arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Blok en Holebi’s van 1991 tot nu
by yvan Sunday May 04, 2003 at 05:12 PM
yvan.brys@skynet.be Stadspark, Antwerpen

In een recent interview in De Standaard zegt Anke Hintjens van de Holebifederatie dat ze geen stemadvies geeft maar in elk geval oproept om niet voor het Vlaams Blok te stemen. Het Blok heeft sinds lang een mening over holebi’s, van de openstelling van het huwelijk tot anale seks…

Het Congres van 1991

De basis voor het standpunt van het Vlaams Blok over holebi’s werd gelegd in mei 1991. Toen hield de partij haar “Gezinscongres”. In de congresteksten lezen we een duidelijke afwijzing van de levensstijl van holebi’s: “Het is echter duidelijk dat homoseksualiteit, alleen al door het feit dat ze niet geschikt is in de natuurlijke orde, de maatschappij geen baat bijbrengt”. De mandatarissen van het Blok zijn sedert 1991 deze beginselverklaring blijven volgen en propageren.

Alexandra Colen: U weet hoe homo’s gemeenschap hebben?

Een van de meest enthousiaste verspreiders van het anti-holebigedachtengoed is Alexandra Colen. In Het Laatste Nieuws van 10 juli 1997 verklaarde ze: “U weet hoe homo’s gemeenschap hebben? Het is een in se gewelddadige daad waarbij men iemand binnendringt langs een tegennatuurlijke weg. Mijn broer heeft deze dramatische ervaring verwerkt door ze goed te praten. Hij werd zelf homo. Ik vermoed dat de meesten homo worden doordat ze door homo’s zijn misbruikt. Zo plant homofilie zich voort”. De bewuste broer – Willem Colen – nam trouwens afstand van de politieke ideeën van zijn zuster en steunde een actie van het Roze Aktiefront tegen haar. Alexandra Colen voerde onlangs zelf weer actie tegen een infocampagne over holebi’s tijdens de week van de diversiteit.
http://www.gayvote.be/article.php?artid=27

Niet op de tram…

Holebi-jongerengroepen zijn creatief in het bekend maken van hun organisatie. Zo maken ze wel eens gebruik van de mogelijkheid om in de trams te adverteren. In mei 1997 stelde Vlaams Blok-kamerlid Wilfried Aers een schriftelijke vraag aan Vlaams Minister van vervoer Eddy Baldewijns over affiches van de holebi-jongerengroep Verkeerd Geparkeerd in de Gentse trams en bussen: “Is de minister niet van oordeel dat De Lijn best geen publiciteit zou opnemen die tegen de opinie van de meerderheid van de bevolking ingaat? Werden er al maatregelen genomen om deze publiciteit te verwijderen (…) Heeft De Lijn, voor zij deze publiciteit toestond, de opinie ingewonnen van haar grootste klanten, namelijk de ouders van de schoolgaande kinderen?”. In februari 1992 zette Vlaams Bloksenator Door Buelens de directie van het St. Ritacollege van Kontich onder druk om een voorstellling van “Kartonnen Dozen” van Tom Lanoye af te gelasten. Buelens verweet Lanoye ondermeer zijn ‘manifeste homofilie’.

De Nieuwe voorzitter sluit zich aan bij de oude

Wie zou denken dat de afkeer voor holebi’s met de nieuwe generatie Vlaams Blokkers wel zou afnemen vergist zich. In zijn afscheidsrede als voorzitter op een partijcongres in juni 1996 riep Karel Dillen zijn partij op zich in te zetten voor een “Vlaanderen waar morgen de poort niet wordt opengemaakt voor huwelijken tussen homofielen”. De nieuwe voorzitter Frank Vanhecke sloot zich daar in zijn toespraak onmiddellijk bij aan door te verklaren: “Ik ben een huisvader, maar dat betekent nog niet dat ik een half zachtgekookt mietje ben”.

Tegen homohuwelijk

Vlaams Blok-raadslid Roger Catrysse liet zijn aversie tegen holebi’s de vrije loop tijdens de gemeenteraadszitting van 25 januari 2000: “Het begint met een homopaar in de echt te verbinden en het eindigt met bestialiteiten te legaliseren. (…) Naast homoseksualiteit wordt ook druggebruik als normaal beschouwd. Binnenkort volgen inbraken, bankovervallen, incest, pedofilie, enz. … (…) Op een ogenblik dat ons land kampt met een dalende demografie, waardoor men zelfs overweegt vreemdelingen voor de kweek te importeren, is het immoreel en contraproductief steriele abnormaliteiten tot norm te verheffen.”

Het Vlaams Blok stemde in oktober vorig jaar tegen de openstelling van het huwelijk voor holebi’s.
http://www.gayvote.be/article.php?artid=11 In persverklaringen haasten ze zich telkens om te verklaren dat ze niets tegen ons hebben… “Als homo’s of lesbiennes samen willen wonen, kunnen zij dit nu al perfect contractueel laten registreren. Een symbolische wet, zoals nu voorligt in de Senaat, is daarvoor niet nodig” aldus Wim Verreycken fractievoorzitter van het Vlaams Blok. Nochtans heeft het Vlaams Blok alles gedaan om ook het samenlevingsregister in de gemeenten tegen te houden. Toen Tom Lanoye en René Los in Antwerpen onder veel persaandacht een samenlevingscontract ondertekenden werd dat door het Blok scherp afgekeurd


Adoptie

Uiteraard zet het Vlaams Blok zich ook af tegen het opvoeden van kinderen door holebi’s: “Adoptie door lesbische of homoseksuele paren kan niet worden toegestaan” (Uit de folder ‘Eigen Volk Eerst’, 1997).

Anti-discriminatiewet

Bart Laeremans van het Vlaams Blok stelde tijdens een toespraak in de Kamer in oktober 2002: “Deze tekst is de meest gevaarlijke, de meest schandelijke, de meest verfoeilijke, de meest huiveringwekkende, de meest lugubere tekst die ik hier ooit heb weten bespreken, want hij leidt ons regelrecht naar een totalitaire maatschappij.” Het Vlaams Blok stemde tegen de anti-discrminatiewet.


Roze Huis

Als het Vlaams Blok ooit aan de macht zou komen of voldoende invloed hebben in een coalitie dan kunnen allerlei initiatieven die holebi’s zichtbaar maken en steun bieden het wel vergeten. De interpellatie van Vlaams Blokker Emiel Verrijken over het Roze Huis in de Antwerpse gemeenteraad op 23 november 1998 laat aan duidelijkheid niets te wensen over: “Hier zijn heel gevaarlijke mensen aan het werk geweest. Hun echte bedoeling is jongens en meisjes aan te lokken op kosten van de belastingbetaler. (…) Daar wordt pure, authentieke, achttienkaraats pedofilie in de hand gewerkt.(…) In het Roze Huis, door ons betaald, worden jongens en meisjes aangelokt om kennis te maken met de gay community, dat wil zeggen beroepspedofielen en beroepspooiers van jongens en meisjes. Die dertigers gaan barbecues organiseren om kinderen aan te lokken, wat de Antwerpse belastingbetaler moet betalen.” Het zou niet zijn laatste straffe uitspraak zijn. Hij reageerde op 21 december 2000 in het Vlaams Parlement ook op het toekennen van subsidies aan holebi-jongerengroepen: “Daar worden deze benjamins onderworpen aan homoseksualiteit en aan lesbische en – het toppunt van raffinement – biseksuele bezigheden. Het gaat hier niet meer om een politieke betwisting, maar om het bestrijden van een hoop vuiligheid”.

Het Park

Maar ook de bezoekers van de niet gesubsidieerde ontmoetingsplaatsen zijn niet veilig voor het Blok: “Gezinnen met kinderen moeten het park, ook overdag, steeds meer delen met homoprostituees en drugverkopers en –gebruikers (…). Voor wie het echt niet meer zo leuk vertoeven is in het stadspark, zijn de oudjes die zich er niet meer veilig voelen, de Joodse en Vlaamse moeders met kinderen die het park nu met uitschot moeten delen …” Dat zei Vlaams Blokker Philippe Van der Sande over het Antwerpse stadspark in de Districtsraad, op 23 februari 1998.

Wortels in de collaboratie

Vele Vlaams Blokkers hebben hun haat tegen holebi’s met de paplepel mee gekregen. De vader van Alexandra Colen, Victor Colen, sloot zich tijdens de oorlog aan bij de SS. Mede door toedoen van de SS werden homo’s voor en tijdens de tweede wereldoorlog in concentratiekampen opgesloten. Velen kwamen er om. In september 1988 zat Jef François op de eerste rij naast Karel Dillen. Jef François was actief in SS-Vlaanderen en werkte een tijdje op het hoofdkwartier van de SS in Berlijn. Filip De Winter verklaarde in De Morgen van 3 januari 1992: “Ik ben vrij goed bevriend met mijnheer François en ik heb respect voor hem”. In tegenstelling met andere Vlaams-Nationalisten heeft het Vlaams Blok nooit afstand genomen van de collaboratie met de Nazi’s en het vervolgen van holebi’s in die periode.

met dank aan Paul Borghs van de Cel Politiek van de Holebifederatie