arch/ive/ief (2000 - 2005)

PVDA-shop promoot aanvallen tegen libertaire socialisten.
by Raf Grinfeld Saturday May 03, 2003 at 04:46 PM

De website van Solidair bevat tegenwoordig aardig wat verwijzingen naar anti-libertaire pseudo-intellectuelen als Jozef Stalin en Michael Parenti.

Dat blijkt ook uit een oud interview met Parenti, dat de PVDA-shop, evenals een dom en manicheïstisch Stalin-dossier, promoot als "marxisme". Als dit marxisme is (neomarxisme is het in elk geval niet), dan kunnen marxisten voor mij de boom in. Hieronder een aantal uitspraken van Parenti.


Veel linksen uit de VS hebben anti-Sovjet en anticommunistische gevoelens ontwikkeld die inzake vijandigheid en grofheid niet onderdoen voor om het even welke ideeën van rechts. Luister maar eens naar wat Noam Chomsky zegt over 'linkse intellectuelen' die trachten "zelf aan de macht te komen door massale volksbewegingen te misbruiken" om "dan het volk met geweld te onderdrukken"...1 (...)

Het ontbreekt Amerikaans links volkomen aan een rationele evaluatie van de Sovjet-Unie.

Linkse anticommunisten bleven angstvallig onbewogen onder de indrukwekkende vooruitgang die massa's straatarme volkeren boekten onder het communisme. Sommigen deden zelfs minachtend over die verwezenlijkingen. Ik herinner mij hoe in Burlington Vermont, in 1971, de bekende anticommunistische anarchist Murray Bookchin spottend verwees naar mijn bekommernis voor "die arme kindertjes die onder het communisme eindelijk te eten kregen" (zijn woorden).

Tja..........

pvda en anarchisten
by Peter Morlion Saturday May 03, 2003 at 05:04 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Dat de PVDA het niet hoog op heeft met anarchisten (of al wie hen a-communistisch durft noemen) was al langer duidelijk.
Dat ze daarmee openlijk aanvallen promoten tegen ons?

Join the club.
by KaM Saturday May 03, 2003 at 05:05 PM

Ach trotskisten zijn ook linkse anti-communisten. Ik zou me dus maar niet al te druk maken en niet al te geviseerd voelen Raf. Het Marxisme is breder dan de interpretatie van Parenti.

Klacht?
by Mansard Saturday May 03, 2003 at 05:09 PM

Kunnen we geen klacht indienen tegen de PVDA?
Het kan toch niet dat men dit soort aanvallen gewoon openlijk op een site publiceert? Wij moeten toch niet alles over ons heen laten gaan?

Aan Raf Grinfeld
by Kjell Saturday May 03, 2003 at 05:26 PM
bleysngandu@hotmail.com

Ik zie niet goed in wat je met deze bijdrage tracht te bereiken. Misschien kan je enkele zaken verduidelijken:
- Waarom “viseer” je enkel de PVDA in je kritiek op het anti-libertarisme? Naar ik vermoed, zijn er op het net wel 100en “linkse” sites waarin het het libertarisme wordt bekritiseerd?
- Wat bedoel je precies met "libertarisme"? Denk je hierbij aan figuren als Ludwig von Mises, Robert Nozick, …of enkel aan het anarchisme? Welk absoluut waardestatuut heeft deze ideologie dat ze niet mag bekritiseerd worden?
- Wat begrijp je onder “pseudo-intellectuelen”, “marxisme”, “neomarxisme”?
Ik zou het intellectueel verhelderend vinden indien je deze vragen van een antwoord zou voorzien. Met dank!

Wablieft?
by Harko Saturday May 03, 2003 at 05:56 PM

"Kunnen we geen klacht indienen tegen de PVDA? Het kan toch niet dat men dit soort aanvallen gewoon openlijk op een site publiceert? Wij moeten toch niet alles over ons heen laten gaan? "

Aanvallen? Klacht?
Mensen toch, wat is hier nu weer gaande. Raf ontdekt na al die jaren dat de ideologie van de PVDA het Marxisme-Leninisme is en Raf ontdekt ook nog dat het ML ideologische strijd voert met verschillende anti-communistische "linkse" ideologien. Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek! Proficiat daarvoor.

Maar waar is hier sprake van aanvallen? Je citeer een totaal uit zijn context genomen artikel van Michael Parenti uit zijn boek "Zwarthemden en roden", uitgegeven bij uitgeverij EPO.
Maar wat wil je ermee aantonen?

En komt er nog iemand gillen dat er klacht moet ingedient worden, hoe leuk!
Ik zou zeggen, lees het hele artikel, of beter nog lees het hele boek van Parenti en kom dan gillen.

Not in my name!
by Marx Saturday May 03, 2003 at 07:45 PM

Beste Raf,

Maak je niet ongerust.
Ik heb die website van de PvdA eens nagekeken en ik moet toegeven dat ik zelden zo goed gelachen heb.
En die Parenti mag ook eens terug naar school.
Not in my name he mannen!
Het communisme was voor mij een systeem met volledige vrijheid, zonder onderdrukkende staat.

kameraadschappelijke groetjes
Karl

P.S. Mensen, lees mijn boeken eens in plaats van mijn naam in te roepen als God de Vader. Beste volgelingen, vergeet niet dat ik ook niet onfeilbaar was, lees mij dus kritisch, de wereld is ook veel veranderd intussen. En beste anars, al had ik het vaak aan de stok met Bakoenin, hij vond mijn analyses ook wel interessant hoor.

grappig
by Marco D. Sunday May 04, 2003 at 12:31 AM

Grappig, die Marx, daar moet ik eens een boek van lezen.

niveau
by Kevin Sunday May 04, 2003 at 09:30 AM

Zoals gewoonlijk veel roepen, gene enkele inhoud. Het enige waarvoor dit artikel staat is het proberen in discrediet te brengen van een revolutionaire organisatie. Wie probeert dit nog in België???
Een klacht indienen?? HAHAHA Waarom ga je een klacht indienen? Voor al die mensen die gratis geneeskunde krijgen? Voor enkele dokters van de PVDA die in Bagdad waren tijdens de bombardementen? Of ga je een klacht indienen voor onze acties aan de luchthaven van Oostende en de haven in Antwerpen??

Lacheuh!