arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT spreekt Nihoul nu al vrij
by christophe callewaert Friday May 02, 2003 at 02:05 PM

De kamer van inbeschuldigingstelling in Luik vond dat er voldoende aanwijzingen zijn tegen Michel Nihoul om hem door te verwijzen naar het assisenhof. Daar zal hij moeten terecht staan aan de zijde van Dutroux en zijn handlangers. Toch vond de VRT-journalist Leo Stoops het nodig om Nihoul nu al vrij te spreken.

Nihoul wordt aangeklaagd voor bendevorming, drugshandel en medeplichtigheid aan de ontvoering van Laetitia Delhez.
Jan Fermon en Georges-Henri Beauthier voerden aan dat er voldoende aanwijzingen zijn om Nihoul voor een volksjury te brengen. Het gaat onder meer om de gift van 1000 XTC-pillen aan Dutroux-kompaan Michel Lelièvre en het intense telefoonverkeer tussen Nihoul en Dutroux tijdens de dagen die voorafgingen aan de ontvoering van Laetitia Delhez.

In elke andere zaak zou niemand er aan twijfelen om iemand met zo'n dossier naar Assisen door te verwijzen. Maar Nihoul is blijkbaar niet zo maar iemand. Pers en gerecht sloegen de handen in elkaar om Nihoul op alle mogelijke manieren wit te wassen. Onderzoeksrechter Langlois bouwde zijn dossier rond de verdwenen kinderen op de vaste overtuiging dat Dutroux een eenzame pervert is. Van de traditionele media boden enkel De Morgen en Le journal du mardi enige weerstand tegen deze veronderstelling die andere journalisten met grote verbetenheid verdedigden.

Nu de drie magistraten van de KI Jan Fermon en Georges-Henri Beauthier gelijk geven, kan VRT-journalist Leo Stoops het nog niet laten. In TerZake zei hij dat "het misschien een goede zaak is dat Nihoul nu tegenover een volksjury zijn onschuld kan bewijzen."

Het ontlokte Paul Marchal in De Morgen terecht volgende opmerking: "Man, man, waar is die vent mee bezig? Kan hij niet gewoon vrede nemen met een gerechtelijke uitspraak? Kan hij niet gewoon aanvaarden dat als drie magistraten beamen dat er wel degelijk aanwijzingen van schuld zijn, dat misschien wel gewoon zo is? Ik snap dit soort mensen niet. Ze blijven het doen, hé?"