arch/ive/ief (2000 - 2005)

proces moord Semira
by VAK Thursday May 08, 2003 at 04:23 PM
vak@student.rug.ac.be 0497/29 18 39 St.Pietersnieuwstr. 45, 9000 Gent

Morgen (vrijdag 9/05) moeten de rijkswachters die Semira Adamu gedood hebben, verschijnen voor de rechtbank in Brussel. De politievakbond roept op om massaal aanwezig te zijn voor het justitiepaleis!

Morgen (vrijdag 9/05) moeten de rijkswachters die Semira Adamu gedood hebben, verschijnen voor de rechtbank.

Er werd reeds een oproep gelanceerd om aanwezig te zijn aan het justitiepaleis te Brussel. De zitting begint om 8u45 en vanaf 8u15 zal er verzameld worden op de trappen van het justitiepaleis.

Vandaag hebben we via een artikel in de Knack (7 mei)vernomen dat de politievakbond oproept om ook massaal aanwezig te zijn voor het justitiepaleis te Brussel! Dit maakt het natuurlijk des te belangrijker dat wij onze boodschap ook komen brengen. Daarom deze oproep om zo talrijk mogelijk naar Brussel te komen morgenvroeg.

Vanuit Gent vertrekken we met de trein van 7u28 uit het St.Pietersstation.

Uitwijzingen in België.
by Guido Thursday May 08, 2003 at 05:08 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

"Sinds 2000 zijn er al dertig "special flights" uitgevoerd door de federale politie met vliegtuigen van het Belgische leger. Eerst nog met grotere airbussen, maar later met kleinere Embraer-toestellen."

"Het aantal uitwijzingen is de laatste vijf jaar toegenomen tot 14.986 vorig jaar in België ( waarbij 3225 vrijwillige terugkerders inbegrepen zijn.)"

Pieter De Gryse van de vluchelingenorganisatie OCIV:

"De machine draait nu op volle toeren. Men werkt veel efficiënter op kwantitatief vlak. Maar op kwalitief vlak? Er zijn volgens ons nog geen garanties dat het beter verloopt. Een nieuwe Semira blijft ook vandaag nog mogelijk. Er zijn zelfs nog geen onafhankelijke waarnemers toegelaten. Dat is vevelend, want er komen nog regelmatig klachten over slagen en verwondingen, maar die worden dan door Binnelandse Zaken tegengesproken. Video's worden ook niet meer gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld ook geklaagd dat er weliswaar geen kussentjes meer gebruikt worden, maar wel dik gewatteerde handschoenen. Dat wordt zelfs in een rapport van Amnesty International op de korrel genomen."


bron, Knack nr. 19, van 7-13 mei, 2003.