Moordenaar Achrak wordt geïnterneerd by Danny Bonte Thursday May 08, 2003 at 07:31 AM |
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen |
De Antwerpse raadkamer besliste dinsdag 6 mei om Constant V. L., de man die op 26 november vorig jaar de Marokkaanse islamleraar Mohamed Achrak doodschoot in Borgerhout, te interneren. De familie Achrak legde zich neer bij de beslissing van de raadkamer.
Op 26 november 2002 schoot Constant V.L. in de Schapenstraat in Borgerhout de zoon van zijn buurman dood toen die op bezoek kwam bij zijn familie. Een motief voor de moord leek er niet te zijn en in de Borgerhoutse migrantengemeenschap was de woede groot. Velen dachten dat islamleerkracht Mohamed Achrak uit racistische motieven werd vermoord. Burgemeester Leona Detiège gooide olie op het vuur door nog voor het gerechtelijk onderzoek was gestart, te verklaren dat het geen racistische moord was. Het kwam in Borgerhout tot zware ongeregelheden met de jongeren en de leider van de AEL, Dyab Abou Jahjah werd opgepakt.
Uit het gerechtelijk onderzoek bleek echter dat de man geestelijk niet helemaal in orde was. Het psychiatrisch rapport beschreef Constant V. L. als een 'paranoïde schizofreen'. Het parket concludeerde dan ook dat de man de feiten weliswaar had gepleegd maar dat ze hem niet konden worden aangerekend.
De raadkamer oordeelde dat Constant V.L wel degelijk geestesziek is en geïnterneerd moet worden. Zowel de verdediging van V.L. als het openbaar ministerie hadden de internering gevraagd. "V.L. lijdt volgens de psychiaters aan paranoïde schizofrenie. Hij voelt zich voortdurend achtervolgd en denkt dat er een chip in zijn hoofd is ingeplant", zegt Kris Luyckx, advocaat van V.L. "We gaan nu proberen hem in een instelling te krijgen." Jef Vermassen, de advocaat van de familie Achrak, is het eens met de beslissing van de raadkamer. "De man is duidelijk geestesziek en dus is de beslissing van de raadkamer logisch. De familie Achrak is ook tevreden dat er geen assisenproces komt: ze wil de feiten in alle stilte verwerken en door niemand misbruikt worden voor welke doeleinden ook." (De Standaard van 07.05.2003)
Volgens Jef Vermassen gaat het ondertussen niet zo goed met de familie Achrak. "Het is een heel hechte familie en de mensen hebben het heel moeilijk om het verlies van een zoon en broer te verwerken. Ze zijn verhuisd omdat het huis waarin ze woonden te veel herinneringen opleverde. Vader Achrak is in behandeling bij de dokter. Hij heeft angstaanvallen omdat hij gezien heeft wat met zijn zoon is gebeurd en omdat de dader ook op hem geschoten heeft. Vader Achrak is stellingbouwer en omdat hij ziek is mag hij de stellingen niet meer op. Zijn baas heeft hem ontslagen tijdens het ziekteverlof." (De Standaard van 07.05.2003)
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak. De vordering van het Centrum werd evenwel afgewezen. Meester Paul Quirijnen, die optrad voor het centrum, stelde dat de geestestoestand van de schutter aan de basis lag van de afwijzing. "Meneer Van Linden was volgens de voorzitter van de raadkamer zo ziek dat hij het onderscheid tussen al dan niet racistische motieven niet meer kon maken." De afwijzing van de vordering kan niet bestempeld worden als een verlies of een overwinning. Meester Quirijnen: "De voorzitter merkte terecht op dat de tussenkomst van het centrum-Leman belangrijk is geweest voor het onderzoeken van een mogelijk spoor naar racisme. Dat laatste leefde bij de moslimgemeenschap en de familie van het slachtoffer." (De Morgen van 07.05.2003) Hoewel het onderzoek naar de al dan niet racistische motieven van Van Linden niets opleverde, zal het Centrum-Leman de beslissing tot internering volgens Quirijnen respecteren en geen beroep aantekenen.