arch/ive/ief (2000 - 2005)

Klacht tegen generaal Franks: Washington woedend op advocaat Jan Fermon
by Peter Franssen Saturday May 03, 2003 at 02:43 PM

Midden mei zal advocaat Jan Fermon in naam van een groep Iraakse burgers een klacht indienen tegen generaal Tommy Franks, de man die de oorlog tegen Irak leidt. De advocaat en de Iraki’s willen dat er een gerechtelijk onderzoek komt naar oorlogsmisdaden. Washington reageert woedend en zet de Belgische regering onder druk.

De klachten zijn onder meer: het bombarderen van een markt in Bagdad, het beschieten van een ambulance, het bombarderen van een bus... Advocaat Jan Fermon verifieert op dit ogenblik de gegevens. De Iraki’s kwamen in Bagdad in contact met de dokters Colette Moulaert, Geert Van Moorter, Claire Geraets en Harrie Dewitte van Geneeskunde voor de Derde Wereld. Die zegden hen dat ze een klacht konden indienen in België waar sinds 1993 de genocidewet bestaat. Die maakt het mogelijk buitenlanders voor een Belgisch gerecht te dagen wegens oorlogsmisdaden.

Onmiddellijk nadat dit nieuws bekend geraakte, driegde een hoge Amerikaanse ambtenaar anoniem: "België zal hiervan de diplomatieke consequenties ondervinden." Op 2 mei schreef The Washington Times in zijn hoofdartikel dat "generaal Franks het slachtoffer is van een lynchpartij door een groep Iraki’s" en dat "Brussel beter wat meer bezorgd zou zijn" want dat "de regering-Bush in alle staten is over de klacht tegen Franks". Drie dagen ervoor had de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Boucher, tot drie keer toe op een persbriefing gezegd: "Wij denken dat de Belgische regering nauwkeurig erop moet toezien dat er geen politiek misbruik gemaakt wordt van de wetgeving."

Advocaat Jan Fermon vindt de reactie van Washington verhelderend.

Jan Fermon: "De genocidewet is vorige maand hervormd. Kernpunt daarin is dat de Belgische overheid de klacht naar het land van de beschuldigde mag doorsturen als men van de veronderstelling mag uitgaan dat een rechtbank daar op onafhankelijke wijze de klacht zal behandelen. Dit had in het geval van de klacht tegen Franks kunnen gebeuren. Maar de Amerikaanse regering zet nu al druk op de Belgische overheid. Ze probeert een onafhankelijk onderzoek tegen te houden. Men mag er dus zeker van zijn dat een rechtbank in de Verenigde Staten niet vrij zal zijn van overheidsinmenging. Wat een verwijzing nu al zou moeten uitsluiten.

Verder willen de Verenigde Staten, die zichzelf het boegbeeld van de democratie noemen, een doodnormaal onafhankelijk onderzoek door een rechtbank verhinderen. Ze willen dat doen door de uitvoerende macht (de Belgische regering) van een soevereine staat zodanig onder druk te zetten dat die de rechterlijke macht ertoe dwingt de wetten van het land niet na te leven! En dat alles om de oorlogsmisdaden van de Amerikanen toe te dekken!"

Persconferentie StopUSA
by StopUSA Saturday May 10, 2003 at 10:43 AM
info @ stopusa.be

StopUSA organiseert een persconferentie over deze klacht tegen de generaal Franks woensdag 14 mei om 14 u in het International Press Center (IPC), Karel de Grotelaan 1, 1041 Brussel (station of metro Schuman).