arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jan Fermon: "Dutroux is geen eenzame pervert."
by christophe callewaert Friday May 02, 2003 at 05:36 PM

Jan Fermon heeft reden om tevreden te zijn over de uitspraak van de kamer van inbeschuldigingstelling van Luik. De KI volgde hem en Georges-Henri Beauthier, de advocaten van Laetitia Delhez op alle punten.

"Het parket had de verwijzing van Nihoul naar assisen gevraagd voor bendevorming en drugshandel. Wij voegden daar de verwijzing voor de ontvoering van Laetitia Delhez aan toe. Hoewel dus zelfs het parket ons daarin niet volgde, heeft de KI ons dus toch gevolgd."

Volgens Jan Fermon is de aanwezigheid van Michel Nihoul op het assisenproces in de zaak-Dutroux essentieel. "Als alleen Dutroux terechtstaat, legt men zich al op voorhand neer bij de stelling dat de ontvoeringen en kindermoorden het werk waren van een ontspoord individu. Nu krijgen we de kans om de hypothese dat het hier gaat om georganiseerde criminaliteit te bespreken voor een volksjury."

De uitspraak van de KI gaat lijnrecht in tegen de beschikking waarmee de raadkamer in Neufchâteau op 17 januari oordeelde dat Nihoul vrijuit moest gaan. Nieuwe feiten zijn er die tussentijd niet gekomen. De advocaten kregen wel de kans om hun pleidooi beter te onderbouwen. "We hebben eindelijk het hele dossier op DVD gekregen. Dat liet ons toe om onze argumenten met tientallen voorbeelden te ondersteunen."

Aanwijzingen dat Dutroux geen eenzame pervert is en dat Nihoul wel degelijk een rol speelde in de kinderontvoeringen en moorden zijn er volgens Jan Fermon genoeg. "Er is de manier waarop de beschuldigden helemaal in het begin over elkaar spraken. Er is de levering van de 1000 XTC-pillen aan Dutroux vlak na de ontvoering van Laetitia waar Nihoul nooit een deftige uitvlucht heeft voor weten te verzinnen."

Ondanks die vele aanwijzingen blijft een aantal journalisten hardnekkig de verdediging opnemen van Nihoul. Jan Fermon denkt dat dit ondermeer het resultaat is van de vernuftige strategie van Nihoul. "Hij ligt mee aan de basis van het ongezonde klimaat dat werd gecreëerd waarin het alles of niets is. Ofwel is de helft van België bij de zaak-Dutroux betrokken ofwel heeft Dutroux alles op eigen houtje gedaan. Nihoul heeft altijd weer geprobeerd te polariseren. In een interview met Der Spiegel laat hij vallen dat hij een compromiterende foto van koning Albert in zijn bezit heeft. Zo voedt hij de stelling dat het hele koningshuis moet betrokken zijn om van een netwerk te kunnen spreken. Zo simpel liggen de zaken immers niet. Wij denken dat er voldoende elementen in het dossier zitten die er op wijzen dat Dutroux Laetitia niet ontvoerd heeft om aan gezinsuitbreiding te doen, maar dat er hier sprake is van georganiseerde misdaad. Een tweede verklaring voor de hardnekkigheid van deze Nihoul-verdedigers is dat Nihoul jarenlang het mooie weer gemaakt heeft in Brussel. Hij heeft nauwe banden met het politieke en economische establishment. Dat hoeft daarom niet te betekenen dat deze mensen betrokken zijn, maar het gevaar bestaat dat hun naam toch genoemd wordt tijdens het proces omdat iedere beschuldigde een moraliteitsonderzoek moet ondergaan. Dat betekent dat men zal nagaan met welke mensen Nihoul allemaal omging, welke milieus hij frequenteert en wat hij allemaal heeft uitgespookt. Enkele personages uit dat Brusselse milieu krijgen het waarschijnlijk zeer warm bij die gedachte."