arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak: olie was volgens adviseur Blair "heel grote factor" in Irak-oorlog
by Danny Bonte Saturday May 03, 2003 at 12:07 PM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen

De oorlog tegen Irak door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is er gekomen omwille van de Iraakse oliereserves. Dat beweerde donderdag een adviseur van Brits premier Tony Blair.

Jonathan Porritt, hoofd van de commissie voor duurzame ontwikkeling, die Blair adviseert op het vlak van ecologie, stelde dat het vooruitzicht toegang te krijgen tot de Iraakse olie "een heel grote factor" vormde in de beslissing om Irak aan te vallen. "Ik denk dat de oorlog er niet zou gekomen zijn indien Irak niet beschikte over de op één na grootste oliereserves ter wereld", aldus Porritt in een televisie-interview op de Britse zender Sky News.

Tegenstanders van de oorlog, onder wie ook leden van premier Blairs Labour-partij, verklaarden in het verleden al dat het conflict in Irak erop gericht was om de Iraakse oliereserves te beveiligen ten voordele van de grote oliemaatschappijen. De leiders van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben dat steeds in alle toonaarden ontkend. Volgens hen werd de oorlog gestart omdat Irak beschikte over illegale massavernietigingswapens en omdat Irak een bedreiging vormde voor andere landen.

De commissie van Jonathan Porritt werd in 2000 opgericht om de Britse regering te adviseren over hoe ze economische en zakelijke activiteiten het beste kan koppelen aan een schoon milieu. Het is ook niet de eerste keer dat Porritt kritiek heeft op de Britse regering. In oktober 2000 verklaarde hij al dat Blair en zijn ministers er niet in geslaagd waren hun verkiezingsbeloften op het vlak van ecologie waar te maken.

Meer info in het artikel “Oil a 'large factor' in going to war, Blair adviser says” van James Kirkup in Detroit News van 01.05.2003
http://www.detnews.com/2003/nation/0305/01/nation-152651.htm