats. Zij zullen jullie met open armen ontvangen!

Het Rooje Nest

same again
by duende Friday May 09, 2003 at 11:17 PM
duende@irishfree.com

Moi aussi, je trouve qu'Agalev n'est pas une alternative.
Moi aussi, je voterai encore une fois Agalev, faute d'alternative.

Manipulatie
by Edith Saturday May 10, 2003 at 12:03 AM

Ze hebben het weer niet door. De VRT zit samen met de machtspartijen in een complot tegen de verdedigers van de rechten en belangen van de kleine man. Alle varianten van zinsbegoocheling zijn goed, ook fictieve 'peilingen'. De truuks die onze machtspartijen gebruiken om de macht bij hen te houden, zijn dezelfde als die van de gangsterbende die het Witte Huis bezet. Mediamanipulatie, leugens, angstpsychose, show, show en tot in het oneindige show. Keizer Augustus wist het al. Geef het volk brood en spelen en je doet ermee wat je wil.

Niets nieuws onder de zon dus.

kieswinkel
by jeroen Saturday May 10, 2003 at 12:49 AM

Je hebt gelijk Edith. Het is een echte kieswinkel op tv. Combinaties van dezelfde personen in verschillende pakjes en achtergronddecors, interviews van journalisten die hun vraagjes zorgvuldig hebben voorgekauwd. Een spektakel dat eigenlijk geen spektakel is. Ons kent ons. Bekende Vlamingen die even goed in een kledingszaak hadden kunnen staan ... Enorm saai ook, en zelfs afstotelijk !
Het verbaast mij dat de mensen op 18 mei nog bereid zijn om te gaan stemmen ! Daarstraks nog een foto van Bert Anciaux gezien: een keurig lichtgrijs hemd, een keurig zwart jasje, op de achtergrond een aantal mensen die Anciaux zijn geniaal idee van 'SAMENLEVEN' moeten uitbeelden en -tenslotte- een breed lachende Bert Anciaux. De journalistieke opmerking die bij deze foto werd gegeven: Bert heeft 'zijn kleuren goed gekozen maar zijn lach is iets te breed en te gemaakt'. Nadien een foto gezien van Mieke Vogels die bij de coiffeur zat. Erg inspirerend ! Misschien zie ik vandaag of morgen Stefaan De Clerck nog op tv terwijl hij met zijn handjes plotseling een konijn tevoorschijn tovert !

Manipulatie
by Dany Saturday May 10, 2003 at 11:42 AM

Edith is weer bezig haar jaren- en oudelange frustaties naar de ganse wereld te zenden.
Als iets niet in haar eigen stramien past, klaagt ze iedereen aan en wil zij dan nog verplichten dat iedereen haar volgt.
Edith op jouw leeftijd zou je toch al moeten weten dat indien je mee je acties en denkwijzen nog geen wereldrevolutie hebt ontketend het misschien liogt aan het feit dat het de wereld geen snars interesseerd. Trouwens het meeste wat hier neerschrijft is meestal ook gefrustreede onzin van iemand "restée sur sa faim".

Probeer eindelijk hier eens iets zinnigs te schrijven waarmee echt kan gedialogeerd worden!

slechte peiling
by sandra Saturday May 10, 2003 at 12:22 PM

Ik moet hier wel iets medelen: deze peiling is namelijk niks waard. Om verschillende redenen:

- afgelegd bij duizend mensen (dat is 0,1% per persoon)
voor agalev hebben dus 57 mensen gestemd in de peiling, 57 mensen zijn niet representatief voor wat 200.000 agalevkiezers gaan doen hoor

- RESIST: komt alleen op in antwerpen, en kiezers zijn daar ook heel gecentreerd in bepaalde wijken/gemeenten. het is dus heel goed mogelijk dat van de enkele 100 antwerpenaren die gebeld werden, die bepaalde wijken werden gemist

- resist, maria, zijn lokale lijsten, het is dus dom van ze in gemiddelde te nemen voor heel vlaanderen

- wanneer 5 mensen van de 1000 voor resist hadden gestemd, was dat een stijging met 150% geweest t.o.v. de vorige peiling...

- de peiling is genomen juist voor de grote campagnes begonnen, en toen maria en resist nog veel minder naambekendheid hadden dan nu het geval is

- wanneer mensen worden opgebeld, en er wordt gevraagd op welke partij ze gaan stemmen, krijgen ze steeds een lijstje "VLD AGALEV SP.a CD&V VLAAMS BLOK N-VA" --> totaal onwetenschappelijk, ofwel noem je ALLE partijen, ofwel geen enkele, normaal dat de kleinere partijtjes minder vermeld worden, je moet eigenlijk de enqueteur 'tegenspreken' en dat doet bijna niemand (ik heb lang zelf zo'n enquetes moeten maken)

- Op agalev stemmen omdat ze de kiesdrempel niet zouden halen???? ze hebben godverdomme zelf die ondemocratische kiesdrempel meegestemd!!!

re: back to reality?
by Claudio Saturday May 10, 2003 at 01:36 PM

Huh? Omdat corrupte partijen die verraad hebben gepleegd op alle dossiers waarvoor ze gekozen zijn een ondemocratische kiesdrempel instellen om geen concurrentie te toleren voor un corrupt en recht beleid, ga je deze partijen belonen met een nuttige stem? Nuttig waarvoor en voor wie?

Rare cirkelredenering!

Claudio

PS: Dyab-Colette-Maria in het parlement!

hey observer!
by Sandra Saturday May 10, 2003 at 03:28 PM

Ik weet wel degelijk wat de waarde is van een peiling als deze. Maar laat me verduidelijken, dit hoeft geen welles-nietes spelletje te worden.

Eerst en vooral: professor walraeve van de UA heeft megedeeld dat deze peiling maar twee dingen vertellen: agalev gaat achteruit, spa-spirit vooruit. THAT's IT!

Een peiling van 1000 ondervraagden (t.o.v. enkele miljoenen kiezers) geeft een foutenmarge van om en bij de 8%.
maw: agalev had met beetje toeval 12% kunnen scoren in dezelfde peiling.

Derde argument: in verband met de KIESDREMPEL, mijn persoonlijke opinie --> het zal geen omhooggevallen klote-liberaal zijn die een ondemocratische kiesdrempel invoert die MIJ gaat overtuigen van op een andere partij te stemmen dan degene waarvoor ik me het best in terugvind.

Als drie partij'tjes 4% halen en geen enkele zetel halen, dan schort er iets aan de democratie in dit land, en niet aan "het verstand van de mensen die voor kleine partij'tjes stemmen omdat dat toch in het voordeel is van de grote"

vriendelijke groetjes

gebuisd voor statistiek
by johan Saturday May 10, 2003 at 03:43 PM

Ben het eens met wat Sandra komt te zeggen.

1. In zo'n peilingen gaat het telkens om een steekproef van enkele honderden mensen - in dit geval 1000 volgens Sandra. Goed. In Vlaanderen hebben we een paar miljoen kiezers. Iedereen die ook maar een klein beetje verstand heeft van statistiek weet dan ook dat zo'n steekproef van 1000 mensen veel te klein en dus allesbehalve representatief is. Ik ken er die voor veel minder gebuisd waren op hun examens wetenschappen...

2. Dat gebrek aan representativiteit van zo'n kleine steekproef, dat geldt nog meer voor de kleinere lijsten, zoals RESIST en MARIA. Een kiezer meer of minder in de steekproef maakt voor een grote partij weinig of niks uit. Voor kleinere lijsten daarentegen...deze of gene wijk of doelgroep er al dan niet in...dat maakt al gauw een paar procenten verschil.

3. De peiling gold voor gans Vlaanderen. Resist komt enkel in Antwerpen op, Maria enkel in het Brusselse en Leuven. Ge moet niet tot uw 25ste naar 't school geweest zijn om...vul zelf maar in, Dany Bonte.

4. Effe de cijfers voor Agalev bekijken. 40 % van de mensen die in 1999 voor Agalev kozen beweert dat nu opnieuw te zullen doen, 10 % gaat nu voor CD&V, 11 % voor VLD, 17 % voor SPA-Spirit...totaal 78 %. En de overige 22 % dan??? Tendele onbeslist, zeker. Maar toch...ik zou me maar niet al teveel zorgen maken, Maria en Jahjah.

5. Ik ken zelf een aantal ex-Agalev en ex-SP kiezers die nu voor Maria of Resist gaan stemmen, maar die dat daarom nog niet luidop durven zeggen. Ook niet over een GSM.

6. Hoeveel potentiele Resist of Maria kiezers zie je trouwens met zo'n GSM over straat lopen?


Agalev (of SPA-Spirit, voor elk wat wils) maakt het verschil? Ah bon...ga dat maar eens uitleggen in Nepal, of in Irak. Of aan de ex-Sabeniens. Of doe maar dat van jullie traagbelgwet, kom dat hier in de buurt maar eens uitleggen.
Hoe zit het trouwens met die Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel?

En vooral...de wereld houdt niet op met draaien na de achttiende. La lutta continua!

Johan.

Resist?
by resist? Saturday May 10, 2003 at 07:08 PM

Resist komt toch in heel Vlaanderen op met een senaatslijst???

Voor de rest... deze peiling leek mij ook verre van representatief en teveel op toeval aangewezen (1000 respondenten, telefonisch, toevallig gekozen -- geen representatieve steekproef dus).

En ik ga akkoord met duende: agalev is geen alternatief, toch stem ik voor agelev omdat er geen alternatief is (ondank als mijn sympathie voor de militanten van resist, pvda, maria en lsp).

discussie over statistiek
by TUc Saturday May 10, 2003 at 07:26 PM

Hier wordt de statistische discussie voortgezet:
http://archive.indymedia.be/news/2003/05/62059.php

Let wel wat je zegt, er zijn professionals in de zaal (alhoewel dat iedere kenner nu wel onder tafel zal liggen van het lachen)

groeten,
TUc

zeg hey
by sandra Saturday May 10, 2003 at 07:36 PM

resist voert alleen campagne in antwerpen, ik denk dat dat tegen nu wel vrij duidelijk is?

de senaatslijst dient voor de mensen die echt op resist willen stemmen + om resist een groter mandaat te geven, hoe meer stemmen hoe beter.

Inderdaad Back to Reality
by Ann Saturday May 10, 2003 at 10:21 PM

Tel de ( rechtse) oppositiestemmen.

VLAAMS BLOK plus CD&V plus NV-A plus LIBERAAL APPEL

of

17 + 23,5 + 5.7 + 0.6 = 46.8 !!


Zin om nog meer te hallucineren? Tel hun programmas samen!

Blok mag vertrouwen hebben
by Danny Bonte Sunday May 11, 2003 at 10:07 AM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen

De waarde van peilingen is natuurlijk relatief. Mag ik ook opmerken dat naast de achteruitgang van Agalev en de slechte score van Resist, het Vlaams Blok weer een grote vooruitgang boekt. Zouden we daar niet beter eens een boompje over opzetten?

"De feiten. Met 16,3 procent gaat het Vlaams Blok er in vergelijking met de maartbarometer met meer dan drie procent op vooruit. Die stijging is significant. De partij wordt traditioneel in peilingen ondergewaardeerd. De kans dat het Vlaams Blok op 18 mei een mooie score haalt, is reëel. Van alle mensen die zeggen dat ze voor het Vlaams Blok zullen stemmen was 64 procent eind april al overtuigd. Samen met de N-VA haalt het Vlaams Blok van alle partijen hier de hoogste score. Door de campagne is de partij er vooral in geslaagd mensen met een "lichte voorkeur" een "uitgesproken voorkeur" te bezorgen." (De Standaard Online van 10.05.2003)

uitvlucht al klaar
by Marco D Sunday May 11, 2003 at 11:42 PM

Weet je wat de meeste commentschrijvers hier aan het opbouwen zijn?
Een mooie uitvlucht voor de verkiezingsavond. Als Resist slechts 10.000 stemmen haalt (dit zou al mooi zijn) zullen zij zeggen: "ik heb het toch voorspeld, door die ultieme oproep om voor Agalev te stemmen zijn alle progressieven ons vergeten"
Hou toch geen rekening met peilingen. Stem voor de mensen waar je het meest van verwacht.

5% foutmarge
by han Soete Sunday May 11, 2003 at 11:51 PM

Er is een foutmarge van +/- 5% op deze peiling, wat ze onbruikbaar maakt.

Ik zou mij dus in het geheel niet blindstaren op de resultaten van die peiling.