arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgian Lesbian and Gay Pride
by Danny Bonte Saturday May 03, 2003 at 01:41 PM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen

Vandaag, zaterdag 3 mei 2003, trekt de Belgian Lesbian and Gay Pride opnieuw door het centrum van Brussel. Dit ‘coming-out-evenement’ met een feestelijk, cultureel én politiek karakter verwelkomt elk jaar duizenden holebi’s én hetero’s.

Thema dit jaar: "We want more". Uit het het redactioneel:
"Van-a-één!
Eindelijk is het dan zover. In december keurde het parlement een wet goed die discriminatie verbiedt, onder andere op grond van seksuele geaardheid. Hiermee zorgden wij als holebibeweging, door onze eigen volharding en met de steun van bevriende parlementsleden, voor een mijlpaal in onze geschiedenis.
Na 17 jaar strijd krijgen we eindelijk een instrument om discriminaties aan te pakken en te ijveren voor een beleid dat discriminaties voorkomt. We bereikten dit niet enkel voor onszelf maar ook voor een heleboel andere gediscrimineerde groepen.

Van-a-twee!
Als een volleerd enkelbijtertje hebben we jarenlang geijverd voor gelijke rechten voor koppels van gelijk geslacht. Eerst werd het nut van de openstelling van het huwelijk betwijfeld, dan weer werd het als hopeloos utopisch voorgesteld. En kijk ... ook hier haalden we de overwinning binnen. Vanaf half juni zullen koppels van gelijk geslacht die willen trouwen, dat ook kunnen!

Van-a-drie!
Maar niet met iedereen. De huidige wet maakt het niet mogelijk om te trouwen met mensen uit landen waar het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht niet erkend is... Een gemiste kans. Deze situatie moet rechtgetrokken worden. In Nederland kan trouwen met een buitenlander wel, dus moet het in België ook mogelijk zijn een oplossing te vinden.
En last but not least : het holebi-ouderschap. Ondanks de steun van vijf van de zes regeringspartijen werd het door de Franstalige liberalen onmogelijk gemaakt een goede regeling voor ouders van gelijk geslacht uit te werken. Vandaag zijn er al talrijke homo’s en lesbiennes die samen voor kinderen kiezen en ze opvoeden, alleen kan het niet juridisch geregeld worden. Wat in naam van de "rechten van het kind" werd tegengehouden, wordt nu een inbreuk op de rechten van dat kind. Alhoewel er in de praktijk twee ouders zijn, worden de rechten en plichten van slechts één ouder juridisch vastgelegd."

Meer info op de site http://www.blgp.be/nl/index.php