arch/ive/ief (2000 - 2005)

1 mei: Feest van RESISTANCE/Verzet in Groot-Bijgaarden
by Kenneth RUMES Thursday, May. 01, 2003 at 8:29 PM
kennethrumes@hotmail.com

Het 1mei-feest van de PVDA nam dit jaar een ander tintje: dat van verzet tegen onrecht allerhande en de oorlog in het bijzonder. En met de verruiming die de partij doorvoerde naar haar lijsten toe.

Jarenlang hield de PVDA de grootste 1mei-viering van het land in en rond de hippodroom van GROENENDAAL. Dit jaar werd er grondig vernieuwd bij de communisten. Zowel de feestformule, als de locatie. De Brusselse Kart Expo verwelkomde op 1/5 in Groot-Bijgaarden naar schatting 3000 enthousiaste progressievelingen. De PVDA werkt voor de komende verkiezingen samen in de lijsten RESIST en MARIA. De verruiming van het strijdfront was duidelijk zichtbaar op het 1mei-feest. Waar het vroeger een louter partijfeest was, werd nu duidelijk ook een ruimer publiek aangesproken. Dit 1mei-feest was het meest toegankelijke in jaren. Er liepen dan ook heelwat mensen rond voor wie zo'n 1mei-feest dé gelegenheid bij uitstek bleek om kennis te maken met een belangrijke deel van de linkervleugel.
Voor de traditionele PVDA-'ers was het dan weer dé mogelijkheid om hun vooroordelen weg te werken en vragen beantwoord te zien worden ivm. de nieuwe wegen die hun partij bewandeld voor deze verkiezingen.
Centraal in het feest liep een rode draad: de verkiezing van 3 mensen voor het parlement. Opvallend daarbij is dat slechts 1 van de 3 jarenlang bij de PVDA is en openlijk communiste. Dokter Colette Moulaert trok vorige maand naar Bagdad om haar strijdbaarheid ten dienste te stellen van het Iraakse volk in tijden van oorlog.
Dyab Abou Jahjah en Maria Vindevoghel zijn 2 voorbeelden van verzet aan wie de PVDA haar steun toezegt om hen verkozen te krijgen. Want de arbeiders kunnen er op aan aan dat ook deze 2 zich in het parlement niet zullen laten doen en opkomen tegen oorlog en het onrecht van het kapitalisme. ZIj zullen de zwakkeren en uitgeslotenen van onze maatschappij een stem geven.
Op de uitgebreide infobeurs waren talloze organisaties van de linkerzijde vertegenwoordigt. In tegenstelling tot eerdere 1mei-bijeenkomsten in Groenendaal, stond de infobeurs minder centraal. TOch vonden we er o.a. stands van Attac, Geneeskunde voor de 3de wereld, Human Rights Watch, de verkiezingsstands van PVDA, RESIST en MARIA, Solidair en Indymedia. Verder waren er talloze delegaties van communistische partijen uit de hele wereld vertegenwoordigt.
Aan de wand hing een boeiende fotoreportage over Irak en uitgeverij EPO hield een alternatieve boekenbeurs.
Het 1mei-feest begon met een uitgebreide receptie en de echte hardliners konden afsluiten met een uitgebreid diner. Tussen door waren er allerlei hapjes en drankjes te krijgen aan democratische prijzen. In verschillende zalen vonden boeiende en levendige debatten plaats. In de centrale hal vond tussen 16u30 en 19u een levendige centrale meeting plaats voor de 3000 aanwezigen, afgesloten met een overweldigende INTERNATIONALE.
Over de verschillende activiteiten en de centrale meeting komen er nog artikels aan. Hou het in het oog op Indymedia. Want hoorde u er iets over in de traditionele media?

folklore
by nicole Friday, May. 02, 2003 at 1:31 AM

De stoeten die op 1 mei worden gehouden, doen inderdaad nogal oubollig aan. De aandacht op VTM,VRT en ATV ging bijna uitsluitend naar deze optochten en naar de SP.A-verkiezingskandidaten. Zelfs de VLD/PRL- en AGALEV/Ecolo-kopstukken (en verkiezingskandidaten) kwamen uitgebreid aan bod maar een 1 meifeest waaraan enkele duizenden mensen enthousiast deelnemen, wordt door de media doodgezwegen.
Het valt inderdaad op !

De Media
by Edith Friday, May. 02, 2003 at 8:34 AM

Het is duidelijk dat de media ijverig als machtsinstrument fungeren dat meewerkt aan de onderdrukking van de werkende mensen. We hebben dat ook gezien bij de verslaggeving over de oorlog in Irak. Toch heeft een deel van de VRT-ploeg wat die oorlog betreft, bescheiden pogingen gedaan tot objectiviteit wat hen dan nog het verwijt heeft opgeleverd anti-Amerikaans te zijn.

Een vrij groot deel van het publiek heeft nog steeds niet door dat ook het Amerikaanse volk en corporate America niet hetzelfde zijn. Ook het Amerikaanse volk wordt misbruikt door corporate America. Correcte en objectieve berichtgeving is in het belang van de mensheid.

Grosso modo blijven onze media samen met de regering een strijd steunen tegen haar eigen economie.
Het verstandigste zou nochtans zijn de gemaakte fouten toe te geven en zo snel mogelijk te corrigeren.