arch/ive/ief (2000 - 2005)

Attac-Vlaanderen: Elementaire eisen voor de verkiezingen
by Attac Vlaanderen Friday May 02, 2003 at 04:38 PM

Attac is een wereldwijde sociale beweging die zich inzet voor een democratische mondialisering van onderop. Vanuit die invalshoek is het duidelijk dat ook het reilen en zeilen van de Belgische politiek op de voet wordt gevolgd. Verkiezingen zijn daarbij een belangrijk moment waarop een balans kan worden opgemaakt en waarop de partijen kennis kunnen nemen van het eisenplatform van de bewegingen.

Attac-Vlaanderen: democratie van onderop
Elementaire eisen voor de verkiezingen

Attac is een wereldwijde sociale beweging die zich inzet voor een democratische mondialisering van onderop. Vanuit die invalshoek is het duidelijk dat ook het reilen en zeilen van de Belgische politiek op de voet wordt gevolgd. Verkiezingen zijn daarbij een belangrijk moment waarop een balans kan worden opgemaakt en waarop de partijen kennis kunnen nemen van het eisenplatform van de bewegingen. Attac-Vlaanderen wil geenszins optreden als rechtstreeks deelnemer van deze verkiezingen, die overigens slechts als een momentopname in een permanent politiek proces van actie en dialoog worden gezien. Democratie is méér dan verkiezingen alleen.

Attac-Vlaanderen zegt neen tegen de oorlog.
De oorlog van de Verenigde Staten tegen Irak heeft het nieuws de afgelopen maanden gedomineerd. Attac wijst deze oorlogslogica die de internationale rechtsorde negeert resoluut van de hand. De "preventieve" zelfverdediging en de oorlog tegen het terrorisme worden misbruikt om een offensief beleid tegen de soevereiniteit van derdewereldlanden te voeren en sommige regio's te bezetten. Ook in eigen land worden de democratische rechten van oorlogstegenstanders met voeten getreden, b.v. bij het verzet tegen de wapentransporten.
Attac-Vlaanderen eist van de democratische partijen een ondubbelzinnige houding tégen de oorlog en de bezettingen, eerbiediging van het internationaal recht en van alle mensenrechten.

Attac-Vlaanderen zegt neen tegen het neoliberalisme.
In het kader van de Europese Unie voert België een beleid dat zowel intern als extern de neoliberale logica volgt. Bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) worden onderhandelingen gevoerd over de liberalisering van de (openbare) dienstensector (GATS). De versterking van de mondiale handelsstromen heeft de plaats ingenomen van het oude ontwikkelingsbeleid. In eigen land wordt verder geprivatiseerd en komt de sociale zekerheid in de verdrukking.
Attac-Vlaanderen eist van de democratische partijen een ondubbelzinnige houding tégen GATS, tégen de neoliberale logica van de Europese Unie, vóór een rechtvaardige, groene fiscaliteit en vóór een mondiale duurzame ontwikkeling die rekening houdt met de specifieke behoeften van de derde wereld.

Attac-Vlaanderen zegt ja tegen alle democratische rechten.
Niemand zal de mensenrechten durven aanvallen. Toch worden ze dagelijks op velerlei manieren geschonden. Politieke rechten worden herleid tot een moment van verkiezingen en worden vele migranten ontzegd. Economische rechten worden massaal geschonden bij elke bedrijfssluiting. Het stakingsrecht komt in gevaar. Sociale rechten komen meer en meer in de verdrukking door de 'activering' van werklozen en allerhande vormen van discriminatie, vooral van allochtonen.
Attac-Vlaanderen eist van de democratische partijen een ondubbelzinnige houding vóór de uitbouw en versterking - in binnen- en buitenland - van alle politieke, economische en sociale rechten die in internationale teksten zijn vastgelegd. Volledige en volwaardige werkgelegenheid neemt hierbij een belangrijke plaats in.

Met dit elementair eisenplatform doet Attac-Vlaanderen een oproep tot alle democratische partijen én tot alle sociale bewegingen om zich in te zetten voor een versterking van burgerschap en politiek.
Aan de kiezers wordt gevraagd een keuze te maken vóór recht en democratie, tégen discriminatie en vóór het stimuleren van openbare debatten.
Het is de enige manier waarop permanent kan worden verder gewerkt aan een democratisering van het politieke proces en een herpolitiseren van de democratie.

Een andere wereld is wel degelijk mogelijk !

Attac 8-puntenprogramma:

* Het dwarsbomen van de internationale speculatie vooral door te ijveren voor de invoering van de Tobin-taks
* Het belasten van inkomens uit speculatief kapitaal
* De ontmanteling van belastingparadijzen met o.m. in België het opheffen van de financiële coördinatiecentra van multinationals.
* Het voorkomen van de veralgemening van de pensioenfondsen
* Het tegengaan van de privatisering van de sociale zekerheid en de instellingen van openbaar nut (openbaar vervoer, post, gezondheidszorg, onderwijs,...)
* Het opheffen van het bankgeheim, ijveren voor een vermogensbelasting en het invoeren van een vermogenskadaster.
* Het ondersteunen van de eis voor een veralgemeende opheffing van de Derde-Wereldschuld.
* Het steunen van de strijd tegen de patentering door private ondernemingen van de natuurlijke en biologische rijkdommen van de wereld.

___________________________
Dit elementaire eiseplatform is onderschreven door de stuurgroep van attac vlaanderen en mag/moet vrij verspreid worden mits bronvermelding.

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

netwerken en linken
by francis@attac.be Friday May 02, 2003 at 08:46 PM

Het bovenstaande stuk zijn de elementaire eisen van attac vlaanderen i.v.m. de verkiezingen. De tekst in zijn originele kontekst lees je op Attac-Vlaanderen: democratie van onderop.

Het stoort mij (en attac vlaanderen als geheel) niet dat het verschijnt op indymedia, maar mogen we de anomieme poster (wie dat ook moge zijn) vragen, in het vervolg de link te leggen naar de originele tekst.
Op de site van attac vlaanderen staat (enigzins overbodig omdat het volgens mij zo vanzelfsprekend zou moeten zijn): 'Het artikel mag/moet vrij verspreid worden mits bronvermelding.'

Dat geldt trouwens niet alleen voor teksten overgenomen van de attac site. Het zou een automatisme moeten zijn voor alle teksten op het internet.

Nog beter is natuurlijk een korte inhoud schrijven en met een link verwijzen naar de webpagina waar de originele tekst staat..
Op die manier worden 'crosspostings' vermeden, geen bandbreedte verspild en het internet gebruikt waarvoor het eigenlijk gemaakt is: netwerken door linken te leggen.

Geen portal site
by christophe callewaert Friday May 02, 2003 at 08:53 PM

Indymedia.be heeft niet de ambitie om een portaalsite te worden. Inleidingen met een link naar een andere site kunnen dus niet. Wij aanvaarden enkel volledige artikels. Dat de afkomst van de artikels moet vermeld worden, klopt.
Maar in dit geval gebeurde dat dus wel. Enkel de URL van de website werd niet vermeld.

daar gaat het hem net om !
by francis@attac.be Friday May 02, 2003 at 09:05 PM

de enige vermelding naar attac wordt gemaakt doordat het artikel over attac gaat.

Ik kan verstaan dat indymedia geen potaalsite wil worden maar indymedia zou er wel op moeten letten dat de linken wel gelegd worden. Kwestie van elementaire netiquette.