arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stalin-PVDA-debat: Cordon médiatique tegen PVDA én alle PVDA-'verdachten'
by jpe Wednesday May 07, 2003 at 09:43 AM

Terwijl het cordon sanitaire tegen het Blok afbrokkelt - zeker in de media - blijft dat tegen de PVDA én al wie voor PVDA'er doorgaat, wel werken.

Een lezer van DIOGENE(S) mailde: "Er bestaat een cordon sanitair tegen de PvdA, en al wie als PvdA-er wordt gestigmatiseerd. In De Morgen geldt dit al lang, in De Standaard sinds kort, sedert Annie Van Landeghem niet langer de Opinie-pagina beheert, en ook bij de VRT."

Concreet komt het 'cordon médiatique' er op neer dat journalisten aan mensen die als PVDA'er of PVDA-gelinkt (de zogenaamde mollen) bekend staan, geen interviews 'durven' afnemen.

Concreet betekent het bv. ook dat de aan de PVDA gelieerd zijnde uitgeverij EPO - die zoals nochtans ook in de burgerlijke pers al vaker erkend werd, op professionele wijze een ruime waaier aan boeken publiceert - bijna nooit ofte nimmer aan bod komt in een krant zoals De Morgen. Naar de gevolgen voor de boeken die EPO publiceert, kan je raden.

Nu zullen "linkse" PVDA-haters zo'n 'media-schutskring' rond de PVDA misschien niet erg vinden, maar dat ze toch maar goed beseffen dat dit media-cordon ook tal van kritische linkse mensen treft die men makkelijkheidshalve als extremist bestempelt.

DIOGENE(S) 51

Cordon?
by Base Wednesday May 07, 2003 at 11:08 AM

Het is onzin te verkondigen dat er rond EPO een cordon zou zijn opgetrokken. EPO-boeken komen zeker aan bod in de burgerlijke pers. Denk maar aan de recensies van de boeken van Chomsky, Lucas Catherine, het boek van Peter Franssen over 11 september, het boek van Michael Parenti... en ga zo maar door. Zelf het sprookjesboek van Ludo Martens over Stalin werd al in de kantlijn besproken.
Wat betreft het cordon tegen de PVDA/Resist in de pers. Ook dat is overdreven zo niet onbestaande. Zowel naar aanleiding van de oorlog in Irak en de aanwezigheid aldaar van PVDA-dokters werd massaal bericht als naar aanleiding van de verkiezingen kwam de PVDA ruimschoots aan bod. Dokter Harrie De Witte kwam tientallen keren aan bod op minder dan twee weken tijd. Bovendien kwam De Witte ook nog eens aan bod doordat zijn dochter Indra over haar vader werd geïnterviewd (Een ganse bladzijde in Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg). Resist en Maria twee initiativen van de PVDA (of op zijn minst met een zware vinger in de pap) werden evenzeer veel besproken. Vandaag nog bracht De Standaard een interview met Zohra Othman van Resist.
Dat de PVDA minder aan bod komt dan andere partijen zoals VLD, CVP, Vlaams Blok... komt doordat zij niet zijn vertegenwoordigd in enig parlement. Haal een parlementair en de persaandacht zal wel toenemen. Zolang men qua electoraal resultaat zit te knoeien achter de komma is het niet interessant voor de pers om uitgebreid aandacht te besteden. Wat begrijpelijk is. Iemand die op gemeentelijk vlak met moeite verkozen geraakt (5 op de vele duizenden gemeenteraads- en districtsraadsleden is niet direct de max.) moet niet verwachten dat hij of zij op nationaal niveau aux serieux genomen wordt.
En als de PVDA nog steeds beweert geen persaandacht te krijgen, wat moeten die gasten van LSP dan niet vertellen. Die komen helemaal niet aan bod. Maar die hoor je niet jammeren over een zogenaamd cordon.
Kortom de PVDA heeft weer een manier gevonden om de underdog te spelen en alzo in de media (Indymedia is ook media!) te komen. Het Vlaams Blok gebruikt die tacktiek al jaren met succes. Neem daar maar eens nota van...

PS Dit gejammer van de PVDA is niet nieuw al van in de tijd van AMADA jammert Kris Merckx over het feit dat zijn partijke niet op TV komt. Het begint afgezaagd te worden.

hier gaan we weer
by Claudio Wednesday May 07, 2003 at 12:30 PM

Lekker nagetrapt? Je rabiate anti-communisme kunnen botvieren? Genoeg onzin verteld? Goed zo!

Misschien weet je het niet, maar jpe is geen pvda'er. Hij is niet eens een sympathisant.

Groeten,

Claudio

Demokratie ???
by han Wednesday May 07, 2003 at 12:36 PM

Normaal zou je ervan uitgaan dat in tijden van verkiezingen iedereen evenveel kansen krijgt in de media.

Of je nu al dan niet reeds verkozenen hebt zou daarin niet mogen meespelen.

Op de RTBF heeft men een duidelijk richtlijn dat enkel de grote 4 aan bod mogen komen. Op de VRT doet men net iets beter, maar je kan moelijk zeggen dat de nieuwkomers er echt dezelfde kansen krijgen als de taditionle partijen.

Vreemd dat democraten dat zo maar slikken.

Zelf is een land als Frankrijk zijn de media veplicht om aan alle presidents kandidaten evenveel aandacht te besteden. Waarom is zo iest in belgië dan ondekbaar??

Groeten
han

een eenvoudig voorbeeld
by Jan Vandenbergh Wednesday May 07, 2003 at 10:09 PM

Base,

je moet maar eens naar de stemtest zien op VRT.

100.000den mensen vullen dat in, maar zullen nooit op Resist komen, want dat is geen optie.

Verder mogen/moeten we al blij zijn om twee minuutjes te mogen opdraven in bepaalde programma's, terwijl anderen gemakkelijk een kwarteier krijgen om rustig hun uitleg te doen (in terzake, polspoel en desmet, enz...)

Ik werd gewoon ziek van Eyskens en Claes die elke keer hun uitleg mochten komen doen over den oorlog.

Dus ik zou niet overdrijven dat we zoveel in de media komen.

Maar we gaan er ook niet over zagen en zullen er wel voor zorgen dat ze niet buiten ons kunnen. Wees daar maar zeker van.

Aan Base
by jpe Wednesday May 07, 2003 at 10:54 PM

Base, je begint met te stellen dat het "onzin is te verkondigen dat er rond EPO een cordon zou zijn opgetrokken." Wel in De Morgen is dat er dus echt. Je moet de productie van EPO maar eens volgen; ik krijg nogal wat recensie-exemplaren op aanvraag toegezonden. Daar komt bijna niets over in De Morgen. Dat is voor zo'n linkse uitgeverij een klein ramp, want er is geen ander "links" dagblad in 'Vlaanderen'.

En voor de rest is de PVDA dankzij haar dokters in Bagdad en de combinatie met Resist er nu wel in geslaagd om al wat meer de media te 'halen', maar je moet het ook maar doen hé, met zijn vieren naar de oorlog in Irak trekken en er tot de laatste moment blijven. Waar zaten de journalisten van VTM bv. ?

En inderdaad De Standaard laat de PVDA af en toe aan bod komen; maar ook hier: vergelijk met De Morgen en je zult wel iets opmerken.

En je hebt gelijk dat ander linkse initiatieven (zoals LSP) ook doodgezwegen worden. Doodgezwegen, want de kranten staan elke dag minstens voor een deel vol zever in pakskes (nieuwe kapsel van Beckham en van datte ...).

De Morgen over Abou Jahjah
by Yossarian Thursday May 08, 2003 at 12:27 AM

Het prijkt niet echt op de voorpagina, maar het is wél te lezen in De Morgen van 7/5:

"[...]De meest flagrante, recente toepassing van dit Ciceroniaanse principe voltrok zich vorig najaar in de Kamer na de rellen in Borgerhout. Premier Verhofstadt, opgezweept door oppositielid Van Peel en gesteund door Binnenlandminister Duquesne (moge hun drie namen voor eeuwig ontheiligd zijn), riep er Abou Jahjah uit tot Publieke Vijand Nummer Eén met verdachtmakingen die - als ze al ergens op gebaseerd zouden zijn - enkel door het gerecht uitgesproken zouden mogen worden. Die scène vormt het absolute dieptepunt van de afgelopen legislatuur. Ook wat zich toen in het parlement afspeelde, noopt een mens eens te meer tot de verzuchting: in wat voor tijd, in wat voor wereld leven we?"

Wie beweert dat JPE communist en/of PVDA'er is?
by Base Thursday May 08, 2003 at 12:39 PM

Claudio leer lezen. NERGENS heb ik JPE verweten communist laat staan PVDA'er te zijn. Ik val hier de PVDA niet aan zelfs het communisme komt niet aan bod. Het enige dat ik zeg is dat er geen doelbewust cordon is opgetrokken rond de PVDA zoals dat bestaat rond het Vlaams Blok.

Dat EPO-boeken niet worden besproken moet dan als bewijs voor dat cordon gelden. Wel raar: hier op Indymedia heeft men oneindig veel keren beweerd dat EPO niets met de PVDA te maken had. En nu ineens is EPO aan de PVDA gelinkt, als het goed uitkomt?