arch/ive/ief (2000 - 2005)

Conferentie tegen de oorlog: Ben Bella op 1 mei
by Kenneth RUMES Thursday May 01, 2003 at 10:07 PM
kennethrumes@hotmail.com

Tijdens het 1mei-feest van de PVDA was Ben Bella, voormalig president van Algerije te gast.

Achmed Ben Bella is dan weliswaar 86, maar hij praat als een jonge idealist. NIet vreemd, gezien hij jarenlang goede maatjes was met Fidel Castro en Che. Normaal gezien had naast Ben Bella ook nog Leila Khaled gezeten. Leila is momenteel woordvoerster van het Volksbevrijdingsfront voor Palestina. ZIj kreeg echter geen inreisvisum omdat men haar nog steeds als terroriste beschouwt. Zij liet vanuit Jordanië via een telefoonlijn haar stem tegen de oorlog horen.
Ben Bella was er zelf en liet de kans niet ongemerkt voorbijgaan de strijd van USA tegen Irak te koppelen aan het hele Midden-Oostenconflict.
Hoewel de conferentie in het begin verstoord werd door een jonge gast, verliep het verder best interessant. BIj de vragenronde ontweek Ben Bella echter handig alle vragen over ALgerije. Wellicht zit daar toch nog ergens iets ongemakkelijks aan. Ben Bella was de eerste president van het Onafhankelijke Algerije, maar werd nadien in ballingschap geslagen wegens zijn revolutionaire houding en ideeën.
Ben Bella sloot in Caïro een anti-oorlogsverklaring af in 2002 en ook nu kwam hij sterk naar voren met een vredesstandpunt. Hij stak de hand uit naar de Joden. Hij vertelde hoe o.a. in Andalusië de Joden en Arabieren ruim 10 eeuwen vreedzaam samenleefden. Maar hij kan zich niet vinden in het kolonialisme van Sharon en de zionisten die de staat Israël de laatste 50 jaar lieten bloeien als 'schurkenstaat'. Het probleem van Israël is een probleem van kolonialisme en kapitalisme. Door het laatste overblijfsel van kolonialisme werd daar een onnatuurlijke situatie (lees: staat Israël) gecreëerd.
Ben Bella noemde Sharon ook 'le petit Bush'. Hij verweet ook Bush in wanhoop naar vijanden te zoeken. Het echte probleem is volgens hem de crisis van het kapitaal en het naderende einde van het kapitalisme. Zeker nu Amerika niet meer het rijkste deel van de wereld is en na 11/9 niet onaantastbaar leek, is dat zeer bedreigend en zoekt Bush wanhoopsoplossingen. Eigenlijk is zijn wapengekletter een teken van onmacht. EEn standpunt dat ook MAO ZEDONG wellicht zou kunnen bijgetreden hebben. Samen met COlette Moulaert riep Ben Bella nog eens op te blijven mobiliseren tegen oorlog en geweld. Hij gaf ook aan dat de Europese 'zogezegd anti-oorlogslanden' Frankrijk, Duitsland en België eigenlijk hetzelfde doel hebben als USA, alleen gebruiken zij andere middelen. En daarom is blijvend verzet nodig.