arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Antwerpse excuus-Truzen roeren zich tegen Resist
by christophe callewaert Monday May 05, 2003 at 06:52 PM

Op het congres van Resist zei Ahmed Azzuz een beetje trots dat Resist de eerste lijst is zonder ook maar één enkele excuus-Truus of alibi-Ali. Met de excuus-Truzen van Agalev en SP.a hebben Ahmed en Dyab al vaker in de clinch gelegen. Het lag dus voor de hand dat ze elkaar ook tijdens de kiescampagne tegen het lijf zouden lopen.

In Antwerpen-Noord vechten ze om dezelfde stemmen. Mimount Boussakla (SP.a), Nahima Lanjri (CD&V) en Fauzaya Talhaoui (Agalev) schuimen de winkelstraten af op zoek naar een handelaar die hun affiche wil uithangen. Maar dat lijkt niet zo goed te lukken. "Ik heb zeker vijftig affiches verdeeld aan handelaars in de straat, maar nu hangen er nog een zestal," klaagt Mimount Boussakla in De Standaard. De schuld ligt volgens haar bij de 'Resist-militanten' die "agressief campagne voeren en de mensen lastig vallen". Mimount Boussakla schildert de Resist-campagneploegen af als maffiosi. "Ik denk zelfs dat er handelaars bang zijn om hun affiches te weigeren."

Mimount in het New York van the Godfather en de Soprano's. Maar in het zelfde artikel in De Standaard moet ze zelf toegeven wat het echte probleem is. "Ze dweilen alle allochtonen verenigingen af om toch maar hun programmapunten duidelijk te maken." En dat doen ze inderdaad. Winkeliers die een affiche van Mimount hebben voorhangen, krijgen enkele uitspraken van deze SP.a-schepen onder de neus geduwd.

Shockerende uitspraken vinden van Mimount die de winkeliers dadelijk overtuigen om de affiche weg te halen, was niet moeilijk. Gerolf Annemans neemt naar ieder debat een krantenknipsel mee met uitspraken van Mimount waaruit hij gretig citeert om zijn gelijk te bewijzen.

Annemans likt de vingers bij het citaat over de "draak van een Snel-Belg-wet die maakt dat stromen nieuwe migranten via familiehereniging naar België komen, voordat hun voorgangers de kans gekregen hebben om ingeburgerd te geraken". Of die keer dat Mimount vertelde over de Marokkaanse klanten die ze in het filiaal van de Mercatorbank waar ze werkt over de vloer krijgt. "Soms willen ze dat ik Arabisch of Berbers met ze spreek. Ik vertik het. Ik ben kredietadviseur, geen tolk. Ze moeten maar hun best doen."

Nieuwe migranten wil ze verplichte taallessen en inburgeringslessen opleggen. Met allochtone jeugdhuizen als Rzoezi moet zo snel mogelijk komaf worden gemaakt. "De houding van burgemeester van Mechelen Bart Somers (VLD) tegenover Rzoezi is correct... Allochtone verenigingen kunnen maar tijdelijke projecten zijn. Zij moeten zorgen voor doorstroming naar de bestaande bewegingen." Boussakla kan het dus goed vinden met dezelfde Somers die enkele maanden geleden nog snoefde dat er pas van integratie zal sprake zijn als hij tijdens de Ramadan overdag een pint kan gaan pakken aan de toog van jeugdhuis Rzoezi.

Al die uitspraken maken dat Mimount Boussakla volgens partijgenoot Robert Voorhamme een voorbeeld is van de geëmancipeerde allochtoon. Robert Voorhamme maakte in september vorig jaar nog ophef toen hij boudweg stelde dat "de migrantencultuur elke integratie in de weg staat."

Handelaars moeten dus niet gedwongen worden om de affiches van Mimount Boussakla weg te halen. Een inhoudelijke discussie is genoeg. Zo zit Mimount dankzij de Resist-militanten nu opgezadeld met een stapel affiches die ze aan de straatstenen niet kwijt geraakt. Voor die van Resist is het een klein beetje wraak voor de beledigende uithalen aan het adres van Dyab Abou Jahjah die Mimount vorig jaar nog in het NRC Handelsblad deed. "Abu Jahjah discrimineert. Hij komt op voor de Arabieren. Maar over de Berbers, 80 procent van de Marokkanen in België, zegt hij vervelende dingen. Bijvoorbeeld dat alle criminelen Berbers zijn, en geen Arabieren. Bovendien houdt hij ons voor dat we allemaal slachtoffers zijn. De meeste allochtonen willen zichzelf niet in die hoek drukken."
Blijkbaar was Mimount Boussakla toen al een beetje bang voor het Resist-effect.
,,Mocht hij het doen (met een lijst naar de verkiezingen gaan, nvdr) dan eis ik een cordon sanitair tegen die partij. Net zoals we die tegen het Vlaams Blok hebben. Ik wil met geen enkele extremist samenwerken. Mensen opruien en stenen gooien dat is voor mij geen emancipatie."
Foei, Mimount, daar gaan je laatste zes affiches in de Handelsstraat.

I Love handelsstraat
by Kevin Monday May 05, 2003 at 07:04 PM

Ik fiets altijd langs de handelsstraat om naar de hogeschool te gaan. De laatste tijd met vol plezier. Bijna in elke winkel hangt er een affiche van RESIST!
Goe bezig!
PS: stem Resist, we hebben elke stem nodig!

Goed bezig
by Edith Monday May 05, 2003 at 11:03 PM

Euh, komt dat Mimount-mens op voor het Vlaams Blok?

Dat is een voorbeeld van een politica die voor geen enkele gemeenschap goed is, behalve dan voor zichzelf.

Voor het welzijn van Vlaanderen, stem voor Resist.

Johan VD
by Taallessen Tuesday May 06, 2003 at 12:23 PM

Wat is er eigenlijk mis met verplichte taallessen, als er genoeg leraars Nederlands zouden zijn?

Wat is er verkeerd met een 'inburgering' waarbij nieuwkomers wat uitleg krijgen over de Belgische wetten, de staatsstructuur, de overheidsinstellingen, hoe je belastingsbrief invullen en zo?

En waarom kan Resist niet toegeven dat er toch problemen zijn, zoals met gedwongen huwelijken en zo? Waarom hebben zoveel Marrokaanse ouders er iets tegen dat hun kinderen met Belgen trouwen? Een multiculturele samenleving waarbij iedereen door elkaar leeft vol gemengde huwelijken, en van elkaars cultuur leert, is toch juist een vooruitgang .

groeten

Taallessen?
by christophe c. Tuesday May 06, 2003 at 12:40 PM

Momenteel zijn er meer mensen die Nederlands willen leren dan er plaatsen zijn in het avondonderwijs.

Maar door toch steeds weer de nadruk te leggen op de noodzaak aan een verplichtend karakter, wekt men de indruk dat het de schuld is van de allochtonen dat ze geen werk hebben, niet slagen in het onderwijs, in slechte huizen wonen, etc... Terwijl niet de cultuur of de identiteit van de allochtonen het probleem zijn wel het racisme en de discriminaties.

En bij het tweede deel van je comment doe je alsof het Vlaams Blok niet bestaat en alsof het enkel aan de allochtonen ligt dat er wat samenlevingsproblemen zijn. Tja...

verstand niet groter dan een koekje
by zohra othman Tuesday May 06, 2003 at 01:00 PM

Vorige week op een studiedag werd ik door mijn buurman aangesproken met de vraag of ik nog steeds lid ben van PVDA. Ik antwoordde ja en vroeg hem uit welke hoek hij kwam. Hij zei hij lid te zijn van Spa en voegde er de vraag aan toe waarom ik mij niet bij hen aansloot, zo zouden we toch samen dingen kunnen realiseren. Ik antwoordde hem lachend dat ik nog beter nieuws had voor hem, dat ik kandidaat ben op de lijst Resist en indien hij wou weten waarom ik niet bij Spa ben hij het boekje Resist "meer dan een cultuurschok" kan lezen.
Ik vroeg hem waarom ze mij nodig hadden om stemrecht voor migranten te realiseren. Hij zei persoonlijk voorstander te zijn van het stemrecht. Natuurlijk, is iedereen bij Spa is persoonlijk voorstander van stemrecht, dat betwijfel ik niet, waar het om gaat is het politiek standpunt. Bovendien, ging ik verder jullie hebben toch Mimount Bousakla en Youssef Slassi. Hij kijk mij verrast aan en vroeg of ik dan niet wist dat hun verstand niet groter is dan het koekje dat we bij de koffie hadden gekregen. Ik was met verstomming geslagen. Mimount en Youssef staan niet allleen op lijsten van partijen bij wie ze niets kunnen realiseren, ze krijgen ook nog eens de minachting van de "andere" partijleden. Misschien moet Mimount daar wel de oorzaak zoeken van haar weinige succes als winkelaffiche...
Wie de kandidaten wil kennen die geen excuustruus of alibi ali zijn en op handen worden gedragen door hun partij of organistie kan de site volgende site bezoeken: http://www.lijst-resist.be.

Helemaal niet
by Johan vD Tuesday May 06, 2003 at 02:39 PM

Christophe waar haal je het! Ik ben antiracist, ben nog gaan betogen tegen het Blok, tegen oorlog, tegen globalisering, ben lid van het ABVV en uit socialistische huize.

Ik zeg niet dat het enkel aan de allochtonen ligt dat er samenlevingsproblemen zijn. Ik zeg enkel dat je toch ook niet mag ontkennen dat bepaalde culturele elementen ook een rol kunnen spelen, al staat dat nooit los van de discriminatie waarvan deze mensen het slachtoffer zijn.

Waarom is het altijd of, of voor jullie?
Ik weet dat de meeste linkse mensen het zeker met me eens zullen zijn, toch in mijn omgeving. Zijn dat dan allemaal 'racisten' of zo?

Veel Antwerpenaars worden bijvoorbeeld geconfronteert met altijd diezelfde groep van 100 jonge gasten, en hun huidskleur is eigenlijk niet van belang, die het crapuul uithangen, overvallen plegen, drugs verkopen, in grote auto's rijden, agressief zijn in het verkeer enzovoort. OK, misschien zijn zij het slachtoffer van allerlei discriminaties maar daar moet toch ook nu wat aan gedaan worden. Kan de AEL die mannen niet eens aanspreken of zo? Dat zou heel wat minder Blok-stemmers geven denk ik.

Ik heb een zekere sympathie, maar jullie overdrijven dan weer naar de andere kant.

anti-rascistische rascist
by jeroen Tuesday May 06, 2003 at 02:45 PM

Wat dacht je van een anti-rascistische rascist Johan ?

Argumenten?
by Johan vD Tuesday May 06, 2003 at 03:13 PM

Kijk dat is nu typisch voor een onnozelaar als jij Jeroen. Direct ga je iedereen racist noemen die jouw extreme mening niet deelt. Hier is het blijkbaar zo dat je over migranten alleen maar fantastische dingen mag zeggen: gedwongen huwelijken bestaan niet, de Islam is progressief en houdt de mensen zeker niet dom, er is geen enkele jonge Marrokaan die in de kleine criminaliteit terecht komt enzovoort.

Doe zo voort: het Vlaams Blok zal blij zijn met propagandisten als jullie. De gewone mens denkt "Ah, dan ben ik maar een racist als ik daar ook al niets meer mag van zeggen" en stemt voor het Blok.

Taallessen
by Eva Tuesday May 06, 2003 at 04:18 PM

"Wat is er eigenlijk mis met verplichte taallessen, als er genoeg leraars Nederlands zouden zijn?"

Wat is de zin van een verplichting als het aanbod de vraag niet kan volgen. De verplichting is een tegemoetkoming aan karaktergestoorden. Dat is wat mis is. Je doet geen tegemoetkoming aan mensen van kwade wil.

"Wat is er verkeerd met een 'inburgering' waarbij nieuwkomers wat uitleg krijgen over de Belgische wetten, de staatsstructuur, de overheidsinstellingen, hoe je belastingsbrief invullen en zo?"

Er is niets mis met het wegwijs maken van nieuwkomers in onze administratieve doolhof. Daarom is de vraag dan ook groter dan het aanbod.

"Waarom kan Resist niet toegeven dat er toch problemen zijn, zoals met gedwongen huwelijken en zo?"

Waarom zou Resist de allochtone gemeenschap moeten zwart maken. Iedere gemeenschap heeft haar problemen, ook de allo's. Die problemen opblazen past in de autochtone oorlogslogica. Daar doet Resist niet aan mee en dat is maar logisch ook.

"Waarom hebben zoveel Marrokaanse ouders er iets tegen dat hun kinderen met Belgen trouwen?"

Alle ouders zijn bezorgd om het geluk van hun kinderen. Marokkaanse ouders eveneens. Ik kan hun wantrouwen goed begrijpen als je ziet hoe het er hier aantoe gaat. Toch zijn er heel wat gemengde relaties die bevredigend verlopen.

"Een multiculturele samenleving waarbij iedereen door elkaar leeft vol gemengde huwelijken, en van elkaars cultuur leert, is toch juist een vooruitgang."

Dat klopt en zal er op de duur wel van komen. Wat op dit ogenblik ontbreekt is politieke goodwill, begrip, luisterbereidheid.
Het electoraal discours wordt te zeer gedomineerd door het VB. Zelfs intellectuelen en andere relatief gevormde geesten laten zich daarin meeslepen.

De verzuring moet worden aangepakt en daar heeft paars-groen geen sikkepit aan gedaan, integendeel ze hebben het alleen maar erger gemaakt. Zo werden subsidies voor het middenveld en samenlevingsprojecten afgeschaft.

Schitterend
by fatiha Thursday May 08, 2003 at 10:51 AM

Goed gedaan, Christophe.
ik heb genoten van jouw artikel.

de maat
by ben Monday May 12, 2003 at 11:17 PM

Enkele dingen die me zijn opgevallen in de aanloop naar 18 mei, in Borgerhout en omgeving.

Het voorbije jaar is er geradicaliseerd, het fenomeen AEL is daar niet vreemd aan. Enkele wilde betogingen, enkele krasse uitspraken en een politicus was born. Hoeveel mensen kenden DAJ een jaar geleden? Ook hier in Borgerhout weinigen.
Nu trekt hij de lijst voor het PVDA en houdt hij kantoor in Borgerhout. Het is snel gegaan, maar het is ook maar gegaan omdat er mensen bereid waren op de kar te springen.

Wat me opviel aan de betogingen (ik ben er ook 3 X geweest) was de jonge schare aanhangers van DAJ. Het deed me denken aan de jaren '80, begin '90, toen ook ik als jongeling ging betogen tegen extreem-rechts. We wisten niet altijd waar het precies over ging, maar we waren vol van het eigen gelijk.
Er waren ook verschillen : we betoogden rustig en zonder geweld (slechts op het einde van de betoging vond extreem-links het wel eens nodig letterlijk naar het hol van de leeuw te trekken met alle gevolgen).
Dat positieve heb ik bij de AEL-betogingen 3 maal niet gezien : er is gewoon geen maat. We volgden ook geen "leider", dat deden de anderen (en we vonden dat een deel van het probleem)
Wat me ook opviel tijdens de betogingen is de zwakke organisatie van het AEL, men had tijdens de zgn rustig verlopen betoging die ik de 2de keer zag de grootste moeite om brandjes te blussen. Op het einde van de betoging prees DAJ zijn volgelingen voor de discipline die ze aan de dag haden gelegd...en de ruiten van een lijnbus vlogen aan diggelen. Ook Detiege en de politie bedankten daarna de betogers voor de rustige betoging. Kwestie van geen olie op't vuur te gooien veronderstel ik.

Ik vrees dat RESIST altijd moeite zal hebben om "de maat" te houden. Ook de jongeren van nu worden ouder en wie zal hen leren dat niet iedereen die "niet met ons is, tegen ons" is?
Ik zie het aan de vorderende campagne. Het overplakken van de affiches van andere partijen is "normaal". Daar valt zeker over te discussiëren, maar op het forum van het AEL is men daar bijhoorlijk trots over en dat vind ik misplaatst.
Erger is dat er veel geplakt wordt op plaatsen waar het helemaal niet hoort. Een kwestie van georganiseerde verloedering van de buurt noem ik dat, en het PVDA maakt zich daar verkiezing na verkiezing schuldig aan. Ik heb het over glasbollen, electriciteitskasten, verkeersborden...En vorige week merkte ik dat er zelfs stickers op etalageruiten worden geplakt. Van het PVDA zal het AEL dus niet leren wat ernstig campagnevoeren is.
Nog erger zijn de geruchten dat er een zekere druk zou uitgeoefend worden op winkeliers om de juiste affiche (de kop van DAJ) op te hangen. Er is hierboven de klacht van Boussakla maar ik las ook elders op het internet een bericht over wat "politieke racketeering" genoemd werd. Omdat de bron rechts was, was en blijf ik voorzichtig.

Maar toch : 2 berichten kan een gerucht/roddel zijn, het is ook mogelijk dat er wel iets van aan is. Nogmaals, met wat ik gezien heb van RESIST kan ik me wel voorstellen dat er "militanten" zijn die de maat niet kunnen houden. Militanten die vanuit een zekere onozelheid en enthousiasme, maar met weinig benul van de kwetsbaarheid van een democratie hun gang mogen gaan zonder dat er iemand de moed heeft om bij te sturen. Ik maak me na het lezen van de reacties van Othman en Edith ook niet de illusie dat dat alsnog zou gebeuren. Het is gemakkelijker om te schieten op het mannetje/vrouwtje in het kader van het eigen grote gelijk.

By-the-way, één lijn heeft het AEL zeker altjid aangehouden :
Consequent de allochtone politici van de andere partijen neerhalen. Blijkbaar vindt iedereen bij klein-links het maar normaal dat een Arabisch nationalist zonder "roots" in België (itt de mensen die hij zegt te vertegenwoordigen), maar die eigenlijk perfect geïntegreerd is in onze samenleving, deze politici beschimpt en in de gemeenschap verdacht maakt als evoluées.
Wat ze ook altijd deden : schieten op de integratiesector, omdat ze zou falen, al is het maar de vraag in hoeverre. (misschien kan Eva haar falen wel toelichten). Misschien was men wel bang dat ze zou slagen, in dat kader spreekt het AEL zeer gemakkelijk over assimilatie.
Vreemd verzet toch van een perfect geïntegreerde man?

mvg,

reactie op 'de maat'
by Najib Tuesday May 13, 2003 at 12:18 PM

Er zijn politieke partijen met een programma en standpunten die ik integraal afkeur en verafschuw en er zijn partijen waarvan sommige standpunten en programmapunten mijn goedkeuring wegdragen. Ik ben het niet eens met ALLES wat AEL en RESIST zeggen, maar qua standpunten die dicht aanleunen bij wat ik denk, is hun score zeer hoog.
Los van de andere standpunten die ik deel, wil ik reageren op 2 standpunten die ik 100% onderschrijf.
1. Het zgn 'neerhalen van allochtone politici. Wat mij betreft zijn dat aasgieren van de laagste soort, aangezien zij parasisteren op de problemen van hun zgn 'allochtone kiezers'. Ik vind het persoonlijk hemeltergend om telkens er verkiezingen zijn, deze alibi-ali's te zien uitpakken met allerlei 'pro-allochtone' standpunten. Eens het postje veilig gesteld en ze worden geïnterviewd reageren ze als volgt; 'Ik ben er niet alleen voor de allochtone kiezer of ik wil niet vastgepind worden op dergelijke thema's'. Dit getuigt van een ongelovelijk cynisme. Nog nooit heb ik politici gezien die hun kiezers zo snel afvallen. Ik vraag me echt af wie zij nu vertegenwoordigen. Nu wat mij betreft hoeven allochtone politici niet perse op te komen voor allochtonen, maar ik vind wel dat zij dit VOOR de verkiezingen moeten aankondigen, dan zijn ze tenminste oprecht.
Wat betreft de kwakkel over de affiches. Ik heb de afgelopen 2 maanden regelmatig affiches voor socio-culturele activiteiten van lokale migrantenvzw's (dus niet- politiek en ook niet-AEL/RESIST) gaan afgeven in de handelszaken in de Handelstraat. Daar heb ik toch andere dingen gehoord. Vier jaar geleden stonden de lijsten vol met 'allochtone' kandidaten en quasi elke Maghrebijn stemde op hen. Vier jaar later zijn deze verkozenen zwaar door de mand gevallen en hebben zich verbrand bij deze kiezersgroep. Daarom willen de handelaars geen affiches uithangen. Men beledigt deze mensen dan nog eens door te insinueren dat ze geen eigen keuzes kunnen maken. Dergelijke simplistische discours zijn ronduit walgelijk; een Marokkaanse winkelier die een affiche uithangt van RESIST is bezweken voor de druk en dwang en een winkelier die een affiche uithangt van Bousakla getuigt van politiek inzicht en is immuum voor dwang. Laat me niet lachen.
Als er al iemand onder druk staat, zijn het de winkeliers die affiches van RESIST opplakken of dit overwegen. Zij staan onder druk omdat ze bang zijn klanten te verliezen en omdat ze schrik hebben voor strengere politiecontroles enz.
Wat dan weer een gevolg is van het criminaliseren van AEL.
Hadden onze allochtone politici even heftig gereageerd op het 'Blok' dan was AEL misschien overbodig geweest. Ik vind het sowieso verachtelijk dat dergelijke figuren gewoon meedoen met de trend om allochtonen en moslims te verketteren ipv zich hier tegen te verzetten.

Wat betreft de integratiesector; die is inderdaad failliet. Ik heb er 5 jaar in gewerkt en mijn conclusies getrokken. Er zijn uiteraard ook idealisten in die sector, zowel autochtoon als allochtoon. Jammer genoeg zijn die heel schaars en hoegenaamd niet vertegenwoordigd op de niveau's waar het beleid wordt uitgestippeld. Dat beleid is trouwens redlijk eenvoudig; nl zichzelf in stand houden d.m.v. het uit de weg van heikele thema's, het aanbieden van activiteiten waar geen kat in geïnteresseerd is en het verfraaien van hun jaarverslagen. Wie heeft er de integratiesector zien of horen reageren op het toenemende racisme, of op het migrantenstemrecht dat ondanks (of is het net dankzij) onze allochtone verkozenen vakkundig de nek werd omggedraaid. Kritische geesten binnen de sector worden monddood gemaakt en tegengewerkt. Enkel die mensen die braaf aan de hand lopen van de paternalisten die de dienst uitmaken, worden getolereerd. Weer zo'n term uit de sector. Onze mensen willen helemaal niet getoleerd worden, ze willen AANVAARD worden.

Enfin, dat moest me even van het hart.
For the record; ik ben geen lid of sympathisant van AEL & RESIST, maar mocht ik het zijn; ik zou me ervoor niet schamen. Ik ben gewoon een kritische allochtoon die nog nooit lid is geweest van eender welke partij Gezien de stijgende polarisatie in dit debat begin ik toch te denken dat de tijd gekomen is om politiek bewust te worden en de stap tot lidmaatschap te zetten.
mvg

Najib

resist-aanhangers pakken mimount-bousakla aan
by ewoud Tuesday May 13, 2003 at 07:29 PM

Berichtgeving, vandaag in De Morgen:
Mimount zou "zwaar fysiek zijn aangepakt door een dertigtal jonge medestanders van Resist (...) De Spa-kandidate werd door de jongeren aan de haren getrokken, tegen de muur gekwakt en uitgescholden." Verder zou ze volgens dit artikel "hate-mails" krijgen van een "anonieme marrokaanse man die pornagrafische filmpjes doorstuurt" en haar uitscheldt voor "hoer en verraadster van de islam".

Indien Resistmilitanten en -sympathisanten (hoe jong ook) zich effectief (hebben) laten verleiden tot fysieke intimidatie, zal deze partij m.i. nooit kunnen uitgroeien tot een brede beweging (waaraan wel degelijk nood is).

Het is de verantwoordelijkheid van de Resisttop om aan hun achterban duidelijk te maken dat de ultieme kracht van verzet in het geweldloos ageren ligt.

Het aansturen op gewelddadige acties zal alleen maar fysieke tegenreacties creëren. En dan wordt de impasse totaal.

Ik ben dan ook benieuwd hoe de Resisttop haar volgende betogingen en acties zal organiseren.