arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag: RESIST on tour 30 april te Borgerhout
by karima Thursday May 01, 2003 at 07:03 AM
anilya50@hotmail.com

RESIST on tour, met Peter Mertens en Dyab Abou Jahjah, 2de lezing in Provincie Antwerpen, deze keer in het Parochiecentrum Reuzenpoort in Borgerhout.

RESIST on tour lokt veel geïnteresseerden naar de haar lezingen. In het Parochiecentrum Reuzenpoort was er weer een grote opkomst van vooral maghrebijnen, maar ook autochtonen. De zaal (veel groter dan 't Sentroem te Mechelen) zat vol, er werden veel affiches, flyers, stickers,.. uitgedeeld, en de mensen waren ook enthousiast over RESIST!

Peter Mertens bedankte de plakploegen en gaf een korte uitleg over het ontstaan van RESIST. Dyab op zijn beurt vertelde dat wat hem de laatste dagen bezighield, waren de moorden in Irak op 13 burgerslachtoffers, en dat enkele zenders (waaronder VTM) en de amerikanen het goed proberen praten door te zeggen dat het een vuurgevecht was. Over de conflicten hier importeren, was het duidelijk: Onze mensen leven met dat gevoel dag in dag uit. Dat laten we nie vallen om aanvaard te worden. Men is afhankelijk van geloof en identiteit. RESIST biedt natuurlijk een oplossing, terwijl andere partijen het probleem liever niet willen oplossen!

Een veel opkomende vraag, die ook deze keer opkwam, was of islamitisch onderwijs geen apartheid creeert, en waarom dan gewoon geen gewoon algemene officiële scholen?

De islamitische scholen hopen we binnen een jaar te verwezenlijken, waarom? Omdat de muslims in dit land het RECHT hebben op eigen scholen, er is ook een behoefte aan. Muslims hebben hier gewoon geen optie, terwijl ze dat in Nederland bijvoorbeeld wel hebben. Muslimscholen betekent niet verplichting voor alle muslims om naar die scholen te gaan het is een eigen keuze, net zoals joden hun kinderen naar joodse scholen kunnen sturen. Het systeem heeft gefaald, dus moet er een systeemverandering komen.
Peter: Het onderwijs is niet vrij, structuur is ook compleet wereldvreemd, er is geen aanpassing aan het volk, er moet dus evenwicht komen. Onderwijs moet gratis zoals staat in het grondwet. vb. Verhofstast wil een Europees leger, en wil een deel van het geld halen uit het onderwijs: Dit kan niet!

Inzake onveiligheid waren er ook veel vraagtekens. Dyab antwoorde hierop het volgende: Ik voel me veilig in Borgerhout en zou hier niet wegwillen. Maar als ik weet dat 33% van de antwerpenaars me liever kwijt dan rijk zijn, slik ik wel even, ik weet dat er journalisten, dokters, agenten, enzomeer me niet graag zien komen. Dus er is alle reden tot paranoia, er heerst binnen onze gemeenschap ook een sterk onveiligheidsgevoel. We moeten aan de bron sleutelen, en niet fixeren op vb. Geïntegreerd Plan Marokkanen. Peter vermelde ook dat de 2de doodsoorzaak bij jongeren zelfmoord is. DAT is een ramp, deze maatschappij is onveilig, mensen moeten de kans krijgen om hun eigen leven op te bouwen. Er heerst ook een groot onveiligheidsgevoel op de werkvloer. Er volgden nog enkele opmerkingen uit het publiek.

Waar staan de letters van RESIST eigenlijk voor?

R echtvaardig

E n

S ociaal

I n

S pannende

T ijden

!

Beeldmateriaal: Hoe campagne voeren?

Pauze

Na de pauze waren er nog enkele interessante vragen vanuit het publiek, bijvoorbeeld over de mediaverzinsels. Die moeten aangeklaagd worden, ze proberen altijd de mensen af te schilderen, om ze 'klein' te houden. Maar daar heeft RESIST geen schrik voor.
Een Algerijnse, vond dat de problemen langs twee kanten komen. Je kan niet alles op de ander schuiven.
Dyab: Niemand is perfect, behalve Allah (swt). Het beleid van de voorbije 20 jaar heeft gefaald. Moet je dan met elkaar blijven praten? Er is zowiezo uitsluiting. Het probleem moet je aanpakken op maatschappelijk niveau. Peter: Racisme word als politiek middel gebruikt, en met RESIST strijden we er SAMEN tegen.

Wat doet RESIST dan op vlak van tewerkstelling?
Als je de beginselverklaring bestudeert, weet je dat we zijn voor invoering van afdwingbare maatregelen, een tijdelijke 'shocktherapy', dat zeker zou moeten lukken.

Op de vraag wat de bedoeling nu eigenlijk was om in het parlement te zitten was het een kort en bondig antwoord van Dyab: Ik ga naar het parlement om die tien punten te verdedigen, en op te bouwen op lange termijn. Maar natuurlijk ook om Verhofstadt te doen creperen, na zijn stunt in november, this is personal! (lacht)

De grond van de zaak
by Edith Thursday May 01, 2003 at 01:08 PM

De Algerijnse dame met Hollands accent, sprak vreselijk stil, zodat het erg moeilijk was om haar te verstaan, maar wat ik er toch van begrepen had, was dat zij de problemen wat ontkende en de schuld bij haar eigen groep, bij de allochtonen legde.

Nu is inderdaad, niemand perfect, zoals Dyab zei. Dat hoeft ook niet.
Wat ik die dame en eventuele gelijkgestemden wil zeggen, is dat het geen zin heeft de allochtone gemeenschap verder te culpabiliseren. Daar ligt het probleem NIET.

De eigenlijke grondslag van het racisme zijn de onlustgevoelens tot karakterstoornissen van een deel van de autochtonen, van mijn groep dus. De allochtonen hebben met het ontstaan van die onlustgevoelens niets te maken. De onlustgevoelens waren er eerst. Die mensen hebben behoefte aan emotionele en ook fysieke 'boksballen' om hun frustraties op af te reageren. In eerste instantie zijn het de eigen kinderen en de partner die het moeten ontgelden. Nemen we de kring iets ruimer, dan manifesteren die onlustgevoelens zich als pesterijen op school, in de jeugdbeweging, op het werk en ja, gewoon in de buurt soms. Mensen die opvallen omdat ze anders zijn, worden het gemakkelijkst uitgekozen als slachtoffer. Op school zag ik kinderen met rood haar, dikke kinderen of kinderen die geen leuke kleren droegen het mikpunt zijn van pesterijen. Op het werk volstond het ijverig te werken om de woede van de collega's op de hals te halen. De vijftalige secretaresse is van de eerste dag tot de laatste als een hond in een kegelspel behandeld en een mannelijke collega moest uiteindelijk opstappen omdat hij een 'lijfgeur' zou gehad hebben. Als je dan gaat kijken: "Wie organiseert die pesterijen, dan zijn dat ofwel mensen die voor zichzelf besloten hebben dat werken niets oplevert en dat ze het moeten hebben van manipuleren en polariseren om zich te handhaven. In één geval was de pester een intelligente jongen die gezag miste. Algemeen kan worden gesteld dat pesterijen en de bijzondere vorm: racisme maar kunnen als de leiding het toelaat.
We zien ook dat het hebben van een gemeenschappelijke vijand het groepsgevoel binnen de verzuurden versterkt. Die mensen voelen zich eigenlijk allemaal eenzaam, niet goed in hun vel enze komen vriendschap en aandacht te kort. Via het hebben van de gemeenschappelijke vijand krijgen ze aandacht binnen de groep, tellen ze mee, kunnen ze scoren als ze iets negatiefs vertellen over de gemeenschappelijke vijand.

Het bestrijden van het racisme stuit op veel weerstand omdat die mensen, de pesters en racisten, zich dat groepsgevoel, die aandacht en dat iets betekenen binnen hun groep voor geen geld van de wereld willen loslaten, want dan staan ze alleen en dat is vreselijk beangstigend.

Wat Vlaanderen in de eerste plaats nodig heeft, zijn een aantal structurele maatregelen zoals quota's voor de aanwerving van allochtonen, maar ook meer diepgaande ingrepen die de grond van de problemen aanpakken.

Wat Dyab in het parlement gaat doen, is de regering aansporen tot het leveren van beter werk, de regering controleren en het aanklagen als er beslissingen genomen worden die nadelige gevolgen zullen hebben voor de werkende bevolking

T. a. v. de anonieme
by Edith Friday May 02, 2003 at 10:55 AM

Ter attentie van de anonieme commentator die inmiddels verwijderd werd, wil ik hier nog aan toevoegen, dat het investeringsklimaat al meer dan drie jaar lang dramatisch is achteruit gegaan. Honderdduizenden gepensioneerden zijn hun pensioen kwijt en miljoenen gezinnen hebben hun spaarcenten zien verdampen.

Een experiment heeft uitgewezen dat een investeringsstrategie gebaseerd op kuddedenken een verlies van meer dan 60 % heeft opgeleverd waar een diepgaande, emotioneel onafhankelijke analyse toelaat zelfs winst te maken.

Ik zeg dan ook neen aan het emotioneel afhankelijke denken waarvan men verkeerdelijk denkt dat het 'pro-Amerikaans' is.