arch/ive/ief (2000 - 2005)

La Teintuerie Brussel blijft gesquat
by raf Friday May 09, 2003 at 10:46 AM
raf.custers@euronet.be

Het kraakpand La Teintuerie in de Merodestraat in Brussel blijft bezet. Vrijdagmorgen kwamen tientallen mensen samen om een aangekondigde uitdrijving te beletten. Maar uiteindelijk voerde de politie haar plan om te ontruimen niet uit.

La Teintuerie Brusse...
squatteintuerie030509.jpg, image/jpeg, 200x150

De vroegere Teinturerie Goddevrind, Merodestraat 9-11 aan het Brusselse Zuidstation in Sint-Gillis wordt sinds vorige zomer gekraakt. Er wonen nogal wat Fransen die het in eigen land nog veel moeilijker hebben dan in Belgiƫ om hun leven te leiden zoals ze dat verkiezen.

Donderdag kwam het nieuws dat La Teintu(r)erie vrijdagochtend door de politie ontruimd zou worden. Dat een politie-inval gepland was, viel af te leiden uit een serie verkeersborden die in de straat een parkeerverbod instelden.

Nog voor 6 uur had een vijftigtal sympathisanten van La Teintu(r)erie voor de deur postgevat. Wat later installeerden we ons met stoelen en zetels in het midden van de straat. Kort na acht uur kwam een mijnheer in het gezelschap van enkele agenten vragen of vanaf 9 uur het verkeer niet opnieuw doormocht. En zo geschiede. Al die tijd hield een ensemble van kopers met accordeon zichzelf en de buitenzitters warm.

La Teintu(r)erie ligt in een wijk die al sinds de jaren tachtig door speculatie wordt geteisterd. Dat houdt verband met de verbouwing van het Zuidstation tot TGV-terminal en de reusachtige immobiliƫnprojecten met parkings en kantoren om van Brussel-Zuid een prestigieuze kantoorbuurt te maken. De meeste van die projecten zijn nooit gerealiseerd. Enkel aan de overkant van het station staat nu een enorm parkeer- en kantoorcomplex met directe verbinding naar het Zuidstation.

De wijk langs de Merodestraat is door de speculatie voorgoed uit verband gerukt. De verkrotting heeft er onomkeerbaar huisgehouden. Net hier zijn de voorbije jaren meerdere squats ingericht. Het kraakpand in de Engelandstraat (op 100 meter van La Teintu(r)erie) is door de bewoners maandenland behoed voor totale degradatie. Het is (voorjaar) 2002 brutaal ontruimd. Sindsdien is er niets meer mee gebeurd en heeft de verkrotting er opnieuw vrij spel.